Duben
ohodnotit

Hitlerova elita

Napola - Elite für den Führer

Další název:
Napola, Before the Fall; Napola: Hitlerova elita;
Rok:
2004
Délka:
110 minut
Premiéra v ČR:
22.9.2005
„Vychováváme elitu pro Vůdce!“

Komentáře k filmu Hitlerova elita

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 15
Lubomiir302
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.11.2014
Netradiční pohled
na druhou světovou válku.   Film mě velmi zaujal svým   obsahem a obsazením. Silný   zážitek při drsném   výcviku na zamrzlém jezeře.
meli4444
Hodnocení:
Přidáno: 4.8.2013
Šoda, že není víc   takových filmů (co kvality a   hloubky se týče). Riemelt a   Schilling také stojí za   povšimnutí.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 8.3.2012
Nemyslím, že škola hrou
Celkom silný film. O elitnej   škole, ktorá mala vychovať   tých najlepších. Kto vie   nakoľko sú dobové reálie,   prístup a vzťahy skutočné.   Týmto systémom by moc   dobrých žiakov nevychovali,   skôr by ich pozabíjali (čo   sa i čiastočne vo filme   deje). Zasa si však nerobím   ilúzie, že by im mozgy   negumovali a nerobili z nich   stroje. Úplne nadšený nie   som, ale film kvality   každopádne má
anetaaneta
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 26.2.2011
Líbí se mi, že je film   natočen z jiného pohledu,   než většinou známe. Také   mě zaujal herec Max Riemelt,   kterého jsem viděla jen v   Holky to chtěj taky a velmi   mile mne jeho herecký výkon   překvapil. Zajímavý   snímek.
mildaaxe
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.8.2010
Píše se rok 1942, Friedrich   zrovna dokončil školu a   chystá se do práce do   fabriky. Ve volném čase   chodí boxovat a právě zde   si ho všimne učitel z jedné   elitní školy, která   vychovává budoucí vůdce   Třetí říše – Hitlerovu   elitu. Friedrichův   protinacisticky smýšlející   otec tuto možnost pro syna   kategoricky odmítne, ale   Friedrich má svůj rozum a   Napolu vidí jako šanci   vymanit se z chudých poměrů   a zajistit si kariéru, proto   i přes otcův zákaz do   školy odchází. Několik   měsíců se zdá, že zvolil   dobře a některými menšími   problémy se nenechává   odradit. Ve škole se   seznamuje s jemným,   inteligentním Albrechtem,   který se sem svou povahou   příliš nehodí, jenže jeho   otec má v NSDAP vysoké   postavení a tak se Albrecht   musí podvolit otcovu přání   (či spíše rozkazu).   Friedrichovi se začnou jeho   ideje hroutit poté, co jsou   vysláni na první akci – v   blízkém lese dopadnout   několik ruských uprchlíků   ze zničeného   transportu…
Napola je   povedený film z výcviku   elitních mladíků   připravujících se na svůj   budoucí úkol – vládnout   světu. Všichni víme, že to   nakonec dopadlo naštěstí   jinak, ale při rychlém   sestřihu učební látky –   obzvláště pasáže o   Židech, mi běhal mráz po   zádech, slyšet od kluků,   skoro ještě dětí, takový   hrůzný názory…A i jinak   – některé scény jsou   opravdu velmi povedené, jak   po řemeslné stránce, tak   atmosférou – jako ranní   cvičení u rybníka,   poslední boxerský zápas a   jeho důsledky, výuka s   granáty, matrace či noční   akce v blízkém lese. Hodně   k tomu přispívá vyjma   slušného scénáře   povedený výběr mladých   herců, z nichž určitě   vyčnívají dva hlavní –   Max Riemelt a Tom Schilling.   Mě se moc líbil i   představitel Siegfrieda   (Martin Goeres). Za pozornost   určitě stojí i místa   natáčení – mnoho scén   totiž pochází z Čech,   konkrétně z Prahy a sídlo   Napoly není nic jiného než   hrad Bouzov (uznávám, to   jsem se dozvěděl až z Filmu   o filmu, kterýžto byl   dokonce dabovanej, takže jsem   si ho mohl užít i já).   Potěšily mě taky rekvizity,   tím myslím všudypřítomné   hákové kříže – tím   rozhodně nechci říct, že   bych tohle pochybný hnutí   podporoval, ale přispívá to   k autenticitě. Bod si film   zaslouží už jenom za   zvolený zajímavý   téma…Prostě tahle věc   určitě stojí za   shlídnutí…
AliceCullen.com
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.5.2010
tak tenhkle film krasne   ukazuje jak to za hitlera bylo   je to drsny smutny a   vystizny...vzdycky na konci   brecim protoze je to vazne   hnus to jak se k nemu choval   jeho vlastni otec a po jeho   smrti jen řekne "byl moc   slaby" to uz je jako i na   me dost...
Sicilian
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.12.2009
Hitler-Jugend a jejich   výchova je sám o sobě   skvělým námětem a i když   jsem měl jisté obavy film se   mi velice zamlouval. Povedené   historické drama kde   některé scény vskutku   vyráží dech
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.12.2009
Hitler to měl docela dobře   promyšlené, když si začal   sám vychovávat nové mladé   vůdce, kteří by vedli jeho   vysněnou Třetí říši a   pokračovali tak v jeho   myšlence.
V jejich   řadách nebylo místo pro   slabé a zbaběbé. Dost se   jim tam také vymývaly   mozky.
