Falešná milenka (1942)

Falešná milenka (La fausse maîtresse)

La fausse maîtresse

    Země: Francie
    Délka: 85 min.
„Filmový přepis románu Honoré de Balzaca“
"Falešná milenka" byl dalším francouzským filmem režiséra André Cayatta, který si zašel pro námět k osvědčenému kritikovi francouzské maloměstské společnosti z předminulého století Honoré de Balzacovi. Od slavného novelisty vypůjčil si pouze kostru děje, v němž cirkusová artistka předstírá za plat pro maloměstskou honoraci milostný poměr k muži, aby zachránila dobrou pověst ženy jeho přítele, podezírané - ne tak zrovna neprávem - manželem z nevěry. Ovšem, že nakonec z "najaté" milenky se stane opravdová a kolísající panička se vrátí k svému manželovi, jak se také na filmovou morálku sluší a patří.

Jinak je celý románek přeložený do moderních časů, osvěžený trochou oblíbené cirkusové romantiky a opepřen poněkud hlučným a samorostlým kolektivním humorem za jehož pozadím divák vyciťoval jemnou ironii snobského sportovního klubismu a pranýřování senzacechtivosti provinčního bulvárního plátku. Jak již bylo naznačeno, tento druh francouzského humoru nebyl zrovna našemu divákovi příliš blízký, proto jistě s větším pochopením přijal některé lyrické scény, z nichž mnohé rovněž nepostrádaly veselého vtipu a šly opravdu k srdci.

Zásluhu na tom ovšem v první řadě mělo vyzrávající umění a šarm bezprostřední Danielly Darrieuxové, která ve Francii stejně jako tehdy u nás měla z francouzských hereček nejvíc ctitelů. Bohatého vinaře, jejího partnera, vkusně hraje u nás tehdy neznámý Bernard Lancret, jeho přítele Jacques Dumesnil, přítelkyni pikantní Lise Delamarová a energickou krotitelku, která žhne pro diváka nepochopitelnou láskou k obstarožnímu a cholerickému řediteli krachujícího cirku (André Alerme), vábná Monique Joyceová.  Autor: Asmodej

režie:
André Cayatte
 
 
hraje:
Danielle Darrieux (Lilian Randerová), Lise Delamare (Hélène), Monique Joyce (Laetitia), Bernard Lancret (René Rivals), Huguette Vivier (Marina), Gabrielle Fontan (paní Carbonnelová), André Alerme (Rander), Jacques Dumesnil (Guy), Michel Duran (Mazios), André Gabriello (soudní zřízenec), Charles Blavette (Casimir), Marcel Maupi (Bellemain), Maurice Baquet (Firmin), Paul Barge (Milou), Guy Sloux (Santier), Albert Malbert (kočí), Jean-Marie Boyer (Paolo), Pierre Brulé (Chico), Georges Gosset (Lavielle), Albert Rieux (Rigaux), Guillaume de Sax (Esquirol)
 
 
námět:
Honoré de Balzac (román Falešná milenka)
 
 
scénář:
André Cayatte, Michel Duran
 
 
kamera:
Robert Lefebvre
 
 
hudba:
Maurice Yvain
 
 
zvuk:
Antoine Petitjean
 
 
text písně:
Louis Poterat
 
 
výprava:
Andrej Andrejew
 
 
producent:
Alfred Greven
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.