Ég man þig (2017)

Ég man þig
51.3 %
 
 

Další název: I Remember You

    Žánr: mysteriózní / horor
    Země: Island
    Délka: 105 min.
POZOR, SPOILER

Nějaká žena se asi zbláznila. Chová se hodně podivně, nakonec se oběsí. V kostele v Hesteyri. Všude je nepořádek a na zdi nápis ohreinn.

K mrtvole je povolán psychiatr Freyr. Mrtvá žena je Halla Unnsteinsdottirová z Flatyeri. Freyr si má promluvit s doktorem Einarem Guojonssonem. To je muž, který ji našel. On to udělá a za tento rozhovor mu pak doktor děkuje. Freyrovi a jeho ženě kdysi zmizel jejich syn Benni. Dodnes nikdo neví kam.

Na Hesteyri připlouvají manželé Garoar Magnusson a Katrin Porsdottirová. Ti dva se rozhodli koupit nedaleko místa činu domek. Je to barabizna, kterou chtějí renovovat a udělat z toho něco pro turisty. Je s nimi ještě blondýna Lif Einarsdottirová.

Freyra navštíví soudní vyšetřovatelka Dagny, se kterou se setkal již u oběšené ženy.

Katrin při procházce najde hřbitov a v něm místo, které vypadá jako by někdo vytáhl z hrobu kříž.

Freyr má v noci službu v nemocnici. Přestane fungovat elektřina a on vidí ve výtahu blonďatého chlapce. Když výtah dohoní, je prázdný. Jde tedy do pitevny, kde vytáhne mrtvolu sebevražedkyně a najde na jejích zádech jizvy ve tvaru kříže. Vyšetřovatelka mu pak ukáže film, na kterém je něco o stěhování kostela, kde našli mrtvou. Stalo se tak v roce 1956 a vesničanům se to nelíbilo. Navíc tam byl nalezen nápis ohreinn, naprosto stejný jako v současnosti. Detektivové mají také fotku, na které je Hala jako dítě. S celou třídou. Na ní je i chlapec jménem Bernodus Pétursson. To on ničil kostel. Pak zmizel, nikdo neví kam.

Katrin jde ven pro chlazené pivo a zaujme ji cosi v potůčku. Je to kříž. Následně ji vyděsí nějaký obličej. Pak padá se schodů a udělá si něco s nohou.

Fryer vypátrá, že Bernodus byl jako dítě šikanován a na jeho zádech byly nalezeny jizvy ve tvaru kříže. Také vyjde najevo, že tytéž jizvy měly všechny oběti tajemných nehod. Tyto nehody se staly lidem, kteří byli na oné školní fotografii s Halou. Ještě dva lidé z fotky jsou naživu.

Katrin slyší zvuk a jde se podívat. Vidí otisky mokrých nohou, které vedou pod dům. Vleze tam také a najde zetlelou mrtvolu. Vtom za ní poklop zapadne.

Fryer a Dagny jsou u muže z fotografie, ale přišli pozdě. Je mrtev a na zádech má nám známé jizvy a u sebe nahoře v podkroví fotky, které nenechají Fryera v klidu. Nato jdou navštívit poslední žijící osobu. Je to stará schizofrenička Ursula, zcela mimo tento svět. Ale na fotku ze školy reaguje. Prý je všechno zelené.

Katrin ve snu vidí chlapce, pak vychází najevo, že nedávno porodila mrtvé dítě. Garoar přiznává, že mezi ním a Lif cosi bylo.

Fryer s manželkou navštíví autistu Oleho, kamaráda Benniho. Fryer si totiž na něj vzpomněl, že mluvil o zelené ponorce a tam se prý Benni ukryl. Tato návštěva však nebyla úspěšná. Manželka Fryera seznámí s mužem, který tvrdí, že jej Benni kontaktoval. Prý je vězněn mezi dvěma světy a pokud se nevysvětlí, co se stalo, tedy přesněji, pokud se nenajde jeho tělo, nemůže Benni pokračovat v cestě do toho jiného světa. Fryer tomu nevěří a chce odejít, když muž řekne jméno Bernodus. Prý o něm Benni stále mluví.

