Duben
ohodnotit

Proč?

Žánr:
Rok:
1987
Délka:
86 minut
Premiéra v ČR:
1.10.1987
„Kde se to v těch lidech bere?“

Obsah filmu Proč?

 
V roce 1985 se skupina fotbalových fanoušků a vlajkonošů pražské Sparty vydala vlakem na rozhodující ligový zápas svého týmu do Banské Bystrice. Jejich chování, ovlivněné zřejmě nedávným řáděním fanoušků na stadionu v Bruselu, se vymklo kontrole a dosáhlo míry vandalství a brutality, která tehdejší společnost zaskočila. Scenárista Radek John a režisér Karel Smyczek volně zpracovali tyto skutečnosti ve filmu Proč?, jenž se díky atraktivnímu tématu, ale také díky drsné výpovědi a téměř dokumentaristické přesvědčivosti stal jedním z nejvýraznějších a nejdiskutovanějších českých filmů osmdesátých let. Film se odvíjí jako sled retrospektivních...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
trailer
Distributor v ČR:
Ústřední půjčovna filmů
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Proč? >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

red.mann
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.2.2022
Zdařilý pokus o zachycení tvrdého jádra   fotbalových fanoušků. Na svoji filmu velmi   odvážný, otevřený a brutální Rekonstrukce   skutečného výletu fanoušků za fotbalem,   která dopadla málem tragicky.
T2
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 23.7.2018
Tak po tomto filme som futbal začal neznášať   ešte viac, asi najagresívnejší šport čo sa   týka vyčíňania fanúšikov. Jednoducho   nemôžem byť nič iné než zhnusený z tohto   filmu, jednak vďaka nosnej téme inšpirovanej   skutočnými udalosťami a taktiež beztak   celková úroveň filmu nič moc dohromady,   miestami taký mišmaš až to bolí. /0%/
dobes.pavel
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.10.2014
Proč?
Vynikající české drama natočené na motivy   skutečné události. Filmu se rozhodně nedá   upřít snaha o autentičnost, jelikož atmosféra   mnohých scén, jako je třeba sex ve vlaku či   pokus vyhodit průvodčí z okna, je díky   surovosti a bezporstřednosti vskutku působivá.   Taktéž forma, kdy se prolíná současnost   odehrávající se během soudního procesu a   retrospektiva v podobě celého incidentu přímo   ve vlaku, mě jako diváka zaujala. A konec konců   je třeba konstatovat, že film je (bohužel)   stále aktuální.
Akana
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.10.2014
Ten film zestárl míň, než jsem čekal.   Apokalyptická atmosféra ve vlaku je docela   dobře zprostředkovaná a pořád mám - jako   kdysi - dost nepříjemný pocit při představě,   že bych se uprostřed toho šílenství někdy   ocitl. To Smyczkovi s Johnem chválím, stejně   jako zdrženlivost a nejednoznačnost při   vynášení morálních soudů. Horší je to s   hereckým obsazením. Výkvět tehdejších   hereckých talentů (Langmajer, Dejdar,   Potměšil) prostě nedokázal být dostatečně   syrový a surový. Výjimkou je Daniel Landa,   který asi jako jediný skutečně věděl, o čem   hraje. Přesvědčivá, aspoň v těch   mimovlakových pasážích, je i Pavlína   Mourková. Možná by tenkrát nebylo od věci   zapojit i J.A. Duchoslava, tehdejšího experta na   role pořádných sígrů. Pavlíčkova hudba je   zvukově podmíněná dobou, ale originální a   citlivě zakomponovaná.
Rocky4
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.4.2014
Z pohledu fotbalového fanouška...
Realita je často úplně jiná, než jak nám ji   servírují média. Film je natočený velmi   působivě, o tom nic, ale patřím k aktivním   fanouškům Sparty. Jezdím na domácí zápasy a   mám za sebou i několik výjezdů ven, zažil   jsem i cestu vlakem. Zdůrazňuji, že nejsem   žádný chuligán, ale naprosto normální   fanoušek, který má rád fotbal a mám rád   Spartu. My kteří jsme zasvěcení a víme jaká   ta pravda je, bereme tento film hlavně jako   komedii. Film je strašně přitažený za vlasy,   pamětníci inkriminovaného výjezdu vám též   potvrdí, že realita zdaleka tak hrozná nebyla.   Hlášky z filmu, mezi fanoušky zlidověly,   stejně jako mezi obyvatelstvem hlášky z filmů   Obecná škola, Dědictví, Vesničko má   středisková a dalších filmů.
Že jsou mezi   fanoušky inteligentně velmi slabší jedinci   nepopírám, jsou. Ale nesnáším házení do   jednoho pytle. Z tisícovky lidí udělá průser   drtivá menšina, většinou to číslo   nepřekročí víc jak padesát lidí. Ale už   nikdo, třeba neví, že jsou k tomu   vyprovokováni naprosto neschopnou securitkou,   nebo policií, mezi kterými je také dost   slaboduchých jedinců a spousta z těch   těžkooděnců si chtějí rádi bezdůvodně   bouchnout. A fanoušci z řad těch   agresivnějších si to nenechají líbit a strhne   se mela. Potom v televizi Nova vidíte, to co   vidíte, ale reportáž je VŽDY tendenčně   sestříhaná, aby z toho fanoušek vyšel jako   ten špatný. A národ tupě věří všemu, co mu   média servírují pod nos.
