Duben
ohodnotit

Sunshine

Žánr:
Rok:
2007
Délka:
108 minut
Premiéra v ČR:
19.4.2007
„Slunce umírá.“

Obsah filmu Sunshine

 
Slunce vychládá, na Zemi vládne krutá zima a lidé se snaží zachránit. Před sedmi lety byla ke Slunci vypuštěna první kosmická loď Ikaros I, která se měla pokusit Slunce opět rozžhavit, mise ale ztroskotala. Nyní tedy letí k dříve zářivé hvězdě druhý Ikaros s osmičlennou posádkou a hvězdnou bombou, jejíž vypuštění má Slunce znovu zažehnout...

Fyzik Capa se ještě předtím, než se loď ocitne v mrtvé zóně, loučí se svou rodinou na Zemi a slibuje, že posádka udělá pro záchranu života na Zemi všechno. Členové posádky během letu přemýšlejí, co zničilo Ikaros I. Pak náhle loď zachytí signál z vesmíru: patří právě zmizelé kosmické lodi. Ikaros II...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Danny BoyleDanny Boyle  
hraje:
Chris EvansChris Evans.....Mace [25]   
Cillian MurphyCillian Murphy.....Capa [30]   
Rose ByrneRose Byrne.....Cassie [27]   
Michelle YeohMichelle Yeoh.....Corazon [44]   
Mark StrongMark Strong.....Pinbacker [43]   
Cliff CurtisCliff Curtis.....Searle [38]   
Troy GarityTroy Garity.....Harvey [33]   
Hirojuki SanadaHirojuki Sanada.....Kaneda [46]   
Benedict WongBenedict Wong.....Trey [36]   
Paloma BaezaPaloma Baeza.....Capova sestra [31]   
scénář:
Alex GarlandAlex Garland  
hudba:
Karl HydeKarl Hyde  
John MurphyJohn Murphy  
Rick SmithRick Smith  
kamera:
Alwin H. KuchlerAlwin H. Kuchler  
střih:
Chris GillChris Gill  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Bontonfilm Česká republika
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Sunshine >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

RwlBem
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 28.12.2018
Hned zkraje
se musím omluvit Mortenovi za mé výtky ohledně   logiky jeho filmu Pasažéři. Urvaná dvířka od   skříňky coby štít proti termonukleární   plazmě blednou před tím, co předvádí tohle   veledílo jménem Sunshine. A to tak moc, že to   nezachrání ani občasné pohledy na sluníčko.   Budu mnohem radikálnější než Prvosenka. Jednu   hvězdu u mě dostávají filmy, které   počítají že divák u stánku spolu s   kukuřicí koupí rovnou i čelní lobotomii.   Takže: jedna hvězda, a kdyby to šlo, byla by   navíc záporná. Pane scénáristo Garlande!   Smekám před vaší urputnou, doslova sadistickou   důsledností, s níž je všechno od počátku do   konce navrženo úplně opačně než by mělo   podle obyčejného zdravého rozumu být.   Podařilo se vám tam narvat 52 hloupostí (velká   omluva pokud jsem ještě nějaké nepostřehl).   Což dává úchvatný rekord jedna pitomost   průměrně za dvě minuty a poskytuje stejný   zážitek, jako číst Sonety plné hrubých   pravopisných chyb. Waau! Tomu říkám jízda!   Ale soundtrack - uznávám - skvělý, ještě i   při titulkách jsem poslouchal bez dechu.
red.mann
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.12.2018
Opravdu povedný sci-fi film. Zajímavá   zápletka, dobrá atmosféra a velmi kvalitní   hudba. Kdo má tenhle žánr rád a neviděl, tak   doporučuji ihned shlédnout. Další super film   z filmografie Dannyho Boyla.
radegaster
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 5.8.2015
Sluníčko
Filmařina je to pěkná, o tom žádná, ale   člověk by konečně chtěl v žánru sci-fi   nějaká nová schémata a originální prvky.   Sunshine jako by nevědělo zda chce být   katastrofickým dramatem nebo vesmírným hororem   a průběžně mezi oběma sub-žánry   přechytává, aniž by se některého chopilo   napevno. Autoři najednou nevědí, kterým   směrem mají film vést, který motiv rozvíjet a   tak i divákův zájem o dění na plátně   opadá. A ten nastrčený 'zombík' to tedy   rozhodně nevylepšuje.
yerzi
Hodnocení:
Přidáno: 26.4.2015
sem tam docela zajimavé scény např.   uvědomnění si síly hvězdy to jak zkouší   potlačit filtr záření. škoda zas film který   s při sledování pomalu šumí do ztracena a   neodvratného hloupého a předvídatelného   konce.ono natočit fakt dobré sci-fi je kumšt a   není vždy nutné v příběhu řešit záchranu   planety a podobné megalomanské akce.mohl se   více rozebrat vzájemný střet různých   charakterů postav v situaci kdy rozhodují o   narušení hlavního důvodu mise,jejich řešení   je skoro komické - přece letí zachránit zemi a   mají jediný pokus.
prvosenka
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 4.1.2015
SUNSHINE

