Duben
ohodnotit

Den matek

Muttertag

Další název:
Mother's Day / Mutter Tag
Žánr:
Rok:
1980
Délka:
90 minut

Obsah filmu Den matek

 
Slavná vyvražďovačka podle Tromy! Jak nejlépe potěšit svou matku? Každý má svůj způsob, někdo nosí květiny, někdo pomáhá při uklízení. Bratři Addley a Ike mají jasno. Jejich maminku nejvíce potěší, když znásilňují mladé dívky, mučí jejich bezbranná těla a nakonec je brutálním způsobem zabijí. To se stává osudným třem mladým kamarádkám, které si vyrazí na výlet do lesů, kde sídlí šílená rodinka...

oficiální text distributora
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Charles KaufmanCharles Kaufman  
hraje:
Nancy HendricksonNancy Hendrickson.....Abbey [29]   
Deborah LuceDeborah Luce.....Jackie   
Tiana PierceTiana Pierce.....Trina   
Frederick CoffinFrederick Coffin.....Ike [37]   
Michael McCleeryMichael McCleery.....Addley [20]   
Beatrice PonsBeatrice Pons.....Matka [74]   
Robert CollinsRobert Collins.....Ernie   
Peter FoxPeter Fox.....Karl Sandys   
Marsella DavidsonMarsella Davidson.....Terry   
Kevin LoweKevin Lowe.....Ted   
Charles KaufmanCharles Kaufman  
Floyd VivinoFloyd Vivino  
scénář:
Charles KaufmanCharles Kaufman  
Warren LeightWarren Leight  
hudba:
Phil GalloPhil Gallo  
kamera:
Joseph MangineJoseph Mangine  
střih:
Daniel LoewenthalDaniel Loewenthal  
dvd obal  Nahrát trailer k filmu
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Den matek >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 3.1.2021
Když se řekne TROMA, znalcům pokleslých   snímků je jasno. V dnešní době této   nezávislé filmové produkční společnosti   konkuruje svými počiny např. Asylum.   Nízkorozpočtové převážně hororové snímky   na pomezí frašky, gore a hektolitrů krve ve   své době nemající obdoby. Mnohé lze,   obzvlášť při dnešním pohledu, doslova a   dopísmene považovat až za úchylné. Málo se   však ví, že většinou udávaly směr a mnozí   filmaři se jimi inspirovali. Týká se to i   snímku ´Den Matek´, z jehož námětu se   čerpá dodnes. Třeba série ´Pach krve´ (2003   -). I když je fakt, že zrovna tento počin se od   tvorby TROMY dosti vymyká. Dějově tu tedy máme   dva mentálně postižené bratry, kteří pro   potěšení své dementní matky unesou tři   dívky a nemilosrdně je mučí a vůbec   patřičně likvidují. Ale jo, dalo by se i   říci, že se zakladatel společnosti TROMA,   stojící i za scénářem a režií, Charles   Kaufman mohl sám inspirovat snímkem ´Texaský   masakr motorovou pilou´ (1974). Když se to však   vezme kolem a kolem, Kaufman se tímto jen   zařadil do éry teenagerovských slasherů,   které zrovna v kinech slavily divácký úspěch.   Co do kvality díla samozřejmě neměl šanci,   ale svůj zářez si udělal a to mu stačilo.   Počátek osmdesátých let z díla doslova   září, takže i nemilosrdný zub času udělal   své. Za shlédnutí však stojí a to už jen   kvůli hororovému fanouškovství. V jádru věci   své nostalgické kouzlo přeci jen zákeřně   ukrývá.
hvezdyn
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 1.9.2012
Filmy od společnosti Troma snad nemůžou být   dobrý. Zatím, co jsem měl možnost vidět, byla   to jedna kravina větší než druhá a třetí je   trumfla. Většinou byli obsazováni herci a   herečky, kteří z filmem neměli vůbec žádnou   zkušenost, a účinkováním v těchto snímcích   i jejich filmová kariéra skončila. Nicméně, i   takováto dílka jsou součástí kinematografie.  
Film Muttertag, nebo také den matek, je   klasickým schématickým filmem - hororu z   amerického zapadákova. Tam žijou mešuge lidi.   Jejich hlavním posláním je prznit a vraždit   studované cestující. Pokud jde o mladé   studentky, tak ty vždy minimálně v nějakém   záběru vyvětrají poprsí. Zde jsou hrdinkami   dívčiny ve věku o deset let starším, než je   věk studentek. Chovají se však stejně.   Dostanou se k rodince tvořenou matkou, dvěma   syny s šedivými zuby a toto trio doplňuje   překvapení.
Tento film je mizerný po všech   stránkách.
ondrej100o
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 13.8.2011
ondrej100:
Klasicka vyvraždovačka 80.let.Co mam k tomuto   filmu dodat.Pardia dievčat ide do lesa na   odpočinok a namiesto odpočinku narazili na   psychopacku rodinku.Kde dvaja alebo to boli traja   bratia ktory vraždia pre svoju mamičku aby bola   štastna.
261972
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.8.2011
První recenze:
Sice trochu zastaralý film,   který nikdo neuznává, ale mě se líbil. Už   proto, že se to odehrávalo v lese, tak to bylo   strašně napínavé. Úplně jsem byla napjatá,   když se tam objevili ONI! Herci jsou sice   neznámí, ale nepředvedli nejhorší výkon.   Spíš dost vtipný. Řitka Video mě tedy   přesvědčil, že umí na pult dát i povedené   tituly.

