Jeden svět
ohodnotit

Mzda strachu

Le Salaire de la peur

Další název:
Cena strachu; Lohn der Angst
Země:
Rok:
1953
Délka:
156 minut
Premiéra v ČR:
10.6.1954
„Hořící ropné vrty, auta plná nitroglycerinu a touha dostat se z toho pekla.“

Obsah filmu Mzda strachu

 
Las Piedras leží v jednom ze států Latinské Ameriky. Vedle domorodců tam žijí a pracují vyděděnci snad ze všech koutů světa. Mario sní o návratu do Paříže a je pro to ochoten udělat cokoliv, stejně jako mnozí další. I Jo, postarší gangster, jenž se sice povyšuje nad všechny ostatní, ale ve skutečnosti jen čeká na vysvobození, které by mu mohla přinést zas jenom náhoda. Ta na sebe nenechá dlouho čekat. Hoří ropné vrty a je třeba dovézt nitroglycerin k jejich uhašení. Se smrtonosným nákladem je třeba ujet 500 kilometrů na zcela nevyhovujících starých náklaďácích. Za sebemenší chybu se platí cenou nejvyšší, a přesto se hlásí všichni. Mario a...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Henri-Georges ClouzotHenri-Georges Clouzot  
hraje:
Yves MontandYves Montand.....Mario [31]   
Charles VanelCharles Vanel.....Jo [60]   
Folco LulliFolco Lulli.....Luigi [40]   
Peter van EyckPeter van Eyck.....Bimba [41]   
Vera ClouzotVera Clouzot.....Linda [39]   
William TubbsWilliam Tubbs.....Bill O'Brien [45]   
Darío MorenoDarío Moreno.....Hernandez [31]   
Jo DestJo Dest.....Smerloff   
Antonio CentaAntonio Centa.....vedoucí tábora [45]   
Luis De LimaLuis De Lima.....Bernardo [27]   
Gregoire GromoffGregoire Gromoff  
François ValorbeFrançois Valorbe  
Darling LegitimusDarling Legitimus  
scénář:
Henri-Georges ClouzotHenri-Georges Clouzot  
Jérome GéronimiJérome Géronimi  
René WheelerRené Wheeler  
námět:
Georges ArnaudGeorges Arnaud.....román [35]   
hudba:
Georges AuricGeorges Auric  
kamera:
Armand ThirardArmand Thirard  
Jean LalierJean Lalier  
střih:
Madeleine GugMadeleine Gug  
Etiennette MuseEtiennette Muse  
Henri RustHenri Rust  
dvd obal  Nahrát trailer k filmu
Barevný:
Ano
 
