Duben
ohodnotit

Pyšná princezna

Další název:
O pyšné princezně
Rok:
1952
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
26.9.1952
„Nejslavnější česká pohádka na motivy pohádky Boženy Němcové Potrestaná pýcha“

Komentáře k filmu Pyšná princezna

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 35
SvoKar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.5.2011
...ten, kdo lidi miluje...
... ten se nejvíc plete - by   byla realita. Jen v pohádce   láska kvete. Ale zato   krásné pohádce. TOHLE JE   PRO MĚ KLASIKA. Kam se hrabou   Zlatá hvězda a 3 ořechy   dohromady!
Angelika2808
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.12.2011
Zavaž mi střevíček, zahradníku...
Skvost československé   kinematografie, bez kterého   si vánoce ani nelze   představit, oslaví v   příštím roce (2012)   neuvěřitelné   šedesátiny...
Obsah   pohádky i skutečný   milostný příběh Krasomily   a Miroslava se traduje už po   generace, méně známým   faktem je, že právě Pyšná   princezna se stala prvním   hraným zvukovým filmem,   natáčeným na zámku Telč,   který byl "domovem"   krále Miroslava. Zahrada, ze   které krále-zahradníka   nechtěly za poselstvím   pustit stromky, tam sice je   dodnes, ovšem třešňové   stromky tam nikdy nerostly. Ve   filmu se jako komparz objevila   řada místních- mezi nimi i   čtyřletá Jitka Tomášová   (malá holčička na   nádvoří, kterou vzal   nakonec do náručí velitel   zbrojnošů), která bohužel   v r.1962 tragicky   zahynula...
Převážná část   pohádky se natáčela na   překrásné jihočeské   Hluboké, ovšem Krasomila   svůj míč přes bránu   odhodila až do Třeboně- ve   skutečnosti na Hluboké tato   pěkně tepaná brána není-   ve filmu ji vlastně drželi   dva asistenti a scénka, kdy   Miroslav poprvé rozmlouvá se   starou chůvou se odehrávala   právě v Třeboni.
Jedinečným přírodním   úkazem je čedičový vrch   Panská skála u Kamenického   Šenova- tzv. varhany, kde   krále s Krasomilou hledali   zbrojnoši.
A málokdo   už ví, že úvodní scéna,   kdy se na velkém jarmarku   dohadují trhovci, čí práce   je vlastně ta   nejprospěšnější, se   natáčela na Piaristickém   náměstí v Českých   Budějovicích.
Tato   černobílá pohádka si   trvale udržuje prvenství v   počtu diváků, kteří ji od   premiéry v r. 1952 viděli.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.10.2013
Dnes již klasická,   nesmrtelná, ještě   černobílá, a bohužel také   budovatelská pohádka, která   se vryla do paměti celému   národu. Nejen kvůli   jednoduchému romantickému a   humornému příběhu, nejen   kvůli skvělým hereckým   výkonům (Stanislav Neumann   coby král je vskutku   jedinečný), ale hlavně   kvůli nádherné melodii k   písničce o poupátku. A ani   už dnes nevadí, fakt že je   země krále Miroslava   prezentována jako   vzkvétající země   komunistická, kde všichni   pracují a mají se dobře   (ani nepřekvapí, kolikrát   se o práci a spokojenosti v   celém snímku zmiňuje), a   země Půlnočního   království jako drsná   kapitalistická země, kde   jsou lidé ožebračováni   vysokými daněmi, jejichž   výnosy si mezi sebou   rozdělí proradní rádcové.   Něco si nechá už samotný   výběrčí, tudíž do   státní pokladnice se dostane   pouze pár drobných. A tak   králi radí, aby daně   zvýšil, a kdo nebude platit,   tak ho nechat zavřít. A   lidé hladoví a žebrají a   do toho si nesmí ani   zazpívat. A právě to je   prezentováno jako zlo.   Bohužel, ať se to někomu   líbí nebo ne, budovatelská   agitka typická na svá 50.   léta. Alena Vránová byla na   roli princezny dobrou volbou.   Vladimír Ráž coby král   také nezahálel. Zkrátka,   tento snímek byl trefou do   černého a rozhodně bude   bavit diváky ještě mnoho   generací. Už kvůli   zlidovělým hláškám. A   jedna zajímavost na konec.   Písnička ve scéně, kdy   král Miroslav přijíždí na   tržiště, je upravená   finální píseň z   dvoudílného filmu Císařův   pekař - Pekařův císař   (1951). Stačí porovnat   velice podobný text.
