Gottland (2014) [DVD kinodistribuce]

Gottland
    Žánr: povídkový / dokument / historický / adaptace
    Země: Česká republika / Slovenská republika / Polsko
    Premiéra v ČR: 19.8.2014        
    Délka: 105 min.
„Tento příběh není smyšlený a jakákoliv podobnost se skutečnými postavami či událostmi není čistě náhodná.“
Povídkový snímek studentů a čerstvých absolventů FAMU Gottland vznikl na motivy stejnojmenného knižního bestselleru polského novináře Mariusze Szczygieła, vypovídajícího z nezvyklého úhlu pohledu o české společnosti a jejích moderních dějinách. Je sestavený z pěti odlišně zpracovaných epizod. První povídka 86 400 představuje Baťovu ideu pásové výroby. Následující Panenství Lídy Baarové rekonstruuje hereččino vzpomínání před Otakarem Vávrou nejen na její milenecký vztah s říšským ministrem propagandy Josephem Goebbelsem. Letící kůň zpracovává příběh letce a spisovatele ve službách StB Eduarda Kirchbergera. Předposlední povídka Místo Stalina rekapituluje vývoj událostí kolem prázdného prostoru po pomníku Stalina a závěrečná povídka Zdeněk se pokouší přiblížit důvody rozhodnutí Zdeňka Adamce, jenž se upálil v roce 2003 na protest proti fungování společenského systému. – Původně mělo být do filmu zařazeno sedm povídek, nakonec z autorskoprávních a jiných důvodů zůstalo u pětice. – Projekce snímku, prezentovaného jako film, který „neuvidíte ve vašich kinech“, byly např. na pražském Nákladovém nádraží Žižkov, v olomouckém hangáru na letišti Neředín či v brněnském Divadle Husa na provázku; nicméně byl uveden rovněž na 31. ročníku FAMUfestu v kině Světozor. Součástí propagace při uvedení titulu byla smyšlená kampaň Koho na Letné, v níž měli Pražané možnost zvolit osobnost, která bude stát na místě obřího Stalinova pomníku: před Jaromírem Jágrem se těsně na prvním místě umístila Jiřina Bohdalová.
Filmový přehled 2014

86 400
„Pásový film“ prostřednictvím pomalého pohybu kamery a stylizovaného, čteného komentáře vypravěče a respondentů postupně odhaluje dřívější a současnou podobu Baťova Zlína a v závěru rovněž Škody Mladá Boleslav. O své práci a o tovární výrobě hovoří pracovníci těchto podniků. Animací jsou na sebe neznatelnými spoji navázány industriální záběry zdí budov spolu s hesly, např. Den má 86 400 vteřin, a prací v továrně, jež se má proměnit v supermarket. Následující scény se odehrávají v garáži plné aut a posléze v mladoboleslavské Škodovce, jejíž heslo konstatuje: Pohyb je život.

PANENSTVÍ LÍDY BAAROVÉ
Inscenované setkání Lídy Baarové a režiséra Otakara Vávry vychází z materiálu, který s herečkou v polovině 90. let natočil Otakar Vávra. Hátlemu nebylo umožněno materiál použít, a tak dialog, vycházející z pořadu, sehrála herecká dvojice. Rozhovor se točí kolem vztahu Baarové a říšského ministra propagandy Josepha Goebbelse. Vávra na herečku naléhá, ale ta se brání vzpomínat na životní kapitolu, která jí přinesla tolik bolesti. – Sehrané setkání, záměrně snímané včetně malého štábu, doplňuje autorský komentář, popisující životní příběh Baarové a její rodiny. Herci mimo jiné vystupují z rolí a prozrazují svůj názor na kontroverzní vztah. V dokumentu jsou použity zpomalené archivní záběry z několika filmů, stejně tak jako záběry na idylickou krajinu.