Druhá recenze:
Trochu zvrácené,   trochu horrorové, a trochu vtipné. Pro diváky s   nízkým "obsahem" humoru to není ten   správný "druh" filmu. Jsou scény ve   kterých se hraje na vážnost (například   znásilnění dívky). Tato scéna mohla být   klidně vynechána. A jsou scény ve kterých je   humoru opravdu jak nas*áno (nasazení pytlů na   hlavu, šlápnutí do lejna). Takové netypické,   ale celkem vtipné a humorně napsané pasáže.   Příběh je prostý. Tři dívky se po 10- ti   letech sejdou na společném víkendu, který   stráví v lese u jezera. Jelikož film by měl 80   minut, tak se scénárista rozhodl mezi   táboření dát trochu vyprávění a to takové,   že si dívky vyprávějí, jak převezli jednoho   blbečka. Je to vlastně celkem vtipné a aspoň   se "zabil" trochu čas ve filmu. Ovšem   v lese řádí pošahaní bratři Adley a Ike,   kteří jsou opravdu největším vtipem z celého   filmu. Dívky unesou a odvedou do svého domova.   Tam na ně čeká ještě pošahanější matka.   Vtipné je, že mezi scénářem se prolínájí   vážné a vtipné dialogy a scény. Zatímco   bratři jednu z dívek v noci znásilní, jejich   ráno probíhá opravdu vtipně. Po smrti jedné z   dívek, následuje pomsta a zabití celé té   famílie, ale konec je až docela šokující. Do   toho český dabing přidává do filmu ještě   větší humor. Zkrátka "Den matek" je   podžánr slasher, ale má i něco navíc - humor.   I když se to každému nemusí zdát, tak právě   humor dodává filmu to "pravé   ořechové" kvůli kterému si to asi   milovník horrorových komedií pustí znovu a   znovu, ale každý by měl alespoň ochutnat, aby   věděl, zda má jíst dál.
curil
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.8.2009
Je to pro fanoušky filmového umění vyložená   pakárna. Ale Charlese Kaufmana a celkové   zpracování filmu z druhé strany obdivuju.   Pustit se do tohoto tématu a počítat dopředu   jen s úzkým okruhem diváků, to může jenom   TROMA!
marci22
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 19.2.2009
film, kde nic tu nic,pár blbých vražd,jinak   název byl dobrý nápad,ale vypadalo to že film   bude proto lepší...
Amthauer
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 20.10.2008
Prý velmi důležité dílo pro další vývoj   vyvražďovaček, leč poněkud podivně   načasované (první asi půlhodina nemá pak už   žádný význam apod.) a chvílemi hodně nudné.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih12810minih12810Dorian Gray (1970) 
Dorian Gray n
minih8225minih8225Morituri (1965) 
Morituri n
minih9871minih9871Kam orli nelétají (1968) 
Where Eagles Dare n
minih34970minih34970Muž v cylindru (1983) 
Max Linder (L'Homme au chapeau de soie) n
minih43090minih43090Motel smrti (2007) 
Vacancy n
minih35815minih35815Pevnost Alamo (2004) 
The Alamo n
minih5833minih5833Dáma s kaméliemi (1981) 
La storia vera della signora dalle camelie n
minih113217minih113217Ochránce (2012) 
Better Angel n
minih122973minih122973Cena svobody (2014) 
The Good Lie n
minih11877minih11877Malí obři (1994) 
Little Giants n


Hodnocení:n12345678910
Den matek (1980)Den matek (1980)Den matek (1980)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178212

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10