Duben
ohodnotit

Komentáře k filmu Frajer Luke

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 29
klasifikátor
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.2.2022
Tady je asi zbytečnou cokoliv   dodávat. Každý zná,   každý viděl a každý   jistě i ocenil. Za sebe to   považuji za vůbec nejlepší   "vězeňský" film   jaký jsem, kdy viděl.   Střípky humoru   "ŠPENDLÍČKU   PRASKNI" aj. jsou v   drsné realitě tvrdého   kriminálnického režimu   roztroušeny opravdu   geniálně a nijak   nenarušují celkovou   závažnost daného tématu. O   hereckých výkonech je   úplně zbýtečné se   rozepisovat. Já na tomto   filmu při nejlepší vůli   nedokážu najít nic, za co   bych strhnul byť jedinou   hvězdu.
Masoks
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.1.2019
Nezapomenutelný snímek s   Paulem Newmanem v hlavní   roli. Film má hezkou   myšlenku, na kterou si ale   budete muset přijít sami.   Dlouho jsem film odkládal,   ani nevím proč, ale opravdu   nelituji, že jsem toto dílo   viděl. Únik jsem si   představoval trochu jinak a   právě to mě překvapilo.   Čekal jsem, že něco vykope,   což udělal, ale marně se   snažil utéct. Film by   klidně mohl mít i   pokračování, protože   nevíme jestli Luke umřel,   bohužel pokračování se   nedočkáme. Tohle je prostě   klasika a Paul Newman v této   roli absolutně exceluje.
mikee007
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.3.2018
Jsem trochu rozpolcený.
Na jednu stranu nesnáším   díla, ve kterých se   glorifikují zločinci, na   druhou stranu film Frajer Luke   je tak úžasný, že musím   na svá pravidla pro jednou   zapomenout.
Režisér   Stuart Rosenberg   (mmj.Brubaker) natočil film,   který je nacpaný až po   okraj touhou po svobodě,   spravedlnosti a přátelství.   Při "Lukovi" se   budete smát, budete plakat,   budete si kousat nehty   napětím a ať jste muž, či   žena, budete ho milovat.
Snímek Cool Hand Luke je   plný skvělých herců:   George Kennedy (za roli v   Lukovi obdržel Oscara),Dennis   Hopper (Bezstarostná jízda),   Wayne Rogers (seriál   M.A.S.H.) a mnoho, mnoho   dalších. Ale Paul Newman, ve   své nejlepší roli se mezi   všemi blýská, jako   vybroušený diamant mezi   dlažebními kostkami.
Frajer Luke je pro mě   jedním z nestárnoucích   filmů, který mě nikdy   neomrzí a neměnil bych na   něm ani vteřinu.   Doporučuji.
collen
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.8.2016
Pro mne je tento film něco   jako pocta pro Paula Newmana,   tak vlastně nevím, proč   jsem ho nehodnotila plným   počtem...možná proto, že   špatně snáším krutost a v   tom snímku se s ní   nešetří. Nic to nemění na   tom, že se na toto dílo   pokaždé ráda podívám.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.1.2014
Nestárnoucí filmová klasika   dokáže i dnes učarovat   svou ryzostí a stylem.   Určitý lidský charakter   se prostě nedá zlomit ať se   děje, co se děje a Paul   Newman takovou osobnost   ztvárnil nejlépe jak   uměl. Jako by mu byla role   byla napsána přímo na   tělo. Snímek je natočen s   podmanivou vězeňskou   atmosférou a hlavně se   silnou emoční stránkou, ve   které prostá lidskost a   soucit dostává   setsakramentsky zabrat. Děj   příběhu nás zavádí do   útlého mikrokosmu státního   vězení v jižních   Spojených státech. Je   ukázán brutální,   vyčerpávající a vůbec   obecně depresivní   každodenní život vězňů,   ve kterém jde převážně o   boj za rozumné postavení   uvnitř částečně   nemilosrdné a částečně   solidární vězeňské   komunity. Z dnešního   pohledu se daná sociální   kritika nezdá být zrovna   mírná. Nevděčné   zacházení se zasloužilými   válečnými veterány,   zveličování trestu za   hloupý vandalismus, nelidské   podmínky, zbytečné   zadržování či vůbec   celkové nezákonné   obtěžování nemilosrdnými   vězeňskými strážemi, atd.   