Duben
ohodnotit

Harry to s vámi myslí dobře

Harry, un ami qui vous veut du bien

Další název:
Harry, He's Here to Help
Země:
Rok:
2000
Délka:
112 minut
Premiéra v ČR:
28.6.2002
„Vlk v rouše beránčím.“
Popis / Obsah / Info k filmu Harry to s vámi myslí dobře
Mladý učitel Michel veze manželku a tři dcery do domu na venkově. Během krátké přestávky u benzinové pumpy náhodou potká Harryho, kamaráda ze střední školy. Harry i po letech dokáže spatra zarecitovat báseň, kterou kdysi před lety Michel napsal pro školní časopis. Michel pozve Harryho i s přítelkyní Prunou na návštěvu. Harry na oplátku Michelovi nabídne pomoc s čímkoli si bude přát. Díky tučnému dědictví si Harry žije nad poměry. Přestože Michel nabídku zdvořile odmítne, přiveze mu Harry zbrusu nové auto s náhonem na všechna čtyři kola. Michelova nejistota sílí, Harry ho však stále přesvědčuje o svých čistých úmyslech mu pomoci. Harryho posedlost nabírá na síle a fatální zvrat na sebe nenechá dlouho čekat.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: titulky
Premiéra: 17.10.2014 CX


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Harry to s vámi myslí dobře
Normální mladá rodinka. Táta Michel (Laurent Lucas), máma Claire (Mathilde Seigner) a tři malé dcerky, dokonale odsávající rodičům energii. Začátek prázdnin a úporné vedro. Rodina míří autem do pět let rozestavěného prázdninového domu, který je neustálým zdrojem mnoha problémů. Náležitě je prohlubují i rodiče Michela. Pochopitelně nervy mladého páru jsou značně pocuchány, když v tom se zjeví Harry.../Sergi Lopez/, dobro samo, muž, který je odhodlán udělat VŠECHNO pro Michelovo štěstí. Druhý celovečerní film režiséra Dominika Molla (první byl Intimité) je založen, podle slov režiséra, především na napětí. Je to napínavý film a zároveň komedie, ve které se prolíná radost s obavou.
Harryho řešení nahánějí strach, ale poskytují také zábavu. Jsou děsivá, protože jsou zločinná, ale radostná, protože osvobozují. Jak se vyjádřil sám Dominik Moll: „Nechci napadat diváka, chci ho vtáhnout do filmu a zkusit film natočit tak, aby byl zábavný i při úzkostných scénách".
Vedle výborného Laurenta Lucase a Sergia Lopeze vyniká také Mathilde Seigner, sestra slavné Emmanuelle Seigner.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Harry to s vámi myslí dobře
Normální mladá rodinka. Táta Michel (Laurent Lucas), máma Claire (Mathilde Seigner) a tři malé dcerky, dokonale odsávající rodičům energii. Začátek prázdin a úporné vedro. Rodina míří autem do pět let rozestavěného prázdninového domu, který je neustálým zdrojem mnoha problémů. Náležitě je prohlubují i rodiče Michaela. Pochopitelně nervy mladého páru jsou značně porouchány, když v tom se zjeví Harry... (Sergi Lopez), dobro samo, muž, který je odhodlán udělat všechno pro Michelovo štěstí.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Harry to s vámi myslí dobře
Druhý film francouzského režiséra Dominika Molla (prvním byla Intimité z roku 1993, jež však nemá nic společného s Intimitou Patricea Chéreaua, uváděnou i v českých kinech) je efektní komorní studií zdánlivě vlídné manipulace, přerůstající ve vražednou posedlost. - Manželský pár Michel a Claire se třemi malými dětmi má problémy s mužovými autoritativními rodiči a s venkovským domem, na jehož opravu nemá peníze. Když se rodina cestou na prázdniny setká s Michelovým dávným spolužákem Harrym, situace se vyhrotí. Bohatý flákač, doprovázený atraktivní, ale prostoduchou milenkou Prune, se totiž rozhodne, že změní kamarádův život a že ho zbaví všech nepříjemných tlaků. Kdysi ho totiž fascinovaly Michelovy literární pokusy a teď chce, aby se jeho přítel znovu pustil do psaní. Nejprve koupí rodině pohodlný vůz a potom začne tajně a drasticky zasahovat do jejího života. Když zavraždí Michelovy rodiče, jeho bratra a zbaví se i Prune, začne požadovat, aby kamarád stejně naložil i se svou manželkou. V tom okamžiku je už pozdě uvažovat o tom, že chování výstředního zbohatlíka od samého začátku neslo psychopatické rysy. Ambivalentní titulní hrdina přitom až do konce zůstává věrný upřímné touze pomoci obdivovanému příteli z nesnází. - V závěru se naznačuje, že celý vražednický příběh, oscilující mezi thrillerem a černou komedií, může být stejně dobře skutečností jako dějem Michelova nového literárního opusu. Jen tak by se ostatně mohla obhájit jistá naivita a žánrová křečovitost, která by v případě "realistického" výkladu Mollův film degradovala na pouhou jemně ironizovanou, spektakulární oddechovou podívanou. Režisér zároveň nijak nezapírá svou zálibu v dílech Alfreda Hitchcocka. V titulní roli využívá příležitost rozehrát nejednoznačný charakter psychopatického "spasitele" Sergi López, který se nám tak představuje v odlišné herecké poloze, než v jaké jsme ho poznali v Pornografickém vztahu (1999, FP 1/2001). Také další party režisér obsadil zkušenými, byť u nás neznámými francouzskými herci, Laurentem Lucasem (Michel), Mathilde Seignerovou (Claire) a Sophií Guilleminovou (Prune).
-ap- Filmový přehled 2002/6

Autor/Zdroj: -ap-/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

21 minut již uběhlo
69 minut zbývá do konce

ČT2 - Hrdinové legend

12:05 - 13:00

46 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

31 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

21 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani