Duben
ohodnotit

Kajínek

Rok:
2010
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
5.8.2010
„Znát pravdu je nebezpečné.“

Obsah filmu Kajínek




 
Dramatický portrét polistopadové doby, kdy totalitní praktiky mocných našly živnou půdu v organizovaném zločinu a kriminálním podsvětí. Není divu, že se brzy rozpoutal boj o moc a peníze, který zcela potlačil práva jednotlivců a nebral ohledy na nic a na nikoho. Prvním mužem odsouzeným za nájemnou vraždu se tehdy stal Jiří Kajínek, obviněný z vraždy podnikatele Pernera a jeho osobního strážce Klempára. O jeho vině však i po deseti letech stále přetrvávají pochyby. Poté, co se pokusil uprchnout z věznice na Borech, se jeho případu ujímá mladá advokátka Pokorová, která žije se svým šéfem, právníkem Dočekalem, jenž Kajínka sám neúspěšně...
 
Související odkazy
 
Recenze: Kajínek

Spolu s Habermanovým mlýnem asi nejočekávanější český film letošního roku si tento měsíc odbyl premiéru. Je tento film opravdu výjimečný? číst dál

 
 
RECENZE: Filmový Kajínek skutečného nepotřebuje, nadchne čistým řemeslem

Dobrá zpráva pro všechny, kdo se po předpremiérové mediální masáži Kajínkem začali bát průšvihu (podle hesla, že velká očekávání rodí velká zklamání). V případě filmu Petra Jákla nejsou obavy na místě. Má chyby jako každý debut, ale ctí žánr a zdárně odolává pokušení kázat velké pravdy. číst dál

Hodnocení: 60 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Petr JáklPetr Jákl  
hraje:
Tatiana DykováTatiana Dyková.....Kajínkova obhájkyně Pokorová [31]   
Konstantin LavroněnkoKonstantin Lavroněnko.....Kajínek [48]   
Vladimír DlouhýVladimír Dlouhý.....Novotný [51]   
Bogusław LindaBogusław Linda.....Doležal [57]   
Michal DlouhýMichal Dlouhý.....Lejčko [41]   
Deana HorváthováDeana Horváthová.....soudkyně Gorecká [52]   
Václav Noid BártaVáclav Noid Bárta.....Křížek [29]   
Werner DaehnWerner Daehn.....Perner [44]   
Ken DukenKen Duken.....Bukovský [31]   
Alice BendováAlice Bendová.....Křížková [36]   
Hynek ČermákHynek Čermák.....bachař Pakosta [37]   
Marek VašutMarek Vašut.....tiskový mluvčí [49]   
Jana KrausováJana Krausová.....Doležalová [56]   
Petra ArnautováPetra Arnautová.....Fastová   
Josef KlímaJosef Klíma.....reportér [59]   
Josef ŠebekJosef Šebek.....ministr [69]   
scénář:
Petr JáklPetr Jákl  
Marek DobešMarek Dobeš  
Petr BokPetr Bok.....spolupráce [37]   
námět:
Petr JáklPetr Jákl  
hudba:
Václav Noid BártaVáclav Noid Bárta  
Michal DavidMichal David.....Jak snadno uvěří se lhářům [49]   
Lumír HrmaLumír Hrma.....hudební dramaturgie   
kamera:
František A. BrabecFrantišek A. Brabec  
střih:
Matouš OutrataMatouš Outrata  
dvd obal trailer
Oficiální stránka:
www.kajinekfilm.cz/
 
