Duben
ohodnotit

Erotická komedie noci svatojánské

A Midsummer Night's Sex Comedy

Další název:
Sex noci svatojánské, Sexkomedie noci svatojánské / Sex noci svätojánskej (SK)
Rok:
1982
Délka:
88 minut
„Milostné city, sexuální touhy a křehké partnerské vztahy.“
Popis / Obsah / Info k filmu Erotická komedie noci svatojánské
Na osamelej farme majú stráviť spoločný víkend tri páry - excentrický vynálezca s manželkou, doktor s milenkou a starnúci filozof so svojou snúbenicou. Každý z nich však má odlišnú predstavu o tom, ako by mal víkendový program vyzerať. Po prvom spoločnom stretnutí sa ich plány začnú pomaly meniť. Do hry vstupuje neistota vo vzťahoch a nevera, ale aj láska a vášeň...

Zdroj: RTVS


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Erotická komedie noci svatojánské
Allen je městským dítětem, a jako takový město miluje. K venkovu měl oproti tomu vždy vztah řekněme přinejmenším vlažný. V roce 1979 ostatně prohlásil v rozhovoru pro Time: "Radši bych umřel, než abych žil na venkově." - Jenže co my chlapi zmůžeme, když se zaláskujeme, že? - Woody potkal Miu, ona projevila přání, a Woody se odebral do nenáviděného bukolického venkovského prostředí, aby pracoval na dalším díle. Nastal tak klid po bouři vyvolané Vzpomínkami na hvězdný prach, klid symbolizovaný Allenovou novou múzou a láskou Miou Farow, a vznikl tak Allenův druhý film tohoto období (prvním byl snímek Láska a smrt), který pro Woodyho zřejmě byl, co se komplexnosti dějové zápletky týče, záležitostí povýtce spíš oddychovou. Vyměnil černobílou městskou škálu Manhattanu za pestrou paletu venkova a přírody a přiklonil se tentokrát ke komedii až impresionistické, pohrávající si s náladami, barvami i pocity.
Klíč k chápání tohoto snímku a jeho vnímání coby Allenovy polemiky sama se sebou nám dává začátek filmu: během své přednášky říká profesor Leopold Sturgis (José Ferrer): "Já vesmír nestvořil, jen ho objasňuji." Jeho vědecká a empirická koncepce světa je v rozporu s intuitivní a nadpřirozenou koncepcí vynálezce Andrewa Hobbse. Celý film je ostatně antagonismů plný, a to netoliko intelektuálních a ideových, ale i antagonismů sexuálních, když proti sobě staví Andrewovu manželskou sešněrovanost a Maxwellovu promiskuitu, kde Adrianina sexuální naivita kontrastuje s protřelostí sestřičky Dulcy.
Postarší profesor Sturgis a mladičká Ariel Weymouthová (Mia Farrow) přijmou v létě roku 1905 pozvání strávit svatojánský víkend ve venkovském domě svých přátel - bláznivého vynálezce Andrewa Hobbse (Woody Allen) a jeho ženy Adrian (Mary Steenburgen). Sturgis a Ariel mají těsně před svatbou, Andrew a Adrian procházejí manželskou krizí. K nim se ještě připojí Andrewův přítel lékař Maxwell Jordan (Tony Roberts) a jeho poslední sexuální úlovek. sestřička Dulcy Fordová (Julie Hagerty). A když se pak všechny tři dvojice vypraví na piknik do bukolické přírody, a ještě vyjde najevo, že Ariel je Andrewova dávná láska, ke které stále něco cítí, jsou karty rozdány. Aktéři si nejen prohlížejí si Andrewovy vynálezy, ale postupně se i oddávají všelikým důvěrnostem, jak den plyne, vskrytu i netajeně začínají probublávat hormony, vyvstávají vášně, a uzačíná nám být jasné, že se karty mohou docela slušně zamíchat...
Zdá se, jako by se po vyčerpávajících Vzpomínkách na hvězdný prach Allen rozhodl naservírovat romantický podvečerní koktejl z Shakespearova Snu noci svatojánské, Bergmanových Úsměvů letní noci (a jako zástřik přidal Renoirův Výlet do přírody). - A žádné: "Protřepat, nemíchat!" Woody si sice i Bonda zahrál, jenže nehrál Jamese, ale Jimmyho Bonda, takže: "Protřepat a silně zamíchat!"


Autor: fred.appl

Popis / Obsah / Info k filmu Erotická komedie noci svatojánské
Andrew se svou ženou Adrian čekají tento víkend společnost. Přijede bratranec Leopold se svou krásnou snoubenkou Ariel. A Andrewův nejlepší přítel Maxwell si přiveze svoji poslední lásku, přitažlivou zdravotní sestřičku Dulcy. Nejde o žádnou mimořádnou událost, jenom poklidné setkání tří milujících se dvojic na venkově - jenže vyjde najevo, že všichni zřejmě milují toho nepravého.
Allenova Sexuální komedie noci svatojánské je okouzlující pikantní podívaná, která předčí vaše očekávání. I dobové zasazení je překvapivé: ospalý svět přelomu století se stařičkými auty a potrhlými vynálezy. Člověku se chce uvěřit, že skutečná láska to měla tehdy snadnější.
Woody Allen ztělesňuje Andrewa, který je znenadání konfrontován s ženou svých mladických snů Ariel, zahrannou s křehkou elegancí Miou Farrowovou. Tony Roberts se tu objevuje jako Maxwell, který se také zamiluje do Ariel, jakmile ji poprvé uvidí, a celý víkend tráví pokusy se k ní přiblížit.
Mary Steenburgenová, držitelka Oscara za vedlejší roli ve filmu Jonathana Dammea Melwin a Howard, hraje Andrewovu nešťastnou manželku Adrian. Jose Ferrer exceluje v roli omezeného snoba Leopolda a Julie Hagertyová, která zazářila v roce 1980 v komedii Letadlo!, hraje Dulcy, zdravotní sestřičku, která se umí zavděčit mužům.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Popis / Obsah / Info k filmu Erotická komedie noci svatojánské
Další starší snímek Woodyho Allena přivádí na náš videotrh firma Warner Home Video. Sexuální komedie noci svatojánské nepatří k vrcholům tvorby tohoto mistra, ale přesto je velmi příjemným osvěžením. V Allenově filmografii znamená určitý přelom a od titulů, které známe, se v lecčems odlišuje; především se odehrává na přelomu století a mimo město. Jejími hrdiny jsou tři páry, které se sejdou v letním domku uprostřed bukolické přírody. Allen se inspiroval Bergmanem (Úsměvy letní noci), Shakespearem, f'rancouzskými impresionisty a Felixem Mendelssohnem-Bartholdym. Natočil komorní lyrickou komedii o proměnlivosti lidských vztahů, jejíž hlavní příčinou je sexuální pud. Diváci, svedení "lechtivostí" názvu budou pravděpodobně zklamáni, ctitelé slavného humoristy určitě nikoliv.

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

83 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Středomoří - soužití člověka a...

13:25 - 14:20

28 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:35

18 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

28 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178285

Poslední komentáře

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani