Duben
ohodnotit

Jak básníci neztrácejí naději

Další název:
Ako básnici nestrácajú nádej (SK)
Žánr:
Rok:
2003
Délka:
120 minut
Premiéra v ČR:
22.1.2004
„Básníci Dušana Kleina a Ladislava Pecháčka…...trochu zestárli, ale zůstal jim smysl pro humor, sny a naštěstí i důvod k životu“

Komentáře k filmu Jak básníci neztrácejí naději

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 23
SvoKar
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 27.11.2011
Završení série nijak   nevybočuje z mantinelů   řady, jakožto už druhý   porevoluční film z ní ji   neobohacuje o nový pohled.
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 16.12.2022
Pro mne rušivý element v   podobě paní Brodské, tu   tady prostě nemusím, stejně   jako pana Kříže. Přesto   hodnotím stejně jako   některé předchozí filmy,   protože ten humor tam je a   zasmát se rozhodně dá.   Ovšem mám z toho pocit, že   už je to něco navíc a něco   tomu také schází.
hvezdyn
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.3.2006
Film není špatný, ale   chybí mu ona poetika prvních   třech filmů.
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 18.4.2016
Není to špatný film a má   své dobré momenty, ale pro   mně osobně je to ze všech   dílů ten   "nejslabší" a v   něčem možná zbytečný,   ale série jede dál i když s   většími přestávkami,   takže uvidíme co další   film předvede. Jinak zde   nadprůměrná hořká   komedie.
martin.stusak.9
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.5.2020


Štěpán,   Kendy a všichni ostatní   dosáhli čtyřicítky.   Dostaví se krize středního   věku? Pátý filmový, dalo   by se napsat i generační,   film pokračuje v životních   peripetiích našich hrdinů.   Od prvního snímku 'Jak svět   přichází o básníky'   (1982) uběhlo již dvaadvacet   let a my diváci máme před   sebou snad světovou raritu.   Postavy hrají stále titíž   herci, takže vidíme jak i   oni se svými rolemi stárnou.   Tento fakt pokazil pouze   Ondřej Vetchý, který svou   roli zopakovat odmítl. A tak   ho zastoupil Lukáš Vaculík.   Ne že by postavu Karase   zahrál hůř, ale tradice   stejných tváří prostě   byla porušena. Od   předešlého snímku se ve   své podstatě nic nezměnilo.   Každý má své starosti,   každý dělá jak může. A   my samozřejmě sledujeme osud   Štěpána, kolem kterého se   motá Kendy. Střední věk   už není takový jako v   dobách studentského mládí   a tak je takový i tento film.   Charaktery postav krapet   zvážněly, avšak smysl pro   humor si drží stále. A ano,   stejně jako James Bond ve   svých příbězích, tak i   Štěpán tady má novou   dívku. Tentokrát se jí   říká Veverka. A konečně   došlo k tomu, čeho se   Štěpánova maminka   nedožila. Atmosféricky a   humorem sobě vlastním je na   tom tento snímek úplně   stejně jako ten předchozí.   Občas něco pobaví, ale   jinak film uběhne jako když   střelí a divák si položí   otázku, jaký smysl vlastně   tento film má. Je vůbec   zapotřebí? Snaha o   romantickou náladu znatelná   je, ale spíše to vyznívá   jako z nouze ctnost. Jak   název napovídá, básníci   neztrácejí naději. Otázkou   však je, jestli ji neztratí   diváci. Tento snímek   zkrátka vypadá dosti omšele   a skutečně jak vařený z   vody. Svým způsobem   nezklame, ale ani nijak   zvlášť nenadchne.   Každopádně zůstává   otázka. Rozhodne se režisér   Dušan Klein s autorem   Ladislavem Pecháčkem po   letech o další film?   Hrdinové a jejich   představitelé stárnou spolu   s diváky a tak v podstatě je   cíleně stále o čem   vyprávět. Třeba se jednou   dočkáme, jak básníci   zvládají podzim života.
Petra.Barbie
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 20.6.2008
aneb Jak se básník stane tatínkem:-))
Uff, když budu spravedlivá,   tento film mi nepřišel   zdaleka tam příšerně   slabý, jako čtyřka alias   Konec básníků v Čechách,   ten je abnormálně trapný. Z   tohoto důvodu jsem od pětky   nečekala už vůbec nic a   říkala jsem si, že bude   zázrak, když ho dosleduji k   závěrečným titulkům. Byla   jsem nakonec příjemně   překvapena - nejen že jsem   vydržela, ale docela jsem se   občas i zasmála, i když to   zdaleka nebyl takový nářež   zejména jako u dvojky a   trojky. Na druhou stranu zde   zazní pár dobrých vtípků   s košilatým obsahem (např.   Lékárníci a   lékárničky:-)) a ačkoliv   je zde také politika jako u   čtyřky, je v únosné míře   a snad i vypovídá o našem   zdravotnictví něco   pravdivého. Šarm a jeden   humor za druhým zde opravdu   už nejsou, nicméně to není   tak špatné, nedosahuje to   ani úrovně prvního dílu,   který se mi také líbí   méně než dvojka a trojka.   Ale je zase o dost lepší   než čtyřka, takže nakonec   jsem zvolila 6 bodů jakožto   lehký nadprůměr a tím tato   básnická komedie je. Je   ovšem škoda, že spousta   "klasických" postav   z původních dílů se již   neobjevuje (postava K. Rodena,   V. Svobody, O. Vetchého   atd.), k velké lítosti také   Štěpánovy maminky - paní   Myslíková byla v době   natáčení již nemocná a   roli odmítla, v seriálu   hodná maminka zemřela a   její představitelka bohužel   krátce na to také), ale je   zachovaná sympaticky ukecaná   Tonička a ta do filmu   vnáší, byť ve vedlejší   roli, velkou jiskru. Kdo   nezklame, je David Matásek,   na němž snad ani   nezapracovala léta, neboť   vypadá stále stejně   mladistvě a stále dobře   hraje. Čeština Pavla   Kříže dostala sice za   velkou louží poněkud   zabrat, ale na druhou stranu -   bylo to ve čtyřce horší a   jeho přízvuk již kromě   několika nepatrností přece   jen zmizel. Jen herecký   projev sice půvabné, ale   poněkud prkenné Michaely   Badinkové, mi nepřijde moc   přirozený.
Páté   Básníky mohu doporučit, nic   extrémního od nic   neočekávejte, ale zdaleka   nejsou takovým zklamáním   jako čtvrtý antihumorem   nacpaný díl. A kouzelný   závěr s miminkem nemá   chybu:-)