Zkrátka a dobře, ve svém   smyslu se jedná o šokující   film, který však kupodivu   udal směr. Viz   ´Motýlek´(1973), nebo   ´Brubaker´ (1980). Mnohé   scény a dialogy jsou však   kupodivu působivé a mají   myšlenku. Jeden z   nejlepších vězeňských   filmů? Těžko říct.   Každopádně se jedná o   nejvlivnější vězeňský   filmový počin, jaký kdy   vznikl.
thejduk
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.12.2013
Nezapomenutelný výkon Paula   Newmana v titulní roli tohoto   dramatu ukazuje krutý život   vězňů ve vězení pod mocí   krutých dozorců, jejich   odpor, i jejich postoj k   životu - nesmrtelná sázka o   snědění 50 vajec.
Frolíček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.3.2013
Jeden z mých filmových   restů splněn. Velmi dobré   vězeňské drama, hlavně   scéna s matkou se mi moc   líbila - všichni vězni   mají matky, tak jak to, že   je ve vězení tolik lidí.   Zážitek jsem měla trochu   narušen tím, že Newmana   nemluvil Luděk Munzar, přeci   jen, zvyk je železná   košile, ale to nebylo   podstatné. V hereckých   představitelích plejáda   známých herců, scéna s   vejci výborná, fyzicky jsem   cítila jak má Newman plné   břicho a to byl ještě   mlácen, válen ve špíně a   nakonec skončil velmi   rychlým koncem, až mě   překvapilo jak rychle vše   proběhlo.
PORTER
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.3.2013
Dnes už kultovní snímek a   to hlavně díky   nezapomenutelné sázce o   snědení 50 vajec.Potom   skvělé tři útěky z   vězení a nakonec   kulka.Výborné dobrodružné   vězeńské drama s P.Newmanem   a G.Kennedym a jejich   výbornými   hláškami("Já třesu   šéfe").
Karius
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.8.2012
Tak jsem si zase o něco málo   doplnil filmové vzdělání.   Herecký koncert Paula Newmana   a George Kennedyho z   vězeňského   prostředí,který po dlouhá   léta nebyl překonán.   Bezchybný scénář a ujetá   sázka o snězení 50ti   vařených vajec...fuj,už jen   z tý představy se mi dělá   zle :) --->90%
Salzburg1756
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.5.2012
A je tu další film na téma   lidská svoboda, ale   tentokrát je to jeden z   nejlepších které jsem   viděl. Je to dost podobnému   Přeletu nad kukaččím   hnízdem nebo incidentu, ale   zatím asi nejpovedenější.   Lidi jsou svině, a někdo   jako frajer Luke nebo McMurphy   s tím bohužel nic   nenadělají, aniž by se   snažili co jim síly   stačily. Tak tomuhle se   říká selhání   komunikace... 100%
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.4.2012
Frajer Luke je slušný film z   vězeňského prostředí a o   touze být svobodný a   nenechat se zlomit.Paul   Newman,ale i ostatní herci   byly dobří a film dané   téma ukázal dle mého   realisticky a věrně.
prvosenka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.3.2012
FRAJER LUKE