 
Jazykové verze:
francouzská, anglická, španělská, německá, italská, ruská
 
 
Zvuk:
stereo
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Mzda strachu >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.3.2021
Tomuhle bijáku se prostě nedá vůbec nic   vytknout. To je podle mého mínění to pravé   dobrodružné drama opřené o silný příběh,   dobře napsaný scénář, výborné herce a   špičkovou práci kamery. Nepotřebuje to   žádné berličky v podobě pompézní výpravy,   digi technologií, počítačových animací, 3D a   já nevím čeho ještě. Na dvě a půl hodiny   vás to přitluče k tomu na čem při sledování   sedíte a prostě vás to vcucne! Yves Montand,   Charles Vanel, Peter van Eyck a další vám to   svými výkony naservírují tak, že vás   nenechají vydechnout a vůbec vám nepřijde na   mysl jak je ten film hodně dlouhý. Tenhle film   by se mi určitě vešel mezi 30 nejlepších   jaké jsem kdy viděl.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 2.6.2016
Velmi excelentní snímek, který si na nic   nehraje a ukazuje věci tak jak jsou. I přes   značnou délku stopáže si dějství drží   tempo a velmi razantní napínavou atmosféru,   což se podařilo i bez použití doprovodné   hudby v dramatických momentech. Po počátečním   představení všech postav, jejich charakterů,   prostředí kde se nachází a nenadálé situace   kterou je potřeba vyřešit, následuje   dechberoucí road movie, kde sebemenší   chybička, jak ukazuje v jedné scéně před   cestou prezentace nebezpečí, znamená okamžitou   smrt. Převoz nitroglycerinu náklaďáky po   terénu písku a kamení není žádná brnkačka.   Stačí kapička dopadnutá na zem aby ukázala   svojí sílu. Co potom celý kanystr a co potom   celý náklaďák.  Napětí je rozehráno tak   dokonale, že si nelze nechat ujít, jak převoz   dopadne. Jedná se ve své podstatě o jeden z   nejsilnějších snímků všech dob, který se   dnes dá považovat snímek kultovní.  
thejduk
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.10.2013
Když se skupina ztroskotanců vydává na cestu s   vozy plnými nitroglycerinu, ví, že sebemenší   chyba znamená pro ně smrt. ovšem hořící   ropné vrty je třeba uhasit a mzda za akci   znamená pro každého ze čtveřice řidičů   šanci k novému životu. Ani jeden cestu smrti   nepřežije, ale všichni jsou ochotni riskovat.   Se smrtí za zády neexistuje šance se zmýlit.   Česká televize po letech tyto filmy jako Podraz   nebo právě Mzda strachu uvádí v rámci   seriálu Velikáni filmu a ta díla opravdu   patří mezi veliká. Y.Montand v jedné ze svých   prvních rolí.
PORTER
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.10.2013
Výborný snímek ani ve snu mě nenapadlo že   tenhle starý kousek bude tak skvěle   natočený.Výborné Road Movie o čtyřech   řidičích s dvěma náklaďáky plných   výbušniny a jejich dobrodružná cesta plná   nástrach.Výborná napínavá atmosféra bez   nějakých triků a zvláštních efektů a   přesto mě to tak chytlo že to musím vidět   znovu.Výborné herecké výkony ne nadarmo je to   jeden z nej starých drama snímků.
Naki
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.1.2013
Snímek jsem viděl..., je to asi 7 let zpět a   teď jsem si ho pustil znovu. Pro mne to vždy   byla hodně černá komedie. Člověk pro prachy   udělá cokoliv a v té době a v tom zapadákově   čekat na smrt asi není to pravé. Co mě   nejvíce zaskočilo a pobavilo zároveň, jak   většině byla smrt Bimba, Luigiho lhostejná...   Výjimkou byl Joe tam ty city byly na pravém   místě. Také se zde ukázalo, jak si Francouzi   potrpí na preciznosti některých momentů,   kterých bylo mimochodem mnoho. Ono co si budeme   povídat, mít za sebou celou cestu nitroglicerin   nebo čekat na šutru kdy přelíváte výbušnou   látku, to chce hodně pevné nervy a v napětí   to nechá rozhodně i nás diváky. Je pravda, že   začátek byl trochu utahaný, ale nebylo to na   škodu, poněvadž jsme se museli sžít s   prostředím a s lidmi kolem a až poté   pochopíme vážnost situace a touhu po zisku.   Konec diváka opět zaskočí a mě rozhodně   pobaví. Konec prostě vtip. Asi se zcvoknul z   toho co přežil.
Erkul
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.8.2012
Krystalicky čisté drama. Napětí se mění v   trvalou hodnotu a divák nemá možnost si   vydechnout. Strach a neklid drtí neustále   diváka bez zvolnění tempa. Film je v mnohém   předchůdcem obdobných dramatických filmových   snímků. Na svou dobu jsou zde k vidění   mimořádné herecké výkony, včetně podrobně   propracovaných postav.
MARi0
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.8.2011
Mzda strachu
Patří mezi 501 filmů, které musíte   vidět.
Čtveřice dobrodruhů (spíš tedy   ztroskotanců) se vydává na nebezpečnou cestu   rovníkovou Amerikou náklaďákem plným   nitroglycerinu. Abych pravdu řekl, námět mě ze   začátku moc nenadchl a bral jsem vše s velkým   odstupem. Režisér se však ukázal přímo jako   génius a dokázal příběh vygradovat do   takových výšin, že mu dnešní filmaři musí   právem závidět.
Z hlavních hrdinů se nenajde   snad jediný, který by mohl být sympatický a   kterému by divák mohl fandit. Drží si tedy od   nich odstup a na vše se dívá spíš   zpovzdálí, což ale v konečném důsledku   zvyšuje celkové napětí a očekávání   úspěšného či neúspěšného konce.
Mario,   hlavní hrdina, po jehož jméně jsem zvolil   svůj nick, je prvotřídním parchantem, kterého   každý zatracuje. A přesto se najde jedna   krásná slečna, která se do něj zamiluje.   Jelikož gauneři drží pospolu, spojí se i on s   tím největším bídákem, kterému od začátku   přejete jen to nejhorší. Americký remake z   roku 1977 jsem neviděl, ale jelikož Le Salaire   de la peur se už nic vyrovnat nemůže, asi ho ze   svého hledáčku i vynechám...
diamant
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.1.2011
Napínavý film s na tu dobu vyjímečnými   řidičskými scénami. Určitě patří ke   klasice. Dodnes si pamatuju (a to už jsem ho   léta neviděl), že po roletě musím jet víc   jak osumdesát a potom tím nitroglycerínem   uhasit ropnej vrt. Jó to bylo ještě před   Nobelem. Nebo ne ?
jarda53
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.3.2010
JEN DVĚ BARVY
Film jsem vidět před pár lety a můžu říci,   že za ty roky neztratil svůj potenciál   příběhu.Je to stále napínavý a Yves Montand   je stále vynikající.A možná, že i plus pro   film je,že je černobílý. Totiž ten novější   a barevný mě nebere.
Charlie35
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.3.2009
Dnes už je tenhle letitý snímek legendou, už   jenom proto, že šel v dávném televizním   pravěku několikrát i v naší televizi.   Vynikající filmařina.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih42678minih42678Půl milionu za Alvara (1979) [TV minisérie] 
Půl milionu za Alvara n
minih49102minih49102Únos vlaku 123 (2009) 
The Taking of Pelham 123 n
minih27111minih27111Vodonoš (1998) 
The Waterboy n
minih103988minih103988Closer: Nové případy (2012) [TV seriál] 
Major Crimes n
minih24582minih24582Vražedné pochybnosti (1978) 
n
minih42081minih42081Bergman a Bergman (1984) [TV film] 
n
minih8490minih8490Hora odvahy (1989) 
Courage Mountain n
minih50288minih50288Agent Palmer : Případ Ipcress (1965) 
The Ipcress File n
minih8808minih8808Hudba z Marsu (1955) 
Hudba z Marsu n
minih131065minih131065Dáma ve zlatém (2015) 
Woman in Gold n


Hodnocení:n12345678910
Mzda strachu (1953)Mzda strachu (1953)Mzda strachu (1953)Mzda strachu (1953)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190371
Osobností: 697520
Fotografií: 763185
Plakátů: 375836
Obsahů a biografií: 177995

Poslední komentáře

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10

Shromáždění starých mužů (1987) ...

Shromáždění starých mužů
Jestli máte rádi čistou   filmařskou práci, natočenou   podle výborné literární   předlohy, jste fanoušky   prvotřídního herectví v   podání více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10