Další rok (2010)

Další rok (Another Year)
78.9 %
 
 

Another Year

Další název: Ďalší rok; Untitled Mike Leigh Project

    Žánr: drama / psychologický
    Země: Velká Británie
    Premiéra v ČR: 13.1.2011        
    Délka: 125 min.
„Štěstí není muška jenom zlatá.“
Stárnoucí manželé, geolog Tom a psycholožka Gerri, žijí v domě na londýnském předměstí ve spokojeném manželství. Mají třicetiletého syna Joea, který se rád na víkend vrací domů, dokáží se těšit ze společnosti toho druhého a vzájemně se respektují. Kolem nich krouží nešťastné a osamělé životy jejich přátel a příbuzných. Neurotická Gerriina kolegyně Mary utvrzuje sebe i své okoli, že je spokojená, ačkoli je na první pohled zřejmý opak. Kamarád ze studií Ken trpí samotou a nadváhou, Tomův právě ovdovělý bratr Ronnie si neví rady se sebou, ani s problematickým dospělým synem Carlem…

V psychologickém snímku žijícího klasika britské kinematografie, scenáristy a režiséra Mikea Leigha, se v průběhu čtyř ročních dob odvíjejí obyčejné osudy, lidé se setkávají a míjejí, vznikají nové lásky, ožívají stará trápení a odehrávají se malá dramata. Neokázale, v civilním duchu a přesto s nebývalou silou.
Mike Leigh (vlastním jménem Michael Leigh, narozen 20. 2. 1943) po nedokončeném studiu herectví na Královské akademii dramatického umění (RADA) navštěvoval různé londýnské umělecké školy a v polovině 60. let se začal věnovat divadlu. Psal a režíroval vlastní texty, které dotvářel ve spolupráci s herci. Tuto metodu si později přenesl i do televizní a filmové tvorby. Po filmovém debutu Bleak Moments (1971, Tísnivé okamžiky) a dvojici komedií z dělnického prostředí High Hopes (1988, Velké naděje) a Život je sladký (1990), které již vznikly pod křídly vlastní produkční společnosti Thin Man Films, se dočkal celosvětového uznání díky psychologickému příběhu filozofujícího násilníka Nahý (1993, Cena za režii v Cannes). Definitivně se pak etabloval snímkem Tajnosti a lži (1996, Zlatá palma v Cannes, Ceny BAFTA ze nejlepší britský film a za scénář). Z dalších titulů jmenujme filmy Na vážno (1997), Páté přes deváté (1999), Vera Drake – Žena dvou tváří (2004, Zlatý lev v Benátkách, Cena BAFTA za režii) a Happy-Go-Lucky (2007). V roce 2009 byl za celoživotní dílo vyznamenán cenou Kristián na pražském Febiofestu, kde osobně představil svou tvorbu.

V anglickém znění s titulky.

Zdroj: ČT

režie:
Mike Leigh
 
 
hraje:
Jim Broadbent (Tom), Lesley Manville ( Mary), Peter Wight ( Ken), Oliver Maltman ( Joe), David Bradley ( Ronnie), Martin Savage (Carl), Phil Davis ( Jack ), Imelda Staunton ( Janet), Ruth Sheen ( Gerri), Karina Fernandez (Katie), Michele Austin ( Tanya), Stuart McQuarrie (Tomův kolega), Badi Uzzaman (pan Gupta), David Hobbs (farář), Ben Roberts (truchlící)
 
 
scénář:
Mike Leigh
 
 
kamera:
Dick Pope
 
 
hudba:
Gary Yershon, Otis Blackwell (Píseň All Shook Up)
 
 
kostýmy:
Jacqueline Durran
 
 
střih:
Jon Gregory
 
 
zvuk:
Tim Fraser
 
 
titulky-česká verze:
Helena Rejžková
 
 
zvláštní efekty:
Derek Langley, Snow Business
 
 
masky:
Christine Blundell (a účesy)
 
 
výprava:
Simon Beresford
 
 
výkonný producent:
Gail Egan, Tessa Ross
 
 
producent:
Georgina Lowe
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.