Petra.Barbie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.5.2008
Nesmrtelná klasika naší kinematografie.
Krásná princezna Krasomila s   roztomilou patkou vlasů,   šarmantní ale i přísný   král Miroslav, v duši ovšem   velice spravedlivý a   toužící po dobru. Možná   někomu přijde jako kýč,   ale krásný kýč. V   případě této pohádky   natočené v době 50. let,   kdy se do téměř všech   projektů cpalo budování   socialismu, družstevní   rekreace a soudružské   kamarádění, je tohle   opravdovým pohlazením po   duši. S politikou pohádka   nemá společného vůbec nic,   je to klasika všech klasik.   Alena Vránová a Vladimír   Ráž k sobě opravdu patřili   i v reálném životě, jen   škoda, že jejich   manželství později   skončilo. V době natáčení   však byla Alena provdána za   spisovatele Pavla Kohouta,   zamilovali se do sebe tedy   jako pravá Krasomila s   Miroslavem. Pan Ráž nás   již bohužel opustil a   věřte, že jeho herectví a   krásný dabingový hlas je   obrovská ztráta. Pro paní   Alenu měl film později   ještě hodně   příležitostí, ale už   žádná role nedosáhla té   krásné rozmazlené   Krasomily, která se chce   učit zpívat a zavazovat   střevíček. Je škoda, že   pohádka nebyla kolorovaná,   vždyť si na to   mnohonásobně vydělala, ale   na druhou stranu...asi by tím   její kouzlo jedinečnosti   částečně zmizelo, tudíž   je snad dobře, že se tak   nestalo. Barvy princezniných   šatů nechť si představí   ve fantazii každý z nás. Á   propos, jedno maličké   připomenutí bych přece jen   měla...vzpomínáte na   fanfáru z Pyšné princezny.   Tohle troubení z hradu   roztržitého pana krále   není zde původní. Zaznělo   o několik let dříve v   kostýmní veselohře Alena s   Miluší Zoubkovou a   Vítězslavem Vejražkou...
Karius
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.12.2011
Pamatuju si ještě dobu, kdy   jsem byl v pubertě a   prohlásil o týhle pohádce,   že to je blbost. Žil jsem   filmama s Van Dammem apod.   Dneska si musim říct, jakej   jsem byl hlupák, protože je   to jedna ze těch nejlepších   pohádek, co jsem kdy viděl.   Alena Vránová moc hezká a   neztratila by se ani dneska.   Vladimír Ráž klasicky   bezchybnej, Stanislav Neumann   a Miloš Kopecký jeden z   nejlepších výkonů v   kariéře. Stačí sledovat   genialitu pan Kopeckého. I   když zrovna stál jenom v   pozadí a nemluvil, tak jeho   mimika, pohledy, jsou prostě   unikátní...100%
collen
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.9.2016
Nejenom, že mne Pyšná   princezna nikdy nepřestane   bavit, ale navíc ji milují i   moje vnoučata a to je pro   černobílý film asi hodně   dobré ocenění.
payo1555
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.3.2012
Krasomila je princezna   princezen! Myslím, že ve   světě na ní nikdo nemá a   když si člověk zpětně   uvědomí,že doba byla víc   než hrůzná, tak mohla   vzniknout pohádka pohádek   všech našich   časů.Škoda,že není   barevná.Co víc o ní   napsat,je to pohlazení po   duši!
