Duben
ohodnotit

Dravé ryby

Rumble Fish

Žánr:
Rok:
1983
Délka:
94 minut

Komentáře k filmu Dravé ryby

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 2
prvosenka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.8.2012
DRAVÉ RYBY

Film Francise Forda   Coppoly z roku 1983. Film je   dějově slabší, je to   spíš taková obrazová sonda   do života tehdejší (možná   i dnešní) americké   mládeže. Mozaika snů,   přání, něco v životě   dokázat, být známý,   uznávaný, ale ty metody!   Mladí kluci, kteří se   vlastně jen poflakují po   ulicích a svou slávu a   prestiž budují počtem   pouličních rvaček, které   prožili. Rusty James   vzhlíží ke svému   staršímu bratrovi s   přezdívkou Motorkář. Ten   byl uznávaným vůdcem   takové party a Rusty sní o   tom, že bude jednou jako   Motorkář. Mezitím mu ale   život utíká mezi prsty.   Starší bratr se vrací z   toulek po Americe unavený   svým promarněným životem   právě včas, aby se snažil   bratra varovat před stejným   osudem.

Bravurní, vizuální a   režijní bomba. Coppola je   fakt velký filmař. Plující   mráčky, stíny v temných   ulicích, barevné rybičky v   černobílém filmu, který   odmítá fungovat jako   regulérní drama. Většina   podobných příběhů z   prostředí předměstských   ghett se snaží být   přehnaně akčních, což tu   právě chybí. Je to hodně   odvážné zpracování   tématu, bohužel ale pro   někoho působí nudně.   Pořád to ale znamená mnohem   kvalitnější podívanou,   než kdyby film natočil   méně schopný režisér. I   když v tomto filmu pro   mládež a o mládeži   zůstaly Coppolovy vizuální   představy asi trochu   nepochopeny. Film je hodně   umělecký, ale bohužel nemá   vlastně žádný příběh.   Zato film dokázal přesně   vystihnout a stylizovat   prázdno, které je zjevné a   zcela úmyslné, protože jde   právě o to, jak   stísňující je pocit   ubíjení života na jednom   místě a neschopnost udělat   "něco", vypadnout   ze stereotypu. Stereotyp je   holt prázdný. Coppola   možná až přespříliš   chce aby ten film byl   odlišný a přemýšlivý na   rozdíl od podobných snímků   s tématikou pouličních   gangů. Coppolu dělá velkým   to, že zde to všechno plyne   naprosto přirozeně. Ulice a   ty lidi na nich jsou   uvěřitelní. Vynikající   snímek s výbornou režií,   která je naprosto úchvatná.   Z filmu, i přes jeho   černobílost, čiší   neuvěřitelná živost a   energie. Mladí herci jsou   opravdu draví a celé to   žije při těch toulkách   městem, po barech a   příležitostných bitkách.   Objevuje se tu mnoho mladých   začínajících herců. Matt   Dillon s Rourkem jsou oba   dobří. Matt Dillon přesně   vystihl všechny znaky těch   frajerských "mladších   bráchů." Mickey Rourke   toho legendárního   přemýšlivého drsňáka   zahrál skvěle, ale rozhodně   netlačil na pilu. Místy   vypadal jako zfetovaný,   duchem nepřítomný,   fascinovaný bojovnými   rybičkami v akváriu, které   bojují o své teritorium do   posledních sil, do   nevyhnutelné smrti. Občas,   jen tak mimoděk, utrousí   nějaké moudro vyčtené z   knih. Moc hezký herecký   výkon. Škoda že si tenhle   herec potom tak podělal   kariéru! Diane Lane byla v   mládí nádherná. Potěší   i mladičký Nicolas Cage v   roli frajírka jménem Smokey.   Je skvělý, to je ještě   takový vychrtlý chudáček s   plnou hlavou vlasů, který si   hraje na drsňáka. V malé   roli se tu mihla i Sofia   Coppola.

Je to   zvláštní film, pro   přemýšlivou mládež. A   čem, že vlastně je? Záběr   z filmu: Dillon položil   Rourkovi hlavu na rameno a on   mu říká: Když mi někdo   klade otázku "O čem to   je?", chce se mi   odpovědět "O čem to   není?".
curil
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.4.2010
Ve filmu Francisca Forda   Coppoly ztvárnil Matt Dillon   vůdce pouličního gangu   Rusty Jamese. Ve filmu hraje   dalších několik budoucích   hvězd Hollywoodu, čímž se   film stal dodatečně   proslulým.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Jak chutná smrt (1995)

22:35 - 00:10

81 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

23:40 - 00:30

16 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

23:50 - 00:50

6 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:45 - 00:50

11 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284

Poslední komentáře

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10