thejduk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.12.2013
Štěpánovi zemřela maminka   a Štěpán Šafránek   podává přihlášku na   místo ředitele nemocnice.   Brzy však zjistí, že bude   bojovat s podvodníky a   politiky. Bydlí u něj   rozvádějící se
Kendy, práci nakonec   zpátky nachází znovu u   záchranky a nakonec v lásce   najde lásku u Aničky, ale   není to tak jednoduché, jak   si to představoval.
Pardal
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 29.5.2006
Původní básníci měli   svoje koulzo, i když jsem   nikdy nebyl jejich fanouškem   musím uzat, že se na ně   dalo vždycky dívát,   zejména na první dva,   další už byly o něco   slabší ale pořád se to   dalo, za to poslední je   blbost, dokázal že se na   starou sérii navázat už   nedá, typickej básníkovskej   humor je pryč, místo toho je   to pouze trapná komedie alá   Troška, doba básníků už   je dávno pryč a tenhle s   prominutím brak pouze těží   z dobrého jména.
killy
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.3.2008
Porevoluční básníci nejsou   už tak vtipný jako jejich   totalitní předchůdci. Filmy   mají hodně společného s   realitou, a důsledky našich   povah jsou lehce humorně   odlehčeny.
Jarda.ftr
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 17.12.2019
VÝSTIŽNÉ
Dušan Klein zde poměrně   hodně odbočil od původního   stylu.. nebo ne? Já myslím,   že rozhodně ne. Velice   elegantně a jemně ukázal v   jaké korupční a komerční   odporné špíně žijeme, kam   nás doopravdy pravdoláskaři   dostali(z kaluže do bláta).   Možná někde v té skepsi se   trošku ztrácejí ti   původní básníci, ale ...   je absurdní hloupost čekat,   že to bude stále stejná   komedie(to by zas kupa   křiklounů řvala,že je to   stále totéž). Vždyť   hlavní hrdinové dospěli,   změnili se oni i jejich   život a s tím se musí   měnit i film a tady si   vážím Dušana Kleina, že   tu změnu neprovedl laciným   ubohým způsobem jak je   zvykem u dnešních   komerčních rádobyfilmařů,   ale udělal ji skutečně ze   života a nepředváděl   obvyklé lživé divadélko   prodejných tvůrců.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.11.2016
Štěpánka budeme asi   sledovat až do důchodu.   Občas je to vtipné, občas   méně. Bohužel ani tahle   Veverka zrzečka není nijak   hezká, podobně jako   většina Štěpánových   partnerek. Výjimku tvoří   jen Píšťalka...sice napůl   mrtvá, ale aspoň hezká :-)
Yahis
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 23.3.2015
Jedna dlouhá reklama..   nezájem! Děj, zápletka o   ničem, co to mělo být..?   Měl tohle pan Klein   zapotřebí..?
Luky
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 12.2.2006
Tohle jsem tak trochu čekal,   poslední díl básníků   lehce nadprůměrný. Nebýt   skvělého Matáska, byl by to   podprůměrný film.
AlbertPeta
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 26.12.2005
Nic moc,zdaleka se prvním   třem dílům nevyrovná. Snad   jedině jako kritika   současných problémů ve   zdravotnictví trochu zaujme.
Myshitchka
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 7.6.2007
Teda to byla neskutečná   ztráta času dívat se na   tento film, ještě že jsem   ho nedokoukala do konce, z   původních básníků se   vytratila veškerá jiskra,   tenhle film je vaření z vody   a neskutečně nemastná   neslaná nuda. Myslím, že   nějaké filmy by neměli mít   už další pokračovaní,   pane Kleine, doufám, že   nebudete točit za dalších   dvacet let básníky v   důchodu, jednou byl Konec   básníků v Čechách a tak   to mělo zůstat....
foxx
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.12.2007
Jsem taky tak trochu možná   jeden z těch konzervativních   diváků, neboť jsem toho   názoru, že první tři díly   se povedly asi nejlépe. Dal   jsem však vysoké ohodnocení   a to proto, že i tento pátý   díl se povedl. Básníci   neztratili nic na úsměvu,   vtipné myšlence, klasičtí   původní herci, byť trošku   vyzrálí, zahráli svůj part   přesvědčivě, jako ve   studentských letech.
WaM
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 18.5.2005
Tak tento film je absolutní   ztráta času. Za celý film,   jsem se ani jednou nezasmál.   Vůbec nejde přirovnat k   prvním básníkům.   ŠůbídůbíAMERIKA si budu   pamatovat stále, ale po   týdnu si už na nic z   posledního dílu   "básníků" asi   nevzpomenu.
