Dešťová víla (2010)

Dešťová víla
73.5 %
 
 

Další název: The Rain Fairy / Dažďová víla (SK)

    Žánr: pohádka
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 11.2.2010        
    Délka: 96 min.
„Výpravná filmová pohádková pouť za láskou a odpuštěním. Přesvědčí Květuška nadpozemské bytosti, mocné živly i samo Slunce a vrátí svému kraji vodu? Dokáže uhájit svou lásku k Ondrovi?“
POZOR, SPOILER

Po světě chodí mladá dívka oblečená jako žebračka tulačka. Všichni ji odhánějí, i když mocně prší, ovšem mimo mladé Květy. Ta od ní dostane dvě mince, jedna je pro ni a druhá pro toho, kdo si to zaslouží.

U starostů Lakotových na statku je trachtace a zásnubní hostina. Ondra si má brát Bětu Bečků, dceru bohatých rodičů, kteří mají pivovar. Ondra však hody přeruší a řekne, že Bětu si vzít nemůže. Proč? Protože je zamilován do Květy Pařízkové.

Dešťová víla, neboť to byla ta žebračka tulačka, si stěžuje na lidi v dolinách - a navrhuje trest odebrání vody. A tak se i stane.

Starosta začne věřit, že Květa se s dešťovou vílou zná a slibuje jí Ondru, když vodu přinese. Ondra jí slíbí, že půjde také, jenže starosta mu dá spící byliny a milý Ondra usne. Takže Květuška si za vílou kráčí sama.

Lakota povolá lékaře, ten zajde za babicí, od které má Lakota rostliny na spaní, a od ní obdrží lék na probuzení. Dá jej Ondrovi a ten se probudí. Otec jej sice hlídá, ale Ondra mu uteče a jede za Květuškou. Ta pokračuje v cestování a nese ji Vítr, který vílu zná. Takže se nakonec Květa s vílou setká. Ta jí vodu klidně dá, ale jen pro ni. Pokud chce i pro ostatní, musí splnit tři úkoly. A zatímco je plní, honí se Ondra se zloději. Když jej chytnou, dojde k boji a Ondra, ač jim zpočátku nandává, nakonec prohrává. A v té době se Květa musí stát „živou vodou“. Totiž kapkou. Nemusí sama o sobě. Může místo sebe obětovat Ondru. Nu, nakonec stejně rozhodně mince, ale ani toto se zase Květě nelíbí a bere to na sebe.

Ondra je už doma a chystá se svatba, kterou on stále odmítá. A tak táta začne simulovat, že má smrt na jazyku a hups, už jsou Běta a Ondra v kostele. Svatba to bude asi velkolepá…  Autor: Pitryx

režie:
Milan Cieslar
 
 
hraje:
Lenka Dolanská Vlasáková (Dešťová víla/žebračka), Vica Kerekes (Květuška Pařízková), Jakub Gottwald (Ondra), Miroslav Donutil (statkář Lakota), Simona Stašová (statkářka Lakotová), Jaromír Dulava (Bečka, Bětčin otec), Jitka Sedláčková (Bečková), Aneta Krejčíková (Běta Bečková), Aleš Háma (Amidor), Jana Janěková (máma Pařízková), Stanislav Zindulka (děda Pohádka), Petr Nárožný (doktor), Jan Skopeček (dědeček), Věra Kubánková (babička), Marián Labuda (Slunce), Robert Jašków (Vzduch), Martin Dejdar (Oheň), Kateřina Macháčková (Země), Luba Skořepová (kořenářka), Jan Kuželka (holič Mydlinka), Michal Roneš (farář), Tomáš Karger (lapka), Adéla Srncová (ohnivá víla), Veronika Arichteva (vodní víla), Kateřina Hovorková (vodní víla), Stanislav Lehký (hostinský), Pavel Vondruška (chalupník), Jiří Maria Sieber (kovář), Ladislav Vopravil (2 lapka), Barbora Kolaříková (ohnivá víla), Johana Hájková (ohnivá víla), Lucie Žďárská (vodní víla), Veronika Prokšová (vodní víla), Kristina Carvanová (vzdušná víla), Aneta Zyková (vzdušná víla), Nela Čelišová (víla Země), Kateřina Klečková (víla Země), Ladislav Kopecký (otec lapků)
 
 
námět:
Theodor Storm (stejnojmenná pohádka (1863; česky Artia Praha 1973))
 
 
scénář:
Jan Míka, Milan Cieslar
 
 
kamera:
Karel Fairaisl
 
 
hudba:
Petr Hapka (a píseň Beránci)
 
 
výprava-architekt:
Václav Novák
 
 
kostýmy:
Evženie Rážová
 
 
střih:
Milan Cieslar, Radek Kudela
 
 
zvuk:
Petr Lenděl (postsynchrony A mix), Zdeněk Taubler
 
 
vedoucí produkce:
Lukáš Kaplan
 
 
dabing:
Hana Kusnjerová (Květuška)
 
 
zpěv:
Hana Kusnjerová
 
 
text písně:
Pavel Vrba (Beránci)
 
 
choreografie:
Andrea Straková
 
 
zvláštní efekty:
Josef Pokorný
 
 
II. kamera:
Martin Štěpánek
 
 
koproducent:
Magdalena Sedláková, Kamil Kožíšek
 
 
koordinátor kaskadérů:
Martin Hub
 
 
vizuální efekty:
Jan Procházka
 
 
masky:
Lukáš Král, Lucie Dvořáková (pomocná maskérka)
 
 
dramaturgie:
Kateřina Krejčí
 
 
asistent režie:
Vlastimil Navrátil
 
 
asistent kamery:
Edita Kobylák (II.grip), Otto Kobylák (grip)
 
 
pomocná režie:
Yvona Novotná
 
 
výprava:
Václav Novák, Roman Chochola
 
 
nahrál:
FILMharmonic Orchestra Prague
 
 
dirigent:
Adam Klemens (aranžmá hudby a instrumentace)
 
 
výkonný producent:
Lukáš Kaplan
 
 
producent:
Milan Cieslar
 
 
kaskadér:
Miloš Kulhavý, Jan Holíček
 
 
asistent zvuku:
Lukáš Martina
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.