Duben
ohodnotit

Edi

Země:
Rok:
2002
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
4.3.2004
„Žije ze dne na den a ztělesňuje dobrotu a naději.“
Popis / Obsah / Info k filmu Edi
Edi pečuje o Jureczka, který je poněkud mdlého rozumu. Živí se sběrem šrotu. Jsou to sice bezdomovci, ale okolí je respektuje. Jejich rozmluvy nepostrádají smysluplnost. V jakési krčmě poznají bratry, kteří obchodují s alkoholem a jsou pověstní bezohledným vymáháním dluhů. Po smrti rodičů se starají o svou sedmnáctiletou sestru. Žárlivě ji střeží před muži a po večerech ji zamykají. Protože je Edi slušný a sečtělý, ale i notně nevzhledný, najmou ho na její hlídání. Jednoho večera dívka vymámí od bezelstného Ediho klíč a po třech měsících se ukáže, že je těhotná. Dívka prohlásí, že ji znásilnil Edi. Bratři ho krutě zmrzačí. Navíc mu vnutí nemluvně. Aby o ně mohl pečovat, odjede Edi s Jureczkem k příbuzným na venkov. K dítěti přilne otcovskou láskou, ale není mu jí dopřáno. Objeví se bratři se sestrou, která se nakonec za svého milence provdala, a děcko Edimu odeberou. Ten se s Jureczkem opět vrací do města ke své poctivé obživě. Ediho ztělesnil Henryk Gotebiewski, kdysi dětská filmová hvězda, dnes zámečník.
38. MFF Karlovy Vary


Popis / Obsah / Info k filmu Edi
Oceňovaný debut scenáristy a režiséra Piotra Trzaskalského s prostým názvem Edi zapadá do sociálního trendu polské kinematografie, věnujícího se problémům obyčejných lidí v nových společenských podmínkách. Titulní hrdina je bezdomovcem „volbou“ (podobně jako hrdinové Vojnárových Lesních chodců) na rozdíl od svého kamaráda, poněkud retardovaného a naivního Jurka, jenž je bezdomovcem „údělem“. Oba se pohybují se svou károu ulicemi Lodže a sběrem získávají peníze především na alkohol. Sečtělý a hloubavý Edi připomíná zčásti stoického a vyrovnaného filozofa, zčásti biblickou postavu. Vzdoruje nepříznivému údělu s mlčenlivým klidem a bez rozpaků se obětuje pro dobro druhých, aniž se ptá „co za to“. Mlčí, i když se stane obětí dvou surových místních gangsterů, jejichž mladičká sestra ho obvinila, že ji přivedl do jiného stavu. Později na sebe beze slova vezme břímě „otcovství“ a odjede s Jurkem a miminkem na venkov do hospodářství, jež kdysi opustil a v němž žije jeho bývalá žena se současným manželem. Když pak musí dítě vrátit pravým rodičům, opět se mlčky vrací s Jurkem do města, aby dál jezdil s kárkou a sbíral odložené věci. – Piotr Trzaskalski a spoluscenárista Wojciech Lepianka se inspirovali zahlédnutou postavou opilého bezdomovce s károu a příběhem zenového Mistra, který se mlčky ujal „otcovství“, z něhož byl neprávem obviněn. Mladý filmař se hlásí také k Hrabalovi, jehož poetiku snímek skutečně vzdáleně připomíná zejména baladičností, vcítěním i jakýmsi mystickým rozměrem. Tvůrci neusilovali o dokumentaristické zachycení reality, nicméně se skutečnosti samozřejmě hodně přiblížili. Autentičnost zdůrazňuje navíc důsledné obsazení neherců nebo málo známých herců. Představitel Ediho (který má životní úděl vepsaný ve tváři) Henryk Gołębiewski byl v sedmdesátých letech populárním dětským hercem, k filmu se však v epizodních rolích vrátil až na sklonku století. Hercem je Jacek Braciak, který představuje „dítě boží“ Jurka. – Chronologické vyprávění s malými časovými skoky doplňují vracející se leitmotivy prudkého deště a Ediho útržkovitých vzpomínek na dětství (motiv chlapce na dřevěném molu nad vodou). – Snímek představuje mezi tituly v našich kinech nevšední výjimku.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2004/3