Tento film   docela věrohodně ukazuje   život v jedné takové škole   pro novou elitu. Určitě   doporučuju zhlédnout.
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.11.2009
Vynikající protiválečný   film o výchově budoucích   vojáků hitlerovské III.   Říše. Přátelství dvou   kluků,kdy teprve sebevražda   jednoho z nich otevře oči   tomu druhému.. Českému   divákovi zajisté neujdou   záběry hradu Bouzova (škola   NAPOLA),ani zákoutí   pražského Karlína, zde   Fridrichova berlínského   domova.
Cash89
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.11.2009
Velmi silní příběh o   Německé cti a   houževnatosti...Hlavní   hrdina je mi už od první   chvíle sympatický, jeho   pevné zásady a   cílevědomost, mi krapet   imponovala...Vlastně je to   nahlédnutí do Vůdcových   škol pro elitu...Říkám si,   že kdybych žil v té době,   šel bych do toho taky, byla   to životní šance, kterou   mnoho mladých němců chytlo   za pačesy, o pár let   později jich většina   zahynula při naivním   bránění „tisícileté   říše“ o tom ale mluvit   nechci...Divácky je to velmi   poučné, věděl jsem že   existovaly takové školy, ale   neměl jsem tušení co   všechno se tam vyučovalo,   poezie o německé   nadřazenosti, matematika tím   stylem, za jak dlouhou dobu   dokáže bombardér vyhladit   město když hází bomby   každou minutu, a   další...Nám to může   přijít jako velmi absurdní   a až vtipné, ale oni to   mysleli smrtelně vážně, to   byl právě ten fanatismus,   který na nás skrz film   dýchá...Aby film nebyl jen   ukázkou na německou školu,   zařadil do toho režisér   podle mě zbytečnou část o   boxu, díky tomu to není tak   jednotvárné ale opravdu to   bylo zbytečné...Film se mi   opravdu velmi líbil, a byl   jsem i poučen, to je dobré   znamení, ale znám podobný   film který je lepší!!!
Hortensie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.6.2009
Hodně podstatného již   říkají předchozí   komenáře, takže se jen   připojím. Toto je výborný   film. Fanatismus fašismu a   tvrdost, s jakou jsou vedeni   mladí chlapci pro službu v   Hitlerových jednotkách, je   šokující. Mrazí z osudu   Albrechta, citlivého chlapce,   který se pokusí vzbouřit   svému nelítostnému otci,   fanatickému kariéristovi.   Nad láskou k synovi vítězí   zapálenost a oddanost k   Vůdci. Emotivně obvzvlášť   vypjatý moment - střílení   do ruských dětí a bolest,   jakou v tom okamžiku Albrecht   prožívá. Syrový závěr s   vystřízlivěním hlavního   hrdiny z ideálů, jaké v   pretižní škole původně   očekával. Zůstává jen zlo   a bolest, jaké za sebou   může zanechat jen   válka...vskutku výborný   film s emotivní hloubkou.
Thomax
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.7.2008
Hodně povedený film o   nacistickém vymývání   mozků a tvorbě nadlidí. Po   celou dobu udrží vaši   pozornost a při některých   scénác doslova běhá mráz   po zádech. Spolu s filmem   Hitler - vzestup zla je to to   nejpovedenější co bylo o   nacistickém německu   natočeno.
Faye
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.10.2007
... „Budete budoucí elita   tisíc let staré říše.   Lidé tvoří historii, ale my   jsme ti, co vytvářejí   lidi“. Námitky   nepřipouštějící   nalejvárna a tvrdá drezúra,   to je elitní nacistická   střední škola Napola ...   „Naše doba nepotřebuje   bojácné řešení,   nepotřebujeme žádné   flákače, ale muže, kteří   ve skutečnosti něco   udělají.“ Film o   ideologii, ale i pochybnostech   ... „pochopil jsem, že já   sám jsem to zlo. Zlo, před   kterým jsem chtěl zachránit   svět...“ vzdoru a   přátelství.
Pardal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 29.1.2007
Ukázka výchovy elity národa   třetí říše se celkem   vydařila, upozorňuje jak se   vytvářeli krvelační   nemilosrdní pohláváři SS a   vůbec nacistické armády,   mladí kluci kteří   nastupovali na takovou školu,   si mysleli, že jsou něco   extra, a že díky této   výchově budou mít možnost   v životě něco dokázat, ani   je nenapadlo, že v těchto   školách se vychovávají   stroje říše, kterým se z   mozku vymaže veškerá   lítost a slitování, a   kteří budou na slovo plnit   rozkazi fuhrera... Německé   válečné filmy o 2 S.V. jsou   zvláštní v tom, že jsou   takovým pohledem z druhé   strany, nikdo jiný je takhle   netočí, takže nás vlastně   upozorňují na malé vzoury a   boje uvnitř říše a že ne   každy Němec byl krvelačný   prase... Dá se však najít   řada ale, např. Napola,   podle mne byla realita mnohem   drsnější, než je tomu   ukázáno tady, film se   soustředil spíše na dvě   postavy: hlavního hrdiny jež   pomalu ztrácí ideály   hitlerovské říše a jeho   přítele, který je ztratil   už dávno ale nemůže se   jejich vlivu zbavit protože   na něj tlačí jeho otec,   který je důležitým   nacistickým pohlavárem. Já   bych více ocenil, kdyby se   film soustředil na   Hitlerjungen jako na   celek...Jinak ale dobrý!
misa.hunac
Hodnocení:
Přidáno: 29.5.2005
Mam rad valecne tema

