ohodnotit

Dvaasedmdesátka

Další název:
Number Seventy-Two
Žánr:
Rok:
1948
Délka:
75 minut
Premiéra v ČR:
9.10.1953

Komentáře k filmu Dvaasedmdesátka

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 6
Matematicka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.10.2012
Perfektní a velice hlubokou   předlohu Františka Langra   (četla jsem ji už dvakrát a   pokaždé mě oslovila trochu   jinak) se bohužel nepodařilo   dobře převést do filmové   podoby. Doporučuji přečíst   si hru, která vám vysvětlí   vše podstatné. Ráda bych   hru taky viděla jako   divadelní představení, ale   bohužel se dnes už nikde   nehraje - z pro mě   nepochopitelných důvodů   (že by pro nás nebylo   aktuální téma   spravedlnosti?). Velice silná   témata spravedlnosti, lásky   k druhému člověku a   pochopení pro něj, byť   dosud neznámému a   vzdálenému, a o tom, co   nelze slovy vyjádřit...   bohužel ve filmu tolik   nevyniknou.
Hortensie
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 16.10.2012
Z tohoto snímku jsem poněkud   na rozpacích. Nečetla jsem   ani neviděla na divadle   původní Langerovu předlohu,   tudíž nemohu porovnávat a   soudit, kde by příběh   Dvaasedmdesátky vynikl lépe   - zda na divadelním jevišti   (neboli tzv. divadlo na   divadle) či přenesené do   filmu. Nejsem tedy ovlivněna   jakýmkoliv srovnáváním,   ale i tak je můj pocit z   filmu poněkud zmatený. Na   jedné straně výborně a   velmi procítěně zahraná   role paní Medřickou - byla   skutečně fenomenální   herečka, o tom není pochyb.   Vladimír Šmeral, ač jinak   též výborný herec, zde   však svou roli víc   odříkává než prožívá,   ale možná je to samotným   scénářem, který z jeho   postavy děla víc než   zmateného "hrdinu".  

Samotná   myšlenka zinscenování   příběhu vězeňkyně na   divadelním jevišti je   výborná, ovšem závěr, ten   to totálně zabil, bohužel.   Namísto skutečného dramatu   se jedná o jakýsi   nepovedený pokus o rádoby   happy-end s milostným   klišé. Nechci se zde více   rozepisovat s ohledem na   skutečnost, že někdo, kdo   film nezná, se na něj chce   podívat, ale pro mne byla   finální scéna opravdu   zklamáním na celé čáře,   do celkové atmosféry dramatu   se vyvrcholení celého   příběhu vůbec nehodilo. I   přes tento negativní jev   /alespoň pro mne/ dávám   filmu 70 procent, jelikož   herečka typu paní Medřické   si to za svůj výkon zcela   jistě zaslouží.