Nasudr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.12.2011
Určite najlepšia rozprávka   aká kedy bola vytvorená, či   už v Česko-Slovensku, či vo   svete. Neprekonateľná, hoci   aj ďalšie najmä natočené   u nás boli vynikajúce.   Zbytočné je tu popisovať   dej, keďže každý ju dobre   pozná. Je len potrebné   spomenúť vynikajúce výkony   princeznej Krasomily, kráľa   Miroslava, starého kráľa   (Stanislav Neumann), chůvy,   šveca, kráľovských rádcov   (Kopecký, Effa), atď,...,   atď. Skrátka po všetkých   stránkach vydarené a   neprekonateľné dielo. Videl   som ho možno 100 krát,   avšak verím, že ešte si ho   100 krát pozriem. Pretože   stojí za to !!!
martas_v
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 24.12.2008
Krásná pohádka mého   dětství, neexistuje rok, kdy   bych ji neviděl. Výborné   herecké výkony, krásné   exteriéry.
Angelo.Ferrari
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.3.2006
Pohádka z doby temna.
Stejně jako řada dalších   dobových pohádek, i   příběh o napravené   Krasomile v sobě skrývá   důmyslnou podprahovou   propagandu. (Nejen) dětský   divák ji však sotva   postřehne. Pohádky jsou pro   mě jedněmi z mála filmů z   let padesátých, kde se dá   ideologický ráz snadno   překousnout (pokud se budu   odvolávat na obecné   humánní principy apod.),   což se už bohužel nedá   říct o jiných Zemanových   opusech jako Pan Novák,   Dovolená s Andělem nebo   Slečna od vody. A ruku na   srdce - kdo z nás by nechtěl   zažít dobrodružnou jízdu   na dřevěné kládě???
alus
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.2.2008
Tahle pohádka je nedostižná   v hereckých kreacích   vedlejších postav. Od krále   počínaje po ševce konče,   prostě mistrovství malých   rolí. A tím je myslím ten   film tak báječný!
aduliatko
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.6.2007
aduliatko
moja najoblubenjsia rozpravka.   krasny pribeh krala miroslava,   ktory sa zalubi do princeznej   krasomili a rozhodne s   anavstivit jej kralovstvo   preobleceny za zahradnika, aby   obmäkčil jej pysne srdce. no   proste nic sa nevyrovna   pesnicke rozvijej se   poupatko.....nemozem inak, iba   dat 10
Elí
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.4.2006
Krasomila
Nádherná pohádka která se   líbí všem generacím,je to   vyrobenu roku 1952 takže tam   můžeme zaznamenat elegantně   vkomponovanou   propagandu,kterou může a   nemusíme brát na vědomí.
dinuczka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.6.2008
Jedna z nejkrásnějších   pohádek na motivy Boženy   Němcové. Mlaďičká Alena   Vránová je jako pyšná   princezna dokonalá. A   skutečná láska mezi Alenou   Vránovou a Vladimírem   Rážem je taky znát. Když   se řekne Pyšná princezna,   tak si vybavím Vánoce
WondynQa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.8.2009
Moc pěkná pohádka
Tato pohádka je moc pěkná   sice je černobílá,ale mě   to nevadí i tak je pěkná a   moje oblíbená...!dá se na   ni koukat pořád,o Vánocích   nebo o Vánočních svátcích   mi nesmí chybět...!..=)
chocolajad
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.10.2020
Pohádka mého mládí, na   kterou se dívám už s   vnoučaty. Je to krásná   pohádka o Krasomile, v naší   rodině zdomácněla   narážka, "ty   Krasomilo", to je   odpověď, když si dobírám   svého manžela že zas   vypadá.
klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.7.2020
Tady není téměř co psát.   Je to nejklasičtější ze   všech našich filmových   pohádek, kterou každý zná   a každý viděl   (několikrát). Mistrovský   kousek režiséra Bořivoje   Zemana a film, který drží a   navěky už bude držet   historický rekord   návštěvnosti v našich   kinech. Víc netřeba   dodávat.
veverka-zrzka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.12.2008
Zahradník, tedy vlastně   Král Miroslav dá princezně   Krasomile květinu, která   zpívá. Ovšem jen tehdy,   má-li ji někdo rád. Kytka   však uvadá, protože je   princezna pyšná. Král   Miroslav jí ale naučí, jak   mít rád. Opravdu skvělá   pohádka, která snad nikdy   neomrzí.
