Jeden svět
ohodnotit

Planeta opic

Planet of the Apes

Žánr:
Rok:
2001
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
18.10.2001
„Ovládat planetu.“

Obsah filmu Planeta opic

 
V daleké budoucnosti dojde k vesmírné nehodě, která vrhne mladého astronauta, kapitána Leona Davidsona, dopředu v čase a donutí ho přistát na neznámé planetě. Jaké je Leonovo překvapení, když zjistí, že planetu obývají divoši nemálo podobní lidem. Záhy ale objeví, že vše na planetě řídí opice. Pokud chce přežít, musí o svůj život bojovat. A musí se také s opicemi pokusit navázat kontakt. Většina zvířat ho však považuje za méněcenného tvora, který patří do klece. Pokud se chce vrátit do své doby, musí prokázat inteligenci, vůli a touhu po životě...

V roce 2029 provádí vesmírná loď Oberon v kosmu pokusy. Během jednoho z nich vyšle ve...
 
Související odkaz
 
RECENZE Planeta opic: Opičí město, to je celý on

Nic proti Burtonově Planetě opic: filmařsky je zvládnuta skvěle. Škoda, že zápletku divák zná; už proto by právě od hravého Burtona čekal osobitější, svéráznější i svéhlavější pojetí. Hezký motiv představuje šimpanz Periklés, pokusný "předskokan" lidských astronautů, byť se těžko věří, že jen pro jeho záchranu se vydá do vesmíru hlavní aktér v podání Marka Wahlberga, navíc později líčený coby hrdina zrozený proti své vůli. číst dál