Ostatní je spíše jen   přihráváním, skutečná   dramatická atmosféra zde   chybí...a co je naprosto   zoufalé, bezbarvé a   nepřirozené, to je výkon   paní Burešové v roli   sokyně hlavní hrdinky.   Typově ani hereckým projevem   se na svou postavu vůbec   nehodila. Nechci tím   snižovat v žádném   případě profesní kvality   této herečky, ovšem zde do   své postavy jakoby nepatřila   vůbec.
Dusinka.21
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 8.11.2019
Velmi rozvláčné
Film jsem viděl až nyní, na   "stará kolena" na   CS Filmu. Dana Medřická byla   určitě výborná herečka,   ale spíš jí seděly   "údernice" typu dr.   Fastové než životem   zkroušené ženušky a   manželky věřící v   nehynoucí lásku. Celkově to   není až tak špatné, ale   místy vysloveně nudné, tzv.   divadelní pasáž by mohla   být o polovinu kratší a   stačilo by to. Jak už tady   padlo - totální fiasko je   závěr, to je takový pokus o   červenou knihovnu a kde nic,   tu nic. Vladimíra Šmerala   mám rád, ale ta role   zmateného milovníka mu taky   příliš nesedla. Přesto se   dalo dokoukat, s   přihlédnutím k době vzniku   to jistě patří i k tomu   lepšímu, co se tehdy   natočilo.
curil
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 29.7.2010
Film byl několik dlouhých   let zakázán, protože v   padesátých letech postrádal   přiměřenou revolučnost.   Původně byl příběh   inscenován Františkem   Langrem jako divadlo na   divadle, po přenesí do   filmové podoby jako   "divadlo ve filmu"   přestává tento princip   fungovat.
jarda53
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 29.7.2010
Na divadle to nemusí být   špatná hra ale pro film do   kin to není nic světového.   A kdyby ve filmu nehrála   výborně D. Medřická, tak   to tam mohlo ležet pořád.   Nemám potuchy, že by se to   opíralo o nějakou skutečnou   událost. U dnešního vězně   č.1, Kájínka, by taková   rekonstrukce pro něj   znamenala hodně, ale zase by   to ukázalo, že unás v   justici je všechno shnilé..
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 25.7.2019
Už ten debilní začátek   naznačí, o co půjde. Půl   roku nevěděla o manželovi,   že ho živí falešná hra   karet chá chá. Tak tomuhle   snad nevěřil ani autor sám.   Hnus hudba a pak klavír mi   lezly na nervy celý film.   Herci nic nehráli, protože   nebylo co. Takže za plus   stojí jen celkově příběh,   jako takový, ale to je samo o   sobě hodně málo. Přesto tu   dvacku za to dávám.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih94650minih94650Hitchcock (2012) 
Hitchcock n
minih60025minih60025Fanfaron, malý klaun (1968) 
Fanfaron, malý klaun n
minih6850minih6850Drahá maminko (1981) 
Mommie Dearest n
minih109197minih109197Slavík a růže (1967) 
Slavík a růže n
minih5416minih5416Čas lásky a naděje (1976) 
Čas lásky a naděje n
minih61883minih61883Dvě klubíčka (1962) 
Dvě klubíčka n
minih29376minih29376Jen počkej! (1969) [TV seriál] 
Nu, pogodi! n
minih68104minih68104Holčička nebo chlapeček (1966) 
Holčička nebo chlapeček n
minih57208minih57208Nikdo není dokonalý (1997) [TV pořad] 
Nikdo není dokonalý n
minih43500minih43500Labyrint (2012) [2k digital] 
Labyrint n

Hodnocení:n12345678910

Hodnocení filmu

59.2 % (13)
5   - curil
4   - jarda53
4   - Erkul
2   - Pitryx
7   - Hortensie
7   - melakara
8   - Matematick
5   - nick4
6   - Kycky
7   - fred.appl
10 - dederon
6   - rosta12
6   - Dusinka.21
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 158841
Osobností: 650966
Fotografií: 608888
Plakátů: 290002
Obsahů a biografií: 146041

Poslední komentáře

Batman se vrací (1992)

Batman se vrací
A máme tu Burtona podruhé.   Tentokrát hned se třemi   protivníky. Keaton opět ve   filmu zářil, stejně jako   Devito a Pfeiffer. Atmosféra   více >

Autor: AtemuLukas | Hodnocení: 9 / 10

Temná legenda 2 (2000)

Temná legenda 2
No s tím bráchou to zabili.   O nic lepší než první   film, snad kapku více gore,   ale ani tak nic moc. Dvacet %   je tak akorát.

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10

Batman (1989)

Batman
Tak tohle je old school   Batman. A tím myslím, že se   tu nejedná o načinčané   dílo, které hraje hodně na   moderní technologie, jak to   více >

Autor: AtemuLukas | Hodnocení: 9 / 10

Temná legenda (1998)

Temná legenda
Vyvražďovačka bez gore   efektů je na nic. Nemá to   ten pravý šmrnc. Je ovšem   fakt, že jsem nepoužil   rychloposun. Zato na čas   jsem více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10

Zločin v Posázavském Pacifiku (2...

Zločin v Posázavském Pacifiku
Pan Havelka zřejmě chtěl   napodobit pana Procházku z   Plzně, ale nevyšlo to. S   panem Vačkářem do toho   totiž najebali tolik   písniček, že více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 4 / 10

Zdarma
aplikace
pro mobil
ke stažení

Copyright © 2003-2019, HyperMedia, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.

Load: 0.049/0.036