Duben
ohodnotit

Deset století architektury [TV cyklus]

Olomoucké kašny (1997) - 20. díl

Žánr:
Rok:
1997
Délka:
11 minut
„Kamenné barokní skvosty vypovídají o významných událostech historie a o mistrech sochařského umění.“
Popis / Obsah / Info k filmu Olomoucké kašny
Olomouc je starobylým městem, do poloviny 17. století hlavním městem Moravy, kdysi sídlem biskupů a později arcibiskupů. Tady tradičně kvetlo spojenectví mezi měšťany a katolickou církví. Ze stavebních slohů především baroko výrazným způsobem poznamenalo tvář města. Z té doby se zachoval pozoruhodný soubor kašen a církevních památníků.

Na Horním náměstí stojí největší z nich - Cesarova kašna z roku 1725. Jezdecká socha římského císaře je dílem sochaře Václava Rendera, který tím oslavil legendu o založení města. Césarův rodokomen byl vztahován k mýtickému Heraklovi a snad i proto na stejném náměstí je také jeho socha. Herakles má v levé ruce štít s orlicí jako symbolem města Olomouce. Kašna Michaela Mandíka vyjadřuje přání obyvatel, aby se městu vyhnuly kruté rány jako byla jeho okupace Švédy 1642-1650.

Sloup Nejsvětější Trojice, dílo Václava Rendra, vyjadřuje, že pilířem barokního řádu byla teologická hierarchie. Na Dolním náměstí zase stojí mariánský morový sloup jako výraz díků za překonání morové epidemie. Nedaleko je umístěna nejstarší kašna, kde socha Neptuna má chránil Olomouc před vodními živly. Gdaňský sochař Michael Mandík a olomoucký kameník Václav Schüler ji dokončili roku 1683. Další kašna s Jupiterem metajícím blesky ji pak tematicky doplňuje, neboť se obrací k bohu ovládajícímu nebeské živly.

Mezi uměleckými odborníky je nejvíce ceněná kašna Tritonů. Vzájemně oddělené mušle nesou 2 vodní muži a 2 delfíni. Nahoře je chlapec a 2 okřídlení vodní psi. Autorem je stejně jako u předchozí kašny olomoucký měšťan a kameník Václav Render. K dílu byl inspirován obdobnou Berniniho kašnou v Římě.

Merkurova kašna, dílo Filipa Sattlera a Václava Rendera patří rovněž mezi vynikající díla. Římský bůh obchodu tady žehná prosperitě města na křížení dvou ulic.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376379
Obsahů a biografií: 178209

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10