Faustina - apoštol Božího milosrdenství (1994)

Faustina - apoštol Božího milosrdenství (Faustyna)
55 %
 
 

Faustyna

Další název: Faustina

    Žánr: životopisný / náboženský / drama
    Země: Polsko
    Délka: 73 min.
Životopisný film, zabývající se postavou řádové sestry Marie Faustiny Kowalské. Narodila se roku 1905 a už od dětství byla velmi zbožná a jejím snem bylo vstoupit do kláštera. Protože však pocházela z poměrně nemajetné rodiny, musela si napřed našetřit dostatečné "věno", potřebné k přijetí do řádu. Po vstupu však zažívá velké zklamání z pořádků, které v klašteře panují - i tady se ctihodné sestry dělí podle původu a majetkových poměrů, i tady bují lenost, klevety a zlomyslnost.

Víra sestry Faustiny je však neochvějná, mladá jeptiška se neúnavně modlí, postí a pracuje do úmoru, i když je to pro ni těžké a vyčerpávající - trpí totiž tuberkulózou. Zažívá několik náboženských vizí - setkání s Kristem, ale nikdo jí nevěří a z rozkazu matky představené je dokonce poslána na vyšetření k psychiatrovi. Sestra Faustina umírá věku pouhých 33 let a její kult se začíná šířit zemí. Oficiálně blahořečena je však až 18. dubna 1993 papežem Janem Pavlem II.  Autor: green-tea

režie:
Jerzy Łukaszewicz
 
 
hraje:
Dorota Segda (sestra Faustyna Kowalska), Danuta Szaflarska (sestra Feliksa), Agnieszka Czekańska (mladá sestra Feliksa), Stanisława Celińska (sestra Marcelina), Mirosława Dubrawska, Anna Milewska (matka představená v Płocku), Teresa Budzisz-Krzyżanowska (matka představená ve Vilniusu), Zofia Rysiówna (sestra Wiktoryna), Krzysztof Wakuliński (kněz Michał Sopoćko), Piotr Pawłowski (arcibiskup), Janusz Michałowski (malíř Eugeniusz Kazimirowski), Tomasz Budyta (kněz), Renata Berger (psychiatrička), Maria Gładkowska (lékařka), Jerzy Łazewski (mladý žebrák, Kristus Faustyniných vizí), Małgorzata Rożniatowska (sestra kuchařka), Edyta Jungowska (sestra), Jolanta Grusznic (sestra), Jarosław Gruda, Maria Klejdysz (starší sestra), Barbara Zielińska (učitelka), Jacek Lenartowicz (muž na zábavě)
 
 
námět:
Faustyna Kowalska (deník)
 
 
scénář:
Maria Nowakowska-Majcher (+ dialogy)
 
 
kamera:
Zdzisław Najda
 
 
hudba:
Wojciech Kilar
 
 
kostýmy:
Małgorzata Zduleczny
 
 
střih:
Grażyna Jasińska-Wiśniarowska
 
 
zvuk:
Krzysztof Jastrząb
 
 
zvláštní efekty:
Arkadiusz Rośczak
 
 
výprava:
Jerzy Sajko
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.