Duben
ohodnotit

Dorian Gray

Žánr:
Rok:
2009
Délka:
112 minut
„Navždy mladý, navždy prokletý. Hororově laděné zpracování nesmrtelného příběhu z pera Oscara Wildea.“

Komentáře k filmu Dorian Gray

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 18
kamicek
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.7.2010
Hej fakt drsnej film, to se   ani nedá popsat, chvílemi   jsem trnula hrůzou, ale   spíš tomu, že mi to   připomínalo film Casanova..   :-)) jinak Ben barnes super   herec!! :-))
Anilvap6
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.6.2011
Hodně dobrý film. Nemám co   dodat. Je to velmi napínavý   film, u kterého se musí   vydržet až do konce. Proto   10/10
Majda88
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.6.2011
Oscara Wilda mám ráda,   zvláště jeho jediný román   - Obraz Doriana Graye. Na toto   filmové zpracování jsem   byla hodně zvědavá. No,   knize není striktně věrné,   zvláště v druhé polovině,   ale i to se dalo nějak   oželet. K hororu bych film   určitě nepřirovnávala, to   se distributoři trochu sekli,   nejspíš chtěli vypadat   důležitěji... Už jen kdo   četl knihu, tak vík, že je   to hlavně psychologické   téma.
Výběr Bena   Barnese do role Doriana byla,   co do fyzického vzezření,   asi nejlepší volbou. Barnes   je opravdu krásný jak   předepisuje kniha. Po   herecké stránce je to už   horší. Nejvíce mě svým   výkonem zaujal Colin Firth   (není se co divit), ale i Ben   Chaplin se mi líbil (už ve   Stage Beauty se ukázal v   homosexuálních scénách,   nebojí se ničeho, to se mi   líbí).
Jinak, ten   obraz mě docela uchvátil,   zírala jsem na něj opravdu   fascinovaně, Dorianovi se   vůbec nedivím.
klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 19.3.2021
Celkově zdařilý film podle   slavného románu Oscara   Wildea. Má to tu potřebnou   atmosféru a podařilo se   dobře převést na plátno   charaktery hlavních postav.   Děj filmu se sice s knihou   trochu rozchází ale to je   spíše pravidlo než   výjimka. Colin Firth v roli   lorda Henryho byl vynikající   a líbil se mi i Ben Chaplin.   Z mého pohledu byl   největší nedostatek v   obsazení hlavní role. Ben   Barnes opravdu pro roli   Doriana Graye nebyl ideální   volba. Ale jak jsem předeslal   celek působí pozitivně a   dá se rozhodně doporučit.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.10.2014
Colin Firth v roli   pokušitele, jehož učeň   měl odvahu zajít dál a   nakonec mu přerostl přes   hlavu i rodinu. Příběh s   ponurou atmosférou,   umocněnou kulisami   Londýna,se slušným   hereckým výkonem Bena   "Prince Kaspiana"   Barnese, který se z   neviňoučkého mladíka   etabloval velmi rychle v   solidního hajzla, který   využíval a zneužíval kde   koho a kde co. Pokud by bylo   více zdůrazněno, jak   hlavní hrdina už neví, kudy   kam, protože musí zaplatit   za svůj život a za svoje   prohřešky a přidalo se   více ponuřejší atmosféry,   ještě bych hvězdu navrch   přihodila.
M.A.G.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.7.2012
Tak jsem se konečně   dozvěděl, jak to s tím   obrazem Doriana Graye mohlo   být :-). Nikdy jsem nečetl   knižní předlohu a ani   neviděl jiný film na toto   téma. Přesto jsem měl   jisté tušení, jak to asi   bylo.
Takže díky   tvůrcům, za natočení   tohoto kousku. Byl jsem docela   spokojen a to jak velmi   dobrým hereckým výkonem   Bena Barnese, tak i   příběhem.
prvosenka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 3.6.2012
DORIAN GRAY

Obraz Doriana Graye je   poměrně známé dílo Oscara   Wilda, několikrát již bylo   více či méně kvalitně   zpracováno. Tato poslední   verze je vydávána za horor,   což není úplně přesné.   Původní záměr autora byl   míněn jako psychologická   sonda do duše mladého muže.   Na úvod je chudák celý   zmatený, plný strachu,   který si nese s sebou ještě   z dětství. Tápe a hledá   své místo v životě. Ale   bohužel je příliš   ovlivněn člověkem kterého   potká, ve kterém se zhlédne   a kterým se nechá lehce   zmanipulovat. Je snadnější   zapomenout na slušné   vychování, na zásady,   které jej jen svazují a   omezují a když okolo není   nikdo, kdo by nad nezkušeným   mladíkem držel ochrannou   ruku, stane se neodvratně   obětí celé řady   pokušení. Obdivem ke svému   vlastnímu úžasnému   způsobu života, kterým   proplouvá jako nůž máslem   a okouzlen neskutečnou   krásou své nezkažené   tváře, kterou objeví díky   svému nádhernému portrétu,   jež všichni bezmezně   obdivují, podlehne svodům   světa a vymění svou duši   za pomíjivé radosti života.   Ale i Doriana nakonec   dostihne vlastní osud a   přináší mu pocit   zklamání. Jeho duševní   rovnováha a lehkomyslnost se   promění ve strach ze sebe   sama. Tváří v tvář svému   zmatku a strachu musí i   Dorian bojovat se svou duší   o poslední zbytek toho, co   stojí opravdu za to.
Myslím, že toto filmové   zpracování se docela   povedlo. Děj je možná je   oproti předloze přenesen   příliš do kruté reality,   ale pro dnešního diváka je   posun k současnosti spíše   pozitivem, dílo činí   srozumitelnějším a   přibližuje jej mladšímu   publiku. Herecké výkony mně   byly sympatické. Za zmínku   stojí zejména Colin Firth,   ale i trochu rozpačitý Ben   Barnes byl ve své roli   nezkušeného mladíčka   přesvědčivý a přirozený.   Mně se to líbilo, já film   hodnotím jako jednu z   povedených adaptací dané   předlohy.
decepticon
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 28.5.2012
Dobry namet, atmosfera a az na   par ujetych melodii velmi   dobra hudba - urcite pozrem   este raz.

