Duben
ohodnotit

Hasta la Vista!

Další název:
Come As You Are
Země:
Rok:
2011
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
4.10.2012
„Na cestě za láskou je nezastaví slepota, nádor, ani kolečkové křeslo“
Popis / Obsah / Info k filmu Hasta la Vista!
Tři dvacátníci milují víno a ženy. Lahodný mok si vychutnávají často a plnými doušky, ale ženu v náručí ještě nikdy nedrželi. A tak pod záminkou ochutnávky jihošpanělského vína vyrážejí se zbožným přáním konečně přijít o panictví. Nic je nezastaví. A rozhodně ne jejich omezení: jeden je totiž slepý, druhý upoután na invalidní vozík a třetí je absolutně paralyzován…

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Hasta la Vista!
Okrem slovenskej novinky bude mať v máji v Kine Lumière premiéru aj belgický film Hasta la vista v réžii Geoffreya Enthovea, ktorý už získal niekoľko ocenení. Rozpráva príbeh o láske, priateľstve a humore ako jedinom prostriedku, ktorý pomáha trom hlavným hrdinom vyrovnať sa s neľahkou situáciou. Zároveň je to film o silnej túžbe ako o najväčšom hýbateľovi ľudskej snahy prekonávať akékoľvek obmedzenia a hranice. Do programu je zaradený tento mesiac aj dokument Pátranie po Sugar Manovi Malika Bendjelloula, neuveriteľný, ale pravdivý príbeh Rodrigueza, najväčšej rockovej hviezdy 70. rokov, ktorá však nezažiarila. V apríli ho Kino Lumière uviedlo na pár predstaveniach v predpremiére.
SFÚ 2013


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Hasta la Vista!
Česká premiéra mezinárodně úspěšné komedie Hasta la Vista! se neúprosně blíží (dojde k ní 4. října), takže přišel čas upozornit na její existenci co možná největší množství diváků, kterým se s velikou pravděpodobností bude líbit. O kvalitách filmu totiž jak známo svědčí neustále vzrůstající množství poct v podobě diváckých cen například z Montrealu či Karových Varů – a z tohoto ranku je i čerstvá nominace na letošní People´s Choice Award Evropské filmové akademie.

Konkurenci Hasta tvoří jedenáct snímků nejrůznějšího ladění i původu, od oscarového retra The Artist přes válečné drama V temnotě či životopisnou Železnou lady až po drama Stud (u nás mimochodem také uvedené AČFK). Hlasování, kterého se samozřejmě mohou účastnit i tuzemští diváci, probíhá na www.europeanfilmawards.eu.

Aktuálně zvýšená přítomnost snímku na vlnách českého internetu má ale především formu přítomnosti na Facebooku (www.facebook.com/HastaLaVistaCz) a taktéž čerstvě odstartovaných stránek hastalavistafilm.cz, kladoucích si za cíl nebýt jen tuctovým nástrojem propagace, ale nabídnout i něco informací k vozíčkářsko-slepeckým tématům, kterých se film dotýká.

Návštěvníci na něm tedy najdou třeba rozcestník, nabádající je k bezbariérovému surfování po nejrůznějších zákoutích webu pro handicapované a o handicapovaných, ale i postupně se rozšiřující sbírku videí zdaleka nejen z Hasta la Vista! Malá fotogalerie umožní zavzpomínat na významné filmové vozíčkáře… a vyhrát některou z řady cen, hmotnými (USB, termohrnky, deštníky atd.) počínaje a vstupenkami na premiéru konče. Tytéž odměny čekají na dobrovolníky, ochotné svými příspěvky rozšířit sekci Koření života, schraňující – často samozřejmě lógrově černý – vozíčkářský a slepecký humor. Doufejme tedy, že v nejbližších týdnech budou stránky jaksepatří bobtnat a jejich návštěvníci budou mít důvod(y) k občasným návratům. Takže hasta la… však víte.
Eva Blažková


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Hasta la Vista!
se speciální audio stopou pro nevidomé
Filmy s audio popisem, komentované filmy, chcete-li, jsou filmy, ke kterým je přidána další zvuková stopa s komentářem toho, co se děje na obraze. Primárně slouží ke zpřístupnění filmů nevidomým. Projekt FILMY V RÁDIU agentury RITA, který je vysílán v RÁDIU APPLAUS jde však dál. Nesoustřeďuje se pouze na lidi se zrakovým hendikepem, ale na všechny, pro které není představivost cizí a rádio mrtvým médiem nebo jen juke boxem. Dívat se na filmy v rádiu mohou všichni, kteří nemají čas sedět před televizí nebo jít do kina, kteří sice vidí, ale titulky jim dělají problémy, prostě všichni, kteří si chtějí zkusit podívat se na film se zavřenýma očima dát tak filmu další, svůj, umělecký rozměr, který je dílem jejich fantazie. Zkuste si sednout do kina, zavřít oči a nechat se unášet svou představivostí
Letní filmová škola 2012


