Lepší je být bohatý a zdravý než chudý a nemocný (1992)

Lepší je být bohatý a zdravý než chudý a nemocný (Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý)
52.6 %
 
 

Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý

    Žánr: tragikomedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 11.9.1992        
    Délka: 108 min.
„Deana Horváthová-Jakubisková & Dagmar Veškrnová-Havlová jako Thelma & Louise po česko-slovensku v lehce erotické komedii z poněkud ztřeštěné doby. (DVD verze)“
Nona a Ester. Každá je jiná, obě chtějí začít znovu - a hlavně zbohatnout. Jejich cestu k miliónům provází humor, sex a zbraně. Když jsou okradeny, berou spravedlnost do svých ženských rukou. Pak se objevuje muž, který vše zamotá ještě víc... (viz. FP č. 10/1992)

Retrokomedie o polistopadových osudech dvou neobyčejných žen a jejich milence, která zřetelně odráží poetický rukopis svého tvůrce, měla premiéru před deseti lety. Nová režijní verze vznikla letos a my jsme se tvůrce zeptali, co ho přimělo k návratu.
"Film je dodnes promítán s velkým úspěchem v rámci mých retrospektivních přehlídek na filmových festivalech po celém světě", řekl nám Juraj Jakubisko."Až po té, co mě začali producenti filmu přemlouvat k jednotlivým projekcím i ´doma´ uvědomil jsem si, že domácí distribuce byla trochu zanedbána. Myslím si, že tato moje černá ´sametová komedie´ vyznívá v odstupu let ještě aktuálněji a komičtěji. Navíc nikdo z mých kolegů se za tu dobu k vzrušujícímu tématu oné sametové revoluce v žánru komedie ještě neprokousal."
Dodejme, že film LEPŠÍ JE BÝT BOHATÝ. je plný hořkého i lehkomyslného humoru, erotických vzpomínek a bizarních příhod, které vytváří nedělitelnou dějovou linii z tragikomické reality a fikce.

režie:
Juraj Jakubisko
 
 
hraje:
Deana Horváthová (Nona), Dagmar Havlová (Ester), Juraj Kukura (Róbert), Vilma Jamnická (Margita), Ľubomír Paulovič (Vilov), Tomáš Žilinčík (Laco), Stano Dančiak (Klinec), Pavel Nový (vekslák), Vladimír Jedľovský (role neurčena), Olga Zöllnerová (role neurčena), Zdeněk Dušek (závozník), Dušan Lenci (role neurčena), Ján Barto (role neurčena), Hana Packertová (role neurčena), Jiří Pecha (prodavač dřevěných kostelíků), František Velecký (nacionalista z baru), Jiřina Třebická (kurva), František Kovár (minister), Michal Gučík (asistent Klinca), Anton Živčic (zákazník), Michaela Mikulášová-Čobejová (mladá Margita), V.D. Hoai Phuong (Vietnamec Saigon), Martina Potěšilová
 
 
námět:
Juraj Jakubisko
 
 
scénář:
Juraj Jakubisko
 
 
kamera:
Viktor Růžička
 
 
hudba:
Jiří Bulis, Miloš Krkoška
 
 
výprava-architekt:
Tomáš Berka, Slavo Procházka
 
 
kostýmy:
Peter Čanecký
 
 
střih:
Jiří Brožek
 
 
zvuk:
Csaba Török
 
 
vedoucí produkce:
Ivan Filus
 
 
výtvarník:
Zuzana Mináčová (výtvarná díla), J. Rusňák (výtvarná díla), M. Marenčin (výtvarná díla)
 
 
dabing:
Zuzana Kronerová (pracovníčka štátneho orgánu (SK dabing)), Ivan Gogál (vekslák (SK dabing)), Adela Gáborová (kaderníčka (SK dabing))
 
 
zpěv:
Deana Horváthová (Píseň Dreaming), Gabriela Škrabáková (Píseň Dreaming), Robert Stanke (Píseň Dreaming)
 
 
text písně:
Robert Stanke (Dreaming), Jan Ciganik (Dreaming), Peter Uličný (Dreaming)
 
 
II. kamera:
Stanislav Doršic
 
 
asistent režie:
Andrej Ludvig, Martin Mináč, Ivan Tomeček
 
 
asistent kamery:
Ivan Šimůnek, Viktor Fančovič
 
 
nahrál:
Jiří Bulis, Miloš Krkoška
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.