Duben
ohodnotit

Francoise aneb Život v manželství

Françoise ou La vie conjugale

Další název:
Per il bene e per il male; Anatomy of a Marriage: My Days with Françoise
Žánr:
Země:
Rok:
1963
Délka:
92 minut
„Anatomie jednoho manželství – z pohledu ženy. První část francouzského koprodukčního filmu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Francoise aneb Život v manželství
Černobílý francouzsko-italsko-německý film z roku 1964 se skládá ze dvou samostatných částí. První část pod názvem Jean-Marc aneb Život v manželství představuje pět událostí v životě páru z pohledu muže, druhá část, Françoise aneb Život v manželství, zobrazuje tytéž události pohledem manželky.

Na právnické fakultě v Pařiži se Jean-Marc Dubreuil poznává s krásnou Françoise, zamilují se do sebe, po čase se vezmou a narodí se jim dítě. Muž posléze na venkově sežene práci u soudu a zatímco se musí v novém místě zapracovávat, jeho žena zařizuje v Paříži jejich domácnost. Později se mu díky známostem podaří dostat místo v pařížské advokátní kanceláři a vrací se domů. Ale protože není spokojen s postoji a postupy svých šéfů, rozhodne se dá výpověď a otevřít si vlastní firmu. Mezitím se Françoise, aby trochu pozvedla rodinný rozpočet, rozhodne také pracovat a ve své práci má výrazný úspěch. To se ovšem ješitného muže hluboce dotkne a nastanou mezi nimi konflikty. Rozvod je na spadnutí, střídavě se rozcházejí a pokouší se o smír, rozejdou se znovu... Ale budou opravdu moci žít bez sebe?

V mnoha epizodách v daném úseku jejich života dochází k naprosto rozdílnému vnímání obou stran a je jen na divákovi, kterému pohledu dá přednost.


Autor: melakara

Popis / Obsah / Info k filmu Francoise aneb Život v manželství
Kdo měl pravdu, na čí straně je vina, to lze většinou při rozpadu manželství jen těžko určit. Nepokouší se o to ani francouzský film režiséra Andrého Cayatta, který se skládá ze dvou nedělitelných částí. Francois, aneb Život v manželství je příběh jednoho manželství vyprávěný z pohledu ženy; Jean-Marc, aneb Život v manželství je anatomie jejich svazku z pohledu muže. Téměř všechny klíčové situace sledujeme vždy ze subjektivního pohledu každého z nich. Vždycky má daný vypravěč částečně pravdu, část doplní a přibarví jeho emoce, nemalý podíl má i psychická situace, ve které se v té chvíli nacházel. Snad proto zůstal André Cayatte jako režisér a scenárista nestranným a nechal vše na divákovi.
Francoise je mladá studentka práv plná chuti do života, plná naděje a elánu, která v osudovou chvíli potkává Jean-Marca, také ambiciózního studenta práv, který žije se svou poněkud labilní matkou. Naráz se do sebe zamilují a okamžitě opouštějí své dosavadní protějšky. Všechno je příliš rychlé, svatba, dítě, konec studia. A jeden z nic musí ustoupit. Kolik zkoušek dokáže vydržet takové manželství…
Režisér André Cayatte, známý svým ponorem do lidského nitra (Není kouře bez ohně), si pro hlavní role vybral tehdy populární herce Marie-José Natovou a Jacquese Charriera.

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Jean-Marc aneb Život v manželství (1964)

 Jean-Marc aneb Život v manželství (1964)
Jean-Marc aneb Život v manželství n
Jean-Marc ou La vie conjugale
Žánr: drama
Země: Francie / Itálie / NSR
Režie: André Cayatte

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Buchty po ránu (2023) [TV pořa...

14:00 - 14:30

14 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Středomoří - soužití člověka a...

13:25 - 14:20

49 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:35

39 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

49 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani