ohodnotit

Hlava 22

Catch-22

Žánr:
Rok:
1970
Délka:
121 minut
„Dokud nebudeš ležet bradou vzhůru, musíš bojovat! Americká satira na válku podle stejnojmenného románu Josepha Hellera.“

Komentáře k filmu Hlava 22

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 14
Erkul
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.7.2011
Těžko překonatelná   filmová adaptace původní   literární předlohy   amerického autora Josepha   Hellera. Není to však film   pro běžného konzumenta a   pro každý den.
charlie1612
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.11.2009
Catch XXII
Velmi zdařilá adaptace   Hellerovy slavné   protiválečné knihy.   Postupující úsvit,   kvílivý zvuk startujících   motorů a následující řev   na plný výkon, vystupující   slunce a letouny rolující na   start – fascinující   úvodní sekvence pro   každého milovníka   letectví. Následuje scéna,   kdy Yossarian uzavře   špinavou dohodu s velitelem   grupy Cathcartem o   propuštění z armády s   příslibem, že je bude mít   „rád“; opouští   velitelské stanoviště a   následně je zraněn zatím   neznámým útočníkem, což   je scéna ze závěru filmu -   zde navozující otazníky a   zvědavost. Následuje děj,   oproti knížce ucelený v   jednotnou linku dělenou   stále se doplňující   scénou detailu bombometčíka   zraněného při bojovém letu   (u jednotky je tak krátce,   že jej ani vlastní posádka   nezná jménem) a vrcholící   naturalisticky zobrazenou   scénou odhalující fatální   rozsah zranění   dělostřeleckou střepinou.   Vedle skvělého absurdního   humoru je nutno podtrhnou   naprosto jedinečnou   atmosféru. Letiště   vytvořené v Mexiku   věrohodně ztvárňuje   podobná druhoválečná   vojenská letiště   „kdesi“ v Itálii.   Letecké scény nejsou   naprogramovány počítačem,   ale reálně nasnímány   prostřednictvím cca 25   strojů Mitchell   přestavěných na   odpovídající verzi a   létanou členy Frank Tallman   Aviation Group. To se týká   všech letových scén,   včetně zde někde   kritizované scény na   pláži. Nejpůsobivější   je zřejmě, často a zcela   právem uváděná scéna   nočního bombardování   vlastního letiště. Letouny   manévrují v poměrně úzce   vymezeném údolí,   lemovaného skalami, a   vylétají z naprosto temné   noci do filmařsky   osvíceného letiště.   Fascinující!.
Vedle   jiného za povšimnutí stojí   fakt, že film vznikl   sestříháním cca 9   letových hodin skutečných   strojů, při jejichž   natáčení zahynul kameraman   – ve snaze nafotit formaci   pro následné vyhodnocení se   příliš naklonil a vypadl z   letounu (během práce se   zásadně odmítal poutat). V   jedné z rolí se objevuje i   Art Garfunkel (pro   nezasvěcené - člen   populárního hudebního dua   „Simon & Garfunkel“ z   doby, kdy spolu ještě   komunikovali). Paul Simon měl   ve filmu hrát také, ale jeho   postava byla nakonec   škrtnutá ...
Pejpr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.2.2009
"Byl hrozně   starej..." -"Vždyť   to byl ještě kluk..."   "Ale umřel, starší už   bejt nemoch..." Prostě   úžasný...
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.2.2016
Velmi povedený   protiválečný snímek s   humorem sobě vlastním.   Odsuzování zvyšujícího   počtu náletů a touha   odejít z armády je hlavní   téma příběhu. Hlava 22 je   název vojenského řádu   oznamující co je třeba, aby   byl takový voják do civilu   propuštěn. Mimo jiné se v   něm říká, že letecké   povinnosti může být zbaven   ten, kdo je uznán za   psychicky narušeného, a   zároveň požádá o   uvolnění. Ovšem to, že o   uvolnění požádá,   svědčí o jeho psychickém   zdraví, takže být uvolněn   nemůže: to staví celý   příběh do absurdní roviny.   Výprava snímku je veliká a   tak si nezadá s ostatními   byť vážnými válečnými   filmovými počiny. Celý děj   se nese na hranici mezi   vážností, absurdnem a   legrací. Při porovnání se   stejně laděným snímkem   ´MASH´ natočený ve   stejném roce a   odehrávající se pro změnu   ve válce v Korei je ´Hlava   22´ daleko   propracovanější,   vtipnější a   kritičtější. Román, podle   kterého je tento snímek   natočen, je údajně kritiky   přirovnáván k Haškovým   Osudům dobrého vojáka   Švejka. To vyvolává touhu   si to přečíst.
JVSoolen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.12.2008
Neutrely a velmi absurdni   pohled na valku, ale dokaze   prijemne pobavit. Ne ze by   divak lezl smichy po podlaze,   ale rozhodne se musi usmivat.
Akana
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.11.2009
Odsouzení nesmyslnosti války   a všeho, co s ní souvisí,   prostřednictvím stejně   nelítostného absurdního   humoru. Smích i mrazení v   zádech v perfektně   vyváženém poměru. Tehdy   ještě Mike Nichols točil   nekonvenční, působivé   filmy a na adaptaci téhle   skvělé předlohy si zuby   nevylámal. Nemohl   samozřejmě postihnout   všechno, co je v knize, ale   co do filmu dostal, zpracoval   na výbornou. Nezapomenutelné   figury a situace, nad kterými   divák kroutí hlavou, směje   se, ale pod tím vším cítí   hrůzu z následků lidské   zabedněnosti.
davidek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.11.2007
Dnes již trochu vyčichlá   komedie/drama o válce a   letcích. Kniha byla o sto   procent lepší a i poletech   je stejně dobrá.
CyberMageFroll.LF
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 17.8.2004
Klasický, dobře natočený   film. Sice asi nesedne   každému, ale pokud máte   rádi lehce absurdní a   inteligentní humor, není co   řešit.
BinLADIN
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.6.2010
Dnes tento film patří do   zlaté fondu světového filmu  
skvěle   zpracované válečné   drama.Toto díl skvěle   odsuzuje válku a je skvěle   natočeno.Obsazení je zde   skvělé.
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 28.3.2009
Bylo zajímavé vidět   budoucí herecké hvězdy   (Voight, Perkins) v mladém   věku, pro mě jako pro   pacifistu příběh, který   mě opět dokázal nesmyslnost   válek dotaženo ad absurdum.
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.8.2009
Mike Nichols natočil   válečnou satiru, která si z   války děla srandu poměrně   vážným způsobem a možná   proto je ze začátku tak   vtipná. První půlka je   opravdu výborná a vtipných   (či spíše absurdních)   situací je zde překvapivě   hodně. Škoda, že to   nevydrží až do konce a   později humor začne upadat a   film až moc zvážní.   Nichols už natočil lepší   kousky.
Vídžej
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.1.2004
Měl jsem v tom zmatek
Ze začátku jsem v tom měl   trochu zmatek, co je realita,   přítomnost, minulost atd.   pak jsem to ale zvládl:). Byl   jsem trochu rotrpčen z toho,   jak komediálně jsou tu   ztvárněny některé věci.   Třeba to že vám kamarád v   letadle nalítává na hlavu   tak dlouho až vá rozpůlí   vrtulí.
M.A.G.
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 9.2.2010
No čekal jsem pořádný   válečný film anebo když   už teda,tak dobrou   komedii.Bohužel.Bylo to sice   podané jako komedie,ale   nějak moc mě   nezaujala.Čekal jsem,že to   bude o hodně lepší.Občas   se tady mihne nějaká ta   sranda.Dobré bylo to   kupčení s tím armádním   majetkem to zase jo.Ale   celkově mě ten film zklamal.
Cleary18
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 8.9.2009
Hlava XXII
Četl jsem knížku Hlava XXII   a to se s tímto filmem nedá   srovnat.   Přítomnost,budoucnost a   minulost se tam furt míchá   tak že člověk který   nečetl knížku určitě má   problém se v tom orientovat.   Pro mě veliké zklamání   tento film a určitě jsem   čekal o hodně víc.Plno   důležitých scén, které   jsou v knížce tam ani nebyly   a některé scény ve filmu   vůbec neodpovídali knížce   a to že byly docela dost   podstatné...Doufám, že film   bude v budoucnu udělán znova   a o dost lépe : ))

