Hlídač mrtvých (1998)

Hlídač mrtvých (Nightwatch)
72.1 %
 
 

Nightwatch

    Žánr: krimi / horor / thriller
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 98 min.
„Policie jej obvinila z několika vražd a teď je mu v patách. Skutečný vrah však bohužel také…“
Chudý student práv Martin, sdílející byt se svou přítelkyní Katherine, si našel práci nočního hlídače. Bohužel pro něj si vybral čas nástupu v době řádění sériového vraha prostitutek. Pro upřesnění: jedná se o nekrofila. Krásně to do sebe zapadá...
Svým dílem přispěl i Martinův životem znuděný kamarád James. Aby opět získal sladkou chuť chlapecké zábavy, zatáhl nevědomky Martina i sebe do smrtelné hry. Mladá prostitutka Joyce jí také neunikla.
Martin cítí čím dál více strach z nočních směn v novém zaměstnání a na klidu mu rozhodně nepřidá přivezení další oběti sériového vraha a její noční procházka. Naštěstí se v jeho blízkosti pohybuje uznávany detektiv Cray a Martin se cítí znatelně lépe. Přesto se vzápětí Martin stává podezřelým z vražd prostitutek po té, co byla nalezena poslední oběť–ehm-znásilněna.
Může být Martin nekrofilní maniak?
Jestliže si klademe tuto otázku, znamená to, že thriller zapůsobil perfektně! Vyřešení se sice může zdát trochu průhledné a laciné, ale na druhou stranu je vymyšleno lépe, než kdyby se to hodilo na úplně neznámého plešatého maniaka.
Jistě, pár chyb se objeví. Pro představu upozorňuji na to významné závěrečné ohlédnutí na budovu, v níž se odehrálo všechno zlo, poučná průpovídka rovněž na konci a nějaké to filmové klišé. Možná by to celé snímek zničilo, kdyby začátek nezanechal tak silné emoce.
Proč Martina tak fascinuje ta fotografie na stěně, červené poplašné světlo, zakryté jehličnany před márnicí a co znamená zvyšující se počet nočních můr poletujících v lampě? Některé úseky filmu prolínané živou hudbou, aby byly zastrašeny obavy z ticha a tmy, velice překvapují. Neobvykle a nečekaně!
Ewan McGregor opět exceloval v celé kráse svého hereckého talentu a dodal postavě Martina to, co potřebovala. Z Nicka Nolteho šel strach a nejistota, rovněž zvládl svou úlohu.
  Autor: charlie

režie:
Ole Bornedal
 
 
hraje:
Ewan McGregor (Martin Bells), Nick Nolte (inšpektor Thomas Cray), Patricia Arquette (Katherine), Alix Koromzay (Joyce), Lauren Graham (Marie), John C. Reilly (zástupca inšpektora Bill Davis), Brad Dourif (doktor), Lonny Chapman (Johnson), Josh Brolin (James Gallman), Anais Evans (Jeanne), Scott Burkholder (profesor)
 
 
námět:
Ole Bornedal (film Nattevagten (Noční hlídač r. Ole Bornedal, 1994))
 
 
scénář:
Ole Bornedal, Steven Soderbergh
 
 
kamera:
Dan Laustsen
 
 
hudba:
Joachim Holbek
 
 
výprava-architekt:
Richard Hoover
 
 
kostýmy:
Louise Mingenbach
 
 
střih:
Sally Menke
 
 
zvuk:
Stephen Halbert, Steve Kohler
 
 
produkce:
Michael Obel
 
 
zpěv:
R.E.M. ("The Wake-Up Bomb")
 
 
koordinátor kaskadérů:
Cliff Cudney
 
 
masky:
Steve Johnson (zvláštní maskérské efekty), Kenny Meyers (zvláštní maskérské efekty)
 
 
výkonný producent:
Harvey Weinstein, Bob Weinstein, Cary Granat
 
 
režie českého znění:
Alice Hurychová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.