Duben
ohodnotit

Habermannův mlýn

Další název:
Habermann; Habermann’s Mill
Rok:
2010
Délka:
104 minut
Premiéra v ČR:
7.10.2010
„Chceme-li porozumět přítomnosti, musíme znát minulost.“

Komentáře k filmu Habermannův mlýn

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 60
argenson
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.10.2010
Pocházím ze Sudet a i tam u   nás se za války a po ní   děla spousta hrůzných   věcí. Ovšem u nás byli   jenom Němci a žádní   Češi, takže k osobní   krevní mstě nebyl důvod.   Habermannův mlýn je   vynikajicí film. Ovšem   jedním dechem nutno dodat,   že k nám Čechům ne úplně   fér. Protože když se to   pustí v zahraničí (a   potenciál pro uvedení na   festivalech to určitě má)   lidem, kteří mají o naší   historii jen velmi povrchní   povědomí, dojdou k závěru,   že všichni Češi byli tak   trochu svině a tak trochu   kolaboranti, zatímco Němci   žijící u nás téměř bez   chyb a proč teda jsme se k   nim po válce chovali tak   hnusně? Ale pro   informovaného Čecha, který   o tématu něco ví, je   Habermannův mlýn silný –   i když černobílý –   příběh o tom, jak velké   dějiny nemilosrdně a drsně   semlely osudy prostých lidí   v národnostně smíšené   venkovské krajině. V   záplavě českých filmů,   které se tématiky dosud   dotýkaly jen zlehka, si najde   určitě své místo a   způsobem na hranici obžaloby   českého národa zaplní   mezeru ve filmovém   zmapování té doby. Navzdory   tomu, že chudák August   Habermann vychází z   příběhu jako čítankový   klaďas a Kurt Kozlowski je   až nechutně příkladný   úlisný fašoun, jakých jsme   viděli už hodně. Ve   vedlejších rolích se   zaskvěli Jan Hrušínský,   Oldřich Kaiser nebo Radek   Holub , ovšem jejich   charaktery byly pojaty až moc   „ode zdi ke zdi“, takže   jim to uvěříte jen   stěží. Stejně tak málo   uvěřítě Zuzaně   Kronerové, která do závěru   nepříliš šťastně   vstoupila s báchorkou   přitaženou za vlasy ve stylu   „mladý pan hrabě a chudá   služtička“, což podle mě   patří spíš do červené   knihovny. Ale fakt je, že v   dramatickém závěru, který   do nejvyšších otáček   šroubuje to, co se tehdy u   nás dělo ve větší či   menší míře všude, se to   ztratí. Takže v celkovém   vyznění nejvíc věříte   Karlu Rodenovi, u nějž to   ovšem nikoho nepřekvapí.   Já dávám za 100%.
Hortensie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.11.2010
Kvalitní film
Z nejrůznějších důvodů   jsem nestihla Habermannův   mlýn v kině, naštěstí   pomohl internet. Mohla jsem si   ho ale prohlédnout v klidu, k   mnoha scénám se vrátit,   což by v kině nešlo. A   jaké pocity ve mně vlastně   zanechal?

V   prvé řadě...je to opravdu   válečné drama, to   bezpochyby. Vychází ze   skutečného příběhu   bludovského mlynáře Huberta   Habermanna, byť je film jeho   osudem spíše inspirován   (mnohé skutečnosti jsou   změněny), hlavní podstata   zůstává - msta českého   lidu ze Sudet se v době   osvobození obrací i proti   člověku, který ač Němec,   pomáhal prostému lidu bez   rozdílu jeho národnosti. Lze   však odsoudit lidi, kteří   se začali chovat takřka jako   zvířata, za to, co dělali?   Já nemohu soudit. Nejsem   pamětník a ani nepocházím   ze Sudet, spíš z   "vnitrozemí". Mstu   a krvežíznivost samozřejmě   neschvaluji, ale když se chci   alespoň trochu podívat na   svět očima tehdejších   Čechů, snažím se jejich   chování alespoň pochopit.   Válka dokáže v lidech   vyvolat i sklon k těm   nejhorším pudům, bohužel.   A averze vůči   představitelům národa   rozpoutajícího zlo se   přenese mnohdy i právě na   ty nevinné, kteří   nadvládou vlastních lidí   sami trpí. Můj děd byl za   války totálně nasazen, doma   zůstala žena a malá dcerka.   Naší obci hrozila v té   době likvidace jako Lidicím,   tomuto osudu unikla jen o   vlásek. Děda se averze   vůči Němcům nikdy   nezbavil, byť sám   přiznával, že se v   "rajchu" setkal i s   těmi slušnými a dobrými   Němci, kteří sami trpěli   fašistickou zlovůlí.

Ano, ve válce   trpí nevinní na obou   stranách, o tom není pochyb.   A Němec neznamená synonymum   pro slovo fašista. I dnes   slýchám občas některé   lidi ve svém okolí mluvit o   Němcích s nenávistí a   neskutečným odporem.   Paradoxně tak nemluví   přímo pamětníci nebo   potomci rodin, kterých se   válka bezprostředně dotkla,   ale spíše ti, co mají   potřebu vždy a za každou   cenu kolem sebe šířit   nějakou nenávist. Setkala   jsem se se sudetskými Němci   v rámci družby, kterou naše   obec s jednou pohraniční   německou obcí nějaký čas   udržovala, lidé z Němec   byli vždy velmi milí,   přátelští. Absolvovala   jsem pak jako vedoucí   mezinárodní tábor pro   starší děti české i   německé, kde v rámci   společné konverzace české   děti zajímal názor těch   německých na Hitlera. Ne,   nejen že ho nikdo z nich   neobdivoval, ale padala   (samozřejmě v němčině) na   jeho osobu slova, která v   rámci zachování slušné   úrovně komentářů není   vhodné publikovat.