Hodnocení: 60 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Tim BurtonTim Burton  
hraje:
Mark WahlbergMark Wahlberg.....kapitán Leo Davidson [29]   
Tim RothTim Roth.....Thade [39]   
Helena Bonham CarterHelena Bonham Carter.....Ari [34]   
Michael Clarke DuncanMichael Clarke Duncan.....Attar [43]   
Paul GiamattiPaul Giamatti.....Limbo [33]   
Estella WarrenEstella Warren.....Daena [22]   
Cary-Hiroyuki TagawaCary-Hiroyuki Tagawa.....Krull [50]   
David WarnerDavid Warner.....Sandar [59]   
Kris KristoffersonKris Kristofferson.....Karubi [64]   
Erick AvariErick Avari.....Tival [48]   
Luke EberlLuke Eberl.....Birn [14]   
Evan ParkeEvan Parke.....Gunnar [33]   
Glenn ShadixGlenn Shadix.....senátor Nado [48]   
Freda Foh ShenFreda Foh Shen.....Bon [52]   
Chris EllisChris Ellis.....komandér Karl Vasich [44]   
Michael JaceMichael Jace.....major Frank Santos [35]   
scénář:
William BroylesWilliam Broyles  
Laurence KonnerLaurence Konner  
Mark RosenthalMark Rosenthal  
námět:
Pierre BoullePierre Boulle.....román   
hudba:
Danny ElfmanDanny Elfman  
kamera:
Philippe RousselotPhilippe Rousselot  
Paul HughenPaul Hughen.....dodatečné záběry   
Pete RomanoPete Romano.....podvodní záběry   
střih:
Chris LebenzonChris Lebenzon  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Bontonfilm Česká republika
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Planeta opic >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.9.2023
Možná, že je to jenom nostalgie z mé strany,   ale i když je tenhle remake technicky precizní a   také po herecké stránce nepostrádá kvalitu,   zdá se mi, že mu chybí to fluidum   výjimečnosti, které z původní verze z roku   1968 přímo sálalo a proto podle mne na   původní Planetu opic nemá i když je to mimo   jakoukoli pochybnost po všech stránkách   nadprůměrný snímek.
martin.stusak.9
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.3.2021
Člověk vládne světu a tedy i zvířatům.   Tímto faktem je zřejmé, že evoluce fungovala   ve prospěch člověka. Ale mohlo by to být i   krapet jinak? Co se týče genů, k člověku je   nejblíže opice. Co kdyby byla vládcem světa   ona? S takovou myšlenkou si pohrál autor   knižní předlohy Pierre Boulle, mimo jiné také   napsal knihu 'Most přes řeku Kwai', podle   kterého byla myšlenka pod stejným názvem   volně zpracována do filmu v roce 1968. Na   počátku 21. století se k námětu vrátil Tim   Burton, který si klasicky příběh opět pojal   po svém. Opice jsou však charakterově   prezentovány stejně a ani opičí masky se od   původního filmu zase až tak moc neliší.   Takže opět na sebe řvou, různě poskakují, do   boje se vrhají na všech čtyřech a dělají   rasistické poznámky. Co se týče vesmírné   výpravy, tam už je změna a docela zásadní.   Tento motiv je vlastně plným základem celého   příběhu, který se svým dějovým vývojem   dostává k překvapujícímu momentu, který   nikdo jistojistě nečekal. Finále jako takové   už jen naznačuje případné možné   pokračování. Toto zpracování jako takové je   oproti vzpomínané klasice podobné a jiné   zároveň. Není tak inscenačně konverzační,   což znamená, že je atmosféra více   živější, ale zase tomu chybí více akčních   scén. Jasně, závěrečná bitva je vcelku   impozantní, ale na celý film je to prostě   nějak málo. Kámenem úrazu je také kamenná   tvář lidských představitelů. To už ty   *opice* dokázaly daleko lépe předvést emoce.   Námětově je jinak celý koncept v rámci   fantasy a sci-fi skvělý. Masky byly dokonce po   zásluze nominovány k ocenění. Původní film   ohledně chování lidstva ke zvířatům hodně   moralizoval, tady spíše taková myšlenka   zaniká. Tohle zpracování není špatné, jen   měl Burton více ukočírovat ty herce v rolích   lidí. Jejich výkony by svedli i mnozí   komparsisté.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 18.2.2018
Príbeh generála Thade
S pôvodným filmom to nemá nič spoločné, iba   predlohu. Vyhnúť sa však porovnávaniu asi   nedá. Toto je však solídna katastrofa. Kým   originál má famóznu myšlienku a pointu a   výborné spracovanie s výbornými nápadmi,   dialógmi či momentami, toto sa nechytá ani   trocha. Jediné, čo ma napadá, že producenti to   asi plánovali ako bomba projekt a remake, ktorý   spôsobí veľmi ale veľmi kladný cashflow, tak   ja myslím, že akosi omylom dosadili do   režisérskeho kresla Tima Burtona a on z toho   urobil paródiu a vtip. To je jediné vysvetlenie,   lebo toto nie je klasický veľkofilm, toto je   paródia. Vyznenie filmu, všetko je prehnané,   tupé dialógy, nelogika, ľudia tu síce hovoria   a sú upravení, ale stále sú to zvieratká,   avšak vyzerajú a chovajú sa možno lepšie ako   opice a tak môžeme pokračovať ďalej. Do toho   šialene zamotaný ľúbostný trojuholník,   opičia Matka Tereza (tá jej posadnutosť ľuďmi   nebola normálna), blonďatá barbi (vždy pekne   namaľovaná a upravená, ako to len robila) a   človek, ktorého to nezaujíma a chce nazad do   pekla, teda na Zem (postava bez akejkoľek   myšlienky). Plus do toho také šialenosti ako   záverečná bitka, loď plná paliva aj po   tisíckach rokoch a čerešnička v podobe   pristátia šimpanza, a všetko je zavŕšené   koncom, ktorému nechápe určite ani samotný   režisér. Na tomto filme je skoro všetko zlé...   ale... Pekné sú tie opičie kostýmy a temné   zákutia planéty. Ale... Oproti všetkému je   dych berúci, fenomenálny, nadčasový a   neprekonateľný herecký koncert Tima Rotha aka   generála Thade. To je jeden z top hereckých   výkonov vôbec a jeho postava je jediné na čo   sa dá pozerať, navyše asi jediná realistická   a reálne mysliaca a možno jediná sympatická.   Iba za neho tie body
