Dědeček je lepší než pes (1989) [TV film]

Dědeček je lepší než pes
68.6 %
 
 
    Žánr: rodinný
    Země: Československo
    Délka: 52 min.
„Televizní film pro děti o hledání, nalezení a rodinném usmíření.“
POZOR SPOILER

Jirka a Zdeněk jsou kamarádi. Je zrovna Mikuláše a Jirka se přidává ke Zdeňkově rodině k oslavám. Tedy jezdí s nimi autem, hlavně s jejich dědou a rozdávají dárky. Pak již musí Jirka domů, kde je sám a sám. Rodiče doma nejsou, ale matka jej alespoň kontroluje přes telefon. A protože se cítí sám, půjčí si psa od Zdeňka. A přitom potká zvláštního Mikuláše. Ví toho až podezřele moc a dává velký dárek. To je Jirkovi moc divné, proto jej sleduje. Bohužel mu uniká. Mezitím se vrátili rodiče a nejsou nadšeni, že tu měl psa.

Další den Zdeňkův děda vysvětluje, že každý kluk má dva dědy a Jirku to začne zajímat. Když se ovšem začne vyptávat na druhého dědu doma, nikdo mu nechce odpovídat. A tak se ptá na policii. A jinde. Ale nikdo nic neví. Nakonec jej najde podle fotky domu. Jejich setkání je plné radosti. Děda mu vysvětlí, že se kdysi se synem pohádali. Dá mu stromek, který Jirka donese domů. Zde mu otec raději slíbí jako dárek psíka, jen když Jirka slíbí, že nebude za dědou chodit. A tak milý Jirka shání materiál na boudu pro psa. Pak hledá dědu a on nikde. Bude zase bez něj?  Autor: Pitryx

režie:
Ivo Novák
 
 
hraje:
Jan Kalous (Jirka Novák), Jan Hrušínský (Novák, Jirkův otec), Jana Krausová (Nováková, Jirkova matka), Jakub Zdeněk (Zdeněk Kadraba), Michal Pešek (Kadraba, otec Zdeňka), Renáta Honzovičová (Kadrabová, matka Zdeňka), Radoslav Brzobohatý (děda Novák), Lubomír Lipský (děda Kadraba), Kateřina Lojdová (příbuzná Kadrabových), Jindřich Hinke (příbuzný Kadrabových), Karolina Frydecká (příbuzná Kadrabových), Monika Žáková (příbuzná Kadrabových), František Staněk (příbuzný Kadrabových), Miloslav Homola (nadporučík SNB), Karel Koloušek (první důchodce), Jindřich Hrdý (mladý muž), Milan Duchek (mladík s multikárou), Lubomír Kostelka (prodavač), Běla Jurdová (prodavačka), Karel Čížek (druhý důchodce), Svatopluk Mikeska (třetí důchodce)
 
 
námět:
Vladimír Kalina
 
 
scénář:
Vladimír Kalina
 
 
kamera:
František Hanák
 
 
hudba:
Petr Hapka, Václav Fiala (hudební režie)
 
 
výprava-architekt:
Josef Diviš
 
 
kostýmy:
Stela Drozdová
 
 
střih:
Michael Kořán, Eva Honzíková (střih záznamu), Karel Houška (střih záznamu)
 
 
zvuk:
Pavel Vekrbauer
 
 
text písně:
Petr Rada
 
 
masky:
Milada Novotná
 
 
dramaturgie:
Jiří Bednář
 
 
asistent režie:
Zdeněk Švarc
 
 
pomocná režie:
Magda Ratajová
 
 
vedoucí výroby:
Ilona Jirásková
 
 
skript:
Luďka Mužíková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.