Duben
ohodnotit

Thelma a Louise

Thelma and Louise

Další název:
Thelma a Luisa
Žánr:
Rok:
1991
Délka:
130 minut
Premiéra v ČR:
6.2.1992
„Butch Cassidy a Sundance Kid v sukních“

Obsah filmu Thelma a Louise

 
Ušlápnutá Thelma Dickinsonová, kterou doma drží zkrátka silácký manžel, a její kamarádka, samostatná servírka Louise Sawyerová, si jednou vyjedou spolu na víkend v horách. Ani jedna z nich netuší, jak se jejich nevinný útěk od všedních starostí zvrtne. Vše se zhatí ve chvíli, kdy se Thelmu pokusí znásilnit jejich náhodný známý. V Louise, která má revolver, se v té chvíli cosi zlomí a neurvalý surovec za to zaplatí životem. Výletnice, které se těšily na dva dny oddechu, jsou od té chvíle na útěku před zákonem.

Snímek vynikajícího režiséra Ridleyho Scotta (Vetřelec, Gladiátor) na počátku devadesátých let s novou razancí otevřel otázku...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Lucernafilm - Alfa
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
Dolby Stereo
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Thelma a Louise >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 12.4.2021
Slavný i když podle mého názoru trošku   přeceňovaný film. Příběh je trochu   vyumělkovaný a málo přesvědčivý. Do   značné míry tento dost velký nedostatek   nahrazuje perfektní řemeslná práce pana R.   Scotta na režijní židli, báječné obsazení a   několik velice dobrých hereckých výkonů. Je   zábavné se dívat jak Brad Pitt v počátcích   své kariéry neměl kromě ksichtíku a   (údajně) hezkého zadku naprosto co nabídnout.   Ale zato obě dámy, Harvey Keitel a Michael   Madsen váleli.
enejčel
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 14.8.2014
Tak od Scotta bych takhle slabý film nečekal.   Podle námětu bych čekal něco lepšího,   zvlášť když to režíroval Ridley Scott.   Čekal jsem že to bude dech beroucí podívaná,   plná zvratů a akčních scén, místo toho tu   byly dvě krávy (z toho jedna úplná kráva) a   nesmyslné zpracování.
Film má dobrý   začátek. Dvě kamarádky si zajedou na   dovolenou, ale něco se zvrtne Geenu David (která   hrála tu větší krávu) se pokusí znásilnit   jeden maník, její kamarádka ho zastřelí a od   této chvíle každy divák čeká, že se rozjede   policejní hon a naše dvě děvenky budou bojovat   o nevinu. Ale namísto toho si slečny stíhali   dávat pauzu na každém rohu s hrstkou nudy,   která je v první půli filmu víc než dost.   Snímek pak doprovází trapné scény a   nesmyslná chování obou   představitelek.
Naprosto zbytečný film z   kterého jsem nebyl vůbec potěšen, ale Ridley   mi zasadil hřebík do hlavy. Opravdu režisér   takových kvalit natočí takovou sklumáž, za to   by se měl režisér Vetřelce stydět.
petrusmev
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.8.2014
Ridley Scott v nejlepší formě, skvělé výkony   hereček obou hlavních postav a vynikající   scénař provázející diváka v podstatě   smutným a dojemným příběhem bez patosu a   sentimentu. Filmový zážitek i více než po   dvaceti letech od natočení a prvního   zhlédnutí.
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 6.6.2014
Takových filmů, kde si vše sedne na to   správné místo s originalitou, vtipem, tíhou i   lehkostí žití, skvělými hereckými výkony a   nádherou americké přírody. Tenhle Ridleyho   skvost si ještě pustím, patří k těm, co   mají k perfektnímu provedení navíc duši.
lucymat
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 12.4.2014
To je tedy síla, přátelé. Velmi vtipné,   originální a napětím oplývající. Chytré   dialogy, chytlavá hudba Hanse Zimmera, kouzelník   Ridley Scott a nádherná americká krajina.   Naskočte a nechte se uvézt se dvěma již   nespoutanými ženskými dušemi.
prvosenka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.2.2013
THELMA A LOUISE