 
Distributor v ČR:
HCE
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Formát:
širokoúhlý
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Kajínek >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 2.5.2020
Tenhle film nenį nic jiného než obrovsky   nafouknutá leč téměř prázdná bublina.   Nehodlám se zamýšlet nad vhodností.   Koneckonců byly natočeny filmy o Tedu Bundym a   jiných sériových vrazích. Ale tomuto projektu   se dělala reklama jako mimořádnému filmař.   počinu a přitom to byl jen slušně technicky   provedený obyčejný film s převládajícími   nepřesvědčivými hereckými výkony co lze jen   s přimhouřeným okem možno označit za   průměr. Já osobně ho budu mít navždy v   paměti jen jako poslední filmový příspěvek   Vladimíra Dlouhého.
Pitryx
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.2.2019
Na rozdíl od jiných posuzovatelů si myslím,   že tomu filmu chybí jen pár drobností, ale   jinak to má gradaci, napětí a sympatické   herce. Zatím devadesát ze sta.
red.mann
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 10.1.2019
Zcela pominu zda je to fikce nebo pravda. Film   takový je na české poměry velmi povedený.   Krátký střih tomu sluší a Petr Jákl odvedl   dobrou práci. Mělo to spád, bylo to zajímavé   a herci také nezklamali. Na české poměry i   slušná akce.
pravatvarkapitalismu
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 31.10.2018
Tak jak to tedy bylo, jo to
zločinec nebo je to   oběť policistů? Jisté je, že přestože se   válel v kriminále, je teď v balíku a nemusí   do smrti pracovat . Prostě kapitalismus in   natura.
kvaca
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 4.4.2014
Proč?
Proč se v našem hrozném státě glorifikují   vrazi a zloději? Proč vznikají takové   zbytečné filmy o vrazích hrdinech,jako jsou   Kájínek a Lidice? Už mi do výčtu chybí snad   jen film o p. Nečasem vyznamenaných vrahounech   Mašínech! Hanba! Ale jakej stát,taková   kultura...!
ricky4
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.1.2014
Pěkný film dokumentujici zajímavý příběh   nenásilnou koukatelnou formou. Hodnotím ho jako   jeden z nejlepších českých filmu posledních   let, konečně jsme dokázali vyprodukovat něco   jiného než nekonečné pohádky se stejným   námětem a "věrohodnými" hereckými   výkony. Na kajinkovi se mi líbí atmosféra   která asi správně dokumentuje 90.léta. dále   herecké výkony a některé scénky. Minusem je   asi to, že režisér až příliš okatě věří   v kajinkovu nevinu, ačkoli to není úplně   objasněne. 75%
thejduk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.10.2013
Na to, jak se dělala filmu velká až   bombastická reklama, tak mne film moc   nepřesvědčil. I u nás se filmu o velkém   lumpovi (?) dělá velké očekávání a   skutečnost pak nás dost zklame. Je otázkou,   jestli byl Kájínek opravdu plně vinen, ale   vidět film mne k novému zhlédnutí asi   nepřesvědčilo.
Omnibus
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.2.2013
In dubio pro reo ...
Film je natočený dobře, ale málo platné, ten   skutečný příběh mám příliš hluboko pod   kůží na to, abych mohl hodnotit film   nezaujatě, jako běžnou kriminálku.

Skoro   dvacet let už žiju v Plzni. Takže vím, že   při stavbě dálničního přivaděče od Klatov   zanikly serpentiny pod věznicí Bory. Tudíž   nestranná rekonstrukce dávného zločinu, a to   ani v případě zájmu, již technicky není   možná.

Druhé zastavení: Když jsem, kdysi   dávno, pár let žil v Zábřehu na Moravě,   propadl jsem parašutismu. Většinu seskoků,   jsem měl na OVP-68, se záložákem ZVP-65,   časem i se ZVP-80. A ano, samozřejmě, vždy se   mi padák bez problémů otevřel. Koneckonců, to   se od padáků očekává. A to nejen od těch, co   ušila firma s letitými zkušenostmi, že...  
Občas jsem si také ze Zábřeha vyjel na kole,   protáhnout tělo, i opačným směrem. A tak   jsem párkrát projížděl i po lesních cestách   pod hradbami hradu Mírov. Psal se teprve rok   1990. Český Motýlek odsud měl (jen na chvíli)   uletět až o deset let později.

Dnes bych   vyměnil všechny ty zážitky se seskoky, a   ještě bych připlatil penězi, za možnost   skutečně nahlédnout do svědomí dvěma   mužům. Abych se konečně zbavil tísnivých   pocitů, všech těch pochybností... Kam se hrabe   Freddy Krueger! Neboť toto jsou ty pravé běsy   a moje nejhorší noční můry: nepotrestané   zlo, nejistota, možnost justičního omylu ... a   vysoko nade vším ční slovo, po kterém   stékají stružky krve až k našim nohám. Slovo   tak majestátní, i laciné a vulgární   zároveň: SPRAVEDLNOST.

