Duben
ohodnotit

Obecná škola

Žánr:
Rok:
1991
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
1.8.1991
„Poetická komedie o nezvládnutelné chlapecké třídě, kterou zkrotí nečekanými metodami svérázný učitel.“

Chyby ve filmu Obecná škola


1) posloupnost
Clapci skáču do vozňa typu Es (Vte), ktoré sa ale začali vyrábať 20 rokov po tom, kedy sa film odohráva. Film sa odohráva v r. 1946, vozne sa začali vyrábať v r. 1966. Ako prvé 2 boli radené vozne typu tuším Kbkks (Nsk), vyrábané od r. 1963.

Vložil: MatkoaKubko

2) posloupnost
Fabianovic dvojčata se posadí do poslední lavice napravo od dveří ve směru ze třídy, když je učitel Hnízdo pozve dovnitř. Jakmile však Hnízdo nabízí kurz houslí, dvojčata sedí v poslední lavici nalevo.

Vložil: Agostino

3) posloupnost
Nákladní vlak, kterým jeli Eda s Tondou, zastavil na návěsti před Benešovem. Při pohledu od kolejí stojí vlak ve výrazné dvojzatáčce u lesa, při leteckém pohledu ale vlak stojí v mírné zatáčce v polích…

Vložil: Agostino

4) posloupnost
Když jedou Eda s Tondou „nákladním vlakem na Žižkov“, chtějí skočit z mostu nad tratí do nákladního vagonu s pískem. Při záběru z mostu je těch vagonů asi deset, jsou dlouhé a v každém jsou čtyři kupy písku – při pozdějších detailnějších záběrech vlaku jsou ty vagony najednou jen čtyři, krátké a v každém jen dvě kopy písku.

Vložil: Agostino

5) posloupnost
Igor Hnízdo čeká ve třídě na Edu s Čejkou a máchá proutkem blízko aktovek, tak aktovky stojí. Když však do třídy vejde máma Edy, tak jsou tašky položené na lavici.

Vložil: Agostino

6) posloupnost
Když eskamotér Mrázek kreslí na tabuli nápis Jaro, začíná psát zhruba v polovině tabule. Když dopíše, je nápis umístěn v horní polovině a dvakrát tak menší než původně.

Vložil: Agostino

7) posloupnost
Eda s Tondou mají předat dopis od učitele Hnízda. Chtějí jet vlakem. Když se chystají skočit z mostu do vagónu s pískem, projede několik vagónů s pískem a oni do posledního skočí. Poté je vidět, že oni jsou ve třetím vagónu (posledním), tzn. před nimi jsou jen dva, ale když chtěli skočit z mostu, projelo jich mnohem víc než jen dva.

Vložil: Agostino

8) logická
Když chlapci vykouří Restauraci u Lukešů (Hostinec u elektrárny), zatarasí dveře popelnicí, která má víku přinýtované "ucho" z páskoviny. Když pak hostinský popelnici povalí, je víko bez tohoto ucha.

Vložil: MiG.fdb

9) logická
Když chlapci naskočí do vlaku, následuje záběr jízdy krajinou a vlak přejíždí přes křížení s pozemní komunikací. Tento přejezd je tzv. nechráněný, tedy označen jen dopravními značkami "výstražný kříž pro železniční přejezd jednokolejný", přesto však je slyšet akustická výstraha jakoby přejezd byl osazen výstražníky (sloup se světly a zvoncem).

Vložil: MiG.fdb

10) historická
Když kluci jedou vlakem s Hnízdovým vzkazem, v jednom ze záběrů do krajiny je v dáli vidět jedoucí červená Tatra 815. Viděl jsem to v kině, pak při vysíláních v TV už byl ten záběr vystřihnut.

Vložil: Agostino

11) historická
Když Hnízdo pořádá ke konci filmu s žáky besídku pro rodiče, je na americké vlajce 50 hvězd (hvězdy umístěny v 9 řadách, 5 řad o 6 hvězdách a 4 po 5 hvězdách - tak jak to mají USA dnes), ale v roce 1946 měla vlajka USA jen 48 hvězd (6 řad po 8 hvězdách).

Vložil: Agostino

12) ostatní
Když tatínek s Edou rozsvěcí pouliční osvětlení, z postavení katedrálních věží vyplývá, že pohled je od severu Prahy. Děj se ale odehrává na opačném konci města.

Vložil: Agostino

13) ostatní
Než Hnízdo zlomí svůj proutek, tak se můžeme přesvědčit, že mírně vpravo od půlky proutku je nalomený.

Vložil: Agostino

14) ostatní
Když tatínek zapíná pouliční osvětlení ve městě (je to scéna, jak se dívají skrz okno), žárovky se zasvěcují postupně od středu města k okrajím. Jelikož tatínek je zapnul jediným vypinačem, není to možné.

Vložil: Agostino

15) ostatní
Když tatínek vypráví Edovi v el. rozvodně kolik lidí už shořelo a procházejí se kolem transformátorů, tak na konci záběru je vlevo dole vidět mikrofon.

Vložil: Agostino

16) ostatní
Nákladní vlak přijíždí k mechanickému návěstidlu v poloze VOLNO, tato návěst se těsně před vlakem mění na návěst STŮJ . Vlak měl správně dojíždět k návěstidlu v poloze STŮJ.

Vložil: Agostino

17) ostatní
Scéna s vlakem pochází z tratě s88 Skochovice-Dobříš, o které se však ve filmu vůbec nemluví.

Vložil: bvovka




Hodnocení:n12345678910

Tagy

Podobné filmy

Po strništi bos (2017)

 Po strništi bos (2017)
Po strništi bos n
 
Žánr: příběh
Země: Česká republika / Slovenská republika / Dánsko
Režie: Jan Svěrák

(neoficiální pokračování)

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

16:30 - 17:15

13 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

ČT2 - Největší apokalypsy dějin

16:30 - 17:20

13 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

73 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2003/1) [TV pořad]

16:40 - 17:55

3 minut již uběhlo
72 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190494
Osobností: 697724
Fotografií: 763713
Plakátů: 376292
Obsahů a biografií: 178187

Poslední komentáře

Velký Jake (1971)

Velký Jake
Johna Wayne já jaksi   nemusím, ale jako Big Jake,   zřejmě díky dobrému   scénáři, jsem visel očima   na obrazovce. Ve filmu hrál i   jeho syn Patrick, spolu   natočili 11 filmů...

Autor: jarda53 | Hodnocení: 9 / 10

Andělské oči (1994)

Andělské oči
Tenhle film je dokladem toho,   že 90.léta byla z hlediska   naší kinematografie hodně   podivnou dekádou.Kvalitní   Hrabalova literární   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Těžká Barbora (1960) [TV divadel...

Potěšení

Těžká Barbora
Herecké výkony a hudební   doprovod Orchestr Karla Vlacha   vdechují tomuto kousku   neopomenutelný život.

Autor: Rostislav-Bartosz

Ohnivý máj (1974) [TV inscenace]

Ohnivý máj
Jedna ze série hodně   povedených televizních   inscenací z naší dávné   historie, které vznikly v   roce 1974. Tentokrát   církevní koncil v více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Šťastné a krvavé (2023)

Šťastné a krvavé
O tom, že existují skřítci   Elfové pro země, které o   vánočních svátcích   vyznávají reklamní postavu   Santa Clause společnosti   Coca-Cola, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 7 / 10