Dvě kamarádky, dva všední   životy. Dny plynou ve stejném stereotypu a   přinášejí tytéž každodenní starosti a   stále stejné problémy. Obě ženy pomalu ale   jistě ubíjejí jejich fádní životy, bez   vyhlídky na změnu k lepšímu. Jejich obyčejné   životy jim už nepřinášejí tu pravou radost a   pocit naplnění. Nudnou cestu životem den po   dni, kousek tam a kousek zpátky, je potřeba   nějak oživit dříve, než je tíha osudu   zašlape úplně na dno. Sednout do auta a odjet   alespoň na víkend kamkoliv pryč od nudy   všedních dní. Alespoň na chvíli si užívat   nabyté svobody, radovat se spontánně z   každého okamžiku a konečně rozhodovat samy o   sobě jim přijde v ten moment jako úžasně   velké a nečekaně krásné dobrodružství.   Jenže sen o prima víkendu bez partnerů se   rozplyne na první zastávce, v prvním motorestu,   na prvním parkovišti. Jeden jediný krutě   bezohledný okamžik a vše je najednou jinak.   Najednou je překročena tenká hranice, odkud už   není cesty zpět. Tak začíná road movie o   nekončící cestě ven z problémů.

Film   stojí především na skvělých výkonech Susan   Sarandon a Geeny Davis pod režijním vedením   Ridleyho Scotta. Mladý Brad Pitt v roli, která   měla jistě v jeho kariéře své důležité   místo, to je už jen taková malá třešnička   na dortu.

„Chytrost je omezená a štěstí   se nakonec odvrátí.“ Jediný muž, který ví   a věří, že všechno byl jenom sled   nešťastných okolností nedokáže sám zastavit   lavinu, která padá vší silou na obě ženy,   ač se o to snaží ze všech sil. Pod tlakem   událostí se za pár dní v autě změní obě   ženy k nepoznání. Jejich neodvratný osud jim   paradoxně dodává sílu konečně přijmout svou   ženskost ne jako prokletí, nýbrž jako dar.   Čím více se jejich situace komplikuje, tím   více stoupá jejich sebevědomí i pocit svobody   a odpovědnosti za své činy. Přestože se   blíží neodvratný cíl jejich cesty,   přináší jim zároveň konečně vytoužené   osvobození, které obě ženy přijímají s   nadhledem a grácií jim vlastní.

Skvělý   film o svobodě ducha přinesl velmi silný   umělecký zážitek, výborné herecké výkony   podtržené originální a precizně propracovanou   Zimmerovou hudbou. Film, který si můžete   pouštět znovu a znovu a vždycky ho s odstupem   času uvidíte v jiném světle. Úžasné finále   patří mezi nezapomenutelné filmové scény   všech dob.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 29.4.2012
film který byl odrazový můstek pro Brada Pitta.   ale o něj tu vůbec nešlo. Film byl zajímavý   thriller
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 6.3.2012
Že se projížďka změní v cestu, odkud není   návratu, a to kvůli podle mě "zabití v   sebeobraně", mi přijde dost   "fatalistický".
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.1.2012
Zajímavý a originální námět v režii mého   oblíbence Ridleye Scotta.Dámy si chtějí   udělat výlet a zapomenout na starosti,ale   bohužel se to celé hodně zvrtne.Obě hlavní   představitelky byly super.Líbil se mě i Harvey   Keitel a Brad Pitt v malé roličce zloděje a   podvodníka.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.11.2009
PERFEKTNÝ THRILLER
Skvelý triller s dvoma perfektnými herečkami v   hlavných úlohách. Je to jeden z mojich   najobľúbenejších ROAD MOVIE.
K tomu   všetkému navyše je vynikajúci scenár,   zaujímavý a dramatický dej. Susan Sarandon a   Geena Davis tu na zahrali svoje role na   najvyššej úrovni.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih16313minih16313Policejní akademie 2: Jejich první nasazení (1985) 
Police Academy 2: Their First Assignment n
minih38405minih38405Dva bratři (2004) 
Deux frères n
minih22737minih22737Volný pád (1992) 
Falling Down n
minih71248minih71248Bitevní loď (2012) 
Battleship n
minih55495minih55495Samec (2009) 
Spread n
minih43277minih43277Miss Potter (2006) 
Miss Potter n
minih58260minih58260Rapotínská tragédie (1970) [TV film] 
Rapotínská tragédie n
minih49476minih49476Trampoty vodníka Jakoubka (2005) [TV film] 
Trampoty vodníka Jakoubka n
minih15764minih15764Pevnost Apačů v Bronxu (1981) 
Fort Apache, the Bronx n
minih19555minih19555Srdečný pozdrav ze zeměkoule (1982) 
Srdečný pozdrav ze zeměkoule n


Hodnocení:n12345678910
Thelma a Louise (1991)Thelma a Louise (1991)Thelma a Louise (1991)Thelma a Louise (1991)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190545
Osobností: 697835
Fotografií: 763956
Plakátů: 376533
Obsahů a biografií: 178273

Poslední komentáře

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10