Noc nevěsty (1967)

Noc nevěsty
70.9 %
 
 
    Žánr: historický / společensko-kritický
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 6.10.1967        
    Délka: 90 min.
„O kruté nelidskosti fanatismu.“
POZOR, SPOILER

Prší. A to hodně. Někdo má proslov k lidem moknoucím venku. Ale mezitím vidíme i opačný obrázek - radost z úrody, z práce i z orby. Ten, kdo má projev, je předseda Picin. Zakládá se totiž JZD. Někteří lidé nadšeni nejsou. Jako například Šabatka, který se ptá, co dá do družstva právě on, Picin, mimo své plechové huby.

Lidé vodí do družstva dobytek, jak je vyvolává rozhlas. Mají to s muzikou a děti jim za to kolektivně děkují. Šabatka dává koně, ale bez kšír, což opět Picina popudí. Vtom se ozvou výstřely. Je to u Konvalinky. Než aby musel do družstva něco dát, tak skoro všechno postřílel - a nakonec obrátil zbraň proti sobě. Zůstal jen místní hlupák Ambrož s teletem v náručí. Do této zoufalé situace přichází Konvalinkova dcera, řádová sestra.

Jsou Vánoce, den narození Páně. Picin brblá proti náboženství a mluví o odevzdávání zbraní. Mladý Skovajsa s Ambrožem dovezou Slečně, jak Konvalinkově dceři říkají, plné pytle. I ona je nosí. Mladý Skovajsa mluví o červené stodole, a že tam jsou schované jejich, jako Konvalinků, sáně. Klíče má prý Picin. Ne v kanceláři, ale doma. Slečna si tam zajde. Doma je však jen ležící starší žena, Picinova družka Filipa. Je nemocná. Slečna si klíč najde a bere si jej s sebou, i když Filipa protestuje.
Sáně ze stodoly jsou odvezeny. Celá vesnice sleduje, jak si je Slečna veze domů. Když pak vzkáže velebníčkovi, že přijde na půlnoční, ihned se tento objeví u ní. Mše se mají sloužit ráno a půlnoční se nedoporučují. A prý je ještě v kostele porouchaná elektrika. Slečna se však nedá a chce přijet. Pak stříhá Abmbrože. Ten to nevydrží a chce si sáhnout, začež je nemilosrdně zpráskán. Pak se vykoupe a zůstává na večeři.

Venku ženské čistí sáně, a to už sem přichází Picin. Chce, aby ženy odešly, ale neuspěje. Pak už se Slečna objeví v odění řádových sester a ženské jsou z toho dokonale v rauši. Líbají jí ruce a prosí, aby za ně orodovala. Všichni pak jdou do kostela, Slečna jen v sandálech, i když je plno sněhu. To se pochopitelně nelíbí Picinovi, ale jeho pokusy vše zmařit neuspějí. I chlapi už jsou trochu proti němu. Slečna kupodivu nemíří do kostela, ale když si sundá i sandále, dojde až k družstevní stáji. Odtud si bere svého koně.

Všechny ženy ve vesnici věří, že je Slečna svatá. Nechávají si požehnat domy a jedna i dítě. Situace se vyostřuje. Muži si berou z družstva koně, ozývá se i střelba. Vypadá to prostě jako povstání. Když se jde pak Picin podívat domů, zjistí, že Filipa je mrtvá. Už je v truhle a ostatní lidé jsou stále v kostele. Nabíjejí se zbraně, a Picin vyhrožuje vraždou. Zdá se, že tato noc skončí velmi špatně...  Autor: Pitryx

režie:
Karel Kachyňa
 
 
hraje:
Jana Brejchová (jeptiška zvaná Slečna, rozená Konvalinková), Mnislav Hofmann (předseda Picin), Gustáv Valach (obecní blázen Ambrož), Josef Kemr (farář), Josef Elsner (rolník Jan Šabatka), Čestmír Řanda (rolník Alois Skovajs), Jaroslav Moučka (rolník Vitásek), Josef Větrovec (rolník Josef Bařina), Valerie Kaplanová (Filipa, Picinova družka), Libuše Havelková (rolnice Klára Jedličková), Karel Houska (kostelník Tapa), Zdeněk Kryzánek (hajný), Anna Kratochvílová (Anna, hrobníkova žena), Adam Matejka (hrobník Gustav), Jaroslava Vysloužilová (Bařinova žena), Petr Svojtka (Karel, Skovajsův syn), Jiří Klem (učitel), Eva Foustková (stařena), Marie Mašková (stařena), Josefa Pechlátová (stařena), Luisa Kollingerová (stařena), Josef Koza (milicionář), Antonín Novotný (milicionář), Jindra Rathová (vesnická žena), Lubomíra Willigová (Skovajsova žena), Magdaléna Holendrová (dítě), Jan Kraus (kluk Martin), Vladimír Očenášek (dítě), Simona Uhlířová (dítě), Ladislav Kazda (strážmistr VB), Eva Dyková (družička, Slečna jako dítě), Ladislav Gzela (vesničan), Pavel Handl (voják), Miloš Vávra (voják), Jozef Sodoma (vesničan)
 
 
námět:
Jan Procházka (novela Svatá noc)
 
 
scénář:
Jan Procházka, Karel Kachyňa
 
 
kamera:
Josef Illík
 
 
hudba:
Jan Novák
 
 
výprava-architekt:
Leoš Karen
 
 
střih:
Miroslav Hájek
 
 
zvuk:
Jiří Lenoch
 
 
mluví:
Josef Abrhám (Karel, Skovajsův syn [za Petra Svojtku])
 
 
II. kamera:
Josef Pávek
 
 
dramaturgie:
Vladimír Kalina, Radovan Selucký
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Hubert Novotný, Zdena Černá
 
 
asistent režie:
Jaroslava Čapková
 
 
pomocná režie:
Milada Mikešová
 
 
odborný poradce:
František Zábrodský
 
 
fotograf:
Josef Vítek
 
 
vedoucí výroby:
Jaroslav Kučera
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.