/28.5.12/ cz dabing - HBO   SDI Media 2011
meduska
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.8.2011
Zajímavý film. Knižní   předlohu jsem teda nečetla,   ale věděla jsem zhruba oč   se jedná. V jisté chvíli mi   bylo Doriana až líto.
Co se týče herců, Colin   Firth, to je prostě pan   herec. Jak stvárnil Henryho   Wottona, pokušitele, který   do všeho Doriana uvrtal,   protože sám na to neměl, to   bylo prostě bravurní. Ben   Barnes, Dorian, který si   užíval "života"   podle chuti a bez předsudků,   výtečné. Jen, kdyby kvůli   tomu nezaprodal svou   duši....
Jinak film   celkově trochu vlažný,   začala jsem se bavit až tak   od druhé půle. Horor to tedy   rozhodně není, až na pár   chvilek.
sarhod79
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.11.2012
Knihu jsem nikdy nečetla, ale   po shlédnutí tohoto snímku,   si ji určitě přečtu. A je   pravdou, že už si budu vždy   představovat pod Dorianem,   herce Bena Barnese. Skvělý   film.
curil
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.4.2011
Opravdu se nejedná o horor,   což při přepisu klasického   díla asi ani nejde. Oceňuji   zpracování klasiky, herecké   výkony. Neřekl bych, že se   jedná o neznámé herce:   Např. Ben Chaplin si získal   renomé již dříve.
gabikazavacka
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 28.5.2010
Tomu Dorianovi Grayovi   preskočilo podobne ako   Bathoričke - obaja sa báli   staroby. Len dva boli   rozdiely: bathorička   povraždila stovky dievčat a   pila krv, Gray zabil len   svedkov a ku koncu života to   ľutoval čo napáchal. A   navyše sám by sa na to   nedal. Mal podlého učiteľa   - pokušiteľa. A druhý   rozdiel. Bathorička bola   reálna. Kým Gray je len   nejakou hrôzostrašnou   rozprávkou.
superfilmar
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.1.2012
Knihu od Wilda jsem nečetl,   ale na toto zpracování jsem   se celkem těšil, protože   mě neobvyklý děj dost   zaujal. Těšil jsem se na to   i kvůli atmosféře, která   byla opravdu dost temná.   Obsazení je celkem dobré,   hlavně mě zaujal Colin Firth   v netradiční poloze.   Nečekal jsem sice, že to   bude horor, ale nečekal jsem   ani temné drama, což tenhle   film operavdu je, a patří mu   za to velké plus. Bál jsem   se akorát u hodně temného   konce... K dokonalosti toho   sice chybí dost, ale   rozhodně to nenudí a je to   mírně nadprůměrné. Velice   povedený příběh.
mat.ilda
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.10.2013
Přikláním se k názorům,   které kritizují zobrazení   Dorianova úpadku formou   sexuálních orgií všeho   druhu a skutečně temná   zákoutí lidské duše   zkratkovitě odbývá jen   hororovou podobiznou, jakkoli   nechutnou a děsivou. Naproti   tomu však stojí povedená   starolondýnská atmosféra,   andělský zhýralec Ben   Barnes (ježíš, kdo to je??   :-)) a ďábelský cynik Colin   Firth jako prožitkový   voyaer, nicméně si myslím,   že proplesknutí rukavicí   Oscara Wildea by se Oliver   Parker nevyhnul...
xxlch
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 29.6.2014
Jeden z dobře zpracovaných   filmíků na námět knihy   O.Wilda, s perfektní   atmosférou starého,ponurého   a špinavého Londýna.Myslím   že provozování sexu s   kýmkoliv,kdykoliv a kdekoliv   není přesně to,co autor,   jako zkaženost myslel,ale to   je asi úhlem pohledu.Hodně   dobrý je v tomdle filmíku   C.Firth a díky němu a té   krásně ponuré atmosféře   se dá skouknout jistě   vícekrát ,což se o mnohách   filmících z poslední doby   říci nedá.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 8.11.2015
Keď nepozáš opicu