Naše slunce vyhasíná, pokusíme se   o nový zážeh?
Možná nereálná blbost, ale   je to sci-fi, tak proč ne. Nakonec, lidstvo   stejně nemá co ztratit. Snaha udělat aspoň   něco je lepší, než sedět s rukama v klíně a   čekat co přijde. I proto lidé uznávají dodnes   víru. A možná je jedno v co člověk věří. S   nadějí v srdci se určitě lépe   umírá…

To ti, na jejichž bedrech leží   odpovědnost zato, k čemu byli vybráni a s čím   souhlasili, to mají mnohem těžší. To se ani   nedivím, že z toho může někomu i hrábnout.   Posádka a jejich život na vesmírné lodi se mi   líbil. V poklidném tempu jsme se stačili aspoň   trochu seznámit s jejími členy. Efektní   pohledy na vesmír okolo jsou jen tiše   fascinující svou nekonečností a dál   jednoduše netřeba slov.

Když začaly   potíže, překvapilo mě, že museli všichni   chránit palubního fyzika, protože on JEDINÝ   umí dopravit bombu do cíle? To byla fakt bomba.   Kdyby se udusil kouskem kosmické stravy, tak   zmaří celou několikaletou misi? To si dělají   z diváků srandu? Nakonec jsem to skousla,   uklidnila jsem hormony a pak přišel na scénu   napolo uškvařený kapitán první lodi, kterého   mohl před kosmickým zářením ochránit opravdu   jen bůh - a bylo po zážitku.

I sci-fi musí   mít svá pravidla. A tady byla porušena. Možná   v upřímné snaze přijít s něčím   originálním - dobře, ale z mého pohledu se to   nepovedlo. Filmu nelze upřít výborné efekty,   snahu o napětí a dramatické vyvrcholení, ale s   tolika chybami - bez centrálního počítače   nemohlo fungovat zabezpečení podpory života –   teplota, gravitace, zahrada. Kapitán prostě   nemohl přežít sedm let, a to ani jako   šílený. A zombie prostě   nesnáším.

