Duben
ohodnotit

Den trifidů [TV minisérie]

The day of the Triffids

Další název:
Den Triffidů
Rok:
2009
Délka:
180 minut, 2 díly
„Během jediné noci se civilizace zhroutí, když téměř všichni lidé oslepnou a stanou se snadným terčem masožravých chodících rostlin - trifidů.“

Komentáře k filmu Den trifidů

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 18
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.4.2017
Na televizní rozpočet   slušná výprava a vizuální   efekty. Něco má být   špatně? Prostě to není   Hollywood a to je celé.   Dvoudílný televizní snímek   v celovečerní stopáži   není věrnou adaptací knihy   (to ani nejde), ale volnou   adaptací a vtom je nemalý   rozdíl. Tempo je jako obvykle   pomalejší, ale v tomto   žánru zase ku prospěchu   věci. Děj tak má alespoň   přirozenější a hlavně   srozumitelnější vývoj.   Sci-fi příběh o   útočících masožravých   rostlinách má v sobě   určitou myšlenku, které si   málokdo všimne. To je tak,   když se očekává a sleduje   především akce a ne   příběh. Znepokojující   dějství je tak určitým   varováním, které, jak už   víme, stejně nebude   vyslyšeno. A dobře nám tak.
movie-freak
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.5.2013
Knihu jsem četl několikrát,   takže jsem obeznámen s   hlavní myšlenkou. Toto   zpracování mě docela   překvapilo. Hlavní body -   jako pěstování trifidů pro   jejich olej, tajemný   světelný úkaz na noční   obloze, oslepnutí lidí a   poté boj s trifidy o   přežití - jsou zachovány.   Hlavní novinkou v ději je   snaha přijít s účinnou   strategií k úplné eliminaci   trifidů. Závěr mě mile   překvapil. Přesto jsem   stále větším fandou knihy   a původního seriálu.
Roman333
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.6.2011
Knížku Den trifidů od Johna   Wyndhama jsem četl již   třikrát a proto jsem byl moc   a moc zvědav na televizní   zpracování. Film samotný   mně celkem potěšil i když   jak to většinou bývá, od   knižního zpracování se   trošku lišil. Dnešní   filmový trh, nabízí mnoho   Sci-fi snímků s tématikou   mimozemských civilizací,   různých přírodních   katastrof a podobně. Tento   film se podle mého názoru   těmto směrům maličko   vymyká, takže pro mně to   bylo vítané zpestření a   nevšední zážitek.
green-tea
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.6.2011
Já se tedy ty dva večery u   "Trifidů" nenudila.   Napřed jsem si říkala, že   se jenom juknu a asi to rychle   přepnu jinam, ale opak byl   pravdou. A na druhý díl jsem   se už vyloženě těšila. Je   pravdou, že se tu režisér   knižní předlohy až tak   nedržel, ale to mi nijak   nevadilo. Knihu jsem četla   už dosti dávno, takže mi   přesný děj už tak trošku   "vyvanul" z mysli a   navíc se mi zdálo, že   přenesení děje do   současnosti filmu docela   prospělo. A trifidí agáve   byly moc pěkné - tedy v   televizi. Osobně setkat bych   se s nimi nemusela, bo to byli   pěkní prevíti. Stejně jako   Jason Priestley - kdo by to do   toho slušňáka Brandona   řekl, že? ;-)
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.9.2011
S televizním zpracováním   jsem byla docela spokojená,   herci byli vybráni solidně,   Jasona Priestleyho jsem si   musela identifikovat až podle   závěrečných titulků. Je   pravda, že toto zpracování   není přesně podle knihy,   vše je o dost rychlejší a   akčnější, ono zpracovat   tak rozmanitou knihu jako je   Den Triffidů není rozhodně   jednoduché, takže až na tu   blbost s letadlem, celková   spokojenost.
prvosenka
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.10.2012
DEN TRIFIDŮ

Zpracování známé   předlohy je přesně   poplatné účelu, pro který   byl tento film natočen. Čili   jako televizní adaptace,   čemuž přesně odpovídá i   investice do trikové   stránky. Vůbec nejlepší   bude, když k filmu   přistoupíte tak, jako by   neexistovala románová   předloha. Jinak budete   zklamáni, protože snímek   vyzněl jako nepříliš   povedené zpracování hodně   dobré knihy.

