Pokus o vraždu (1973)

Pokus o vraždu
69.4 %
 
 

Další název: Attempted Murder

    Žánr: krimi / psychologický / drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 12.10.1973        
    Délka: 101 min.
„Přednosta kliniky je pronásledován obavou, že někdo neznámý usiluje o jeho život...“
Vážený a čestný vdovec Trojan, přednosta kliniky žije poklidně a stereotypně až do večera, kdy oknem v jeho bytě prolétne kulka. Tehdy to ještě na rozdíl od své švagrové, která mu od smrti manželky poklízí, považuje za klukovinu, když však následující ráno zemře za podivných okolností jeho kočka, začíná dedukovat. Na klinice si podřízení špitají o jeho možném vztahu k vrchní sestře Mileně, on však tyto smyšlenky dost netaktním způsobem popře, navíc se pohádá se synem Petrem, který si od něj přišel vypůjčit peníze. Neurvale se zachová též k synovci Pavlovi, kterému zakáže vstup do svého domu, čímž si proti sobě popudí i svou švagrovou, do té doby velmi oddanou a obětavou ženu. A podřízeného lékaře Dvořáčka chce předvést před kárnou komisi, třebaže ho krátce předtím pochválil za loajalitu.

Najednou má nepřátel víc než dost a stává se paranoidním egocentrikem, který téměř ve všem vidí útok na svou osobu. Věří už snad jen dlouholetému příteli, soudci Šedovi, který jej chce vlastním příběhem uchlácholit, dosáhne však pravého opaku. Rozhádá se se všemi blízkými, osočí ze spiknutí dokonce i Šedu, který mu do očí řekne, že je zralý pro psychiatra.

Po ostré roztržce se svým kamarádem Trojanem, spěchá soudce za ním, když jej kdosi na ulici postřelí. Tehdy se Trojan dovídá, že jediným mstitelem byl onen kuchař, kterého kdysi Šeda odsoudil - první výstřel tedy nepatřil jemu. V poslední chvíli si přednosta uvědomuje, kolika lidem ublížil a jak se k nim zachoval, spěchá tedy na kliniku, aby napravil, co se dá.  Autor: Angelika2808

režie:
Jiří Sequens
 
 
hraje:
Karel Höger (profesor MUDr. Petr Trojan, přednosta kliniky), Slávka Budínová (vrchní sestra Milena), Jana Brejchová (zpěvačka Eva Křížová, Trojanova snacha), Martin Růžek (soudce JUDr. Karel Šeda, Trojanův přítel), Zdeněk Řehoř (asistent MUDr. Dvořáček), Josef Abrhám (lékař Petr, Trojanův syn, Evin muž), Jaromír Hanzlík (poručík Benda), Nina Popelíková (Zdena, Trojanova švagrová a hospodyně), Miriam Kantorková (MUDr. Vlachová), Václav Lohniský (pacient Pešl), Oldřich Vízner (vysokoškolák Pavel, Zdenin syn), Ivo Niederle (kriminalista Jenda), Otakar Brousek (MUDr. Landa), Bohuslav Čáp (Kouba, pomatený kuchař-vrah), Eva Vlachová (starší ošetřovatelka), Petr Kopřiva (medik), Vladimír Navrátil (kriminalista), Milan Pacák (Dvořáčkův dvojník), Josef Kalena (nemocniční zřízenec), Ľudovít Greššo (stařeček ve sklípku), Jiří Adamec (medik), Miloš Willig (lékař), Dagmar Bláhová (zdravotní sestra), Vladimír Linka (kriminalista), Bohumil Koška (kriminalista), Karel Novák (měřící inženýr), Eva Chaberová (mladší ošetřovatelka), Miloslav Šindler (lékař), Vladimír Kára (kameraman), Petr Šelelyo (kameraman), Jan Kadlec (asistent kamery), Karel Šašek (střihač), Jiří Cimický (lékař), Jiří Fictum (dubl za K. Högera)
 
 
námět:
Zdeněk Bláha
 
 
scénář:
Jiří Sequens, Zdeněk Bláha
 
 
kamera:
Václav Hanuš
 
 
hudba:
Zdeněk Liška
 
 
výprava-architekt:
Karel Černý
 
 
vedoucí produkce:
Jan Císař
 
 
mluví:
Hana Buštíková (zpěv Evy [za Janu Brejchovou]), Oldřich Velen (hlas stařečka)
 
 
zpěv:
Bukanýři, Hana Buštíková
 
 
text písně:
Vladimír Sís
 
 
II. kamera:
Michal Kulič
 
 
dramaturgie:
Milena Honzíková
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Josef Hudlička, Olga Mimrová
 
 
pomocná režie:
Jiří Mikeťuk
 
 
fotograf:
Vladimír Souček
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.