Jeden svět
ohodnotit

Ten dvanáctý

Den 12. mann

Další název:
12th Man; Dvanáctý muž; Dvanásty muž (SK)
Žánr:
Země:
Rok:
2017
Délka:
135 minut

Obsah filmu Ten dvanáctý

 
Z dvanáctičlenného týmu, který je vycvičen k likvidaci nacistických strategických cílů v Norsku, přežije zradu pouze jeden. Čeká ho ale nejtěžší úkol jeho života. Musí zraněný uprchnout do Švédska přes nemilosrdnou severskou divočinu s pronásledovateli v zádech.

FTV Prima

 
Související odkaz
 
Ten dvanáctý

Norové mají impozantní filmy. Jednak na to jsou vybaveni přírodou, jednak zvláštním, zádumčivým, depresivním charismatem, které prostě bez vikingské krve v žilách nenapodobíte. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

PROCESOR
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 11.9.2021
PROCESOR!
Norové, jako každý jiný národ těžce   zkoušený ve druhý světový válce má jistě   nárok na své hrdiny. O tom žádná a to jim   nikdo nebere. Ale pokud se někdo rozhodne   nějakého hrdinu zfilmovat, měl by také   kouknout jaký píšeme rok a netočit to, jako v   padesátých letech, jako vyloženě propagandu.   Neskutečně krásná, divoká, syrová je zde   ztvárněna příroda, také, jak jinak. Pro mě   je kámen úrazu a s čím mám problém, že   některým věcem prostě nevěřím. Hlavně si   myslím, že všichni, kdo mu pomáhali si   zaslouží minimálně stejný obdiv, protože   riskovali životy svých nejbližších.   Nesmrtelnost hlavního hrdiny, ale hlavně závěr   se sobíkem-pejskem mi už přijde vyloženě   přestřelený, ale i tak jsem měl hezký   filmový zážitek.
PORTER
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 1.5.2021
Další válečné drama sice bez bitev a bez   většího střílení ale válečný z mrazivého   Norska a to doslova když z nohou odpadávají   prsty,né že bych tento snímek vyhledával znovu   ale za podívání to stálo,klobouk dolů co toho   ten chlapík vydržel.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.5.2020
Norský režisér Harald Zwart, pracující   nějaký čas v Hollywoodu převážně na   komediích, se vrátil do své vlasti a natočil   snímek o jednom z největších a   nejvytrvalejších hrdinů válečné norské   historie Janovi Baalsrudovi. Norská   kinematografie tak získala jeden ze svých   nejsilnější válečných portrétů jedince. A   je dobré připomenout, že se jedná o remake   snímku 'Ni liv' (1957), který vypadá jako   norská verze příběhu opravdového člověka. A   to doslova. Dějová podobnost se sovětským   snímkem 'Příběh opravdového člověka' (1948)   je skutečně markantní. Sovětský snímek   vypráví o stíhači, norský o odbojáři.   Společná je právě dějová linka, ve které se   jedinec snaží v nehostinných mrznoucích   podmínkách za dramatických situací za každou   cenu dostat domů. Pod heslem: -Hlavně se   nevzdávat a věřit si!- snímek poukazuje na   strasti a utrpení jednoho člověka s ohromnou   touhou přežít. Zpočátku je film však velice   vágní a obsahuje vcelku nudné pasáže. Kdo   však vydrží, dočká se takřka šokujících   scén, kdy emoční hladina vystoupí   setsakramentsky vysoko. Vrcholem všeho dění je   asi scéna, kdy si hrdina tohoto příběhu sám   uřezává omrzlé prsty na nohou. Už při   pohledu na tento čin musí každý divák cítit   tu ohromnou bolest. Krapet zklamání přináší   německé vojsko. Už námětově v podobném   snímku 'Bílé peklo' (2001) bylo daleko   drsnější. Hollywoodský styl je na snímku   hodně znát. Kromě děsivého příběhu máme   možnost spatřit také nádherné scenérie   opuštěné zamrzlé krajiny. Obzvlášť v   cinemascopu tyto záběry vyniknou. Snímek jako   takový je sice hodně konvenční, ale velmi   silný příběh všechny neduhy po divácké   stránce plně vynahradí. Ohromné uznání si   zaslouží Thomas Gullestad v hlavní roli, který   si během natáčení také vytrpěl své.  
radegaster
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.7.2018
Norský rek
Norské filmové vyprávění opravdového   člověka u kterého by i legendární pilot   Alexej Petrovič Maresjev smeknul v hlubokém   předklonu.Velmi silný příběh ve kterém se   zrcadlí nejlepší morálně volní vlastnosti   člověka který se vrací po letech do vlasti aby   v ní byl psancem.S okupací Norska nacisty se   část hrdé vikingské populace nikdy nesmířila   a jejich příběh , i díky tomuto snímku to   bude vždy připomínat.Sabotážně vyzvědná   akce skupiny ve které byl i Jan Sigurd Baalsrud   se nezdařila v podstatě hned na začátku,   útěk posledního člena skupiny a jeho přesun   do Švédska však vléval místním do žil pocit   hrdosti na krajana ,který se nikdy nevzdal a dal   jim tak pocítit sílu soudržnosti která   přerostla v organizovaný , masový odpor vůči   německým okupantům.Kvalitně natočený snímek   s úžasnými plenéry severské zimní krajiny od   pobřeží , přes sněžné pláně až po   vrcholky hor.Tvůrci mohli malinko ubrat na   zbytečném natahování děje sáhodlouhými   pohledy hlavního hrdiny "do nikam" ,   zpočátku to mělo i dramatický prvek ale s   dalším dějem , to byla jen trochu   "berlička" kdy vyjádření opuštění   a prázdnoty i beznaděje neuměli ztvárnit   lépe.Z celkového pohledu však velmi povedené   dílo, kdy herecký výkon Thomase Gullestada je   excelentní, si rozhodně zaslouží 80% v   hodnocení i archivování pro budoucí   shlédnutí.
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 24.6.2018
Přežít se dá všechno...
Tak než začnu hodnotit film, tak musím smeknout   před člověkem jehož osud sledujeme, co všecko   vydržel, přetrpěl, přežil! Také je potřeba   zmínit všechny co mu pomáhaly, jakkoliv. Jejich   odhodlání a statečnost jsou příkladem pro   nás v dnešní době co tohle už moc neznáme.   Samotnej film je výborně natočen, s doborými   herci a zajímavým příběhem, leč poněkud   zdlouhavě a táhle, proto nakonec 60%. A na   závěr, bylo mě toho chlapa opravdu líto, sám   bych nevydržel 5% těch útrap co prožíval!

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih40993minih40993Rovnice o jedné krásné neznámé (1979) [TV hra] 
n
minih24946minih24946Tajný agent Jack T. (1997) 
Fire Down Below n
minih43759minih43759San Antonio (2004) 
San-Antonio n
minih157819minih157819Beirut (2018) 
Beirut n
minih41306minih41306Smrt po internetu (2005) 
Dot.Kill n
minih82814minih82814Lžeš, zemřeš (2011) 
True Love n
minih60851minih60851Závrať (2009) 
Vertige n
minih25869minih258698 MM (1999) 
8 MM n
minih44615minih44615Pravidla násilí (2007) 
Straightheads n
minih29211minih29211Vyzvednutí Titaniku (1980) 
Raise the Titanic! n


Hodnocení:n12345678910
Ten dvanáctý (2017)Ten dvanáctý (2017)Ten dvanáctý (2017)Ten dvanáctý (2017)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190272
Osobností: 697372
Fotografií: 762979
Plakátů: 375675
Obsahů a biografií: 177914

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10