První minuty docela   navnadí… hořící nebe,   pád dopravního letadla…a   pak skončily dny lidstva a   začal DEN TRIFIDŮ.

Film se ze své   televizní průměrnosti   snaží vyškrábat o   stupínek výš úpornou   snahou a mnohdy nadbytečnou   akcí, ale bohužel žádným   zásadním způsobem diváky   nepřekvapí. Škoda, přitom   zpočátku i ta atmosféra   docela ušla a trifidi nebyli   vůbec špatní. Trifidi jsou   ve filmu neodmyslitelnou   kulisou… ladné pohyby,   jeden šleh, jeden smrtící   dotyk…

Nové   zpracování starého   příběhu je moderní nejen   zasazením děje do   současnosti, ale i odchylkami   od původní předlohy. Mohlo   by se zdát, že ruinuje   originál a snaží se   napodobovat hollywoodské   akčnáky spíše, než se   drží osvědčených metod   vynikajících starých   klasických sci-fi. Toto   zpracování jde zcela svojí   vlastní cestou.
To   však neznamená, že je ho   třeba hned zatratit. Pokud   příběh přitáhne diváky a   přiměje je k tomu, aby si   přečetli knihu, má své   opodstatnění. V tomto smyslu   jsem tolerantní divák. I   jiné adaptace knih jsou   často tak volné, že mají s   původními díly společný   jen základ a možná název.   To nám však nebráni vnímat   každé dílo samostatně a   tak jej i posuzovat. S   přihlédnutím ke snaze   přitáhnout i mladší   diváky s akčním viděním   světa, promíjím …

Na to, že jde o   televizní zpracování, to   nebylo zase tak špatné. Ve   snímku byly k vidění i   docela slušné herecké   výkony. Zvlášť Eddie   Izzard jako záporák je velmi   slizký a přesvědčivý. A   Jason Pristley taky dokázal,   že není jen bývalý   mladíček z prominentní   čtvrti. I když některým   dalším hercům chybí místy   trochu vyšší dávka emocí.   A výsledná atmosféra je   někdy také až příliš   uniformní. Navíc ke konci,   kdy má napětí gradovat, se   děj začne podivně   rozplizávat.

