Duben
ohodnotit

Dracula

Žánr:
Rok:
1931
Délka:
72 minut
„Nejznámější a nejúspěšnější originální verze Draculy.“
Popis / Obsah / Info k filmu Dracula
POZOR SPOILER!

Do zájezdního hostince přijíždí kočár. Jsou sundávána zavazadla. Jen mladík jménem Renfield je sundat nechce. Míní pokračovat až k průsmyku Borgo. Zviklat jeho rozhodnutí nelze, a tak alespoň obdrží na cestu křížek, který si dá na krk. Na hradě vylézají z rakví upíři. Tři ženy a jeden muž. Tento „muž“ je Dracula a ten pana Renfielda přivítá. Host totiž přivezl smlouvu o pronájmu opatství Carfax. Pak se zraní, což Draculu fascinuje, ale zastaví jej křížek. Když pak Renfield vidí netopýra, omdlí.

Plachetnice Vesta se zmítá v bouři. Renfield, který se stal Draculovým sluhou, jej vypouští z rakve, aby mu sdělil co se děje. Loď se později ocitá v Anglii, kde kapitána najdou přivázaného ke kormidlu. A pak je tu ještě evidentně šílený Renfield, který končí v sanatoriu dr. Sewarda.

Ocitáme se v Londýně. Zde Dracula „vypije“ mladou prodavačku květin. Pak se seznámí přímo s doktorem Sewardem. Ten mu představí svou dceru Minu Harkerovou, jejího muže Jonathana a přítelkyni Miny, slečnu Westonovou. Ta jde v noci spát a aniž to ví, přiletí k ní netopýr. Ano, je to Dracula a slečna Westonová končí jako mrtvá. Do hry vstupuje profesor Van Helsing. Ukáže Refieldovi oměj a to ho rozvzteklí. Oměj se používá jako ochrana proti upírům. Dracula se dostává až k Mině. A na jejím krku se objeví dvě ranky. Dracula přichází i ve dne, ale jako host. A protože se neodráží v malém zrcadle, je Helsingem odhalen. John má spor se Sewardem, který zde má Minu a již ví, oč jde. John ji chce odvézt do Londýna. Neprosadí však svou. Mina je již upírkou a bojí se kříže. A Dracula za ní opět přichází a odvádí ji pryč…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Dracula
"Dracula". Americký zvukový film, plný obrazové i dějové ponurosti, který se snažil o návrat k prvotnímu filmovému stylu, lákajícímu diváky nejneuvěřitelnějším obsahem, podmíněným jen a pouze hrůznou napínavostí. Byl adresován provincii a velkoměstské periferii, která byla střízlivostí a umírněností tehdy nejnovějších zvukových výrobků, v pravém slova smyslu ochuzena o svůj poslední požitek, který jim tehdy poskytoval němý detektivní a kovbojský standart.

"Dracula" byl posledním pozdravem tohoto romantického dobrodružného filmu, který zanamenal kdysi všechnu krásu nedělního soumraku v kině a zaručoval vždy plnou pokladnu. Na filmech tohoto druhu se nedalo prodělat. A diváci si přišli také na své. Literatura dala tomuto filmu námět a titul. Obsahově se zde vyčerpává pohádková fantazie strašidelným podáním člověka, který staletou kletbou stává se po své smrti nebezpečným upírem, živícím se smyslným požíváním dívčí krve.

Ve dne je tento netvor ukrytý v hrobě v podobě mrtvoly, v noci stává z rakve a podle potřeby se proměňuje buď v člověka, upíra nebo vlka. Modernímu lékařství se však podařilo učinit tomuto nadpřirozenému zlu konec...


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Dracula
První zvukovou adaptaci klasického hororového románu Brama Stokera Dracula z roku 1931 doprovodilo studio Universal reklamním sloganem „Příběh nejpodivnější vášně, jakou jsme kdy poznali. "

Krvežíznivý upír hrabě Dracula se z rodné Transylvánie dostává do Anglie. Zanechává tu po sobě spoušť v podobě nevinných obětí, jimž vysává krev. Svou vyvolenou, půvabnou slečnu Minu, pozvolna mění v upírku. Dívčin snoubenec John Harker, její otec doktor Seward a odborník na upíry Van Helsing se však rozhodnou proti Draculovi bojovat a vyrvat mu nevinnou krásku ze spárů. - Film byl ve své době považován jen za průměrné dílo. Kritici mu vytýkali těžkopádný a pomalý děj, statičnost a divadelnost, zároveň však oceňovali výtvarnou stránku a zejména herecký výkon Bely Lugosiho, jenž se svými pohyby, charakteristickým výrazem i cizím akcentem stal dokonalým zhmotněním upírského fenoménu. Herec maďarského původu, představující Draculu už v broadwayské divadelní inscenaci z roku 1927 (jež byla také podkladem pro zfilmování), získal roli místo původně zamýšleného Lona Chaneyho. (S postavou se identifikoval natolik, že si před smrtí přál, aby byl do rakve uložen v Draculově kostýmu.)

Zatímco snímání německého kameramana Karla Freunda i některé konkrétní sekvence vděčí za inspiraci německému expresionismu a klasické „draculovské" adaptaci Friedricha Wilhelma Murnaua Upír Nosferatu (1922), Lugosi přišel se zcela novou představou „ nemrtvého " monstra jako noblesního šlechtice z cizí země. Jako takový se Stokerův hrdina zachovává v řadě dalších přepisů dodnes. - Snímek, který byl původně bez hudby (nepočítáme-li sekvenci odehrávající se v hledišti opery), je uváděn s dodatečnými kompozicemi Philipa Glasse z roku 1999, nahranými věhlasným seskupením Kronos Quartet.

Upozorňujeme na životopisnou komedii Ed Wood (1994), v níž se Bela Lugosi objevuje jako jedna z hlavních postav, a na čerstvý filmový návrat k Murnauově nesmrtelné klasice s titulem Ve stínu upíra (2000).

ZDROJ: Filmový přehled, r. 2001


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Draculův syn (1943)

 Draculův syn (1943)
Draculův syn n
Son of Dracula
Žánr: horor
Země: Spojené státy americké
Režie: Robert Siodmak

(pokračování)

Draculova dcera (1936)

 Draculova dcera (1936)
Draculova dcera n
Dracula's Daughter
Žánr: horor
Země: Spojené státy americké
Režie: Lambert Hillyer

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Zajímavosti z regionů

01:25 - 01:50

18 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Žiješ jenom 2x

01:25 - 01:50

18 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Specialisté (2017) [TV seriál]

01:40 - 02:25

3 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

01:05 - 02:00

38 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190548
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376575
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10