LETÍCÍ KŮŇ
Povídka Letící kůň poodhaluje paradoxy v životě Eduarda Kirchbergera, jenž napsal pod jménem Karel Fabián román Letící kůň (1961) o dozvucích války v Koreji a řadu dalších próz. Kirchberger byl za války v odboji, byl vyslýchán gestapem a vězněn. Po Únoru se pokusil emigrovat, ale to se mu nepodařilo, a tak využil amnestie a vrátil se. Spolupracoval s StB. Nesnášel lhaní a bez publikování si nedokázal představit život. – Snímek kombinuje fotografie, dokumenty, čtené záznamy z výslechů a dobové archivní záběry se scénami provedenými kreslenou animací. Videohovor Kirchbergerových dvou dcer po Skypu je ztvárněn animační technikou rotoskopie (tj. překreslováním natočeného materiálu).

MÍSTO STALINA
Libuše Příhodová vzpomíná na manžela, pyrotechnika Jiřího Příhodu, který odstřelil Stalinův pomník na Letné. Archivní záběry stavby sochy za tónů budovatelských písní a scény jejího odstřelu doplňuje švankmajerovská animace vztyčující se Stalinovy hlavy a jejího roztékání. – Dokument mapuje vedle stavby a odstřelu pomníku rovněž nejrůznější plány na zastavění obří plochy, která po něm zůstala. Fanoušci Michaela Jacksona zde chtěli mít svoji ikonu, pražský magistrát schválil projekt stavby oceanária. Nicméně území je i po letech kromě obřího kyvadla stále prázdné. – Prostory pod pomníkem sloužily různým účelům. Na 80. léta nostalgicky vzpomíná jedna z prostitutek, jež si „pod Stalina“ vodily „kunšafty“. Po roce 1989 tu byl rockový klub a místo vysílání první soukromé stanice Radio Stalin (později Radio 1).

ZDENĚK
V roce 2003 se u Národního muzea v Praze nedaleko památníku Jana Palacha upálil středoškolský student Zdeněk Adamec. Zanechal dopis rodičům a rovněž dopis nazvaný Akce Pochodeň 2003, v němž svůj čin vysvětlil jako protest mj. proti ekologickému a etickému směřování společnosti. Zdeněk byl uzavřený, zároveň však aktivní v internetové komunitě pod přezdívkou Sataník. Věnoval se darkingu (odpojování elektřiny), kvůli němuž byl vyšetřován. Jeho kauza se dostala do médií, což bylo vykládáno i jako jeden z možných důvodů sebevraždy. – Dokument kombinuje záběry z místa činu, ze školy a z míst, kam Zdeněk chodil, spolu s komentářem; ten věcně přibližuje mladíkovu povahu, události z jeho života a cituje různé názory na něj z diskuzních fór. -vaza-

režie:
Lukáš Kokeš (86 400), Petr Hátle (PANENSTVÍ LÍDY BAAROVÉ), Rozálie Kohoutová (MÍSTO STALINA), Viera Čákanyová (LETÍCÍ KŮŇ), Radovan Síbrt, Bohdan Bláhovec, Klára Tasovská (ZDENĚK)
 
 
hraje:
Eva Lecchiová (PANENSTVÍ LÍDY BAAROVÉ - Lída Baarová), Vlastimil Čaněk (PANENSTVÍ LÍDY BAAROVÉ - Otakar Vávra), Barbora Havlásková (PANENSTVÍ LÍDY BAAROVÉ - Jitka Němcová), Aleš Michalčík (PANENSTVÍ LÍDY BAAROVÉ - kameraman), Adam Levý (PANENSTVÍ LÍDY BAAROVÉ - zvukař), Petr Hátle (PANENSTVÍ LÍDY BAAROVÉ - hlas spíkra)
 
 
námět:
Mariusz Szczygieł (stejnojmenná kniha (2006, česky naposledy nakl. Dokořán, Praha 2010))
 
 
scénář:
Viera Čákanyová (LETÍCÍ KŮŇ), Petr Hátle (PANENSTVÍ LÍDY BAAROVÉ), Rozálie Kohoutová (MÍSTO STALINA), Lukáš Kokeš (86 400), Klára Tasovská (86 400; ZDENĚK;)
 