Pro   Paula Newmana je role Luka   jako vyšitá na míru. Jeho   Luke je úžasně   bezprostřední, bezstarostný   mladíček, který se dostane   do vězení za banální   ničení majetku v opilosti.   Jeho pobyt ve vězení je   zpestřením pro ostatní   vězně. Dokáže je zabavit,   strhnout k lepšímu výkonu,   inspirovat k útěku. Je   typickým představitelem   nezkrotné vůle, nezlomné   síly, která se nepodvolí   nikomu a ničemu, která se   nepodřídí autoritě a to   ani za cenu vlastní   destrukce. Takoví lidé se   stávají vůdci. Sami   zpravidla, stejně jako v   tomto případě, nemají   šanci uspět, ale jsou   motorem, silou pro ostatní,   které dokáží strhnout na   svou stranu. Dovedou vyhecovat   ostatní dokonce i k práci,   jako tomu je v jedné z   nejlepších scén při   asfaltování silnice. Jde o   nesmírně silný film, jeden   z nejlepších ve filmografii   Paula Newmana. Je symbolem   boje za osobní svobodu. Z   filmu dýchá atmosféra doby   a člověk, ač vlastně   nerad, poznává a sympatizuje   s odsouzenými, kteří se   chovají jako obyčejní lidé   v obyčejném životě. Mně   se film líbil a určitě jsem   jej neviděla naposled.
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.7.2011
Frajer Paul Newman v jedné ze   svých nejlepších rolí   paličatého mukla Lukeho.Dnes   už legendární klasika,   která ale má vnímavému   divákovi pořád co říct a   čím ho uchvátit.
Zimmy871
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.3.2011
Vzdycky budu mit slabost pro   filmy z vezenskeho prostredi.   Spolecne s Vykoupenim z   veznice Shawshank patri Frajer   Luke mezi dva nejlepší filmy   s tou tematikou. Na rozdíl od   Shawshanku Luke končí   tragicky.
anetaaneta
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.3.2011
Možná mi to na malou chvilku   připomělo tvorbu M. Formana,   jakou znám například z   Přeletu nad kukaččím   hnízdem - ale opravdu jen   vzdáleně těmi scénkami,   nad kterými jsem se musela   pousmát. Chci k tomu dodat,   že takové filmy jako je   tento mají šťávu a Paul   Newman je přeci legenda.
dobes.pavel
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.7.2010
Frajer Luke
Přímo geniální drama z   vězeňského prostředí,   které musí zapůsobit snad   na každého diváka.   Některé scény, jako je   pojídání vajec nebo   asfaltování silnice, si   díky své dokonalosti   zaslouží moje obrovské   uznání. Děj jsem prostě   hltal plnými doušky a   napjatě jsem čekal, co bude   dál. Filmu také příspívá   výborný herecký výkon   Paula Newmana. Frajer Luke si   mě díky svému   svéráznému, někdy až   radikálnímu chování   vyloženě získal. Tak moc   jsem mu přál, aby se mu   podařilo zdrhnout, nicméně   příběh skončil tragicky.
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.5.2010
Pro mě nejlepší film Paul   Newmana, možná tak ještě   se mu vyrovná snímek Život   a doba souce Roye Beana anebo   Hombre. Krásně vykreslený   portrét sice osamělého ale   sebevědomého člověka.
Miloš11
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.4.2010
Film som videl keď sa dostal   do našich kín a už je to   pekných pár rokov.Od vtedy   si ho vždy rád pozriem.Paul   Newman je v ňom frajer s   veľkým F.Výborne mu   sekunduje aj Geoge Kennedy.
mildaaxe
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.2.2010
Hezkej film, kde sice hlavní   hrdina je vězeň, dokonce   vinnej(ale nespáchal nic   velkýho), přesto je to   dokonalej sympaťák, vlastně   spíš frajer:-) Svojim   jednánim a svojí až   anarchisticky nezdolnou   povahou( proč utýct jenom   jednou?) si vydobyde úctu   všech svých spoluvězňů,   to ale neznamená, že nejni   možný ho zlomit…Povedený   dílko, kerý i přes   prostředí, kde se odehrává   a některý opravdu drsný   scény na mě působilo hodně   optimisticky. Paul Newman   zahrál opravdu výborně.
BinLADIN
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.7.2009
v tomto snímku to Paul   Newman rozehrál na plné   pecky je tu úžasní film   pln děje naprostá paráda
M.A.G.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.7.2009
Dost dobry kousek z americke   kinematografie.Mam ho velmi   rad a kdyby ho nekdo z vas   mel...........tak ho hned beru
pataamat
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.5.2009
Výborný film, hrozne my ho   pripomína Slepačí úlet.   Brutal herecké výkony vrele   doporučujem. Film má silu,   hĺbku a všetko čo má mať   kvalitné dielo.
Agostino
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.4.2009
Paul Newman v tomto filme   potvrdil svoje kvality. Filmy   z väzenského prostredia   vždy patrili k tomu   najlepšiemu, čo mohol divák   na filmovom plátne vidieť.   Film je adaptáciou knihy   spisovateľa Donna Pearcea -   Cool Hand Luke, ktorá sa   stala v USA bestsellerom, a   tak po tomto úspechu muselo   logicky nasledovať filmové   spracovanie.
