Jeden svět
ohodnotit

Dreamgirls

Žánr:
Rok:
2006
Délka:
131 minut
Premiéra v ČR:
22.2.2007
„Jeden svět všechno změní.“
Popis / Obsah / Info k filmu Dreamgirls
Jednoduchý a přitom neuvěřitelně silný je příběh muzikálu Dreamgirls oscarového scenáristy a režiséra Billa Condona. Zachycuje trnitou cestu za slávou v podání dívčího tria Dreamettes, jejich vzestupy a pády, oběti, které musely svému snu přinést, a hlavně je plný skvělé hudby. Film vznikl podle stejnojmenného divadelního muzikálu, který patří k tomu nejlepšímu, co vzniklo na prknech proslulého divadla Broadway. Curtis Taylor (Jamie Foxx) prodává auta, ale rád by prorazil v hudebním průmyslu – touží po vlastní nahrávací společnosti a písničkách, které budou hrát ta nejposlouchanější americká rádia. Na lokální pěvecké soutěži v Detroitu potkává tři dívky, jež by mu mohly ve splnění jeho snu pomoci. Deena (Beyoncé Knowles) je nadpozemsky krásná, Effie (Jennifer Hudson) velmi talentovaná a Lorrell (Anika Noni Rose) dokonalý spojovací článek. Brána k úspěchu se jim začne otevírat, když dostanou nabídku zpívat vokály v písničkách aktuální hvězdy Jamese „Thunder“ Earlyho (Eddie Murphy), který účinně mísí rock´n´roll se soulovou muzikou. Čím dál ambicióznější Curtis jim ale umetá cestičku k vlastní kariéře. Otázka je, zda cena, kterou všechny tři za výstup na vrchol zaplatí, nebude přece jen příliš vysoká.

„Všichni známe ten pocit, kdy zoufale toužíme po něčem, co nemůžeme mít. Snad každému se už stalo, že ho jeho nejbližší nechali ve štychu, nebo že obětoval všechno kvůli jedinému cíli a až v něm si uvědomil, že to nestálo za to. Tyhle zásadní životní zlomy proměnily na první pohled běžný muzikál v něco mimořádného a já jsem se to pokusil přenést i do filmové verze,“ říká režisér Condon.

Mimořádnosti filmu Dreamgirls dodává i jeho obsazení. Jamie Foxx, držitel Oscara za ztvárnění zpěváka Raye Charlese, jedna z nejpopulárnějších zpěvaček současnosti Beyoncé Knowles, finalistka americké pěvecké soutěže Pop Idol (obdoba Superstar) Jennifer Hudson a herecké legendy Danny Glover a Eddie Murphy – ti všichni velmi přesvědčivě na pozadí osobních příběhů svých postav mapují americkou hudební scénu na přelomu 60. a 70. let minulého století. Členky ústředního dívčího tria vybírali castingoví režiséři ze 780 zpěvaček úmorných šest měsíců. Vyplatilo se. „Ty tři jsou tak přesvědčivé a dobré, že po skončení filmu začnete hned shánět lístky na koncert,“ říká Jamie Foxx.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Dreamgirls
Písně (text, hudba):

I'm Looking for Something - (Henry Krieger, Tom Eyen)
Goin' Downtown - (Henry Krieger, Tom Eyen)
Takin' the Long Way Home - (Henry Krieger, Tom Eyen)
Move - (Henry Krieger, Tom Eyen)
Fake Your Way to the Top - (Henry Krieger, Tom Eyen)
Big - (Henry Krieger, Tom Eyen)
Cadillac Car - (Henry Krieger, Tom Eyen)
Steppin' to the Bad Side - (Henry Krieger, Tom Eyen)
Love You I Do - (Henry Krieger, Siedah Garrett)
I Want You Baby - (Henry Krieger, Tom Eyen)
Family - (Henry Krieger, Tom Eyen)
Dreamgirls - (Henry Krieger, Tom Eyen)
Heavy - (Henry Krieger, Tom Eyen)
It's All Over - (Henry Krieger, Tom Eyen)
And I Am Telling You I'm Not Going - (Henry Krieger, Tom Eyen)
Love Love Me Baby - (Henry Krieger, Tom Eyen)
I'm Somebody - (Henry Krieger, Tom Eyen)
When I First Saw You - (Henry Krieger, Tom Eyen)
Patience - (Henry Krieger, Tom Eyen)
I Am Changing - (Henry Krieger, Tom Eyen)
Perfect World - (Henry Krieger, Tom Eyen)
I Meant You No Harm - (Henry Krieger, Tom Eyen)
Lorrell Loves Jimmy - (Henry Krieger, Tom Eyen)
Family (reprise) - (Henry Krieger, Tom Eyen)


Popis / Obsah / Info k filmu Dreamgirls
Několik let po příznivém ohlasu filmové verze muzikálu Chicago (2002, FP 5/2003) se jeho scenárista Bill Condon vrátil k dalšímu úspěšnému muzikálu Dreamgirls a jeho stejnojmennou adaptaci tentokrát i sám režíroval. Původní kus měl premiéru 20.12.1981 v broadwayském Imperial Theatre. Během čtyř let se tam dočkal více než patnácti set představení a pak byl uveden na zájezdech ve Spojených státech i ve světě. Mimo jiné získal šest prestižních cen Tony. Jevištní muzikál nastudoval uznávaný choreograf a režisér Michael Bennett (1943–1987), jemuž je také film věnován. Autoři předlohy, libretista Tom Eyen a skladatel Henry Krieger (jenž dopsal do filmu čtyři nové písně), se inspirovali osudem slavné zpěvačky Diany Rossové a černošského vokálního tria Supremes, jež v šedesátých letech přineslo do popmusic nový styl soulové hudby, spojený s hudebním vydavatelstvím Motown Records. – Detroitský prodavač cadillaců Curtis Taylor Jr. se chce prosadit v showbyznysu a vsadí na začínající dívčí trio Dreamettes. Nejdříve je spojí se zpěvákem Earlym, pak je však pošle na sólovou dráhu pod novým jménem Dreams. Provede také důležitou změnu, když jako hlavní vokalistku protlačí Deenu Jonesovou, která je sice atraktivní, ale pěvecky méně zdatná než dosavadní korpulentní sólistka Effie. Příběh sleduje v rozmezí deseti let běžné peripetie skupiny od jejího vzestupu až k závěrečnému vystoupení. Do profesních záležitostí pochopitelně významně zasahují i soukromé, převážně milostné vztahy. – Bill Condon vsadil zejména na inscenaci hudebních čísel, jež zpočátku děj pouze ilustrují a až mnohem později začnou vyprávění také rozvíjet. Příběh se odehrává v nejrůznějších prostředích, spjatých s hudbou, tedy v sálech divadel, nočních klubů či nahrávacích nebo televizních studií. Atmosféru dotváří efektní svícení, kostýmy i výprava, jež upomínají na danou dobu, podobně jako krátké ozvuky politického dění (např. rasové nepokoje v Detroitu). Pozornost na sebe strhuje především neznámá Jennifer Hudsonová (vyřazená finalistka americké soutěže Hledá se superstar 2004) v roli Effie, která svou vitalitou zastiňuje i zpěvačku Beyoncé Knowlesovou (Deena) a Jamieho Foxxe (Curtis), jenž se prosadil rolí Raye Charlese v životopisném snímku Ray.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2007/3


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10