Škoda. Zpočátku to vypadalo   velmi nadějně, ale nakonec jsem byla obrovsky   zklamaná. Sci-fi mám ráda, obvykle bývám   hodně tolerantní, ale takhle zkazit dobrý film,   to se jen tak nevidí. ©
wolvie95
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.6.2014
Pre mňa je Sunshine sci-fi s úžasnou   atmosférou a uhrančivým vizuálnym prevedením,   ktoré ďalším zhliadnutím dozrieva viac a   viac. V kine to bol neskutočný atmosferický   zážitok, doslova som cítil ten vesmírny chlad   a prázdnotu a v kontraste boli naopak scény na   vyhasinajúce Slnko, ktoré boli famózne. I   následné pozretia mi táto sympatická scifi   lahôdka vyvoláva rovnaké pocity. Je až na   neuverenie, čo dokázal režisér vytvoriť,   keďže mal obmedzené prostriedky, ale práve   preto Sunshine nespolieha na dychberúce efekty,   ale skôr na postavy a vybudovanú atmosféru. Z   hercov jednoznačne vedie Cillian Murphy, ktorého   mám väčšinou spojeného so psychopatickými   postavami, avšak tu sa z neho stáva postupne   ťahúň celeho filmu, s ktorým si divák   vytvorí pravdepodobne najväčšie puto. Čo z   výborného pocitu značne uberá ( nie sú to   fyzikálne nelogickosti, chcel som sa baviť) je   často spomínaná posledná tretina, ktorá mi   pripadala rozdiel od zvyšku filmu takpovediac ako   päsť na oko. Avšak musím uznať, že svoj   zmysel rozhodne má, len ten prechod z   atmosferického komorného scifi na   vyvražďovačku pôsobí stále mätúco. Avšak   ako som vravel, rokmi sa mi celkový dojem na   tento film zlepšuje, takže užil som si film   ešte o niečo viac. 85 -90 %
ender
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 6.12.2013
Zklamání. Když jsem tenhle film zhlédl,   pochyboval jsem, jestli to nebylo nějaké jiné   sci-fi, nějaké béčko s podobným názvem. Jak   se nakonec ukázalo, nebylo. Že nepřináší nic   nového by nevadilo, spousta filmů jsou jen   směsicí již viděného a fungují skvěle.   Bohužel Sunshine ne. Jednoduchá zápletka,   hloupé, předvídatelné postavy, spousta klišé   o sebeobětování a jako třešnička na dortu   nějaké kecy o bohu v průběhu vyvražďování   posádky. Vychvalované vizuální efekty jsou ve   skutečnosti spíše slabé, ale pro vytvoření   určité atmosféry stačí. Pěkné byly   venkovní záběry vesmírné lodi. Herci na mě   neudělali vůbec dobrý dojem.
Nedoporučuji,   jestli chcete létat kosmickými loděmi, lepší   jsou, mimo jiné, i o deset let starší Horizont   události nebo letošní Europa Report.
Jarrycz
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.8.2012
Super
Proste ten film mne tak neskutecne chytl ze jsem   ho už viděl 8x. Krasne zpracovani. Atmosfera,   vzhled, herci, vše zvladnuto na jedničku.
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 16.5.2012
Nápad na film výborný - atomovkou opravíme   vzdálenou planetu ( Slunce ), abychom měli na   Zemi znovu sluneční světlo.Realizace už trochu   pokulhávala.Osobně jsem to čekal daleko   lepší.
Albertosaurus
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.2.2012
Nádherný dojemný snímek, který funguje jako   dobrodružná podívaná z vesmíru, lidské   drama, ale i temný thriller a je po celou dobu   stopáže neskutečně intenzivní. Underworldi,   Johnova hudba a výborná kamera spolu s   kulervoucími hereckými výkony dávají   dohromady nadupanou koláž, která člověka   donutí přemýšlet i o věcech, které v   běžném životě příliš neřeší. Nejsem   velký žrout sci-fi, ale tohle je nátěr.   Třikrát jsem skoro bulel a nesčetněkrát mě   dost zamrazilo. Kašlu na fyzikální zákony,   tohle je film a jako takový funguje výborně.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih16136minih16136Pohádky tisíce a jedné noci (1974) 
n
minih175744minih175744Bojovnice (2020) 
Rogue n
minih4493minih4493Bota jménem Melichar (1983) 
n
minih5463minih5463Čelisti 2 (1978) 
Jaws 2 n
minih43081minih43081Já, legenda (2007) 
I Am Legend n
minih22299minih22299Velké nesnáze v malé Číně (1986) 
Big Trouble In Little China n
minih16281minih16281Policajt nebo rošťák (1979) 
Flic ou voyou n
minih42873minih42873Kvaska (2006) 
Kvaska n
minih11131minih11131Láska a válka (1996) 
In Love and War n
minih146162minih146162Pařba o Vánocích (2016) 
Office Christmas Party n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Sunshine (2007)Sunshine (2007)Sunshine (2007)Sunshine (2007)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10