Vraťme se ale k   filmu samotnému. Začnu tím   nezákladnějším -   výpravou. Ta je vynikající.   Též synchronní sladění   dialogů (byť v některých   momentech trošku uniká) je   jinak překvapivě dobré.   Chápu, že pro zvýšení   autenticity bylo vhodné dát   do filmu nějaké německé   dialogy. Mám trošku problém   se čtením titulků, ale   díky nahranému záznamu jsem   se mohla k těmto scénám   vrátit. Z hereckých výkonů   je zcela bezkonkurenční můj   velký oblíbenec Karel Roden,   jak také by u něho mohlo   být jinak! Představitelé z   řad německých herců jsou   také výborní, filmový   Habermann je člověk   vzbuzující sympatie a   rovněž oslňuje velkým   charisma. Co jsem však   nepochopila, proč mají naši   filmaři potřebu stavět   před kameru člověka, který   dnes je jen troska a pouhý   stín bývalého herce...ano,   je to Oldřich Kaiser, mám s   jeho osobou problém ho   strávit, naštěstí ta jeho   role je poměrně malá a   nevystupuje v nijak velkém   množství záběrů, ale   přesto říkám - stačí to.   Ze "záporáků"   mně jako naprosto   nejodpornější postava   přijde...ano, není to pouze   esesák Kozlowski (brilantně   zahraný), ale ona nenápadná   postava služebné Elišky,   proradné mrchy a ukázky   lidské falše, nevděku a   zákeřnosti. Mrzí mě, že   není více rozebrána postava   pana ředitele v podání Jana   Hrušínského, u něhož   váháte, na kterou stranu   vlastně hraje.

