Glastonbury (2006)

Glastonbury
63.3 %
 
 
    Žánr: dokument / hudební
    Země: Spojené státy americké / Velká Británie
    Délka: 138 min.
Od roku 1970 se - prý zpravidla na zabláceném terénu - koná v anglickém Piltonu dnes už legendární hudební festival Glastonbury.
První ročník proběhl díky "podnikavosti" jednoho mladého farmáře: ten vpustil na svůj pozemek patnáct set lidí, od každého vybral jednu libru a umožnil hudební produkce. A pak už se festival jen a jen rozrůstal a nabýval na popularitě nejen u návštěvníků, ale i u hudebníků.

Festival Glastonbury je největší a jeden z nejdůležitějších hudebních festivalů na světě. Hostí proslulé světové hudebníky a kapely, koná se každoročně v anglickém městě Pilton a to již od roku 1970. Glastonbury se řadí mezi multižánrové festivaly (Rock, Indie rock, Dance, World music, Elektronická hudba, Reggae, Folk), prostor je ponechán i divadlu, tanci a kabaretu.
Vznik festivalu ovlivnila éra hippies, první ročník se konal pod názvem Pilton Festival a navštívilo jej 1500 účastníků. Od té doby se festival vypracoval na jednu z nejdůležitějších hudebních akci léta, vystoupili zde např. Led Zeppelin, David Bowie, New Order, The Smiths, The Cure, Lou Reed, Beastie Boys nebo U2.
Jediným českým zástupcem na tomto festivalu se v roce 2007 stali Gipsy.cz.

V roce 2005 se na ploše tři a půl hektaru představilo tři sta osmdesát pět účinkujících, návštěvnost dosáhla kolem sto padesáti tisíc lidí. V roce 2008 obsahovala festivalová nabídka přes osm set různých představení na osmdesáti pódiích, návštěvnost vzrostla na sto devadesát tisíc lidí.
Přestože rok co rok postihuje festival vlna dešťů až záplav, o lístky bývá enormní zájem. Například v roce 2008 se stoppadesát tisíc vstupenek vstupenek prodalo za půl druhé hodiny.

režie:
Julien Temple
 
 
kamera:
Terry Flaxton, Ben Smithard, Julien Temple
 
 
střih:
Niven Howie, Tobias Zaldua
 
 
zvuk:
Simon Gershon, Ben Meechan
 
 
produkce:
Robert Richards
 
 
výkonný producent:
Jane Hawley, Dave Henderson, Tracey Scoffield, Jeremy Thomas
 
 
účinkuje:
Björk (sama sebe), David Bowie (sám sebe), Billy Bragg (sám sebe), James Brown (sám sebe), Nick Cave (sám sebe), Michael Eavis (sám sebe), Steven Patrick Morrissey (sám sebe), Joe Strummer (sám sebe)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.