thejduk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.4.2014
Fotbalové vandalství bylo, je a bude za   socialismu i za kapitalismu. Že by tehdejší   chuligáni byli tvrdší nebo jsou u policie v   současnosti jiná měřítka? Nebo nemáme   vhodný scénář či režiséra. Divím se, že   za tehdejší situace film prošel cenzurou -   chudáci sparťané, ale i jiné kluby (Slavie   nebo Baník).
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 24.3.2013
V davu je síla a je jedno jestli jde o fandy   Sparty nebo jinou skupinu. A to přesně ukazuje   tento film.
V každém případě na tehdejší   dobu odvážné téma, ale normalizace už   polevovala, takže nejen Proč?, ale i další   snímky prošly tehdejším schvalováním. Z   pohledu dnešního diváka zajímavé řadou nyní   úspěšných herců, výborný Landa, ze kterého   šel strach, také Mourková, Langmajer a   Potměšil.
Docela by mě zajímalo, kam to   "tehdejší" postavy dopracovaly, dnes   by jim bylo kolem padesátky....:-)
FLA
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.11.2011
Fotbalové násilí a pohled na fandící mládež   v 80. letech natočeno za "totáče"   doba se uvolňovala a i KSČ občas povolila   ukázat něco s čím se běžně nechlubila. Film   má dnes již nesmrtelný statut a   nezapomenutelné hlášky a herce a člověk se   přichytával, že se dobře baví, ale film je   vlastně dost vážný a natočený otevřeně a   věrohodně!
mildaaxe
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 31.5.2011
Proč? Otázku z titulku těžko zodpovědět i po   shlédnutí . Už když jsem psal postřehy k   americkým Hooligans, zmiňoval jsem svojí   nechuť k fotbalu jako hře, stejně jako averzi k   jeho „fanouškům“. Pokud tenhle snímek v   něčem zabodoval dokonale, bylo to v posílení   tohoto mého názoru. Tím samozřejmě nechci   zdaleka všechny fanoušky házet do jednoho   pytle. Je jasné, že pitomci se najdou všude a   tady se prostě objevila skupina agresivních   nalitých rádobyfandů a takhle to dopadlo. Při   sledování jejich počínání je možná na   místě říct „takhle dobře to dopadlo“.   Odpovědi ve filmu nevidím žádné, pokud tedy   není odpovědí alkohol a „když oni to dělali   všichni, tak já taky“. Co ale snímku   rozhodně nechybí je velmi originální forma   fiktivního dokumentu, autenticky působící   (nebo opravdu autentický?) průzkum mezi lidem i   ignorace chronologie vyprávění je super.   Vrcholem jsou potom zcela podle očekávání   scény z onoho osudného vlaku. Hlavně tady   pomáhá snímku vynikající Brabcova kamera. A   dialogy. Ehm, tedy spíše sprostá slova:-)   Povedený je též výběr mladých herců.   Myslím, že tuhle společnost posilněnou   alkoholem by chtěl potkat málokdo z nás. Jiří   Langmajer či Daniel Landa (asi největší   zabiják z celé bandy) jsou prostě úžasní   (nesnášel jsem je, což vzhledem k jejich roli   je určitě pochvala), ale ani Jan Potměšil nebo   spousta dalších mě neznámých herců o mnoho   nezaostává, jen někteří nedostali tolik   prostoru, kolik by si možná zasloužili   (zvláště u role Martina Dejdara mě to   zamrzelo, vzhledem k tomu, jak se o něm   vyjadřovala filmová Monika). A potěšila mě   taktéž přítomnost Emy Černé – zdá se, že   tahle žena od Adelheid příliš nezestárnula.   No každopádně všechna čest všem   zúčastněným, Smyczek natočil věc, na kterou   určitě jen tak nezapomenu.
green-tea
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.6.2010
Film, o kterém spousta mých známých v době   jeho vzniku uvažovala jako o přehnaném   zveličování problému sportovních   "fandů". Bohužel jako železničářka   jsem s nimi musela (a stále ještě musím)   hluboce nesouhlasit. A kdo nevěří, ať se   takovou soupravou sveze - nebo si ji aspoň po   příjezdu do cílové stanice projde... Dobře   udělaný film se stále aktuálním tématem.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih147797minih147797Ztracené město Z (2016) 
The Lost City of Z n
minih159624minih159624Robin Hood (2018) 
Robin Hood n
minih22888minih22888Vražedné alibi (1995) 
Just Cause n
minih10098minih10098Kdo nastaví kůži (1981) 
Pour la peau d'un flic n
minih11479minih11479Záchranný člun (1944) 
Lifeboat n
minih6568minih6568Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku (1981) 
Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku n
minih151187minih151187Pobřežní hlídka (2017) 
Baywatch n
minih18927minih18927Skleněné peklo (1974) 
The Towering Inferno n
minih54842minih54842O Všudybylovi (1976) [TV inscenace] 
O Všudybylovi n
minih6178minih6178Děvčata, nedejte se! (1937) 
Děvčata, nedejte se! n


Hodnocení:n12345678910
Proč? (1987)Proč? (1987)Proč? (1987)Proč? (1987)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190546
Osobností: 697838
Fotografií: 763966
Plakátů: 376549
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10