Dovolím si ještě výtku   k několika málo   nesrovnalostem. Co mě   zarazilo a hlodalo celou dobu   sledování filmu, je   skutečnost, že Habermannova   žena neviděla svůj rodný   list, zatímco - jak vidno,   jej pomalu znala polovina   vesnice. Je víc než   podivné, že ona sama   přístup k rodnému listu   neměla, ale viděli jej   druzí a věděli tak, že je   po otci židovského původu.   Přišlo mi to zvláštní.   Copak ona sama při sňatku s   Habermannem neměla potřebu   mít v ruce své osobní   doklady? Zejména v době, kdy   bylo i nutné mít výpis z   matrik kvůli doložení, že   člověk není židovského   původu. Ale třeba se   mýlím...každopádně mi to   přišlo takové divné. K   postavě samotného Habermanna   mi rovněž nešla jedna věc,   která se scénáristům moc   nepovedla. Nevadí mi, že je   vylíčen jako charakterní   člověk, skutečný Habermann   dle výpovědí pamětníků   opravdu takový byl a jak   říkám - Němec není   synonymum pro špatného   člověka. Přesto mi k   mírnému a tolerantnímu   mlynáři, který dokonce   odpouští zradu i proradnému   Maškovi, nejde jednání, kdy   vlastní ženě vlepí facku.   Ano, je to ve strachu o její   život, ale on přece není   agresor ani vůči svým   nepřátelům, tím spíš mi   to přišlo poněkud jako   scénáristický úlet, že   uhodí svou milovanou ženu.   Přesto všechno dávám plný   počet, celkově se jedná o   velmi kvalitní snímek a   díky za to, že se český   film dostává opět na dobrou   úroveň.
Lynette
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.4.2012
Ukázkový film naší historie
Myslím, že když se již   zesnulý spisovatel   židovského původu Arnošt   Lustig po přečtení   scénáře vyjádřil, že   toto dílo svým příběhem   slibuje pozoruhodné dílo na   základě pravdivého   scénáře, věděl, co   říká. Jelikož celý život   žiji na území bývalých   Sudet a ve městě, které   bývalo ještě v průběhu   druhé světové války   obýváno převážně Němci,   Čechy a Židy, vím také   své /sama pocházím z   německožidovsko-české   rodiny/ - zvěrstva se děly   jak ze strany Němců, tak ale   i Čechů, slovanská povaha   není zdaleka tak holubičí,   jak se tvrdí, proto jsem   ráda, že pan režisér   pojmul svůj filmový počin   na toto /ještě stále/   citlivé téma nestranně.   Hodnotím nejvyšší možnou   známkou 10/10.
Papaja73
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.11.2010
Film na mě zapůsobil opravdu   silně.Nejen,že je snímek po   řemeslné stránce velmi   dobře zpracován ale   především je to ukázka   lidské   zbabělosti,podlézavosti,hrab   ivosti,krutosti a   nadřazenosti.A je úplně   lhostejné či se tak dělo na   straně Němců či   Čechů.Historie Evropy je   jedna velká bolest a rány   zacelí jen čas...
johnny-rk
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.7.2011
Film je opravdu výborný. Nic   tu nechybí... A všem nám   ukazuje, že všichni se   nakonec chovají stejně.   Čech, Němec, Polák, Rus ...   každý jde s davem a   neohlíží se na to, co pro   ného kdo udělal předtím.
kamicek
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.2.2012
velmi silný film, pokud byla   realita taková, jak je   popsána ve filmu, nechtěla   bych žít v této době..
sakro
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.11.2010
smutná charakteristika českého národa
Jedná se o téma, které je v   současné době rozebíráno   ze všech možných stran a   úhlů pohledu a kterým se   alespoň částečně zabývá   každé médium, které u nás   něco znamená. Přesto, a to   mě velmi potěšilo,   nesklouzli tvůrci k   populistickému pohledu na   věc, ale snaží se to   těžké břímě, které   náš národ vláčí za   sebou, ukázat i z té   nepopulární strany. Spousta   lidí tyto nepopiratelné   historické události   bagatelizuje, spousta se   tváří, že vlastně nikdy   neexistovaly a spousta se je   dodnes snaží všemožně   obhajovat. Jedno je však   jisté – naše svědomí   před nimi neuteče. A každá   nepříjemnost se lépe   řeší, když se o ní   otevřeně mluví. K tomu   Habrmannův mlýn skvěle   pomáhá. Chci věřit tomu,   že díky tomuto dílu se s   problematikou poválečného   odsunu němců seznámí i   dnešní mládež, která v   drtivé většině (výjimkám   budiž chvála) žila dosud v   naprosté nevědomosti. To je   fakt, který jsem, bohužel,   zjistil i ve vlastním okolí.  
Mé hodnocení zní:   nejskvělejší film Juraje   Herze od Petrolejových lamp a   Morgiany. Je nepodstatné, že   zde jde vlastně jen o volnou   inspiraci historickým faktem   doplněnou literární fikci.   Jsem přesvědčen, že   většině obyvatel bývalých   sudetských městeček a obcí   se vybaví paralela s   konkrétními příběhy a s   konkrétními osobami. S   příběhy, které zdárně   pomohl promlčet komunistický   režim.
Jednoznačně   skvělý film a můj dík za   něj patří celému   tvůrčímu štábu. Skvělé   herecké výkony a to i v   mnoha malých rolích. Bez   dlouhého uvažování řadím   do pomyslné škatulky:   Povinný film.
Gredor
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.2.2011
Opět silný příběh na   pozadí 2. světové války   bohatý neměc Habermann   řeší problémy s   narůstajícím vlivem   nacistické říše jka v   rodině tak i v běžném   životě.. Krásný český   film.
Duen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.5.2011
Přesně..
Krásně tento film   vyzobrazuje slizkost lidí.   Film vzbudil plno   emocí.Nebojím se uvěřit   realitě kterou film ukazuje a   přiznejme si ,že i dnes by   jsme se na takové stále   narazili..
sismik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.10.2011
Snímek, který rozhodně   stojí za to. Karel Roden na   jedničku, jako obvykle. Film   musí zasáhnout snad   každého a spolu s   konkorenčními Lidicemi bych   ho zařadila do povinné   výuky dějepisu :-)
prediger
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.1.2011
