Dva pro Texas (1998)

Dva pro Texas (Two for Texas)
70.9 %
 
 

Two for Texas

Další název: Dva za Texas

    Žánr: krimi / western
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 95 min.
Televizní snímek Dva pro Texas líčí osudy dvou uprchlých vězňů z luisianského vězení Hugha Allisona a Sona Hollanda (Kris Kristofferson a Scott Bairstow). Příběh se odehrává na pozadí skutečných historických událostí, kdy stát Texas, který do roku 1836 byl součástí mladé mexické republiky, bojuje za svoji nezávislost. Snaha mexické vlády zavést v Texasu místní daně a omezit příliv dalších Američanů vedla k povstání amerických osadníků v roce 1835. Mexický prezident Santa Ana sice v tažení proti povstalcům dobyl pevnost Alamo, kde byla pobita celá posádka, ale když generál texaských osídlenců Sam Houston (Tom Skerritt) v rozhodující bitvě u San Jacinta drtivě zvítězil a donutil Santa Anu ke kapitulaci, utvořila se samostatná texaská republika v čele s Houstonem jako prezidentem.

Dva hlavní hrdinové Hugh a Son se nakonec po strastiplné cestě plné nebezpečí a za vydatné pomoci mladé indiánky Sany (Irene Bedard) dostanou až ke generálovi Houstonovi, který je přijme do svého vojska. Snímek končí závěrečnou rozhodující bitvou u San Jacinta, kdy texaské vojsko, které dokonale využilo momentu překvapení a během 18 minut totálně zdecimovalo mexické jednotky.

Dobře natočené televizní drama zaujme nejen milovníky dobrodružství ale i diváky, kteří se zajímají o americké dějiny.  Autor: Charlie35

režie:
Rod Hardy
 
 
hraje:
Kris Kristofferson (Hugh Allison), Scott Bairstow (Son Holland), Tom Skerritt (Sam Houston), Irene Bedard (Sana), Peter Coyote (Jim Bowie), Rodney A. Grant (Iron Jacket), Marco Rodríguez (generál Santa Anna), Richard Jones (hluchý Smith), Julio Cedillo (poručík Herrera), Alex Morris (otrok Rex), Victor Rivers (Emile Landry), Tom Schuster (Alcide Landry), Karey Green (Susannah Dickinson), Richard Nance (psanec Pike), Lonnie Rodriguez (vrchní seržant), Woody Watson (poručík Burnett), Carlos Compean (kapitán Trejo), James Terry McIlvain (Luke), Larry Brothers (psanec Clay), Rick Dennis (psanec Mac), Roy Burger (Matt), Billy L. Frank (Hank), Rodger Boyce (kuchař Ned), Daniel O'Callaghan (Jones), Robert Lott (Kelly), Yvette Ancira (Emily Morgan), Bruce Stewart (mexický voják)
 
 
námět:
James Lee Burke (román)
 
 
scénář:
Larry Brothers
 
 
kamera:
David Connell
 
 
hudba:
Lee Holdridge
 
 
kostýmy:
Dan Moore
 
 
střih:
Michael D. Ornstein
 
 
zvuk:
Susan Kurtz, John Pritchett, Phillip Seretti (supervize), Janja Vujovich (koordinátorka postprodukce)
 
 
zvláštní efekty:
Matt Vogel (koordinátor)
 
 
masky:
Kathleen Crawford
 
 
spolupráce:
Adam Joseph
 
 
výprava:
Cary White
 
 
výkonný producent:
Lois Bonfiglio
 
 
producent:
Dennis Bishop
 
 
kaskadér:
David Alvarado
 
 
casting:
Julie Selzer
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.