Duben
ohodnotit

Enderova hra [2k digital]

Ender's Game

Žánr:
Rok:
2013
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
31.10.2013
„Je to ještě hra?“

Komentáře k filmu Enderova hra

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 19
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.1.2014
Nedotčena knihou jsem viděla   další možnou verzi sci-fi,   která byla zajímavá hlavně   po technické stránce a   možnosti vidět zase   Harrisona Forda. Vůbec akce,   kdy byly simulovány různé   varianty hry, byly moc   zajímavé a snímek táhly   nad průměr. Bohužel,   hlavní hrdina mi k srdci   nepřirostl. Nebylo to tím,   jak se choval, že si např.   poradil se šikanou tak jak si   poradil, ale neměla jsem z   něj dobrý pocit. Komentáře   tady mně jenom potvrdily, to   co jsem si myslela po   zhlédnutí snímku, že   zdaleka nebylo řečeno vše,   co mohlo být řečeno a   možná příčina toho, že   mě hlavní hrdina v podstatě   štval, bylo dané i tím, že   jeho dějová linka, hlavně   se sourozenci, byla hodně   osekána. Možná by to pak   pomohlo pochopit pohnutky, v   podstatě všech a pochopit,   proč se na konci hlavní   hrdina rozhodl, tak jak se   rozhodl. Díky osekání jsem   tak měla problém i s   psychohrou, která mi mohla   mnohé předem naznačit.   Poslední "hru" jsem   ale odhadla ihned. Nicméně   budu muset brzy zamířit do   knihovny.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.3.2016
Opět je tu mimozemská   invaze, jakási armáda,   ultramoderní zbraně a   chlapec s perspektivy být   nejlepším velitelem. Ano,   jedná se o chlapce, což   značí, že tentokrát se   jedná o ryze dětský sci-fi   příběh. A ten je vcelku   zajímavý, dramatický,   vizuálně melancholický.   Konec krapet překvapuje.   Jakoby to celé najednou   dávalo zcela jiný smysl.   Efekty už nijak nepřekvapí.   U takového dějství už   prostě musí být na té   nejvyšší možné úrovni,   jinak by to nemělo vůbec   žádný smysl. Přesto se   nejedná o něco, co by mohlo   utkvět v paměti diváka a   stát se sci-fi klasikou. Je   to právě dáno hlavně tou   neoriginálností a vůbec   pošetilostí celé struktury   příběhu, byť je natočen   velice dobře.
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.6.2014
Zvláštní - velmi   zvláštní sci-fi film.   Uznávám sám, že jsem se na   něj musel podívat dvakrát,   abych pochopil, co ti zasraní   tvůrci po mně vlastně   chtěli :-D. Pak jsem to   pochopil. Zaujali mě za   první efekty, s nima   samozřejmě také nakonec   spojený ten konec. A pak   také H.Ford - dost dobrá   role.
prvosenka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 15.2.2014
ENDEROVA HRA

V   poslední době se natáčí   spousta sci-fi filmů. Je   sympatické, že se nesnaží   být všechny na jedno kopyto,   a že nejde vždy jen o   samotnou bitvu na život a na   smrt. Válečných   stříleček tu už bylo   myslím dost. Tady jde sice   taky o boj, ale zatím ve   velmi skryté podobě.   Bojovníci pro   nejdůležitější boj jsou   vybíráni mezi dětmi a   dlouze a systematicky jsou   vychováváni na boj s   vetřelci. Myšlenka, že pro   válku jsou připravovány a v   podstatě zneužívány děti   je alarmující. Ani samotným   dětem není tato role   příjemná.

Enderova hra je   psychologickou sondou o   potřebě svobody, o právu na   její obhájení a udržení.   Ale i o porozumění s   bytostmi, které snadno   odsoudíme podle našich   měřítek a nechceme je ani   vyslechnout a nesnažíme se   pochopit je. Skvělá   myšlenka bohužel zůstala   příliš utopená v šedi   nevýrazného snímku,   kterému nepomohl ani herecký   výkon Harrisona Forda.   Čekala jsem tedy mnohem víc.   Dostalo se mi sice mnoho   působivých počítačových   simulací, ale to mne   neuspokojilo. Z mé strany   docela zklamání.
roox
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.11.2015
Poutavý příběh s kvalitní   vizuální stránkou   doplněný o mé dva   oblíbené herce - Ford a   Kingsley. To vše dává   dohromady velmi kvalitní   podívanou... a překvapivě   to není jen bohapustá   zábava, film umí položit i   několik zásadních   filozofických otázek s   velkým prostorem na   zamyšlenou. Doporučuji.
vojtam
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 19.1.2014
Oh my Endi, nemusíš sa bať....
Tak tohle byla Hvězdná   pěchota pro náctileté   publikum. Být mi patnáct,   mastit denně videohry, tak u   filmu vrním blahem. Ale jako   ostřílený pětatřicátník   a velký milovník sci - fi,   jsem dostal jen otravnou nudu   s dechberoucím vizuálem.   Líbilo se mi snad jen   posledních deset minut.   Knižní předlohu jsem   nečetl, ani se na ni   nechystám, ale jak všichni   víme, knížka je vždycky   lepší než film. A kde   proboha tvůrci vyhrabali ty   krpaté a nesympatické   dětičky? Ty mně děsily   víc, než nějací   mimozemšťané, kteří jak   se na konec ukázalo, nebyli   tak zlí s děsiví! Za tu   nudu je 60% až dost. :-D
pigal
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 11.11.2016
Deti huj, dospeli fuj...
Na tento film sa da divat z   dvoch pohladov.Prvy   pohlad"dospelaka"   vidi sci-fi s trapnymi   hereckymi vykonmi a efektami   spadajucimi do B-kategorie.O   to viac prekvapi solidne   herecke obsadenie
v   podobe Forda,ci   Kingsleyho.Druhy pohlad vidi   tento snimok ocami   teenagera,ktory moze byt   uchvateny detskym hrdinom a   simulaciou-bojom akoby sa   jednalo o PC hru.
Film   rozhodne nedoporucujem   dospelemu publiku 4/10.
Film doporucujem mladsim   divakom 7/10.
karlosphonic
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 25.11.2013
Knižní bestseller jsem   nečetl.Prý je knižní   příběh úplně jiný,mnohem   lepší.Jen základní kostra   zůstává.Takže mohu   hodnotit jen film.
Sci-fi snímek Enderova   hra na mě působí jako   typický popcornový snímek   pro masy,kteří potřebují   ve filmu plno akcí,snadno   pochopitelný příběh a   totálně   srozumitelné,jednoduché   dialogy,jinak by je film   nebavil.Pro mě je Enderova   hra průměr.Chybělo mně   hlavně náznaky dětského   chování u dětí,momenty   překvapení a větší   propracovanost příběhu.
Když si za dítě   dosadíte dospělého,který   vypadá jako outsider,ale   chytrý outsider,tak se jen   díváte,jak svojí chytrostí   dokáže přelstit,větší a   větší protivníky,až   nakonec se stane vítězem.Bez   nějaké nadstavby navíc.
Průměrný film.
Xpojntman
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.6.2023
Pěkná Space opera sice spí   pro nactileté ale i tak fajn.   No jo vesmír dokaže být   krutá milenka a ve vesmíru   vás nikdo neuslyší   křičet.
Ondrej_pribehar
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 30.11.2015
Osobně jsem knižní   předlohu nečetl ani o ní   nikdy neslyšel, a proto pro   mě byl tento film zcela   novým zážitkem. Když jsem   si ho pustil, pouze se   znalostí anotace z TV   programu, vůbec jsem   nečekal, že budu takto   silně pozitivně překvapen.   Očekával jsem prostě   pěkný, pohodový film z   budoucnosti, s trochou   drsnosti, což slibovalo fajn   zážitek.
V první   řadě, a nyní budu čistě   osobní, byť ostatní na tom   budou naprosto jinak, mě   velmi zaujal hlavní hrdina.   Hubený, geniální kluk,   který nemá žádnou úctu k   autoritám - postava, ve   které se naprosto vidím (i   když tak geniální nejsem),   navíc Asa Butterfield opět   ukázal, že je výborný   herec. Líbilo se mi třeba,   jak Ender dobře věděl, kdy   se autoritě podřídit a kdy   si z ní může udělat prdel,   což si rozhodně   neodpustil.
Teprve po   zhlédnutí celého filmu mi   však pomalu začalo   docházet, kolik různých   témat v něm bylo   rozpracováno. Klidně bych si   ho dal hned ještě jednou, a   to je u mě důležitá   známka každého dobrého   filmu.
Nevadil mi ani   rychlý spád děje. Díky   němu se do něj podařilo   dostat hodně myšlenek a   podle mě to nebylo na úkor   hloubky. Film, stejně jako   kniha, vyžaduje vlastní   fantazii a myšlení. Sice dá   člověku zadarmo zrakový   vjem, ale nutí ho dotvořit   si souvislosti příběhu, na   které vzhledem k času   nezbývá místo.
Celkovému pojetí nemám   co vytknout. Nohodnotím-li   adaptační věrnost, kterou   neznám, líbilo se mi, že   byl coby sci-fi docela   uvěřitelný. Líbil se mi i   úplný závěr, který jsem   vůbec nečekal - překvapilo   mě, že někdo přežil, ale   proč ne. Podle mě to dalo   filmu další pozitivní   rovinu, která do něj v   dnešní době patřila - bral   bych to jako námět k   zamyšlení. Závěr je díky   tomu navíc otevřený, což   mám rád.

PS:   Díky filmu jsem se pustil do   čtení knižní předlohy a   řekl bych, že adaptačně je   poměrně dost věrný. Fakt   je, že postavy v knize jsou o   něco mladší, na druhou   stranu filmové pojetí bylo   poměrně pochopitelné,   neboť by bylo komplikované   divákům vysvětlit, proč   jsou aktéři o hodně let   napřed a také natáčení s   ještě mladšími herci by   bylo obtížnější.
Prorok_Mysterionu
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.9.2014
Nemám rád válečný filmy,   pokud se ale jedná o sci-fi a   pokud vojáky nehrajou   upocený plešatý gorily,   jsem ochotnej se podívat i na   takovej film. Příběh je   jednoduchej, příšeráci   nás chcou vyhubit, tak   vyhubíme my je, klasika jak   ze zpráv na ČT. Konec filmu   ale mile překvapil...   Vizuální provedení bylo   perfektní, hudba jak z filmu   pro pamětníky, dialogy jak   domova důchodců, obsazení   bezvadný.. Doufám že bude   druhej díl a doufám že ho   natočí dřív, než bude z   Asy taky plešatej tlustoprd.
Didinka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.9.2015
Nejdřív kniha a pak film
a zážitek bude dokonalý.   Jsem ráda, že film natočil   někdo, kdo má větší   představivost než já,   protože kniha mě moc   nebavila a film jsem dlouho   ignorovala, protože jsem si   jaksi nedokázala představit   tohle zfilmované. Film mě   ale naprosto nadchnul,   protože jsem už o Enderovi   všechno věděla a film to   jen vizualizoval. Nevadilo mi   tedy, že ve filmu byl děj   šíleně zrychlený a postavy   i zápletky naprosto   očesané, co mi tam chybělo   jsem si automaticky už   doplnila. Takže výcvik v té   kouli - úžasné, Enderova   psychohra - moc povedené a   bitva nakonec mě prostě   vážně uchvátila. Myslím,   že bez znalosti knihy si   nelze tento film úplně   užít a pochopit a kniha bez   hemžícího se vesmíru, na   který koukáte, taky není   úplně ono. Filmové   zpracování jednoduše   předčilo má vlažná   očekávání a ještě   přidalo body i knižní   předloze.
ender
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.12.2013
Do kina jsem šel velmi dobře   připraven na zklamání. No,   dostavilo se, ale zas tak zlé   to nebylo. Jako čtenář   knižní předlohy nemohu   nesrovnávat, hodnotit film je   proto velmi těžké.
Co se válečného   příběhu týče, film   nabízí skoro vše podstatné   a divák tak získá jakousi   představu o tom, co se stalo   a proč se to stalo. Vzhledem   k svižnému až uspěchanému   tempu a povedeným vizuálním   efektům se ani nenudí, herci   hrají přesvědčivě,   nekompromisní tempo ale   divákovi nedovolí vytvořit   si k hlavním postavám   vztah.

Bohužel   má film určité problémy,   které nemohu přehlédnout. V   další části komentáře   jsem se neudržel a komentoval   vybrané nedostatky i formou   spoilerů.

Kvůli přístupnosti ve   filmu ubude násilí i obětí   na životech. To je sice   pochopitelné, ale některé   Enderovy pohnutky jsou proto   poněkud nejasné. Ve spojení   s věkem hlavních   protagonistů (jsou tu prostě   příliš staří), absencí   podrobnějšího vysvětlení   politické situace na Zemi a   poměry v Enderově rodině   pak výsledný obrázek o   geniálním chlapci, co   "zachrání" svět,   ztrácí určité kouzlo a   hloubku. Není poznat, co je   na něm speciálního. V   podstatě vidíme   šikanovaného kluka, který   si to nenechá líbit;   nejdřív v rámci školy,   nakonec v rámci vesmíru. A   tím to hasne. Snad jsme se   mohli alespoň o jeho   intelektu dozvědět v herní   místnosti s nulovou   gravitací (povedený trik),   bohužel několikaměsíční   cesta na vrchol školních   tabulek, podrazy ze strany   učitelů, zajímavé   strategie a postupné   zhroucení hlavního hrdiny   proběhnou tak rychle,   většina se dokonce odehraje   v jedné bitvě, že se   ještě ani nestačíme divit   a Ender už se na jezeru   loučí se svou drahou   sestrou, aby šel zabít   všechny termiťany a žil   šťastně až do smrti.   Dobrá, možná maličko   přeháním. :)
Psychohra oproti knižní   verzi vypadá jen jako jakási   krátká demoverze, ale   vizuálně se mi opravdu   líbila, vyzdvihnout musím   hlavně vstup královny, ten   se opravdu povedl.
Učitelé se mi nezdáli   nijak drsní, nátlak na   žáky nic moc a úplně   nejhorší byl seržant Dap.   Jeho salutovací epizoda byla   spíš trapná.
Vztah   Endera a jeho sestry nemohl   být asi vyjádřen lépe,   pokud se tvůrci chtěli   vyhnout delším rozhovorům,   jenže dostala tak málo   prostoru... Přesto (nebo   proto) jsem neměl dojem, že   by pro něj Val byla tak moc   důležitá. Scény na Zemi   popisující jejich vztah   zřejmě nebyly dostatečně   atraktivní, aby byly   zfilmovány, a tak zůstává   hlavní důvod Enderova   rozhodnutí přistoupit na   manipulaci ze strany MF   zastřen tajemstvím. Vlastně   ani Valentine ani Enderův   bratr Petr nehrají ve filmu   nijak podstatnou roli.
Závěrečné simulace   boje ve vesmíru jsou   povedené, ale trochu podivně   působí celá taktika a   důvody (ne)využívání   malého doktora, zásadní   zbraně lidské flotily. V   podstatě by se dalo říct,   že až na tu úplně   poslední bitvu moc nedává   smysl. Chudák Petra,   nejlepší střelec a takhle   nevyužitá. V poslední   bitvě pak zásah malým   doktorem funguje jen v rámci   filmu, když zničí povrch   planety, což vede k   vítězství jen a pouze   proto, že tam jsou náhodou   také všechny zbylé   královny (jak příhodné). V   předloze dochází k   řetězové reakci a   následnému výbuchu, který   zničí celou termiťanskou   flotilu i lidské lodě v   dosahu. Filmová verze prostě   nemá takový dopad, a aby   snad nezemřelo moc pilotů,   dokonce je nám řečeno, že   malé lidské stíhačky jsou   "drony". Úplný   konec se sice také od   předlohy liší, ale v rámci   filmu funguje celkem dobře.   Bohužel se zdá, že slibuje   pokračování, na které asi   nedojde.