Film je opravdu tvrdá realita   našich dějin, tvrdá realita   chování českého člověka,   fakt se kterým se musíme   smířit. Nechci, aby   docházelo po tolika   desetiletí k nějakým   omluvám či žádostem o   různé formy reparací z   jakékoliv strany. Chci pouze   aby jsme se podívali pravdě   do očí. Důsledek druhé   světové války je zde v   bývalých Sudetech znát do   dnes. Myslím si, že jako   potomek z čecko-německé   rodiny a potomek sudetského   obyvatelstva to mohu říct na   plná ústa. Díky všemu co   se zde po válce dělo, došlo   k ukradení a následné   likvidaci historie celého   kraje. ( jsem z dnešního   Ústeckého kraje)
kara.lol
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.7.2011
Miluju filmy o válce a miluju   filmy s Karlem Rodenem. Tady   se to nádherně snoubí   dohromady. Dramatický a   napínavý děj, ve kterém je   krásně vidět, co z lídí   válka udělá a jak je   mění. Hlavně ke konci   filmu.
kakkena
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.10.2010
Za moji osobu jednoznačně   ano, již dlouho si myslím,   že náš národ nebyli jen ti   chudáci a Němci jen ti   necitelní vrazi-na mě je to   přílišné škatulkování.   Ne nadarmo se nám říká   národ Švejků nebo   Kondelíků-do díry umíme   zalézt dokonale a když nám   nic nehrozí, tak se začneme   chlubit a bránít. Juraj Herz   se tohoto díla chopil   bravůrním   způsobem,neobhajuje a   neodsuzuje ani jednu stranu,   jen poukazuje na zjevná   historická fakta. Tím pádem   vznikl velmi kvalitní kousek,   jak po stránce výpravy,   kamery, střihu nebo kostýmů   a exteriéru, tak po stránce   herecké, ke které přizpěli   jak Češi, tak Němci. Jako   kdyby i tímto chtěl Juraj   Herz připomenout, že jsme si   všichni rovni a nikdo nemá   komu co vyčítat. Jednoduše   řečeno zlo se nemá oplácet   zlem, jinak vzniká další   zlo.
devalera
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.5.2014
Český národ
Film jsem už viděl 2x a   hodnotím jej jako jeden z   nejlepších. Ve snímku je   vykreslena odporná národní   povaha českého lidu, který   se vždy mstil se zbraní v   ruce až v době, kdy už mu   nic nehrozilo. Znám z   vyprávění příběh, kdy   čeští "hrdinové"   v květnu 1945 chtěli upálit   2 asi 15 leté příslušníky   Hitlerjugend. Zachránili je   prý samotní Rusové, kteří   na naše lidi křičeli, že   to měli dělat v roce   1938........
Jardasad
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.7.2014
Pocházím z kraje na rozmezí   českého (moravského) etnika   a vnitrozemských Sudet.   Zkušenosti většiny   (téměř všech) pamětníků   2. světové války, které se   mi podařilo zachytit,   jednoznačně ukazují, že   největší zrádci,   zločinci, kolaboranti a vrazi   v průběhu války rozhodně   nemluvili německy, ale   česky. Naopak Němci se   chovali vždy čestně a   morálně přes tvrdé   nacionální útoky   "českých   vlastenců". A právě ti   nejhorší se nejaktivněji po   válce podíleli na masakrech   původního německého   obyvatelstva, které zde žilo   už od poloviny 13. století a   mělo maximální právo   považovat tento kraj za svůj   oprávněný domov. Řada   obcí z tohoto regionu se k   tomuto názoru hrdě hlásí a   také navazuje s bývalými   německými obyvateli   přátelské kontakty a za   tragické vysídlení po   válce se jim již   oprávněně omluvila. Takže   film, který vypráví o   situaci v podobném   prostředí, je přes svoji   až neobvyklou tvrdost více   než objektivní a je nutné   za jeho vznik v obtížné   době, plné až   naddimenzovaného   "čistého   češství" složit panu   režisérovi Herzovi poklonu.
Bruno27
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.4.2011
10/10
Popravdě řečeno, jsem dost   nemile překvapen počtem   negativních reakcí na tento   film v komentářích níže,   protože mě osobně po jeho   shlédnutí snad ani žádné   negativum nenapadlo. Že   glorifikuje Němce a   "shazuje" Čechy?   Každý rozumný člověk ví,   že v každém národě jsou   namixovaní jak darebáci, tak   slušní lidi a z historek   vyprávěných mými   prarodiči vím, jací   hrdinové byli někteří   "partyzáni" v   květnu 1945. A ruku na srce,   my Češi máme   patolízalství a podlézání   bohužel v krvi   přespříliš. Další bod -   že zde jsou nevýrazné   výkony a ryby by to zahrály   líp? Nevím, kolik castingů   má za sebou autor tohoto   komentáře, ale přestože   přistupuji s odstupem např.   ke všude vychvalovanému   Rodenovi - tady je opět   skvělý! Co další?   Představitelka Habermannovy   manželky Jany - dokonalá hra   obličejem a vyjádření   emocí. Hrušínský -   excelentní slizkost.   Koslowski? Podle mě téměř   rovnocenný výkon padouchovi   Landovi z Tarantinových   "Panchartů", jen   škoda, že jeho dokonalá   němčina je později   nahrazena lámanou dabovanou   češtinou.
Shrnuto.   Habermannův mlým je dle   mého soudu jeden z   nejlepších filmů, které se   u nás za posledních pár let   natočily, skvělá kamera,   výprava, hudba, herecké   výkony, silné téma a   bezesporu výtečná režie   filmu, který může maličko   připomínat vynikající   Želary - ale bez jejich   romantiky, nebo zmíněné   Tarantinovy Pancharty - ale   bez jejich nadsázky a   černého humoru. Takže   temný, syrový film, takový   jaký občas život bývá.   Já vzkazuji všem, kteří se   na tvorbě tohoto snímku   podíleli jediné - BRAVO. Od   doby Panny a netvora a   Devátého srdce pro mě   nejlepší Herzův film.
biba
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.8.2011
Moje hodnocení vyjadřuje   vše. Jen chci poznamenat, že   mi je líto těch kteří   kriticky ohodnotili tento   film. Bohužel jejich názory   vyplývají z neznalosti   historie!!!
staedtler
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.10.2010
Příběh u kterého se nebudete bavit
Příběh, který se mnou   otřásl - tím více, že se   odehrává dle skutečné   události, která se stala   necelých deset kilometrů od   místa, kde jsem vyrůstal.   Otevírá historii, kterou ani   místní neznají a je   tajemstvím mála   pamětníků. Příběh,   který neměl a nemá   šťastný konec. Snad tento   film pomůže ke smíření a   omluvě za bolestné křivdy a   činy, které se staly.