Prostě jde o klasickou   předlohu převedenou do   televizní podoby,   postrádající patřičný   náboj napětí a tajemna, ale   zato nabídne divákům   slušnou porci zábavy. Pravda   je, že film zůstal poněkud   za mým očekáváním.   Určitě měl mnohem vyšší   potenciál, který zůstal   bohužel nevyužit. Škoda.   Trochu mě rozladil závěr,   ale přesto se přidávám na   stranu pozitivních ohlasů.
thejduk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.9.2013
Asi mi literární verze   připadala o něco lepší   než filmová, možná to   chtělo zkrátit, ale přesto   jsem se ze zvědavosti na film   podíval. Zklamán jsem sice   nebyl, ale nadšený taky ne.   Podívejte se raději sami.
Steve997
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 23.4.2010
Ačkoli se jedná o televizní   zpracování a nedá se od   toho tedy čekat špičková   kvalita zpracování, tak mě   tento dvoudílný film docela   mile překvapil. Možná k   tomu přispěl fakt, že jsem   od toho opravdu moc nečekal,   ale také zajímavá   atmosféra, sympatičtí   hlavní hrdinové a   samozřejmě příběh. S   knižní předlohou jsem se   bohužel zatím nesetkal,   takže nemohu srovnávat. Ze   všech tří filmových   zpracování tohoto románu se   mi tohle ale líbilo nejvíce.
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 14.9.2013
Mimo neúnosné délky, ale   asi ne zbytečné, tomuto   snímku lze vytknout už jen   pár maličkostí a   drobností. Zcela jistě jde o   lepší adaptaci knihy, nežli   starší verze. Dávám 3* a   to je na TV film si myslím   dost. Tohle téma si   zasloužilo velké plátno.
20111119-1:9059/92522:9203   /9254
efCZa
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 20.12.2011
Já jsem si opravdu myslela,   že to bude dobré... protože   když už někdo má dost   kuráže, aby si vzal ke   zfilmování takovou klasiku,   tak čekám, že to bude   mistrovské dílo... bohužel   ona kuráž může být lehce   zaměněna s blbostí :o(
Ač se v žádném   případě za trifidologa   nepovažuji, tak jsem   zklamána. Jedná se o prostý   TV film, kterých byly   natočeny desítky - akorát   teď není lidstvo   ohrožováno   asteroidem/tornádem/požárem   /bombou(dosaď dle   libosti)...ale   trifidy...žádná invence,   nic zajímavého, průměrní   herci, průměrné   dialogy...průměr a to   nestačí!
hvezdyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 8.6.2011
Je to takové rozpačité
Na nové zpracování známé   knihy jsem se těšil. Po   zhlédnutí prvních několika   minut se ihned dostavily   rozpaky. Nelíbil se mi   způsob, jakým byla kniha   zfilmována. Sázel jsem dost   na to, že se jedná o   britský film a nikoliv o   americký. Tvůrci za oceánem   zpravidla mnohá díla zprzní   přemírou akcí a   zvláštních efektů.
V tomto televizním dílu   mi hodně chyběla atmosféra,   kterou kniha nabízí. Nebylo   tam to napětí a ta postupně   odkrývaná několikanásobná   záhada. Vrcholem trapnosti   byla scéna z nemocnice, kdy   se Mason dívá z okna svého   nemocničního pokoje a vidí   proletět letadlo, od kterého   cosi odletělo a Masona to   odhodilo dozadu. A bylo toho   více, co mi na filmu   vadilo.
Londýn. To je   místo, kde se odehrává   podstatná část děje. Je to   mnohamilionové město. Co by   se tak asi stalo, kdyby více   jak devadesát procent jeho   obyvatel najednou přišlo o   zrak. Nastal by obrovský   chaos. Ulice by byly plné   lidí patrajících po   potravinách a po pomoci. To   zde skoro vůbec zohledněno   nebylo. Mimochodem, v knize   jsou obdobné situace popsány   a britské zpracování knihy   z počátku osmdesátých let   tyto situace nabízí. Ve   filmu úplně chyběly úvahy   hlavních hrdinů, jejich   dedukce a postupy řešení.   Dle knihy se Triffidi   pohybují poněkud nemotorně,   ale pohybují. Zde byli   mrštní. Celkem jsem z tohoto   zpracování dost rozpačitý.   I tak dávám nadprůměrnou   známku.
Roux
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.6.2011
Tak nějak nevím co si o   tomto filmu myslet. Na jednu   stranu docela dobrý, na jednu   stranu hloupost. Sledovala   jsem to tak nějak okrajově a   pouze ve chvílích kdy mě to   nějak chytlo. Trifidy bych si   takhle i představovala, ale   příběh by se víc mohl   držet knížky.
Superbus
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 18.5.2013
Dobrý remake
Adaptace a remake známého   sci-fi. Film klasického   střihu, měl dobrou   atmosféru s anglickými   reáliemi a i přes svou   délku neztrácel na   zajímavosti. Přesto se   tvůrci nevyhnuli některým   hollywoodským klišé, a tak   film sráží mnoho   nelogičností v ději, které   mu ubírají na   uvěřitelnosti
M.A.G.
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 12.10.2012
Je mi docela líto, že jsem   zatím nečetl knihu a taky   že jsem neviděl ten seriál,   co byl natočen už dřív.
Každopádně tento film   na mě působil dost   průměrně.Škoda, že to   bylo natočené jako dva   filmy, o ten druhý už jsem   moc zájmu nejevil.Přesto   jsem se sám přemluvil a   podíval se na něj.Ale nijak   zvlášť mně to   nezaujalo.
Zlom nastal   po té události, která se   odehrála v tom kostele - to   jsem měl chuť to vypnout.
Za plus v tomto dvojfilmu   považuju Jasona Priestleyho -   ten chlapík umí hrát víc   než Brandona z Beverly...:-)
Leonid
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 13.6.2011
Kniha Den trifidů patří k   mým oblíbeným a z tohoto   zpracování jsem poněkud   zklamán. Podle mě nebyl   využit potenciál, který ta   kniha nabízí. Tvůrci se   pokusili natočit trhák a   úplně se vytratil   "duch" knihy. Byl   jsem zklamán. Dle mého   mínění jen těžko někdo   překoná sérii natočenou v   roce 1981.
beneva
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 21.12.2013
Zklamání
Souhlasím s již zmíněnými   názory, že filmové   zpracování je příliš   ploché a nezajímavé.   Přitom kniha je naprosto   fantastická a velmi čtivá.   Škoda.
Bartson
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 18.1.2015
Nejdřív jsem si říkal, že   je to dobře natočené, ale   už v půlce jsem moc dobře   věděl, že není. Ale no tak   pání režiséři...když si   člověk přečte legendární   sci-fi román s nějakým   dějem, nechce se při   shlédnutí filmu zabývat   zase jiným dějem. Dost   dobře si umím představit   zfilmovanou knihu a byla by to   výborná podívaná, ale toto   opět spadá do béčkových   hororů, které ani trochu   nepůsobí poučně, jako tomu   bylo u knihy, ale spíše   vtipně. Snad se jednou   režiséři vzpamatujou a   budou točit kvalitní   ztvárnění jasně napsaných   knih.
Ficklip
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 11.7.2011
Nekažte si dojem z knihy!
Kdo se považuje za   trifidologa, musí přetrpět   i tuto zoufalost.