moudrc
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.11.2008
Paul Newman zase úplně jinak   jak ho neznáme, zde si   zahrál hluboce   svobodomyslného člověka,   který si dělá legraci,   kteří mu ubližují. Film   ukazuje člověka plného   hrdosti a soudnosti, který   svým ustavičným utíkáním   z věznice ztěžuje život   většině dozorců. Jak už   to ale tak bývá, tak dlouho   se chodí se džbánem pro   vodu až se ucho utrhne.
Angelitos
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.2.2008
Rozmýšlela jsem se, zda dát   9, nebo 10, ale nakonec jsem   se rozhodla pro nejvyšší   známku. Ten film ve mně   něco zanechal. Hodně   poutavé, místy vtipné, film   vede často k zamyšlení.   Něčím mě to uchvátilo, a   určitě to není jen díky   herci, který obsadil hlavní   postavu :).
Prostě   hodně zajímavé, možná i   tím, že film tohoto druhu   jsem ještě neviděla.   Učitě doporučuji.
PS: Myslíte, že jde   sníst 50 vajec?:D
Chrustyn
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.10.2007
Na to, že se film odehrává   ve vězení dá se o něj   říci, že je celkem   optimistický, pohodový a   chvílemi i zábavný (např.   scéna s vejci). Jen mě   mrzelo, že ke konci se z   filmu ona pohoda vytrácí.   Ale i tak se jedná o jeden z   nejlepších filmů z vězení   a to hlavně díky skvělému   Newmanovi.
pecorek
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.9.2007
[[[ He was smiling... That's   right. You know, that, that   Luke smile of his. He had it   on his face right to the very   end. Hell, if they didn't know   it 'fore, they could tell   right then that they weren't   a-gonna beat him. That old   Luke smile. Oh, Luke. He was   some boy. Cool Hand Luke.   Hell, he's a natural-born   world-shaker. ]]]
Pardal
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 25.8.2006
Tak tohle pro mě bylo hodně   velký zklamání, pozorovat   pořád jakýhosi frajírka   kterýho nic nezajímá a   neví co s životem mě vůbec   nebavilo, Newnama sem v tomhle   filmu úplně nesnášel,   arogantní rozmazlenej bastard   mu vůbec neslušel. A vůbec   nevím co chtěl tento film   úkazat, utrpení? To asi ne,   v tom byl naprosto   nevěrohodnej, že by   asfaltování silnice bylo zas   až tak strašný to nevím,   na brigádě sem taky dělal   celej den s kangem a přežil   jsem to... A ta samotka, ta   byla směšná, celkově   naprosto nevěrohodnej   snímek, vězení, bachaři,   příběh, všechno nemastný   neslaný a pointy.... Radši   sáhněte po Motýlkovy, to je   ta správná klasika z   vězeńskýho prostředí!
Vídžej
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.11.2004
Paul je v tomhle filmu prostě   skvělý (on je tedy skvělý   ve všech, ale tady jsem z   něj byl úplně nadšen).   Měl jsem pocit, že to snad   sám celé prožil. Do díry a   ven...útěk, do díry a   ven...útěk a dál je to   stejné, ale pokaždé jiné.   Myslím, že je to tak   krásně zpracováné, že   každý, kdo to viděl musí   souhlasit s tím, že můžete   nám nakopat zadek, můžete   nás mučit, můžete nás   hodit do největší špíny   na světě, ale dokud   nezlomíte našeho ducha, jsme   svobodní.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih42134minih42134Svatba ve třech (2005) 
Imagine Me & You n
minih184150minih184150Co ste hasiči (2021) [TV seriál] 
Co ste hasiči n
minih39745minih39745Casino Royale (2006) 
Casino Royale n
minih144038minih144038Maigret klade past (2016) [TV film] 
Maigret Sets a Trap n
minih24600minih24600Tchán (1979) 
Tchán n
minih5393minih5393Čarodějky (1996) 
The Craft n
minih72964minih72964Kolotoč (2007) [TV film] 
Kolotoč n
minih21977minih21977Ve službách Jejího Veličenstva (1969) 
On Her Majesty's Secret Service n
minih2548minih2548Adéla ještě nevečeřela (1977) 
Adéla ještě nevečeřela n
minih14823minih14823Oheň (1991) 
Backdraft n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:30 - 12:00

3 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

ČT2 - Rozluštěné poklady (2012) [TV ...

11:05 - 11:55

28 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Rizzoli & Isles: Vraždy na pit...

10:55 - 11:45

38 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

3 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190541
Osobností: 697819
Fotografií: 763956
Plakátů: 376533
Obsahů a biografií: 178268

Poslední komentáře

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Dračí princ (2015)

70%? To jako vážně? :-D

Dračí princ
Po dlouhé době bude mé   hodnocení úplně jinde, než   u zbytku uživatelů. Cca 70%,   tedy nadprůměr, je opravdu   velký přestřel. Ruská   verze více >

Autor: Karius | Hodnocení: 2 / 10