Garoar a Lif vztah udržují a chtěli to Katrin říci až ve městě. Když se chtějí políbit, někdo mezi ně hodí kámen. Oba jej pronásledují až do napůl zbořené chalupy. Zde ten někdo způsobí otřes a Garoa i Lif jsou zavaleni padajícím zdivem. Když sem přiběhne Katrin, Lif ještě dýchá, a tak si bere její mobil a běží na horu, kde je signál. V mobilu pak najde důkaz, že spolu ti dva zavalení čekají dítě. Katrin svůj nápad Lif pomoci ihned přehodnotí.

Fryer opět vidí blonďatého kluka, jako tehdy ve výtahu. Jde za ním a dojde na loď s nápisem stejným jako v kostele. Zde najde Uršulu. Už má na zádech kříže a tvrdí, že ten, kdo jí to udělal je Bernodus. A také vypráví, že ví, jak zmizel. On totiž kdysi dávno před nimi, tedy dětmi, utíkal. Vběhl na tuhle loď a ta odplula. Když přistála v Hesteyri, Bernodus vylezl a ukryl se do domu, kde je nyní Katrin. Už docela sama. To vlastně ona nalezla jeho zetlelé zbytky. A ona již nechce žít. Vleze si proto znova za Bernodusovými ostatky…

Dagny konečně objeví nové souvislosti s Benniho zmizením. A tím vlastně odhalí, jak a k čemu došlo. Jen se musí její hypotéza potvrdit…  Autor: Pitryx

režie:
Óskar Thór Axelsson
 
 
hraje:
Jóhannes Haukur Jóhannesson (Freyr), Elma Stefanía Ágústsdóttir (Sara), Þorvaldur Davíð Kristjánsson (Garðar), Anna Gunndís Guðmundsdóttir (Katrín), Ágústa Eva Erlendsdóttir (Líf), Sara Dögg Ásgeirsdóttir (Dagný), Jóhann Sigurðarson (Sera Einar), Þröstur Leó Gunnarsson (velitel), Sveinn Þórir Geirsson (Eílas), Ragnheiður Steindórsdóttir (Úrsúla), Þór Túliníus (Veigar), Júlía Hannam (Halla), Arnar Páll Harðarson (Bernódus), Bjarni Kristbjðrsson (óli), Gudni Geir Jóhanneson (Benni), Jóhanna Vigdís Arnardóttir
 
 
námět:
Yrsa Sigurðardóttir (román "Ég man þig" (2010))
 
 
scénář:
Óskar Thór Axelsson, Ottó Geir Borg
 
 
kamera:
Jakob Ingimundarson
 
 
výprava-architekt:
Heimir Sverrisson
 
 
kostýmy:
Helga Rós V. Hannam
 
 
střih:
Kristján Loðmfjörð
 
 
zvuk:
Bård Farbu, Agnar Friðbertsson, Vidar Grande, Siri Schippers Skaar, Mats Lid Støten
 
 
vedoucí produkce:
Erlingur Jack Gudmundsson
 
 
výtvarník:
Hulda Helgadóttir, Heimir Sverrisson
 
 
koproducent:
Ruben Thorkildsen
 
 
masky:
Harpa Haraldsdóttir, Áslaug Dröfn Sigurðardóttir, Gunnhildur Ólafsdóttir
 
 
asistent režie:
Hálfdán Theodórsson (první), Vigfús Þormar Gunnarsson (druhý)
 
 
producent:
Skúli Fr. Malmquist, Sigurjon Sighvatsson, Þórir S. Sigurjónsson
 
 
casting:
Nanna Kristín Magnúsdóttir
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.