„In dubio pro   reo“. I já to mám vytetováno na pravém   předloktí ruky. Ruky, kterou právě teď   vyplňuji formulář daňového přiznání.   Kůži dlaně rozežranou louhem pochybností.   Snad se to ale přece jednou dozvím. Pokud tedy   v pekle už mají internet. A pokud ne, tak   možná od některého z těch dvou mužů   osobně. A nebo od někoho třetího, s rukama od   krve...

Co dodat k samotnému filmu? Pro mě   průměr. Ale ten Konstantin Lavroněnko, ten byl   přesnej.
FLA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.10.2012
Je dobré, že tento film vznikl, my tady krimi,   akční thrillery moc netočíme a už vůbec   podle skutečných událostí a lidí. Kajínek je   na naše poměry dobře a svižně natočený film   a vzhledem k tomu, že já jsem na 100%   přesvědčen,že Kajínek je v tomto nevinný   nebo minimálně né tolik dávám i proto toto   hodnocení. Čímž neomlouvám jeho předešlou   kriminální činnost.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 11.8.2012
Mediálne známy prípad
Na toto sa dá pozerať asi z dvoch uhlov. Jeden   je nakoľko je to inšpirované skutočnosťou a   druhý vlastne samotný film, kde si čiastočne   musíme tú inšpiráciu odmyslieť, alebo ešte   lepšie nevšímať, aby to nerušilo. Takže   prvý náhľad neviem zhodnotiť, lebo neviem o   tom prípade takmer nič, iba že chvíľu bolo z   toho slušné haló keď utiekol. Ale zasa pre   nič za nič by asi nesedel. Skôr sa zameriam na   samotný film. Nemôžem si pomôcť, ale   nepáčil sa mi. Ja viem, nemal som pozerať,   vedel som, že to bude také, aké som čakal, ale   bol som zvedavý. Až priam fanatizmus obhajkyne,   totálna až odovzdanosť hlavného   "hrdinu" (až na ten útek), a korupcia   kde sa podívaš. Každý kto to videl, tak   nemohol si nevšímnuť, že nejak extra   objektívne to nebolo a vlastne ústredná postava   z toho vychádza najlepšie. A čo ma dostalo, tak   tá skorumpovanosť všade kam sa podívaš, no   neviem, nechce sa mi tomu veriť, lebo ak to fakt   tak vyzerá, no tak zbohom spoločnosť. Avšak   musím podotknúť, že niektoré akcie mali   slušne akčnú úroveň, solídne zákerný bol   Dlouhý a dosť vyzdvihujem hudbu, ktorá nebola   nejak zas extra svetoborná, ale akosi pasovala a   celkom mi tu sedela
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih145081minih145081Tajný život Marilyn Monroe (2015) [TV film] 
The Secret Life of Marilyn Monroe n
minih44733minih44733Vetřelci vs Predátor 2 (2007) 
AVPR: Aliens vs Predator - Requiem n
minih47416minih47416Dva dny v Paříži (2007) 
Deux jours à Paris n
minih45766minih45766Rabín a jeho Golem (1995) [TV inscenace] 
Rabín a jeho Golem n
minih44435minih44435První úkol - Dračí srdce (1985) 
Long de xin n
minih68324minih68324Kaboom (2010) 
Kaboom n
minih22532minih22532Vinnetou a míšenka Apanači (1966) 
Winnetou und das Halbblut Apanatschi n
minih21633minih21633Ukradli torzo Jupitera (1980) 
On a volé la cuisse de Jupiter n
minih43086minih43086Piráti z Karibiku: Na konci světa (2007) 
Pirates of the Caribbean: At World´s End n
minih39973minih39973Kapela ze Shillingbury (1980) 
The Shilingbury blowers n


Hodnocení:n12345678910
Kajínek (2010)Kajínek (2010)Kajínek (2010)Konstantin Lavroněnko a  Tatiana Vilhelmová
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178212

Poslední komentáře

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann