Duben
ohodnotit

Fotograf z Mauthausenu

El fotógrafo de Mauthausen

Další název:
The Photographer of Mauthausen
Rok:
2018
Délka:
110 minut

Komentáře k filmu Fotograf z Mauthausenu

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 2
Ramilie
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.3.2020
Téma druhé světové války   mě nesmírně zajímá,   přesto jsem měla zatím   mezery co se týče filmů   přímo o koncentračních   táborech, tento je tedy můj   první (alespoň co si   pamatuji) a velmi se mi   líbil. Ano, nejspíš tu   nebyly vykresleny všechny   hrůzy, jaké se v podobných   zařízeních děly, ale to   přeci nevadí. Film se   zaměřoval spíše na   sledování živoření těch   "privilegovanějších&qu   ot;, kterým bylo za dobré   chování umožněno i mít   uvolnění ve formě styku s   dívkou, za což jsem ráda,   že zde ukázali, neboť to   není asi až tak známá   věc. Ukázali zde taky, že i   na takovém místě se lidé   měli stále potřebu bavit,   navazovat přátelství... A   také díky odvaze některých   máme dodnes možnost vidět   na fotografiích, jaké to tam   opravdu bylo. Za mě tedy   super film - nechybělo   napětí, akce, i nějaké to   uvolnění ve formě zábavy   (divadlo), i brutalita,   násilí, zoufalství, ale i   naděje. Hlavní hrdina   neskutečný sympaťák, jeho   přátelé též.
martin.stusak.9
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.10.2019
O hrůzách v koncentračních   táborech už toho bylo   natočeno více než dost, ale   jak je tímto snímkem vidět,   náměty ještě stále jsou.   Tentokrát se na to podívali   španělští tvůrci a to   prostřednictvím   španělského vězně   Francesca Boixe, který v   koncentračním táboře   Mauthausen působil pro   německé dozorce z řad SS   jako fotograf, který se   vzniklé fotografie, jako   důkaz dění za zdmi tábora,   později za každou cenu   snažil zachránit. Film   natočený na základě   skutečné události, ve   kterém se tvůrci snažili i   o scény dle dochovaných   fotografií, které jsou   ukázány na konci během   závěrečných titulků. V.   Boix zvěčnil bídu a   degradaci vězňů v celé   své ryzí nahotě. Není   divu, že se takovýto   materiál Němci snažili   zničit. Mnohé scény   samozřejmě už známe. Jako   třeba schody smrti v   kamenném lomu. Snímek je   tímto hodně podobný našemu   českému 'Přežil jsem svou   smrt' (1960) s Františkem   Peterkou v hlavní roli,   jehož příběh se v   Mauthausenu také odehrává.   Rozdíl je pouze v postavách.   A však přeci jen mají jedno   společné. Oba byli   komunisté. Španělský   snímek však velice   zaostává v dramatickém   charakteru. Zvěrstva členů   SS nejsou tak šokující, jak   by správně být měli. O   nějakých emocích se nedá   hovořit už vůbec. Možná   je to způsobeno tím, že je   v určitých scénách znát   poetický tvůrčí nádech,   což je v tomto případě   spíše na škodu. Pokud to   tedy mělo sloužit k   dalšímu varovnému   vyzdvižení nacistické   krutosti, tak v tomto   případě to hodně ztrácí   na bodech. Po výpravné   stránce nelze nic upřít.   Snímek je dějově   minimalistický a tak spíše   působí jen jako obyčejná   jednoduchá vyprávěnka.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Maigret a noc na křižovatce (1...

22:30 - 00:10

49 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

ČT2 - Bratrství

22:45 - 00:20

34 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

NOVA - Na vaší straně

23:05 - 23:45

14 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

22:45 - 23:50

34 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190498
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376373
Obsahů a biografií: 178209

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10