Horem Pádem (2004)

Horem Pádem
65.8 %
 
 
    Žánr: černá komedie
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 16.9.2004        
    Délka: 108 min.
„Komedie, která vás rozpláče. Drama, které vás rozesměje.“
„Fascinující téma: migrace, emigrace, imigrace," tak charakterizuje obsah své přednášky vysokoškolský profesor Horecký. Je výmluvné, že právě při ní jej postihne kolaps, z něhož se pak vzpamatovává celý film a který u něj vyvolá potřebu vyřešit konečně zanedbané rodinné problémy. Dnes začínají pod náporem běženců kolabovat celé státy a vlády se stejně ohlížejí do minulosti, kde se stala chyba, a snaží se dohodnout na zdánlivě nedohodnutelném. Jisté ale je, že Jan Hřebejk se se scenáristou Petrem Jarchovským v ryze autorském filmu obrátili už před dvanácti lety k problému, který teprve teď nabývá v české společnosti - a nejen v ní! - náležitě explozivní podoby.
Katalyzátorem na pohled nespojitých dějů filmu se stane nemluvně, opomenuté při „vykládce" uprchlíků kdesi za Břeclaví. Odiózní pašeráci se jej zbaví prodejem Milušce, partnerce fotbalového rasisty Františka, pro něhož je „přičmoudlík" v rodině zprvu nesnesitelnou pohanou. „Saze" jsou ovšem stejně nesnesitelné i pro bývalou manželku Horeckého, překladatelku z ruštiny, která tím způsobí pohoršení na rodinné sešlosti. Její nekorektní prostořekost šokuje mladou Horeckého manželku Hanu, pracovnici poradny pro uprchlíky. Když ale sama čelí konkrétní nejasné situaci, i ona zůstane ve vleku nečekaných resentimentů. Rozum a cit, vychování a zkušenost se dostávají do kontroverze, vítězí elementární „kmenová" pudovost, do níž se navíc promítají v nemalé míře i osobní lidské komplexy a frustrace.
Jestliže kritika označila Horem Pádem také za „skládačku bez smyslu" (Petr Třešňák), definovala tím přesně svou nemohoucnost ve vztahu k látce filmu. Umělecké dílo nemůže přinést rozřešení jakéhokoli problému. Může „jen" rozevřít před divákem jeho hloubku a mnohostrannost, jeho lidskou dimenzi, přimět jej k sebezpytu, a tím třeba i k osobní katarzi. Zejména v kreacích E. Vášáryové, J. Macháčka či J. Duška, ale také P. Formana či J. Třísky se autoři dostávají na dřeň lidských povah a rodinných vztahů, k životnímu pocitu naší doby.

Jan Lukeš
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2016

režie:
Jan Hřebejk
 
 
hraje:
Jan Tříska (profesor Otakar Horecký), Petr Forman (Martin Horecký), Jiří Macháček (František Fikes), Emília Vášáryová (Věra Horecká), Ingrid Timková (Hana Svobodová), Kristýna Boková (Lenka Horecká), Nataša Burger (Mila Burger), Jan Budař (Milan), Zdeněk Suchý (Goran), Pavel Liška (Eman), Marek Daniel (Luboš), Petr Vaněk (feťák v klokance), Jaroslav Dušek (Plukovník), Martin Huba (lékař), Jiřina Třebická (matka majitele bazaru), Miroslav Kaman (policista), Ester Geislerová (studentka), Jakub Sommer (student), Václav Havel, Jiří Maria Sieber (sparťan), Andrei Toader (Policista), Josef Kolínský (feťák), Shalini Schmidt (Amirova matka), Maria Tusa (Peggy), Kajal Charlton (Duke), Roman Holub (Amir), Hynek Schneider (majitel bazaru), Svatopluk Roznětínský
 
 
námět:
Jan Hřebejk, Petr Jarchovský
 
 
scénář:
Petr Jarchovský
 
 
kamera:
Jan Malíř
 
 
hudba:
Aleš Březina
 
 
výprava-architekt:
Milan Býček
 
 
kostýmy:
Katarína Štrbová-Bieliková
 
 
střih:
Vladimír Barák
 
 
zvuk:
Michal Holubec, Radim Hladík (mix), Jan Skála
 
 
produkce:
Milan Cimfe (hudební), Ondřej Trojan, Daria Špačková
 
 
zvláštní efekty:
Flash Barrandov
 
 
II. kamera:
Martin Šácha, Otto Kobylák (kamerový jeřáb)
 
 
koproducent:
Jaroslav Kučera, Jan Bradáč
 
 
koordinátor kaskadérů:
Jiří Kuba
 
 
asistent režie:
Slobodan Dedeić
 
 
pomocná režie:
Ladislav Ondráček
 
 
odborný poradce:
Anna Grušová, Sabe Soe, Tomáš Pojar, Lenka Hřebejková
 
 
asistent architekta:
Adam Pitra
 
 
výkonný producent:
Ondřej Trojan, Milan Kuchynka
 
 
producent:
Ondřej Trojan
 
 
kaskadér:
IPON
 
 
vrchní osvětlovač:
Stanislav Klika
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.