Dracula (1931)

Dracula
78.5 %
 
 
    Žánr: horor / fantasy
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 72 min.
„Nejznámější a nejúspěšnější originální verze Draculy.“
POZOR SPOILER!

Do zájezdního hostince přijíždí kočár. Jsou sundávána zavazadla. Jen mladík jménem Renfield je sundat nechce. Míní pokračovat až k průsmyku Borgo. Zviklat jeho rozhodnutí nelze, a tak alespoň obdrží na cestu křížek, který si dá na krk. Na hradě vylézají z rakví upíři. Tři ženy a jeden muž. Tento „muž“ je Dracula a ten pana Renfielda přivítá. Host totiž přivezl smlouvu o pronájmu opatství Carfax. Pak se zraní, což Draculu fascinuje, ale zastaví jej křížek. Když pak Renfield vidí netopýra, omdlí.

Plachetnice Vesta se zmítá v bouři. Renfield, který se stal Draculovým sluhou, jej vypouští z rakve, aby mu sdělil co se děje. Loď se později ocitá v Anglii, kde kapitána najdou přivázaného ke kormidlu. A pak je tu ještě evidentně šílený Renfield, který končí v sanatoriu dr. Sewarda.

Ocitáme se v Londýně. Zde Dracula „vypije“ mladou prodavačku květin. Pak se seznámí přímo s doktorem Sewardem. Ten mu představí svou dceru Minu Harkerovou, jejího muže Jonathana a přítelkyni Miny, slečnu Westonovou. Ta jde v noci spát a aniž to ví, přiletí k ní netopýr. Ano, je to Dracula a slečna Westonová končí jako mrtvá. Do hry vstupuje profesor Van Helsing. Ukáže Refieldovi oměj a to ho rozvzteklí. Oměj se používá jako ochrana proti upírům. Dracula se dostává až k Mině. A na jejím krku se objeví dvě ranky. Dracula přichází i ve dne, ale jako host. A protože se neodráží v malém zrcadle, je Helsingem odhalen. John má spor se Sewardem, který zde má Minu a již ví, oč jde. John ji chce odvézt do Londýna. Neprosadí však svou. Mina je již upírkou a bojí se kříže. A Dracula za ní opět přichází a odvádí ji pryč…  Autor: Pitryx

režie:
Tod Browning (.)
 
 
hraje:
Bela Lugosi (hrabě Dracula), Helen Chandler (Mina), David Manners (John Harker), Dwight Frye (Renfield), Edward Van Sloan (Van Helsing), Herbert Bunston (doktor Seward), Frances Dade (Lucy), Joan Standing (služebná), Charles K. Gerrard (Martin), Moon Carroll (Briggsová), Michael Visaroff (hostinský), Daisy Belmore (cestující v kočáře), Nicholas Bela (cestující v kočáře), Barbara Bozoky (žena hostinského), Dorothy Tree (Draculova žena), Geraldine Dvorak (Draculova žena), John George (vědec), Anita Harder (květinářka), Carla Laemmle (cestující v kočáře), Wyndham Standing (chirurg), Cornelia Thaw (Draculova žena), Florence Wix (Grace)
 
 
námět:
Bram Stoker (román (1897)), Hamilton Deane (divadelní hra (1927)), John L. Balderston (divadelní hra (1927))
 
 
scénář:
John L. Balderston (.)
 
 
kamera:
Karl Freund
 
 
hudba:
Philip Glass ((1999))
 
 
výprava-architekt:
John Hoffman, Herman Rosse
 
 
kostýmy:
Vera West, Ed Ware
 
 
střih:
Milton Carruth
 
 
zvuk:
C. Roy Hunter, Jack Bolger, Jack Foley, William Hedgcock
 
 
titulky-česká verze:
Jan Fischer
 
 
výtvarník:
Charles D. Hall, Max Cohen (design titulků)
 
 
mluví:
Tod Browning (hlas velitele přístavu)
 
 
masky:
Jack P. Pierce
 
 
asistent režie:
Scott R. Beal (první asistent), Herman Schlom (druhý asistent)
 
 
asistent kamery:
King D. Gray (první asistent), Frank H. Booth (druhý asistent)
 
 
fotograf:
Roman Freulich
 
 
miniatury:
William Davidson
 
 
nahrál:
Kronos Quartet
 
 
dirigent:
Heinz Roemheld
 
 
producent:
Carl Laemmle, Tod Browning
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.