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih4519minih4519Bouřlivé víno (1976) 
Bouřlivé víno n
minih45183minih45183Yamato - Loď smrti (2005) 
Otoko-tachi no Yamato n
minih29882minih29882Království ohně (2002) 
Reign of Fire n
minih64474minih64474Malý Velký Bojovník (2010) 
Ta ping siao ťiang n
minih13866minih13866Nejlepší člověk (1954) 
n
minih50635minih50635Na hraně lásky (2008) 
The Edge of Love n
minih6784minih6784Dotek medusy (1978) 
The Medusa Touch n
minih4419minih4419Boj o Řím I (1968) 
Kampf um Rom n
minih63592minih63592Odvážný hřebec Archer (1985) [TV film] 
Archer n
minih11631minih11631Lovec jelenů (1978) 
The Deer Hunter n

Hodnocení:n12345678910

Hodnocení filmu

76.5 % (140)
10 - curil
9   - cicis
8   - jarda53
10 - Erkul
8   - Veronika42
8   - hvezdyn
6   - Frolíček
8   - Justik66
9   - martin.stu
3   - Hugin
3   - M.A.G.
8   - BinLADIN
6   - Chrustyn
6   - PORTER
8   - Bara.40
4   - mat.ilda
8   - Misantrop
5   - Mlapiska
8   - Mackaku
5   - beneva
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 158873
Osobností: 651087
Fotografií: 608996
Plakátů: 290072
Obsahů a biografií: 146091

Poslední komentáře

Ilovajsk (2019)

Velmi mile mě překvapil

Ilovajsk
Protože ještě není   žádný komentář, tak   nějaký napíšu. Na filmu   jsem byl v brněnském kině   Art, je to festivalový   snímek, takže jsem více >

Autor: VVelda | Hodnocení: 10 / 10

Na dotek (2004)

Romantický film?

Na dotek
Je to velmi zvláštní film   svým příběhem. Prolíná   se v něm něha s drsností,   krutost pravdy s důsledky.   Způsob, kterým jsou   přehazována více >

Autor: Vivaelin

Poslední Mohykán (1992)

Vrchol

Poslední Mohykán
Ano, kvůli takovým dílům   bratři Lumiérové dali   lidstvu film. Příběh   prostý, o to víc působivý,   výprava - lahůdka, hudba -   nádherná, více >

Autor: weitinger | Hodnocení: 10 / 10

Addamsova rodina (2019)

Trošku zklamání

Addamsova rodina
Tuhle šílenou rodinku   prostě miluju, bohužel film   je pro mě trošku zklamání   a přitom má tak obrovský   potenciál.

Autor: xbenakk | Hodnocení: 6 / 10

Volavka (2002)

Volavka
Je to film jako každý jiný   a přesto v lecčem   originální. Máme tu souboj   dvou policistů, jaký tu do   této doby snad ještě nebyl.   Jeden více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení

Copyright © 2003-2019, HyperMedia, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.

Load: 0.062/0.05