Čítal som to už dosť   dávno a nejako ma to   nechytilo, ale viem, že tu vo   filme sa koniec líši,   myslím hlavne to zobrazenie,   na druhej strane, keď som   išiel sledovať film, vedel   som už do čoho zhruba idem.   Autor Oscar Wilde, jeden z   prvých hipsterov, ktorý   predbehol dobu tým, že   vyzeral skôr ako ženská a   bol na chlapov. Dnes   štandard, ak chcete v umení   niečo dosiahnúť, vtedy o   problémy postarané. Ono tá   britská aristokracia je   staromódnejšia a pohorší   ich viac vecí ako u nás   vyznávačov tradícii na   kopaniciach či osadenstvo v   kláštoroch. Lord Wotton je   snáď najslabší článok,   toto sa Colinovi Firthovi teda   nepodarilo, tie jeho trápne   akože revolučné kecy išli   na nervy a náš hlavný   hrdina druhá tragédia, keď   sa ním dal ovplyvniť. Ono   užívanie si pôžitkov také   jednoduché nie je, treba na   to hlavne žalúdok, po   tridsiatke tá borovička dole   krkom už nejde a človek   ďakuje za každý triezvy   deň, triezva myseľ je to   najkrajšie na svete. Lord   Wotton mal vtedy spraviť   nejakú exkurziu do kysuckých   hôr a chlapci by mu tu   ukázali ako sa požíva, po   týždni by zutekal do   nejakého anglického   kláštora a ginu by sa už   nedotkol. Uff. Tieto dve   postavy boli tragédia.   Naproti tomu krásna Sybil a   jej krutý osud a sympatický   Basil... a tiež krutý osud.   Pozitíva by som ešte videl v   pekne temnom prostredí a   páčilo sa mi keď zašli   kuknúť medzi tú spodinu,   všade hnus a špina. Paráda.   Kniha mohla byť na svoju dobu   odvážna, ale dnes ju už   môžu čítať v pohode aj   žiaci a preto film tiež   nemôže prekvapiť, a už   vôbec nie šokovať
PORTER
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 18.8.2013
Chvílemi docela děsivý   film,pár vražd ,pár   fantastických scén ale do   hororu to má daleko,nechalo   se na to koukat ale jednou to   stačilo.
MARi0
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 26.10.2010
Dorian Gray
Oscar Wilde napsal mnoho   výborných románů. Jedním   z nich je i Obraz Doriana   Graye, který kvůli svému   popisu homosexuálů byl v   tehdejší době téměř   skandálem. Přesto, a nebo   právě proto, je známý i v   dnešní době. Dorian Gray je   jednou z dalších adaptací   této knihy, bohužel se moc   nedrží předlohy a tak   hlavní myšlenky, které Wild   vystihl, film neobsahuje. A to   je škoda, protože na nich je   dílo právě založeno.
K hereckému obsazení se   nebudu moc vyjadřovat. Herce   převážně neznám a jejich   výkony mě nějak extra   nezaujaly, nějaké spíš   naopak byly příšerné. Ale   za koho jsem byl vcelku rád,   tak za jednu z hlavních   postav ztvárněnou Colinem   Frithem (nezapomenu na něj v   "Deníku Bridget   Jonesové").
Hodně mě také zklamalo   prostředí. V dnešní době   výpravných filmů, kdy se   jezdí za exteriéry natáčet   na Nový Zéland ("Pán   prstenů"), Havaj   ("Ztraceni"), nebo   se staví vlastní stavby   (tvůrci "Matrixu"   vybudovali svůj kus dálnice   na jednu honičku), mi   přišly studiové kulisy   trochu moc laciné. Škoda,   takový pěkný námět a tak   slabě zpracován...

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih36726minih36726Lovci pokladů (2004) 
National Treasure n
minih30996minih30996Memento (2001) 
Memento n
minih22705minih22705Volání divočiny (1966) 
Born Free n
minih41223minih412237 trpaslíků (2004) 
7 Zwerge n
minih34950minih34950Scary Movie 3 (2003) 
Scary Movie 3 n
minih8230minih8230Hibernatus (1969) 
Hibernatus n
minih20158minih20158Šerif a mimozemšťan (1979) 
Uno sceriffo extra terrestre n
minih48102minih48102Stáhni mě do pekla (2009) 
Drag Me to Hell n
minih53527minih53527Dorian Gray (2009) 
Dorian Gray n
minih9615minih9615Jestli se rozzlobíme, budeme zlí (1974) 
...Altrimenti ci arrabbiamo n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Černí baroni (1992)

20:10 - 21:50

23 minut již uběhlo
77 minut zbývá do konce

ČT2 - Hrdinové legend

20:00 - 21:00

33 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina

20:20 - 21:40

13 minut již uběhlo
67 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:40

18 minut již uběhlo
67 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190546
Osobností: 697838
Fotografií: 763966
Plakátů: 376543
Obsahů a biografií: 178275

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10