Hluboce smekám   před tvůrci, herci a   zejména panem režisérem.
Gina
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.10.2010
skvělý film. snad ani není,   co k němu dodat. vykresluje   lidi přesně takové, jací   ve skutečnosti jsou. mimo   jiné jak u slusných lidí,   dokáže zoufalství a bolest   zatemnit mozek. vážím si   takovýchto filmů i jejich   tvůrců, že našli sílu   film natočit. doporucuji jeho   zhlédnutí a poté dlouhé   zamyšlení.
Daugue
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.12.2010
Velmi povedený, strhující   film, který podtrhávám   čechům národní hrdost.   Pointou filmu ovšem není   zjištění jací jsou češi,   ale co s lidmi dělá válka,   jak dokáže strhnout dav. Že   být dobrákem se nevyplácí.   Prostě realita.
zuzana.shilla.novak
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.1.2011
pan herec
zárukou českých filmů je,   že pokud se v nich třebas   jen mihne pan herec Karel   Roden - jde o kvalitní   snímek. Nejinak tomu bylo s   Habermannovým mlýnem, na   který jsem čekala od dob,   prozatím jen fám o jeho   zrodu.Více prostoru pro svůj   um podle mne měl v Hlídači,   nicméně nemám absolutně co   vytknout, co dodat. Filmy   tohoto žánru se těžko a ne   moc často komentují, co se   obsahu týče, protože nikdo   nemůže hodnotit smyšlenost   či pravdivost děje, na   základě nikdy ne dopodrobna   zjištěné a už nikdy více   prokazatelné historie...o to   je zajimavější děj   každého takového filmu...
Zimmy871
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.11.2010
Krásná ukázka toho, jací   my Češi jsme zbabělí   chameléoni a jak nedokážeme   nic pochopit v širších   souvislostech. Ačkoliv jsem   viděl už mnoho filmů s   tématikou druhé světové   války, tak tento se mě mile   překvapil. Skvělé   obsazení, kostýmy a dobová   atmosféra. Doporučuji.
miras311
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.11.2010
Jsem opravdu rád za vznik   tohoto filmu. Ukazuje temnou   stránku poválečného   chování českého   obyvatelstva k sudetským   Němcům. Sice jsem pochopil   hněv lidí, kterým zabili   otce a bratry,ale bez znalosti   faktů se nedá soudit...
Maxlik
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 15.7.2011
Nádherný historický film s   Karlem Rodenem v hlavní roli   který to zahral na   jedničku.Určitě   doporučuji!!! 9/10
pepek25
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.10.2010
Ať si říká kdo chce, co   chce, pro mně jednoznačně   tento film patří k tomu   nejlepšímu, co bylo u nás v   posledních letech natočeno.   To že každý Němec nemusel   být za války ten   "zlý" a že ne   všichni Češi byli pouze   oběti je tématika, o které   se u nás stále ještě   mluví spíš okrajově. Juraj   Herz zvládl její   zpracování opravdu   bravurně. Ale není to jen   jeho umění, které pro mne   dělá z Habermannova mlýna   nezapomenutelný zážitek. Je   to taky výborný Karel Roden,   Mark Wachke, Ben Becker nebo   třeba Jan   Hrušínský.Skvělá práce a   ode mně pět hvězdiček.
dolik.
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.11.2010
dobrý
Doporučuji tento snímek ,   jakkoli je drsnějšího   ražení - život je prostě   takový a je dobře, že se   točí filmy podle   skutečných událostí.
klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 14.1.2021
Myslím, že tohle je opravdu   povedené válečné drama.   Koprodukční projekt   natočený podle stejnojmenné   knihy Josefa Urbana napsané   na základě skutečných   událostí. Juraj Herz se   postaral o dávku drsné   realističnosti a   věrohodnosti filmu prospělo   i kvalitní mezinárodní   obsazení. Jako motto celého   snímku by mohla sloužit   věta, kterou v roli   Pospíchala pronesl Jan   Hrušínský: "Okupanti   přicházejí a odcházejí a   jen my Češi   zůstáváme."
Pitryx
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.1.2016
Škoda jisté   „roztěkanosti“ příběhu   a to že se nedrží jedné   linie. Nebo je to dobře?   Nevím, v každém případě   po delší době český film,   kdy jsem se nenudil a   nekoukal, kdy že už bude   konec. Habermannův mlýn je   vyprávění syrové, bez   nějakých příkras, jak byli   Češi při odsunu slušní a   hodní. No, oni Němci se s   nimi taky moc nepárali,   takže jaképak copak.   Prostě, svině byly na obou   stranách. Celé to má velmi   slušnou kameru, ale občas   taky nějaký ten renonc v   postavách, nějak se mi   nechtělo věřit pohádka o   rodném listě, který ONA   nikdy neviděla. Ani on. Ale   budiž. Když tyto drobnůstky   divák pomine, čeká jej   velmi zajímavá podívaná.   Vřele   doporučuji.201601039626/10012
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.4.2012
Téma poválečných divokých   odsunů německého   obyvatelstva bylo v naší   zemi dlouho tabu a snad   právě proto budí výborně   natočený film   "Habermannův mlýn"   takové emoce. Davy   zfanatizovaných Němců na   začátku války se v něm   nijak neliší od stejně   běsnících Čechů na jejím   konci a násilí, strach i   utrpení je na obou stranách   taky stejné.   "Habermannův mlýn"   v sobě nese silné   poselství, které bychom   neměli opomíjet - nepropadá   sebemrskačství, ale snaží   se ukázat a hlavně přijmout   pravdu. A právě proto je (i   přes určité nedostatky ve   scénáři) tak dobrý.
hvezdyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.10.2010
Drama odehrávající se v   letech 1937 - 1945. Vypráví   jeden příběh z milionů, ke   kterým docházelo v průběhu   druhé světové války.   Obával jsem se, že film bude   příspěvkem pro obhajobu   sudetských Němců, kdy jsem   stále přesvědčen, o tom,   že bylo zcela správné, že   byli odsunuti. K excesům při   válečných konfliktech   docházelo vždy, došlo k nim   i v době těsně po válce.   Nebylo by úplně správné   psát, že film onou obhajobou   Sudeťáků je a haní   chování a malost Čechů.  
Film je vydařeným   dramatem. Ponechme stranou do   jaké míry jeho obsah   odpovídá skutečnosti. Měl   bych jen pár výtek a   několik pochval.
Za   prvé považuji za zbytečný   úvod filmu, kdy se začíná   rokem 1945. Následuje skok do   roku 1937 a film po dvou   hodinách opět končí v roce   1945. Kdyby nebylo toho   úvodu, divák by byl udržen   více v napětí, jak se to   celé vyvine. Další výtkou   může být to, jak je film   namluven. Především   německé postavy. Napřed ten   německý oficír mluví   německy a pak po zbytek filmu   jakoby lámanou češtinou. A   česky dokonce mezi sebou   mluví i Němci. Hlavně při   dialozích mezi Koslowskim a   Habermannem. Tuto výtku   filmaři jistě slyšeli už   od několika   profesionálnějších   kritiků.
Plusy si   film určitě odnese za práci   kamery i za výpravu.   Nejlepší herecké výkony   předvedli Karel Roden, Mark   Washke a ve vedlejší roli   oceňuji úlisného pana   ředitele hotelu (Jan   Hrušínský). U ostatních   herců jsem měl spíše   pocit, že jen statovali.
Film také není úplně   korektní ve svém výkladu   dějin. Ale řekněme si, co   korektní vlastně je?