 
kamera:
Lukáš Milota (MÍSTO STALINA), Prokop Souček (86 400; PANENSTVÍ LÍDY BAAROVÉ;), Lukáš Kokeš (ZDENĚK), Paweł Dyllus, Šimon Dvořáček (LETÍCÍ KŮŇ)
 
 
hudba:
Patryk Cannon, Šimon Holý, Jakub Kudláč (86 400)
 
 
střih:
Evženie Brabcová (MÍSTO STALINA), Viera Čákanyová (LETÍCÍ KŮŇ), Alexandra Gojdičová (LETÍCÍ KŮŇ), Šimon Hájek (PANENSTVÍ LÍDY BAAROVÉ), Šimon Špidla (filmová verze), Lukáš Kokeš (86 400), Klára Tasovská (ZDENĚK)
 
 
zvuk:
Adam Levý (86 400; PANENSTVÍ LÍDY BAAROVÉ; LETÍCÍ KŮŇ; MÍSTO STALINA; ZDENĚK;), Vítězslav Jíra, Vojtěch Knot (86 400), Lukáš Kosek (86 400), Dominik Dolejší, Tomáš Daliman (supervize)
 
 
produkce:
Kristína Pružincová (Bfilm), Marek Jindra (Studio FAMU), Zdeněk Hala (Čt), Hana Šilarová (86 400), Dagmar Sedláčková (PANENSTVÍ LÍDY BAAROVÉ), Juliana Silvie Slivoňová (PANENSTVÍ LÍDY BAAROVÉ), Kateřina Horčicová (LETÍCÍ KŮŇ), Kristýna Květová (LETÍCÍ KŮŇ), Martina Knoblochová (MÍSTO STALINA), Jitka Kotrlová (ZDENĚK)
 
 
výtvarník:
Agata Rybarczyk (MÍSTO STALINA - Model)
 
 
animace:
Lukáš Kokeš (86 400), Michaela Čopíková (LETÍCÍ KŮŇ), Veronika Obertová (LETÍCÍ KŮŇ), Daniela Krajčová (LETÍCÍ KŮŇ), Martin Tomori (LETÍCÍ KŮŇ)
 
 
koproducent:
Agnieszka Janowska, Jacek Naglowski, Pawel Kosuń, Peter Badač (Bfilm), Ondřej Šejnoha (Studio FAMU), Rafał Bubnicki
 
 
dramaturgie:
Jan Gogola, Jana Hádková
 
 
výprava:
Zuzana Mazáčová (PANENSTVÍ LÍDY BAAROVÉ)
 
 
výkonný producent:
Klára Žaloudková, Agnieszka Janowska, Pawel Kosuń, Jacek Naglowski (Centrala), Veronika Slámová
 
 
producent:
Tomáš Hrubý, Petr Kubica (kreativní producent ČT)
 
 
účinkuje:
Michal Dvořáček (86 400), Jana Fišerová (86 400), Tomáš Frieb (86 400), Petr Hofman (86 400), Alžběta Janáčková (86), Radek Kutil (86 400), Jana Malcová (86 400), Petra Ptáčková (86 400), Karel Rada (86 400), Kamil Spáčil, Petr Srnec (86 400), Kateřina Kotýnková (LETÍCÍ KŮŇ), Jana Radová (LETÍCÍ KŮŇ), Viera Čákanyová (LETÍCÍ KŮŇ), Luboš Ondráček (LETÍCÍ KŮŇ), Daniel Majling (LETÍCÍ KŮŇ), Jarda Mayer (MÍSTO STALINA), Josef Klimeš (MÍSTO STALINA), Jan Mayer (MÍSTO STALINA), Ondřej Štindl (MÍSTO STALINA), Libuše Příhodová (MÍSTO STALINA), Jiřina Lucietti (MÍSTO STALINA), Leonard Edney (MÍSTO STALINA), Marek Prokeš (MÍSTO STALINA), Helena Zvolecká (MÍSTO STALINA), Daniela Kartáková (MÍSTO STALINA), Pavel Janák (MÍSTO STALINA - Michael Jackson), Jakub Gottwald (ZDENĚK - hlas spíkra)
 
 
mistr zvuku:
Miloš Hanzély (Zvukový design)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.