Kdo považuje Wyndhamovy   trifidy jako super sci-fi   dílo a chce si tuto svou ideu   udržet, tomu filmu ať se   vyhýbá jako čert   kříži.

V   týhle hrůze se nic, ale   lautr nic, nepodobá ani   vzdáleně tomu, co se v mých   představách vytvořilo za ty   roky čtením té   bezkonkurenční knížky!

Tedy jsme dvě   skupiny:

1.   Film musíme vidět pro   správnou orientaci v   trifidologii,

2. Film nechcete vidět,   protože by vám zkazil i   potencionální chuť si   přečíst, i odborníky,   jednu z   nejvychvalovanějších knih   sci-fi!

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih81934minih81934Na každého jednou dojde! (1973) 
Ci risiamo, vero Provvidenza! n
minih3593minih3593Barbora řádí (1935) 
Barbora řádí n
minih46270minih46270Krvavá pomsta (2007) 
Missionary Man n
minih103708minih103708Jane má schůzku (2003) [TV film] 
See Jane Date n
minih22835minih22835Vražda v Bílém domě (1997) 
Murder at 1600 n
minih49197minih49197Na odstřel (2009) 
State of Play n
minih26832minih26832Dosť dobrí chlapi (1971) 
Dosť dobrí chlapi n
minih86164minih86164Hypnotizér (2012) 
Hypnotisören n
minih96166minih96166Expendables: Postradatelní 3 (2014) [2k digital] 
The Expendables 3 n
minih4416minih4416Boj o oheň (1981) 
La guerre du feu n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

05:30 - 05:59

8 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Dobrodružství vědy a techniky ...

05:25 - 05:59

13 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

53 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Prima - Libovky Pepy Libického (2019) ...

05:05 - 05:55

33 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190548
Osobností: 697848
Fotografií: 763972
Plakátů: 376575
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10