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih16668minih16668Poslušně hlásím (1957) 
Poslušně hlásím n
minih47300minih47300Mamma Mia! (2008) 
Mamma Mia! n
minih26771minih26771Málka (1968) [TV film] 
n
minih43606minih43606Sběratelé kostí (2005) [TV seriál] 
Bones n
minih72402minih72402Zbohatlíci (2011) 
Les Tuche n
minih117132minih117132Miluj souseda svého (2014) 
St. Vincent n
minih9441minih9441Je třeba zabít Sekala (1998) 
Je třeba zabít Sekala n
minih86179minih86179Osamělý jezdec (2013) 
The Lone Ranger n
minih36838minih36838Scary Movie 4 (2006) 
Scary Movie 4 n
minih25476minih25476Byl jednou jeden polda III - Major Maisner a tančící drak (1999) 
Byl jednou jeden polda III - Major Maisner a tančící drak n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - 3 + 1 s Miroslavem Donutilem (...

21:50 - 23:04

70 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Agent Hamilton

22:50 - 23:35

10 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

NOVA - Survivor Česko & Slovensko (20...

21:40 - 23:40

80 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Prima - 7 pádů Honzy Dědka (2012) [TV ...

22:50 - 00:00

10 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190546
Osobností: 697838
Fotografií: 763966
Plakátů: 376551
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10