Duben
ohodnotit

Eden a potom...

L'éden et après

Rok:
1970
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
1.9.1990
„Detektivní příběh o krádeži obrazu moderního autora z konce minulého století“
Popis / Obsah / Info k filmu Eden a potom...
Slovensko-francouzský koprodukční film. Romantický a dobrodružný příběh krásné mladé Violetty v krajině zobrazené na pohlednici, kterou našla v kapse zavražděného muže. Setkává se zde s postavami, které zná z kavárny Eden. Hledá obraz svého prastrýce, významného avantgardního malíře a informace dostává od umírajícího muže. Film byl natočen ve slovenské a francouzské verzi.

Autor/Zdroj: Bartošková Šárka/Československé filmy


Detektívny príbeh o krádeži obrazu moderného umelca z konce minulého storočia. Príbeh sa odohráva na rozhraní sna a skutočnostia zachytáva skupinu mladých univerzitných štufrntov, ktorí sa v kaviarni Eden oddávajú improvizovaným výstupom.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Popis / Obsah / Info k filmu Eden a potom...
Francouzského režiséra a spisovatele Alaina Robbe-Grilleta známe především jako spoluscenáristu filmu Alaina Resnaise Loni v Marienbadu. Po snímku Muž, ktorý luže (1968) je film Eden a potom . . . (1970) druhou Robbe-Grilletovou spoluprací se slovenskou Kolihou; jeho film však nemá s naší realitou mnoho společného, přestože je ve scénáři situován do kteréhosi středoevropského městečka. Autor zůstává i ve svých filmech věrný postupům „nového románu", odmítá především klasický příběh a postavy s jejich kauzalitou a psychologií. Eden a potom . . . se odehrává na rozhraní snu a skutečnosti. Barvotisková, značně nepřehledná detek-tivní historka o ukradeném obrazu je jen součástí přediva efektních spekulací na téma vznikání vyprávění. - V kavárně Eden se schází skupina universitních studen-tů, aby se zde oddávala improvizovaným výstupům. Ty vycházejí z „pokleslé" literatury a pod ironickou slupkou skrývají jejich romantické sny na téma násilí a vášně. S příchodem exotického cizince Duchemina (možná jen představa dívky Violety) se začíná rozvíjet exotické dobrodružství. V něm se dívka při pátrání po svém ukradeném obrazu dostává na tuniský ostrov Džerba. Zde se setkává se svými přáteli, Ducheminem i kavárenským číšníkem Francem, jimž však přisoudí role lupičů, postupně hynoucích ve snaze obraz získat. - Nejasné improvizace z Edenu nabývají větší srozumitelnosti v logičtějším snovém příběhu, takže některé scény i postavy existují ve dvou variantách, přičemž ta jasnější je méně věrohodná. - Robbe-Grilletova poetika pohrávání si s konvencemi vyprávění se může jevit dnes jako prázdná a chladná a film Eden a potom . . . jako neplodný experiment, zajíma-vý pro nás obsazením některých slovenských herců a dokumentující dobu svého vzniku.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376379
Obsahů a biografií: 178209

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10