efCZa
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 21.10.2004
klasický příběh dobrého   krále miroslava o tom, jak   napravil pyšnou princeznu.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.10.2013
Krásná pohádka o lásce v poupátku
Pohádka ve které je vše co   má v pohádce být.   Kouzelná, trochu akční   zpěvná pohádka o tom, že   dobro zvítězí nad zlem, že   láska vyhraje a že všichni   lidé v království se pak   mají dobře. Je to snad na   závadu? Někteří   političtí hltači vidící   politiku ve všem v téhle   pohádce dokonce komunistickou   agitku!!! :-)))

Pohádky se točí pro   děti. V pohádkách politiku   nehledejte a pokud hledáte,   dejte si velký studený   obklad na čelo. To je stejné   jako by ji viděli v   Císařově pekaři a nebo ve   Ferdovi mravenci. Ale   vlastně ano, je to vlastně   agitka - aby se lidi měli   rádi! Aby nechamtili,   nepodváděli, nekradli, a   nešpekulovali, co by, kdyby.   Aby nehledali štěstí tam   kde není, ale tam kde je. A   že i s málem se dá být   šťastným, nejen s plnou   truhlou zlaťáků. A vo tom   to je.
thejduk
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.9.2013
Absolutní klasika
Jeden z klenotů. Bez ní a   Popelky nelze na Vánoce být.   Nedovedu si bez ní televizi   představit. V kinech to je   absolutní rekordman. v   televizi díky tomu, že0 jí   dávají jen o vánocích, s   Troškou prohrává.
hlavsa5
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 24.6.2011
Pohádka, která nepotřebuje   komentovat, i ta černobílá   ji sluší. Dá se na ni kokat   vždy znova a znova...
diamant
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.12.2010
Dvě klasické české   pohádky o princeznách Ladě   a Krasomile mne provázely   celý život. Nemíním   řešit zda je lepší ta či   ta ale měly jedno společné   - obě vznikly v padesátých   letech a obě jsou o   postavení se násilnému   neurvalému vládci. To je   aspekt jehož význam již si   dnešní třicátníci a   mladší už těžko mohou   domyslet a po celou totalitu   jistě napomáhal oblibě   těchto pohádek. V tomto   ohledu se výrazně liší od   všech "popelek" a   "princezen", které   dnes zaplavují všechny   kanály ve vánoční době.
ricky4
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.1.2014
Jedna z největších   českých pohádkových   legend. Už desítky let jedna   z nejoblíbenějších   pohádek... Samé superlativy   na její adresu padají i   více jak 50 let po jejím   vzniku- a vůbec nezáleží   na nějakých scenériích,   složitosti atp. V   jednoduchosti je síla a   krása. Neskutečně   kouzelné...100%
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.5.2014
Král Miroslav přichází do   Půlnočního království,   které se rozprostírá od   úplňku k úplňku a uchází   se o práci zahradníka, aby   dal za vyučenou princezně,   přišel nepoznán. A co   nevidí, mocní rádcové,   jsou mafiáni, okrádají   slušný, pracující lidi a   staví si honosné paláce. A   co musí král udělat, aby   jej lidi měli rádi. Musí   doživotně zavřít   podvodníky a tuneláře,   snížit daně a kdo chce   pracovat, tak aby měl práci   poctivě zaplacenou. Pohádka   je dvoubarevná a také hodně   nadčasová...
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.12.2011
Našli, moji rádcové, našli, našli...???
Jeden z klenotů české   pohádkové tvorby, kterému   nechybí nic, co dělá   správnou pohádku pohádkou.   Výborné obsazení i herecké   výkony (zvlášť starý pan   král v podání S. Neumanna   je přímo kouzelný). Prostě   klasika, se kterou se   každoročně o Vánocích s   chutí vrací do dětství už   několik generací českých   diváků.