Přes   všechny nedostatky jsem   opravdu rád, že byl film   natočen a určitě se k němu   budu v budoucnu vracet,   stejně jako se vracím ke   knižní předloze.
Rastaman33
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 4.1.2021
Ačkoli, jak je dnes špatným   zvykem a povinností tvůrců,   jsou ve filmu vidět všechny   rasy (kromě indiánů a   eskymáků-ti pořád   neotravují s rasismem), tak   se na to koukat dá. Ender je   mi zpočátku sympatický.   Myslí stejně jako já. Na   výcvikové lodi je to   popsání bitevního sálu   poněkud chaotické. Nicméně   po chvíli to divák pochopí.   Co to má společného se   samotným bojem s termity mi   uniká. Snad aby se vojáci   nenudili a naučili   disciplíně. Samotné   "poselství" na   konci filmu mi nesedlo.   Hmyzáci zaútočili první.   Pozabíjeli desítky milionů   lidí. Jejich královnu bych   zlikvidoval jednou provždy.   Bylo by otázkou času, než   by zaútočili znova.   Silnější a s lepší   výzbrojí.
jamesek
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 24.5.2014
írák ve vesmíru. nejdřiv   všecko rozsekat na maděru a   pak se teprve ptát. ach ach   mattie ross do čeho ses to   nechala uvrtat. a uprchlík?   ztratil kulky ve scénáři.   klasický americký klišé,   jen doufám, že otevřený   konec neoklme produkci, ale to   rozhodne paní matematika a   mně to míjí )
kanyak
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 6.11.2013
Film mě zklamal. Popravdě,   když jsme mířili do kina,   pořádně jsem nevěděl, co   očekávat, příběh jsem   neznal, ale všichni kolem   tvrdili, že je to bomba. No   tak se šlo. Výsledek? První   polovinu filmu jsem se nudil,   v druhé půli dokonce na 15   minut usnul:-( To se mi nikdy   v kině ještě nestalo,   vážně. Asi to byla známka   toho, že tento film vážně   za moc nestojí. Příběh   samotný mě příliš   nezaujal. Nebýt skvělých   efektů, animací a   sensažního zvuku, byl by to,   dle mého názoru, totální   propadák.
prokes
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 4.11.2013
Opravdu libovej film, který   sem viděl. Akorát jsem si   všiml otevřeného konce tak   doufám, že se dočkáme   pokračování :) .
wikinka
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.10.2013
Díky :)
A je to za mnou... Tak dlouho   jsem na tenhle film trochu s   obavami čekala, ale po   přednášce, kterou O. S.   Card před pár lety v ČR   měl jsem věřila tomu, že   na tvůrce filmu bude   dolížet s pomyslným bičem   v ruce a že jim nedovolí,   aby to zprasili. A teď jsem   se konečně dočkala.   Zhodnocení musím začít   jedním velkým bohužel -   bohužel jde skutečně o   film, který plně ocení jen   znalci předlohy. Vizualizace   snu, vizualizace toho, co nám   fantazie kdysi při čtení   vykreslovala. A velké díky   za ni. Myslím, že tvůrci   odvedli velmi dobrou práci   vzhledem k tomu, o jaké dílo   původně jde. Všichni jsme   měli obavy, že Enderův   příběh na plátno přenést   nepůjde bez toho, aby   utrpěla smysluplnost. Ano, do   značné míry utrpěla, ale   to je tím, že tenhle   příběh prostě nejde   zhustit do dvou hodin. Ano,   zfilmovaná Enderova hra se   nikdy neumístí do mých Top,   kam patří věci jako   Inception, ale přesto musím   říct, že mne nadchla. Díky   za ni. *SPOILER ALERT* Ano,   je to osekané např o linku   Valentine s Petrem, která má   v knížce velkou roli,   protože tak, jak ji   ztvárnili, nestačí na   vysvětlení, jak Endera jeho   sourozenci formovali. Ano,   celý výcvik osekali na   minimum, nedokázali   dostatečně ukázat, jak   obrovský tlak bitevní škola   na Endera vytvářela, takže   není jasné, proč se Ender   psychicky zlomil, chybí   vysvětlení politickě   situace na Zemi, nedává   smysl, proč nikdo nevěděl o   Mazerovi a je jinak řečeno   jak Ender přišel na   strategii, takže takto to   působilo jako všem jasná   věc. Nezbývá než dodat -   kdo jste nečetli, přečtěte   si to.
Mairis
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.11.2013
Mířila sem do kina a čekala   průměrnej film, ale později   jsem zjistila, že je to fakt   bomba. Jediný háček byl v   tom,že u takových nových   filmů jsou konce   předvídavé, zvlášť když   na plakát napíšou ,,Je to   ješte hra?". A proto   jsem tušila,že poslední   simulace bude opravdová. Asi   jsou to jen moje postřehy,   ale to nevdí. Film byl totiž   fakt bombovej a proto dávám   plný počet.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih39941minih39941Mechanik (2004) 
El Maquinista n
minih5099minih5099C.I.A. Krycí jméno: Alexa (1993) 
CIA Code Name: Alexa n
minih25200minih25200Samé štěstí (1991) 
Pure Luck n
minih37065minih37065Tenkrát v Mexiku (2003) 
Once Upon a Time in Mexico n
minih41357minih41357Hon na Orla (2006) 
The Hunt for Eagle One n
minih152052minih152052Válka dronů (2016) 
Drone Wars n
minih18255minih18255Rychlejší než smrt (1995) 
The Quick and the Dead n
minih117132minih117132Miluj souseda svého (2014) 
St. Vincent n
minih3592minih3592Barbora Hlavsová (1942) 
n
minih47102minih47102Neuvěřitelný Hulk (2008) 
The Incredible Hulk n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

09:00 - 09:45

21 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Afrika z výšky

08:30 - 09:25

51 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:40 - 09:40

41 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Prima - Polda (2016) [TV seriál]

09:20 - 10:30

1 minut již uběhlo
69 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10