Jeden svět
ohodnotit

Dr. Jekyll a pan Hyde

Dr. Jekyll and Mr. Hyde

Žánr:
Rok:
1931
Délka:
98 minut
„Hororový příběh podle knihy Roberta Louise Stevensona“
Popis / Obsah / Info k filmu Dr. Jekyll a pan Hyde
Doktor Jekyll čelí hrůzostrašným následkům, když po použití tajemného lektvaru probudí svoje temné druhé já a přemění se ve zvířecího pana Hyde...


Autor: Petrkey

Popis / Obsah / Info k filmu Dr. Jekyll a pan Hyde
Doktor Jekyll zná způsob, jak uvnitř lidské bytosti oddělit dobro od zla. Když jej však vyzkouší na sobě, změní se v pana Hyda. Směs toho nejšpatnějšího, co se v něm skrývá.


Autor: Prasoid

Popis / Obsah / Info k filmu Dr. Jekyll a pan Hyde
Příběh doktora Jekylla a pana Hydea je jedním z nejznámějších hororových příběhů vůbec. Jeho autor Robert Louise Stevenson vytvořil legendu, která v mnoha podobách a předělávkách existuje dodnes. Vždyť co jiného je oblíbený komiksový „hrdina“ Hulk, než moderní verze doktora Jekylla a pana Hydea. Dr. Jekyll je vděčné téma především proto, že zde otevíráme pomyslnou Pandořinu skříňku vlastního povědomí a poznáváme, že v nás je zvíře, které ne vždy dokážeme ovládat. Ač je pan Hyde vyobrazen jako monstrum, je to dáno především tím, aby se od nás odlišilo, ale díky tomu, že je zde několikrát zobrazena názorná přeměna uznávaného vědce a oblíbeného hodného člověka, mnohem jasněji nám dojde, že Hyde není někdo cizí, ale je to součást toho milého muže. Hyde je součást každého z nás. Chemická látka, kterou Jekyll vytvořil, je pouze jakýsi posilovač toho zvířete. Jenže někteří lidé tenhle posilovač nepotřebují, jejich zvířecí složka u nich převládá automaticky. Lektvar není omluvou, lektvar je pouze prostředkem. Uvědomujeme si to hlavně ve chvíli, kdy Jekyll už nepotřebuje nic pít, aby se v Hydea proměnil. Jeho duše je ovládána zvířecí složkou a on se jí nedovede bránit. Pudy jsou silnější než morálka, než společenský kodex. Zlo je u Jekylla silnější než dobro. A tak musí být potrestáno.
Ač byl tento příběh zfilmován nesčetněkrát, právě verze z roku 1931 je považována za nejlepší. Je to dáno především tím, že úloha hlavní postavy byla svěřena herci, který se svého úkolu chopil skutečně svědomitě a zahrál Jekylla/Hydea tak, že to ocenila i porota, která udílí Oscary. Jako jeden z mála herců si March odnesl Oscara za roli v hororovém snímku. Není se čemu divit. Jeho herectví je přesvědčivé, a to jak ve chvíli, kdy hraje Jekylla, tak ve chvíli, kdy hraje Hydea. K tomu by nepotřeboval ani líčení, jež z něj dělá netvora, který je skutečně děsivý. Ale nad vizáží jednoznačně ční jeho činy a chování, přesně jak to bylo v příběhu zamýšleno. Z Hydea jde strach, protože je všehoschopný, sám se nebojí, a násilí a ubližování jsou mu vlastní. Pouze přesila jej dokáže přemoci, pouze smrt.
Hyde je ztělesněním chtíče, který se Jekyll snaží potlačit. To, co Jekyll nedokáže, činí Hyde bez mrknutí oka. Chce si užívat, chce ubližovat, chce být tím, kdo má navrch. Frederic March do Hydea vložil takové úsilí, že se mu toto vše podařilo, a tak film vyznívá velmi silně. Ve chvíli, kdy se Hyde vrátí k Ivy, i když ji Jekyll ujišťoval, že se s ním již nikdy neuvidí, má divák jasno, k čemu dojde. Nemůže se mýlit. A záběr na sousoší s anděly je podtržením činu, který Hyde právě spáchal.

Proč film zařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:
Fredric March vytvořil takového netvora, který je ukázkou toho, jak zlí lidé mohou být, toho, co se v nás skrývá. Film má dobře postavenou atmosféru, především v momentech, kdy má na scénu přijít Hyde. Scéna s pípajícím ptáčkem, kdy se Jekyll poprvé mění samovolně, je dokladem toho, že není možné zvíře zastavit.

Proč film nezařadit mezi 101 nejlepších hororů všech dob:
Film má poměrně pomalý rozjezd, ale jeho stopáž je taková, že to v podstatě ani nevadí. Navíc musím říct, že to má i něco do sebe. Vykreslit nejprve atmosféru poklidnou, do které se hrůza teprve vkrádá. Co si budeme povídat, je to klasické schéma, které se hojně užívá i v současnosti.

Autor/Zdroj:
www.necro-web.cz, publikoval kaylin


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Léta s Jaromírem Hanzlíkem

10:05 - 11:25

77 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Rytíři

11:05 - 12:00

17 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

NOVA - Rizzoli & Isles - Vraždy na pi...

10:55 - 11:45

27 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:35 - 11:30

47 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190273
Osobností: 697372
Fotografií: 762979
Plakátů: 375675
Obsahů a biografií: 177914

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10