Frolíček
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.12.2018
Taky jedna z klasik. Je trochu   agitační, ale zase jí nejde   upřít spousta vtipu a   následně zlidovělých   hlášek. Výpravné, akční,   rádcové s výběrčím daní   skvělí, princezna krásná,   i když mě odmala byla   nesympatická a rozhodně bych   se kvůli ní nerozjela do   Půlnočního království. A   nožky krále Miroslava v   legínách k sežrání.
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.9.2009
Nejslavnější,   nejznámější a jedna z   nejlepších u nás   natočených pohádek   vůbec.
Psát o obsahu   je blbost. To si myslím, že   zná téměř každý.
Takže jenom tak malinko :   na svou dobu, je to moc dobře   natočené.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.6.2012
Zlaté časy
Klasika. Veľmi pekná   rozprávka. Zaujímavé, že   ešte v čiernobielej. Výber   hercov skvelý. Viac už   netreba dodávať. Nechápem   prečo som kedysi rozprávky   väčšinou zavrhoval, dnes   musím oceniť ich veľmi   vysokú kvalitu. Ten svet je   síce často utopický, ale to   absolútne nevadí. Rozprávky   idealizujú svet, a to je   dobre. Kiežby všetko bolo   tak i v skutočnosti. Ukazujú   tú krajšiu stranu života.   No, a ešte niektorí v tom   údajne vidia budovateľskú   agitku. Niekedy som   prekvapený ako často   daktorí vidia i v   rozprávkach spred 89 roku   politiku. Nič v zlom, ale aj   keby (ja si to určite   nemyslím), je to nič oproti   niektorým porevolučným   extrémne politicky   zafarbeným   "komédiam"
Papaja73
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.8.2008
Nesmrtelná pohádka bez   které by snad Vánoce ani   nebyly Vánocemi.Klasický   příběh o tom jak dobrý   král Miroslav napravil pýchu   krásné princezny   Krasomily.Myslím,že děj   tady není potřeba ani   psát,protože tento snímek   zná snad úplně   každý.Pohádka zlidověla   stejně jako písnička z   tohoto filmu.Na svou dobu   trikově přelomová byla   scéna ve které pan Ráž s   paní Vránovou sjíždějí   po kládě z kopce dolů.V   pohádce jsou i odvážné   narážky na tehdejší   režim.
Pitryx
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 31.12.2021
Klasika všech klasik, to je   jasné. I já si to občas   „dám“ znova, ale ne zase   tak často. Rozhodně ne   každý rok. Přesto jsou   některé scény u mne top.   Celá pohádka je sice hezká,   ale přece jen…
Pecik
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 27.12.2013
Naprostá česká pohádková   klasika, která vždy pobaví   a potěší při svátcích   vánočních či dnech   adventních.
Máša13
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.12.2019

srandovně naivní pohádka,   ale s dobrými hereckými   výkony známých tváří a   pěknou výpravou.Nikterak   složitý děj, úsměvné   momenty, příjemné   zavzpomínání na dětství.
Rocky4
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.5.2008
Těžko si tuto pohádku   nepředstavit, ve vánočním   programu našich televizí.   Té atmosféře by asi něco   chybělo. Nepatří k mím   nejoblíbenějším   pohádkám, ale nevadí mi,   celkem ji mám rád.
Barney94
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 15.7.2021
Tak nevím. Je to sice   klasika, ale že bych na to o   svátcích dychtivě čekal?   Jsou tam lepší scény, ale   pro mě trochu převažují ty   nudné.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih162381minih162381Hnutí odporu (2020) 
Resistance n
minih21716minih21716Únos (1997) 
Breakdown n
minih162813minih162813Unstoppable (2018) 
성난황소 n
minih96904minih96904Belyj tigr (2012) 
Belyj tigr n
minih158862minih158862Beze stop (2018) 
Leave No Trace n
minih180283minih180283Tomorrow at Seven (1933) 
Tomorrow at Seven n
minih149307minih149307Miliardové výkupné (2016) 
Take Down n
minih44694minih44694Bestie z hlubin (1989) 
Sangue negli abissi n
minih130299minih130299Sejmi prezidenta (2014) 
Big Game n
minih20014minih20014Svět patří nám (1937) 
Svět patří nám n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10