Gringo: Zelená pilule (2018)

Gringo: Zelená pilule (Gringo)
55 %
 
 

Gringo

Další název: Gringo: Zelená pilulka

    Žánr: akční / komedie / drama
    Premiéra v ČR: 5.4.2018        
    Délka: 110 min.
POZOR, SPOILER

Richardovi volá jeho kamarád a zaměstnanec, že byl unesen a má u hlavy pistoli. Únosci chtějí pět milionů dolarů.

O dva dny dříve:

Harold Soyinka je černoch ve středním věku. Ráno venčí svého psíka a pak spěchá do práce. Sejde se se svým účetním, který jej varuje před manželkou Bonnie. Ta prý příliš utrácí, aniž má nějaké příjmy. Také Haroldovi sděluje, že se firma Promethium, ve které je zaměstnán, bude slučovat s jinými a jeho šéf Richard jej propustí. Tomu Harold moc nevěří, jsou přece s Richardem kamarádi.

V práci si plánují pracovní cestu do Mexika. Richard s Elaine se připojí k Haroldovi a sami si chtějí promluvit se Sanchezem.

Mladá dívka Sunny prodává v hudebninách s mládencem jménem Miles. Zrovna za ním přišla dívka Molly, která po něm chce, aby převezl z Mexika prášky, za to dostane 25 tisíc. Výlet bude placený a může si vzít s sebou i kolegyni.

V Mexiku na sebe narazí hned na letišti, ale každý si jde po svých. Richard a Elaine jsou u Sancheze, kterému zakáží další prodej jejich zboží. A pak se sejdou s Haroldem až večer. Ten si nahraje, co říkají, když si odskočí, a jakmile to vyslechne, ví, že je zle. Navíc mu Bonnie přes počítač sdělí, že má poměr a odchází od něj.

Sanchez sděluje zprávu o zákazu prodeje svému šéfovi. Ten je nemilosrdný a nechá mu kleštěmi ucvaknout palec na noze. A chce, aby mu jeho lidé předvedli Harolda. Sanchez mu totiž vyzradil, že recept na zboží je v trezoru, který lze otevřít jedině otiskem Haroldova prstu. Ten si bere jen pár věcí a z hotelu mizí. Takže Richard s Elaine na něj čekají marně, nakonec odjíždějí na letiště sami.

Harold se ubytuje v malém hotýlku bratrů Ronalda a Ernesta. Dostane pokoj přímo naproti Milese a Sunny. V pokoji pak Harold spouští akci fingovaného únosu, do kterého zapojil i oba bratry. Pak volá Richardovi, že byl unesen a má u hlavy kolt. A únosci chtějí pět milionů dolarů. Na to reaguje Richard tím, že kontaktuje svého bratra Mitche, aby jej zaangažoval.

Harold je opilý a volá Richardovi. Ten nemá čas, neb se musí muchlovat s jeho manželkou Bonnie. Jenže jim to překazí Elaine. Zatím si pro Harolda na udání přijeli Sanchezovi lidé. Jenže v autě se Harold začne bránit a auto havaruje. Harold si stopne Sunny s Milesem a jedou do hotelu. Zde se objeví dva muži v maskách, ale než stačí udělat neplechu, je zde Mitch. Oba je zlikviduje a Harolda tahá pryč. Ten se ještě jednou pokusí o útěk, a to přímo z letiště, ale prostě se mu to nedaří.

V úkrytu se pak Mitch a Harold domluví, že Richarda přece jen pumpnou o nějaké prachy. Mitch se s ním spojí a Richard mu řekne, že by bylo lépe, kdyby Harold v zahraničí zemřel, protože pak by se inkasovalo pět milionů. Mitchovi nabízí milion, ovšem ten chce dva. Ale když pak má Harolda zabít, nedokáže to.

Po debatě o Bibli jej srazí auto a z něj vyběhnou dva maskovaní lidé. Ti Harolda sbalí, dají do kufru a přivezou „až pod nos“ Sanchezovi. Ten jednoho z únosců zastřelí a druhého zabije jeho ochranka. Sanchcez chce po Haroldovi, aby otevřel trezor. Nic jiného. Recept si už vezmou sami. Takže odjíždějí, ale neví, že Harold má v sobě sledovací čip. Takže když se to u výrobny trochu postřílí, ujíždí tajný agent i s Haroldem. Jejich divoká jízda končí autem převráceným na střechu. Oba to přežijí, ale přestřelka pokračuje. Mrtvých přibývá a nikdo si nemůže být jist životem. Ale Harold má svůj falešný pas a ujíždí pryč...  Autor: Pitryx

režie:
Nash Edgerton
 
 
hraje:
Charlize Theron, Joel Edgerton, Amanda Seyfried (Sunny), Thandie Newton (Bonnie Soyinka), Sharlto Copley, Michael Angarano, Yul Vazquez, Alan Ruck, Kenneth Choi, Harry Treadaway, Melonie Diaz, David Oyelowo, Paris Jackson, Diego Cataño, Horacio García Rojas, Hector Kotsifakis, Hernán Mendoza, Bill Maher (sám sebe)
 
 
námět:
Matthew Stone (příběh)
 
 
scénář:
Anthony Tambakis, Matthew Stone
 
 
kamera:
Natasha Braier, Eduard Grau
 
 
hudba:
George Clinton ("Criminal")
 
 
výprava-architekt:
Patrice Vermette
 
 
kostýmy:
Donna Zakowska
 
 
střih:
David Rennie, Tatiana S. Riegel
 
 
zvuk:
Kami Asgar, Robert Chen, Hayden Collow, James Harvey, Tom Heuzenroeder
 
 
zvláštní efekty:
Alejandro Vázquez
 
 
koordinátor kaskadérů:
Tony Lynch
 
 
asistent režie:
Oscar Almengor
 
 
spolupráce:
Salvador Guerrero, David Bahena, Arthur Ortiz
 
 
výkonný producent:
Trish Hofmann, Matthew Stone
 
 
producent:
A. J. Dix, Nash Edgerton, Anthony Tambakis, Charlize Theron, Rebecca Yeldham
 
 
casting:
Carmen Cuba
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.