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Hasta la Vista!
Děj této sympatické tragikomedie, volně inspirované příběhem Asty Philpota, amerického propagátora práv handicapovaných lidí na aktivní sexuální život, vypráví o třech různě postižených mladících, kteří se vydávají na cestu do Španělska, a to s jediným cílem: přijít o panictví. Žoviální Jozef je téměř slepý. Vtipálek Philip je paraplegik. Také Lars je upoután na kolečkové křeslo, jelikož trpí nevyléčitelným degenerativním postižením, způsobujícím ochrnutí a příležitostné záchvaty. Přesto podnikají tuto výpravu, ne nepodobnou Philpotovým skutečným výletům do bezbariérového nevěstince ve Španělsku a jeho prosazování placeného sexu coby legitimního způsobu, jak mohou handicapovaní uspokojovat své sexuální potřeby. Režisér Geoffrey Enthoven se úspěšně dokázal vyvarovat blahosklonně povýšeného přístupu i přílišné sentimentality. Byl za to oceněn mj. Hlavní cenou a Cenou diváků na MFF v Montrealu.
MFF Karlovy Vary 2012


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Hasta la Vista!
Pátý snímek belgického režiséra Geoffreyho Enthovena (nar. 1954) Hasta la vista! má sice vcelku obvyklé téma, jímž je snaha o první sex, zato však má velmi neobvyklé protagonisty a původ ve skutečné události. Asta Philpot (nar. 1982), Američan žijící ve Velké Británii, který se narodil s artogrypózou (a ve filmu se mihne jako účastník degustace), je bojovníkem za práva lidí se zdravotním postižením vést sexuální život. Když se doslechl o legálním španělském nevěstinci s bezbariérovým přístupem a specializovaným personálem, rozjel se tam se svými rodiči. O rok později se rozhodl návštěvu zopakovat i pro další postižené. Přihlásili se mu dva muži, jeden nevidomý a druhý ochrnutý po nehodě. O jejich cestě vznikl pro BBC dokument For One Night Only (2007, Jenom na jednu noc). Snímek vyvolal kontroverzní reakce, ale oslovil také spolumajitele belgické společnosti Fobic Films Mariana Vanhoofa, který Philpota kontaktoval... – Philip, Lars a Jozef žijí ve vlámském maloměstě, překročili dvacítku, ale sexuální zkušenosti nemají žádné. První je až na pár prstů na ruce ochrnutý od krku dolů, druhý má mozkový nádor a je na invalidním vozíku, třetí skoro nevidí. Když se však Philip dozví o erotickém klubu pro postižené na španělském pobřeží, přemluví kamarády k výletu s cílem přijít o panictví. Cesta se má uskutečnit se souhlasem milujících rodičů, ale vše se málem zhatí, když lékař nedovolí Larsovi kvůli zhoršení jeho stavu odjet. Kamarádi se rozhodnou utéct z domova a uskutečnit akci navzdory zákazu rodičů. Zaplatí si odvoz a péči u svérázné korpulentní pečovatelky Claude a vyrazí s ní její upravenou otlučenou dodávkou. Po četných peripetiích dosáhnou svého a prověří si i své přátelství. Lars však zemře... - Tvůrcům se podařilo ukázat fatálně postižené lidi bez sentimentality, falešného soucitu či blahosklonné shovívavosti. Tihle tři „mongolové“, jak je označil Philip, jsou přes své handicapy mladí kluci s chutí do života, mají (občas dost drsný) humor a ne vždy se chovají zrovna korektně. Philip dokonce někdy dokáže být zlý, promyšleně zraňující a nevybíravě hrubý. – Snímek Hasta la vista!, v němž se mluví hlavně vlámsky, zcela zapadá do linie obdobných a stále oblíbenějších titulů (viz např. velký úspěch hořkých komedií Nedotknutelní – 2011, FP 8/2012 či o něco dřívější Já taky - 2009, FP 8/2010) s obdobnou tematikou.
-kat-, Filmový přehled 2012/11


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Nedotknutí (2019)

 Nedotknutí (2019)
Nedotknutí n
Come As You Are
Žánr: komedie / drama
Země: Spojené státy americké
Režie: Richard Wong

(remake)

TV Program

ČT1 - Sardinky, aneb život jedné rod...

14:45 - 16:00

38 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherný svět

15:20 - 16:30

3 minut již uběhlo
67 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:30 - 15:30

53 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:35

53 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190566
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376593
Obsahů a biografií: 178281

Poslední komentáře

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10