rimmerova-motorka
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 7.2.2016
Celkem
se drzi tenhle film knizni predlohy. Jenze je   jakysi nemastny-neslany. Asi ten hlavni hrdina   nestoji za nic. Starsi verze mi sedla lepe.
hvezdyn
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 16.1.2015
Tenhle film se prostě nepovedl. Ani Tim Burton   nedokázal se úrovní příblížit původnímu   snímku z šedesátých let. Tehdy to byl velký   příběh s velkým překvapením. Tohle je   podřadné dílo ošperkované lepšími   zvláštními efekty. Zážitek z filmu se rovná   nule.
cerfik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.11.2014
Timu Burtonovi se vzkříšení fenoménu   "Planety opic" opravdu nepovedlo,   působí to spíše jako satira na podobné filmy,   ale přitom se moc nenasmějete. Jediná část co   má Burtonovský originálně ujetý háf je   město opic a část filmu co se v něm   odehrává. Začátek je trapně americky   hrdinský a hlavní hrdina se po celou dobu filmu   chová jako vymaštěnec americké námořní   pěchoty. Závěrečný boj je nelogický a   patetický tak, že je to dohnáno až k hranici   trapnosti, no a úplný závěr pak už působí   spíše jako zbloudilý výstřel do tmy. Co je na   filmu opravdu nádherné jsou skvělé masky, jež   dovolují opravdu hrát a mimika funguje tak, že   jsem si chvíli myslel, že na to opičí Helena   Bonham Carter a hlavní hrdina opravdu vlítnou a   bude malý kříženeček, ostatně bylo by to   mnohem zajímavější než to, co se v druhé   půli ve filmu odehrává.
kremak
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 10.9.2014
Planeta Opic
Nejvíce se mi na tom filmu líbila hláška:   "lidáku jeden prašivej". Masky   uspokojivé. děj trapný a nelogický.
whack
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 29.7.2013
Z neba spadne príslušník amerického letectva a   zachraňuje ľudstvo. Atmosféra predošlých   Opičích planét sa takmer vytratila.   "Lidská kultura? Ta se odehrává jen od   pasu dolů."
Akana
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 1.3.2013
Burtona v tom ani nepoznávám. To by zase nemusel   být důvod k zatracení, ale bohužel film   nepostrádá jenom autorův typický rukopis, ale   ve značné míře i logiku, propracovanost,   neřkuli nějaký druhý plán. Kdyby mi někdo   tvrdil, že to točil Emmerich se skromnějším   rozpočtem, klidně bych uvěřil. Abych to   nepřeháněl, není to zase takový průšvih.   Masky jsou slušné (ale ne výrazně lepší než   u původní verze), líbilo se mi jak je pohyb   opic přizpůsobený víc jejich původnímu   naturelu a nějaký ten zajímavý detail by se   zřejmě ještě našel. Ale třeba moment, kdy se   před šokovaným zrakem astronauta poprvé   objeví opičí tvář, je v originálním filmu   mnohem působivější. Tady jde všechno nějak   příliš rychle, škobrtavě a bez emocí. I   když mi Michael Moore úspěšně znechutil osobu   Charletona Hestona, ta stará Planeta opic je na   míle před tou Burtonovou. Nedodělek.
PORTER
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.2.2013
Opět jeden remake který se perfektně zdařil   jak jinak v režii T.Burtona.Naprosto skvělé a   dokonalé efekty a kostými,skvělé herecké   obsazení M.Wahlberg,T.Roth,H.B.Carter,M.C.Duncan   a K.Kristofferson.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih44509minih44509Seber si svých pět švestek (1983) 
Un chien dans un jeu de quilles n
minih105947minih105947Trained to Kill (1989) 
Trained to Kill n
minih15447minih15447Paragraf 224 (1979) 
Paragraf 224 n
minih18928minih18928Skleněný dům (1981) 
n
minih182832minih182832Einstein – Případy nesnesitelného génia (2020) [TV seriál] 
Einstein – Případy nesnesitelného génia n
minih42336minih42336Alf (1986) [TV seriál] 
Alf n
minih42350minih42350Vy nám taky, šéfe! (2008) 
Vy nám taky, šéfe! n
minih16288minih16288Policajt v Beverly Hills III (1994) 
Beverly Hills Cop III n
minih45863minih45863Jan Saudek - V pekle svých vášní, ráj v nedohlednu (2008) [HD CAM (HDTV)] 
n
minih58144minih58144Sex ve městě 2 (2010) 
Sex and the City 2 n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Podobné filmy

Planeta opic (1968)

 Planeta opic (1968)
Planeta opic n
Planet of the Apes
Žánr: sci-fi / dobrodružný
Země: Spojené státy americké
Režie: Franklin J. Schaffner

(remake)

Planeta opic (2001)Planeta opic (2001)Planeta opic (2001)Planeta opic (2001)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190375
Osobností: 697524
Fotografií: 763185
Plakátů: 375836
Obsahů a biografií: 177995

Poslední komentáře

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10

Shromáždění starých mužů (1987) ...

Shromáždění starých mužů
Jestli máte rádi čistou   filmařskou práci, natočenou   podle výborné literární   předlohy, jste fanoušky   prvotřídního herectví v   podání více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10