Micinka1237
Hodnocení:
Přidáno: 22.3.2016
Už to není to co bývalo...
Tento díl Básníků se mi   moc nelíbil,lepší byli ty   starší předchozí díly. V   tomhle tam byla samá   podstrkovaná reklama,ale   jinak herecké obsazení bylo   dobré. Hodnotím 50,5%.
Bogy
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 17.10.2007
Opět se potvrzuje   "nevstoupíš dvakrát do   stejné řeky". V tomto   případě hodlal režisér   vstoupit poněkolikáté a   výsledkem je nezdařilá   nastavovaná kaše v podobě   této slátaniny.
eso
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.6.2007
Štěpán Šafránek (Pavel   Kříž) nastupuje jako   lékař do rychlé záchranné   služby, kde v dispečinku   kraluje jeho bývalá   sestřička Tonička.   Vzápětí mu umírá maminka   a aby těch katastrof nebylo   dost, postihne Štěpána   živelná pohroma - nastěhuje   se k němu Kendy (David   Matásek), kterému se   rozpadlo manželství. Ani   vztah s Ute není dokonalý.   Nová lékárnice Anička, ale   má pocit, že musí   Štěpánovi pomoci - a tak   začíná nový vztah ...   Štěpán se příhlásí na   konkurs ředitele do místní   nemocnice a vyhraje. Jeho   iluze apoctivé úsilí   zachránit nemocnici,   naráží na zkorumpovanou   síť podvodníků ...   Štěpán rezignuje na tuto   funkci a vrací se k práci,   která má smysl a dává   NADĚJI - k záchrance.   Mezitím dochází k   definitivnímu rozchodu s Ute,   ale najednou i Anička, vinou   nedorozumění, zmizí ze   Štěpánova života ...   Štěpán se rozhodne ji stůj   co stůj najít ... kde však   BÁSNÍCI potkávají NADĚJI?   ...
jozko69
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 12.6.2007
Pokus o návrat
Tento film ja osobne chápem   ako pokus o návrat k   úspešným predchádzajúcim   častiam, ale nemyslím si,   že by sa to moc podarilo.   Podľa mňa to nie je zlé,   ale chýba mi tu akási iskra,   ktorá by ma pre tento film   "zapálila". Toto je   len môj osobný názor a nik   s ním nemusí súhlasiť.
Maeglin
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 29.2.2004
Dobré pokračování
Film začíná v době kdy   Štěpán pracuje jako   Saniťák a umřela mu   maminka.´A navazuje dobře na   předešlé díly, narozdíl   třeba od nemocnice na kraji   města. Bohužel taky ukazuje   jak funguje politika a   hospodaření dnešních   nemocnic. Štěpán se stává   ředitelem nemocnice, ale   odstupuje po zjištění,   kolik úplatků a podvodů by   musel udělat. Na konci filmu   se mu narodí dítě.
tatulik
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 26.12.2014
tatulik
Pekny docela,ale vsechny dily   ponekud o nicem,sama zenska   porad a milostny   nesmysl.Takovy o nicem,tak   mozna dobry pro zensky.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih43753minih43753Měsíc v ohrožení (2006) [TV film] 
Earthstorm n
minih5842minih5842Damien - Omen II. (1978) 
Damien: Omen II. n
minih140154minih140154Teď ne, Broskvičko (2015) 
Teď ne, Broskvičko n
minih18231minih18231Bojovník (1983) 
Le battant n
minih69209minih69209Sám proti všem (1998) 
Seul contre tous n
minih16598minih16598Poslední propadne peklu (1982) 
Poslední propadne peklu n
minih20208minih20208Šimon a Matouš (1976) 
Il Vangelo secondo Simone e Matteo n
minih32079minih32079Lízino štěstí (1939) 
Lízino štěstí n
minih43542minih43542Dům hrůzy (1959) 
House on Haunted Hill n
minih15514minih15514Pasťák (1968) 
Pasťák n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Podobné filmy

Jak básníci čekají na zázrak (2016)

 Jak básníci čekají na zázrak (2016)
Jak básníci čekají na zázrak n
 
Žánr: hořká komedie
Země: Česká republika
Režie: Dušan Klein

(pokračování)

Konec básníků v Čechách (1993)

 Konec básníků v Čechách (1993)
Konec básníků v Čechách n
 
Žánr: komedie
Země: Česká republika
Režie: Dušan Klein

(pokračování)

Jak básníkům chutná život (1987)

 Jak básníkům chutná život (1987)
Jak básníkům chutná život n
 
Žánr: komedie
Země: Československo
Režie: Dušan Klein

(pokračování)

Jak básníci přicházejí o iluze (1984)

 Jak básníci přicházejí o iluze (1984)
Jak básníci přicházejí o iluze n
 
Žánr: komedie
Země: Československo
Režie: Dušan Klein

(pokračování)

Jak svět přichází o básníky (1982)

 Jak svět přichází o básníky (1982)
Jak svět přichází o básníky n
 
Žánr: komedie
Země: Československo
Režie: Dušan Klein

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10