hledaseniki
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.4.2012
Habermannův mlýn
Český film, který se   rozhodně zdařil, to je   první co mohu říct, byla   jsem opravdu mile překvapená   jak si s příběhem Juraj   Herz poradil. Jak už jsem   mnohokrát řekla, nejsem   fanda českých filmů, ale   tenhle film je opravdovou   vyjímkou. Herz a jeho filmy   mají jeho vlastní rukopis,   který na každém jeho filmu   poznáte, ale zde jsem ho tak   docela neviděla. Historické   drama, které dokáže   zaujmout diváka a dokáže   poukázat na onu problematiku,   která oblétla svět.   Příjemná událost to nebyla   a já jsem viděla několik   filmů s podobným tématem,   ale tenhle si mě opravdu   získal, ač jsem to ani   nečekala. I když se jedná   film na jedno použití tak   filmu nemohu vzít   autentičnost a sílu dramatu,   kterou film sálá.
Karius
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.8.2014
Hned na začátku si troufám   tvrdit, že je na filmu   vidět pokročilý věk pana   režiséra. Ani ne tak kvůli   zkušenostem. Spíš je   evidentní, že ho druhá   světová válka rozhodně   neminula. Na filmu je totiž   vidět, že do něj mohl pan   Herz zanést i nějaké   vlastní zážitky, či   zážitky z vyprávění,   protože 40ti letej režisér,   by to takhle nenatočil.   Nevím přesně čeho chtěl   docílit, ale nejspíš se mu   to povedlo. Po skončení   filmu jsem totiž cítil dost   pochmurnou náladu a moc do   zpěvu mi teda nebylo. Na to,   že jsem na to koukal v Srpnu,   na začátku 14ti denní   dovolený? No evidentně   udělal dobrou práci. A   nejen on, protože i herecké   výkony stály za to.   Počínaje vždy vynkajícím   Karlem Rodenem až po po velmi   dobré výkony německých   herců. Hlavně tedy Bena   Beckera. To byl výkon na   nějakou cenu. Fuj tajxl, jsem   rád, že jsem tuto dobu   nezažil. Určitě nebylo o co   stát a je vidět, že když   se to umí, tak i po 70ti   letech to má hodně emotivní   náboj :/ Slušných 80%
Pecik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.1.2013
Neuvěřitelně strhující   snímek, který si na nic   nehraje. Skvělé herecké   výkony a skvělý apel na   svědomí - nevidím podstatu   v analýze kdy dělala jaká   strana větší svinstvo, ale   především v lidskosti   každého jedince jakékoli   rasy, víry a národnosti.
goranchorvat
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.7.2011
Koprudukční špička
Jeden ze 3 nejlepších   českých fimů za posledních   10 let.Drsné syrové a   realistické zpracování.   Prúřez celým válečným   obdobím, pohledem z jedné   vesnice v Sudetech. Silné   osobní příběhy   obsahující maximum   nenávisti a zloby, která se   jak mávnutím proutku   objevila hned po okupaci.   Věrné a výborně zahrané   charaktery všech postav, mě   donutily ještě dlouho   přemýšlet o filmu a hlavně   historii naší země. Herz   nám překládá jednu z mnoha   údalostí této neštastné   doby, a to způsobem že   nerozděluje na Čechy a   Němce, ale spíš na dobré a   zlé lidi. Výborná snímek   80%.
Akana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.11.2010
Když se na tenhle film vydá   někdo nepostrádající   národní hrdost, může se   lehce stát, že po odchodu z   kina už jí postrádat bude.   Uznávám, že se Herzův   pohled na poválečné   účtování s Němci může   zdát jednostranný, ale po   mnoha a mnoha české   dušičce podkuřujících   filmech ho považuju za   legitimní a potřebný.   Koneckonců ono to   samozřejmě není o národech   ale o STÁDU, jeho zbabělosti   a hamižnosti. Juraj Herz   natočil Habermannův mlýn   tradičně, bez výrazného   experimentování, takže vše   stojí hlavně na příběhu a   na hercích. Těm dominuje   podle očekávání Karel   Roden, neztrácí se ani   Hannah Herzsprung, trochu   méně výrazný mi přišel   Mark Waschke. Pochválit   musím (a nečekal bych, že   to kdy udělám) Jana   Hrušínského, kterému tahle   slizká figura sedla jako   ulitá. Zásah na komoru to   nebyl, ale v záplavě   množících se domácích   filmových průserů je tahle   poctivá práce   osvěžující. Gratuluji panu   Herzovi k návratu na   výsluní.
Charlie35
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.11.2010
Juraj Herz po několika   vlažných filmových pokusech   opět dokázal, že patří do   české režisérské elity.   Habermannův mlýn se mu velmi   podařil, má napětí,   výbornou dobovou atmosféru,   spád a hlavně nadčasovou   vypovídající hodnotu o   lidských vztazích se všeni   klady i zápory.
Vig
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.1.2012
Dobrý film. Vlastně od   začátku po konec není co   vytknout. Jen mi chyběl   trochu "drajf" ale   to nemá žádný film tohodle   tématu...... Roden -   začínáš být českým   Mortensenem - jen tak dááál
Dogfish
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.11.2010
Že byli Češi kolaboranti a   ochotni za každého režimu,   to je jasné. Film je hodně   dobrý, i když trochu   černobílý v ukázce   charakterů dvou národností.   Ta doba byla hrozná a jsem   rád, že ji znám jen zhruba   z vyprávění.
jarda53
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 15.10.2011
Od tohoto filmu jsem toho   více očekával ale již   nějaké náznaky // nic moc   //jsem získával při   udělování Českých lvů,   kde film zařval na prázdno.   Děj hubený, režisér se   zamotal ve svých   vzpomínkách, film nezvládl   a na film mi zbude jenom   vzpomínka na pár vypjatých   scének a výborný herecký   výkon Rodena a Krónerové...
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 29.4.2012
HABERMANN
Smutné a pravdivé   podívání se do očí na   obdodí ve válce, ale hlavně   po ní. Dodnes se osobně   nemůžu srovnat s tím, co   zde některé party a tlupy   opilých a hrabivých   "hrdinů" byly   schopny udělat! Většinou   kolaboranti, slaboši,   primitivové co se vybíjeli   na nevinných a kolikrát i   slušných Němcích a nejen   nich. Film to ukazuje dobře   co jsou lidi za svině! A   myslím, že to platí obecně   né jen pro nás tady! Smutné   bylo, že se ho zastal pouze   jediný člověk (ve filmu)   ostatní nehly brvou! Na filmu   mi vadilo hlavně to, že   Německý důstojník   Koslowski mluví v rodné   řeči a pak přechází do   šišlání, to si mohly   odpustit jinak silný a drsný   film! Ocením ještě, že   film vypadal jak s té doby!
red.mann
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.1.2019
Hrozná doba, která   přinášela strašné   příběhy a působila velké   křivdy na obou stranách.   Dobře natočený film, dobrá   hudba a dobré herecké   výkony. Kvalitní film,   který se sluší vidět.
arnie
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.6.2012
Jedna věc je dost zvláštní
Na konci filmu jsou scény   násilného transferu Němců   z pohraničí. Zajímavé je,   že tyto věci nedělali   sudetští Češi tj. ti,   kteří tam žili před   válkou, ale většina Čechů   podílejících se na těchto   hrůzách přišla z   dnešního Středočeského   kraje. Hlavně Kladeňáci si   nebrali servítky.
romixrh
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 8.1.2011
Pravda či fikce...
No,natočeno   hezky,zajímavě,dá se říci   i objektivně,za války nejprv   trpěli v sudetech češi,pak   němci,hodnotit je li natočen   pravdivě,proč.Spousta filmů   je natočena daleko hůř,je v   nich více lži a stejně se   na ně spousta lidí   dívá.Kdo chce,zjistí si   informace a názor si   udělá,kdo ne,tam je jedno   jak by to natočily
SvoKar
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.4.2012
Hercům nelze upřít   prvotřídní výkony; film je   napínavý od začátku do   konce. Jen nemám rád   časové skoky; úvod z r.   1945 tam v podstatě nemusel   být, když jeho část   ukázali zase na konci. Na to,   že má být podle   skutečnosti, mi Habermann   přišel až moc dokonalý -   ochota se obětovat za jiné,   když sám měl rodinu, se mi   zdá hodně nadsazená.   Chování Čechů při odsunu   "Sudeťáků" je   jedna z temnějších kapitol   našich vlastních dějin;   který národ je nemá? Film   má své nesporné kvality,   ale víckrát ho vidět   nepotřebuji.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 6.4.2014
Sused proti susedovi
Režimy sa menia, ale ľudia   zostávajú rovnakí. Kreatury   ako Koslowski či starosta   Hartl budú rovnaké beštie v   roku 1932, 1942, 1952 aj 2012.   Tiež nechápem, prečo sa   Nemci čudujú, že ich nemali   po vojne moc radi (jasné, že   neboli všetci zlí, ale   nedokonalý ľudský mozoček   si ich už tak spaušalizuje).   Nemecký teror na Slovensku   počas SNP bol taký, že keby   som mal vypísať dediny   postihnuté ich represáliami   za povstanie, bol by to pekne   dlhý zoznam. A to nehovorím   o ideológii Krv a pôda na   východe za našimi hranicami,   kde ich špeciálne jednotky   vyhlaďovali dediny a mestá   po stovkách. To len také   poznámky na úvod. Nebudem   rozoberať ideologickú   stránku filmu, nemám na to   ani právo, keďže o   Sudetoch, nažívaní medzi   ich obyvateľmi a a aká bola   skutočnosť, viem minimum.   Takže by to bolo odo mňa   pokrytecké. Sústredím sa   hlavne na samotný film. Mám   z neho rozpaky. V prvom rade   mi vadia na filme v poslednej   dobe časté skoky medzi   rokmi. Chvíľami som mal   problém sa orientovať, kto   je Nemec a kto Čech.   Niektoré postavy dobré,   niektoré také zvláštne.   Tiež mi prišlo až moc tej   nenávisti sústredenej na   jednom mieste, veď tí ľudia   žili po boku mnoho rokov a   zrazu boli k sebe zlí, veľmi   zlí. Ale vojna asi vie robiť   divy s ľudskou povahou.   Hlavný hrdina mi prišiel až   moc veľký dobrák. Najmä v   čase vojny. Niektoré osudy a   príbehy tu boli však dobre   vykreslené. Pozitívom   ďalším je, že to bolo   remeselne dobre spravené.   Najkrajší bol nábeh Rudej   armády. Ale vrchol filmu bola   postava riaditeľa hotela   Pospíchala, to jeho slizké   hranie na každú stranu a   schopnosť mať každú   použiteľnú informáciu a   schopnosť zohnať čokoľvek   bola fenomenálna. Ale celkovo   sa mi film ťažko hodnotí
thejduk
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 8.10.2013
Film se zabývá poválečným   odsunem Němců, kdy se   nerozlišovalo vina či   nevina, kdy prostě Němec byl   Němec a nezkoumal se jeho   podíl na zvěrstvech   nacistů. Film je natočen   podle skutečnosti. Zajímavé   téma, ale spíše   oslovující zahraniční   diváky a na můj vkus dost   přeceněný film. Mne se tedy   tolik nelíbil.
mat.ilda
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 3.5.2014
V soutěži o odpornější   národní povahu by tentokrát   vyhráli Češi... ale nebyl   by to spravedlivý verdikt,   dnes jsem byla svědkem   nenávisti jedinců v   příhodných okamžicích   dějin.
Máša13
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 26.7.2014
Nejprve
nás krmili jednou   černobílou pravdou,tento   film je překvapivě   černobílý na tu druhou   stranu.No nevím,nepobral jsem   tu   "jejich",nevěřím   úplně ani té v tomto   filmu(Habermann by mohl směle   soutěžit s Mírkem Dušínem   o nejlepšího člověka   planety,za to všichni Češi   největší zrůdy).Filmově   jsem také čekal víc.Lepší   momenty střídaly slabší a   nelogické.Celkově slušný
RwlBem
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 6.5.2016
Snaživě
balancované dílo nastiňuje   bezmocnost lidí vůči   válce, i vůči sobě samým.   Nikdo není vítěz, snad   kromě křivých hajzlů,   kteří přežijí kdeco.   Poněkud se ale vytratilo, že   to byli Němci, kdo začal   celou válku a teror v   pohraničí. Přesto herecké   výkony zasluhují pochvalu.
Serpentina
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 16.10.2010
Od tohoto fimu jsem   očekávala více, ale nakonec   jsem byla zklamaná. Děj byl   nemastný, neslaný, nudila   jsem se. Jediné, co se mi   líbilo, byl výběr herců,   pro které jakoby role byla   psaná na tělo.
New
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 11.7.2020
Češi jako nevděčný krysy?   Možná to tak i bylo.   Nelíbí se mi , že ty krysy   ztvárnili charakterní herci   Stránský, či Kaiser.   Těžko hodnotit tuhle dobu   ... Stejně jako 1948, 1968 a   1989 měnily charaktery lidí,   tak asi ani 1938 a 1945 nebyly   výjimkou ... český a   slovenský herci se taky mohli   nadabovat sami ...
M.A.G.
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 2.10.2012
Upřímně řečeno jsem od   tohoto filmu očekával daleko   víc. Nevím, nějak mě to   nechytlo, tak jak jsem si   představoval. Bohužel i to   se stává.
Moc mně   nesedl ten příběh. Ovšem   výkony herců byly velmi   věrohodné.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 10.4.2019
Film jako takový není až   tak špatný. Herecké výkony   výborné, obsazení   také...ale...skoro to vypadá   jako další hřebíček do   nuceného zapomínání na   německá zvěrstva za války   a před valkou. Stoprocentně   kladný němec obětuje   šperky, rodinu a život za   osvobození čechů. Ti mu to   následně splatí umučením.   Příliš černobílé. Snad   se děla podobná zvěrstva a   snad za nimi i stála touha po   zlatě, ale vzhledem k   valečným událostem bych to   viděl na prostou pomstu. My   němce jen odsunuli do   Německa. Oni přemisťovali   nás do koncentráků.
lucymat
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 26.12.2010
Habermannův mlýn má dvě   velká pozitiva. 1) jako film   rozproudil debatu o chování   Čechů po válce a za 2) je   to výborný Karel Roden. Víc   pozitiv jsem, ač jsem se je   skutečně najít snažila,   nenašla. Ostatní herci jsou   mdlí a nevýrazní, i ryby by   před kamerou předvedly   více. Kdo proboha dělal   casting? Přítomnost   zahraničních herců není   pro film vždy jen výhra.   Mlýn je toho důkazem. Navíc   mi tu chybí jakákoliv   výrazná hudba, co by se   vryla pod kůži. Zkrátka a   dobře: za pokus to stálo,   ale bohužel nevyšlo. Tak   třeba příště.
radegaster
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 19.7.2017
