Heidi (1937)

Heidi
78.8 %
 
 

Další název: Heidi, děvčátko z hor

    Žánr: drama / rodinný
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 88 min.
"Heidi, děvčátko z hor". Tento americký film byl vytvořen s citlivým zřetelem k zájmům dětského světa. Má pohádkový rámec a pohádkové rozdělení lidí na dobré a zlé, při čemž dobro je ve filmu odměněno a zlo potrestáno. Děti zde určitě našly mnoho z toho, co jim bylo blízké. Dovádivou kamarádku, která provádí různá nevinná šibalství, avšak je při tom hodná, soucitná a i rozumná. Prožívaly s ní radost z úplné volnosti na horách, kde se nechodí do školy a zase úzkost, když má Heidi být prodána cikánce, která jí už svazuje ručky.

Tančí s ní jistě na zámeckém plese i menuet, o kterém se Heidi dovídá v pohádkové knížce. Shirley Temple zde hrála úlohu sirotka Heidi, která se z rukou hrubé tety dostane k dědečkovi do hor. Svou dětskou roztomilostí změní tohoto morousovitého podivína a samotáře tak, že se znovu vrátí k lidem. Pak je Heidi odvlečena násilím do bohatého domu, kde se jí stýská po dědečkovi a po krásné volnosti v horách.

Ale i zde je jako všude, požehnáním svého okolí a dopomůže ke zdraví nemocnému děvčátku, kterému je veselou společnicí. Na konec se zase setká se svým dědečkem a s milými horami a je úplně šťastná.

Nejpěknější jsou v tomto filmu scény, určené k pobavení dětských diváků. Zvláště pak výjevy s opičkou a s prvními Shirleyinými pokusy v dojení koz jsou totiž plné přirozeného humoru a strhovaly k smíchu jistě i dospělé diváky. Shirley hrála jako vždycky dobře a byla všude roztomilá ve svém tyrolském kroji, který jí dospělým střihem dodával komické rozšafnosti.  Autor: Asmodej

režie:
Allan Dwan
 
 
hraje:
Shirley Temple (Heidi), Jean Hersholt (děděeček Kramer), Arthur Treacher (Andrews Butler), Helen Westley (slepá Anna), Thomas Beck (pastor Schulz), Mary Nash (Miss Rottenmaierová), Sidney Blackmer (Mr. Sesselman), Pauline Moore (Elsa), Marcia Mae Jones (Klárka Sesselmanová), Delmar Watson (Peter), Egon Brecher (hostinský), Mady Christians (Dete), Sig Ruman (kapitán), Christian Rub (Baker)
 
 
námět:
Johanna Spyri (román (1880))
 
 
scénář:
Julien Josephson, Walter Ferris
 
 
kamera:
Arthur C. Miller
 
 
hudba:
David Buttolph
 
 
kostýmy:
Gwen Wakeling
 
 
střih:
Allen McNeil
 
 
producent:
Darryl F. Zanuck
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.