Popis / Obsah / Info k filmu Edi
Citlivě natočený příběh sběrače kovového šrotu Ediho. Peníze, které získává sběrem šrotu, obvykle propije v hospodě, kde se scházejí také jeho další kolegové sběrači. Jeden z nich je na záchodku smrtelně zraněn dvěma mafiánskými bratry, kteří na něm vymáhali dluh. O několik dní později dají bratři Edimu zvláštní nabídku, aby doučoval jejich sedmnáctiletou sestru, kterou po smrti rodičů vychovávají. Ediho si vybrali ze dvou důvodů: vědí, že jeho vášní je sbírání a četba knih nalezených na smetišti, druhým důvodem je pak jeho ošklivost, zaručující, že se dívka nezaplete. Za několik měsíců se však ukáže, že jejich sestra je těhotná. První podezření padne na cikána, který se o jejich sestru již dlouho zajímal. Když rozčilení bratři slibují krutou pomstu, dívka ve snaze ochránit svého milovaného řekne, že otcem dítěte je Edi.
Febiofest 2004


Popis / Obsah / Info k filmu Edi
Najlepší priatelia Eddie a Jurek sa živia zberom šrotu na uliciach veľkého mesta. Náš príbeh sa začína, keď dvaja bratia, gangstri, ktorí vládnu v susedstve, ubijú na smrť jedného zberača. Toto je spôsob bratov, ako si vynútiť peniaze za nelegálne predávaný alkohol. O niekoľko dní prídu za Eddiem s nezvyčajným návrhom. Chcú, aby vzdelával ich 17-ročnú sestru Princess, ktorú vychovávali od smrti svojich rodičov. Bratia si vybrali Eddieho, pretože vedia o jeho vášni – Eddie je zanietený čitateľ a schová si každú knihu, ktorú nájde v smetiach. Druhým dôvodom je, že Eddie je taký škaredý, že bratia sú si istí, že ich bujará sestra s ním nebude spať. O tri mesiace neskôr vyjde najavo, že Princess je tehotná. Bratia hneď podozrievajú Cigána – mladého dodávateľa nelegálneho alkoholu, ktorému sa dievča vždy páčilo. Keď v zúrivosti prisahajú pomstu, Princess ochráni svojho milého a povie bratom, že otcom je Eddie…Takto sa začína príbeh. Filmový debut talentovaného režiséra rozpráva o krutej realite dnešnej spoločnosti s pokorou, ľudskosťou a humorom.


Popis / Obsah / Info k filmu Edi
Citlivý příběh o Edim - sběrači kovového šrotu i knih. Peníze, které za kov získá, obvykle propije spolu se svým parťákem Jurečkem v hospodě, kde se setkává s mafiánskou dvojicí drsných bratrů. Bratři Ediho požádají, aby doučoval jejich sestru, kterou po smrti rodičů vychovávají. Ediho si vybrali, protože vědí, že jeho vášní jsou knihy a že je Edi sečtělý. Ale také proto, že není Edi atraktivní a krásná sestra mu nepodlehne. Za několik měsíců se však ukáže, že je sestra těhotná. Podezření padá na cikána, který se o sestru dlouho zajímal. Sestra pod strachem pomsty bratrů označí Ediho za otce dítěte....


Popis / Obsah / Info k filmu Edi
Edi a Jureček přežívají v městě ve staré továrně, živí se tím, co najdou či seberou. Peníze, ke kterým občas přijdou, utratí v honky - tonky baru, kde je zavražděn Ediho známý. Po vraždě se Edi ocitá pod zvláštním tlakem dvou bratrů a jejich setry, která Ediho určí za otce svého nechtěného dítěte. Proč si vybrali zrovna Ediho?
Polský film „Edi“ Piotra Trzasklaského získal vedle mnoha domácích cen i ceny na mezinárodních filmových festivalech m.j. jmenujme alespoň cenu ekumenické poroty a cenu Fipresci MFF v Berlíně 2003, cenu Philip Moriss na MFF v Karlových Varech. Polská republika nominovala film Edi na Oscara Americké filmové akademie 2004.


Popis / Obsah / Info k filmu Edi
Priatelia Edi a Jurek sa živia zberom železného šrotu. Edi miluje knihy, je vášnivý čitateľ a preto ho miestni gangstri nútia, aby vyučoval ich sedemnásťročnú sestru. Keď vysvitne, že dievča je v druhom stave, za otca považujú Ediho...
FILM OCENENÝ ZLATÝM KĽÚČOM ZA RÉŽIU NA XI. MFF ART FILM TRENČIANSKE TEPLICE 2003
reklamní materiály distributora


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376364
Obsahů a biografií: 178200

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10