Dobří a zlí
Události let 1937-1945   zachycené v tomto snímku ,   tedy více než 70 let staré   by si v dnešní době   zasloužily podstatně   objektivnější zhodnocení i   když se jedná pouze o   filmovou fikci, ovšem   vycházející ze skutečných   událostí. Pochopit proč   režisér Juraj Herz zvolil   tutu cestu je samo o sobě   dramatem.Habermannův vrah je   znám a tak závěrečný   titulek jakož i překroucení   příběhu je faktickým a   účelovým pošlapáním   objektivních historických   faktů, protože se snaží   navodit dojem autenticity   ,která však v této podivné   interpretaci   neexistuje.Vyprávění   příběhu o lidech z   pohraničí se zde smrsklo na   podivný výklad o hamižných   a slizkých Češích , kdy   tvůrci filmu naprosto   pomíjejí základní premisu   .Příčina   _důsledek.Mnichovská dohoda   je zde zmíněná jen   marginálně ,řádění   Henleinovců pak působí jako   nechtěný folklor.Po okupaci   dorazí herr Kozlowski, který   se chová strojeně a jako   zkušený intrikán než kat   českého obyvatelstva s   umrlčí lebkou na uniformě   kterým ve skutečnosti   byl.Celé to dělá dojem, že   příčina těchto událostí   vlastně není podstatná ale   je potřeba zdůraznit   martýrium německého   obyvatelstva při odsunu z   pohraničí. Pokud toto bylo   hlavním motivem režiséra   Herze jak natočit podobný   až propagandistický snímek   z velké části za Německé   peníze pak mohl sáhnout po   mnoha jiných událostech při   odsunu, třeba z Ústí nad   Labem a na základě toho   sestavit zcela fiktivní   příběh.Fakticky je to tedy   velmi liché, co se týká   vypravěčské kvality   příběhu rovněž víc než   sporné.Překotnost a   zbytečná urychlenost děje ,   v kombinaci s tragickým   střihem kdy se v jednom   záběru hlavní hrdina směje   a v následujícím ma hlavu v   dlaních působí až jako   nechtěná parodie na lidské   drama. Dabingové záležitost   , to už je spíš do žánru   hororu který je evidentně   režisérovi bližší i když   zde evidentně   nechtěně.Celkový dojem ze   snímku je velmi rozporuplný   kdy převažuje řada negativ   .Roden i další to už   prostě svými výkony nemají   šanci zachránit a to je   velmi málo na film tohoto   ranku.
m6k
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 20.4.2021
Jako boomer jsem viděl   spousty komunistických filmů   s propagandisticky   "překroucenou   pravdou". Proto mě tento   velmi mrzí...
.https://plus.rozhlas.cz/i   van-fila-habermannuv-mlyn-8458   956?fbclid=IwAR3fJE0eEy2A9WCiF   srGGl7KCRDVBDTfNldz7J11VhLIhNw   yTbdHbSpFAmo
Aktyk
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 29.6.2017
Když jsem film viděl,   zděsil jsem se, kam až   může zajít kolaborace   patolízalství režiséra,   Slováka, který natočil za   německé peníze film, který   ukazuje na vymyšleném ději   pohádku o tom, jak byli   Češi zlí a Němci hodní.   Zde je můj osobní pohled   člověka, který pochází z   vesnice Bludov, kde se děl   filmu odehrál. Jen   skutečnost byla o dost jiná   než jakou si vymyslel Herz.   Je to účelově natočený   film, skutečnost byla jiná,   Habermann byl sice na konci   války zabit, byl ale   zastřelen jedním člověkem   pro dluh v kartách, který u   Habermanna měl, Habermann   totiž hrával karty o   peníze, a hrál karty dobře,   stalo se, že byl na konci   války zatčen a jeden Čech   využil situce a zastřelil   ho, šlo o vraždu z osobní   nenávisti, jakých se stalo   ve vesnici Bludov v   "první republice"   několik např. v roce 1913   „nevypátraný padouch"   umlátil z neznámých   důvodů hasičskou sekerkou   ženu a její čtyřletou   dceru. V roce 1921 zavraždil   otec, prý pro „rozhárané   rodinné poměry", svou   ženu a čtyři děti,   zapálil dům a sám se na   půdě oběsil. Slovenský   režisér Herz si kriminální   čin v Bludově spáchaný   jednotlivcem přizpůsobil k   obrazu svému, že ho hanba   nefackuje. Ano, Češi Němce   po válce odsunuli, právem   odsunuli, neboť to co   učinili Němci předtím   Čechům je stokrát horší   než poválečný odsun.   Vzpomeňme Lidice Ležáky,   během okupace 330000   zabitých Čechů.
POlYEKRAN
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 13.1.2021
Film a dějiny a režiséři
Juraj Hertz byl dítětem,   když prošel koncentračním   táborem, ale také   režisérem, který natočil   film, de mu herečky   omdlévaly při scénách,   které se odehrávaly v   prostředí plynové komory a   on si hrál počítačové   hry..když si člověk   promítne některé jeho   filmy, pak si uvědomí, že s   tím člověkem nebylo něco v   pořádku, že ho některé   prostředí fascinovalo a   přitahovalo- morbitnost a   narcismus mohly takto   existovat vedle sebe a občas   se to projevilo ve filmovém   díle...
MarketaStara
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 21.12.2012
Podle mě to bylo natočený z   toho směru, aby nám čechům   němci ukázali, jaký jsme   byli obrovský svině. Podle   mě ten film se nelíbí,   jednou jsem ho viděla a dost.   Podle mě má ukázat, že   němci jsou chudáčci a my   češi vobrovský svině. Tak   rpto dávám jen jednu   hvězdu.
Swarcneger
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 2.7.2017
Pravda
Herecke vykony jsou skvele.   Bohuzel vsak jde o pronemeckou   propagandu, ktera nema s   pravdou a historii naprosto   nic spolecneho, skutecnost   byla naprosto odlisna, jak   popisuji pametnici. Take se   tesim na dobu, kdy se odsun   nazve pravym jmenem, Benesovy   dekrety byly novou ustavou a v   te se rika, ze kazdy   vlastizradce tu nema, co delat   a tak museli jit. Za okupace,   kdy Nemci tleskali Hitlerovi a   praskali ceske elity, kteri   koncili v koncentracich. A co   ten moment, kdy Cesi museli   utect z pohranici... Holt   nevzdelany narod se da lehce   zblbnout propagandou, jak jo   prave tento film!

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih130400minih130400Admirál (2015) 
Michiel de Ruyter n
minih10969minih10969Kufr na slunci (1973) 
La valise n
minih42660minih42660Stříbrná pila (1978) [TV minisérie] 
Stříbrná pila n
minih7578minih7578Farinelli (1994) 
Farinelli, il castrato n
minih8791minih8791Hřiště (1975) 
Hřiště n
minih43632minih43632Ženatý se závazky (1987) [TV seriál] 
Married with Children n
minih61789minih61789Sherlock Holmes: Hra stínů (2011) 
Sherlock Holmes: A Game of Shadows n
minih24611minih24611Pršelo jim štěstí (1963) 
Pršelo jim štěstí n
minih140546minih140546O šesti labutích (2012) [TV film] 
Die sechs Schwäne n
minih41023minih41023Nevěsta z obrázku (1983) [TV inscenace] 
Nevěsta z obrázku n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

170 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoké světy

08:30 - 09:15

19 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

19 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:40 - 09:10

9 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178209

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10