Dáma v lóži číslo 13 (1928)

Dáma v lóži číslo 13 (The Mysterious Lady)

The Mysterious Lady

    Žánr: drama / romantický
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 96 min., 89 minut (2002)
"Dáma v lóži číslo 13" byl film z produkce Metro-Goldwyna, který režíroval Fred Niblo a v němž hraje hlavní roli Greta Garbo. Jde o film detektivního rázu, zde je to vlastně špionáž, vždy vděčný filmový námět, který je podkladem snímku. O co ve filmu jde: Ruská vyzvědačka oklame rakouského důstojníka a ukradne mu vojenské listiny. Ačkoliv je nevinen, padne na něho podezření, je uvězněn a degradován. Jeho strýc, přednosta špionážní služby, mu pomůže k útěku, takže se může objevit ve Varšavě jako pianista a setkává se tam s vyzvědačkou, která se mezitím do něho zamilovala a snaží se ho rehabilitovat prokázáním jeho neviny.

Přednosta ruské špionážní služby, zamilovaný do vyzvědačky, je v rozhodující chvíli odstraněn výstřelem který výjde "náhodou" z revolveru.Stačí překročit hranice, aby se rehabilitovaný důstoník vracel do Rakouska jako manžel krásné vyzvědačky...

V té době to byl již třetí film, odehrávající se v předválečných nebo válečných časech, který silně protěžoval ústřední mocnosti a stavěl do příznivého světla německé a rakouské oficíry, kdežto Francouzi nebo Rusové jsou líčeni v barvách nejtemnějších.Takového dějinného výkladu si samozřejmě vnímaví českoslovenští diváci všímali a vzbuzovalo to v nich nevoli.

Bylo by to celkem tehdy lhostejné, protože pod vlivem těchto filmů by se těžko našel někdo litující zániku Rakouska, ale opravdu komicky působí ve filmu gloriola, kterou Američané dávají rakouským oficírům. Film sám o sobě je obrazově velmi krásný a bylo opravdovým požitkem dívat se na skvěle střižený snímek, kde nebylo ani o metr delší scény, než jí bylo právě zapotřebí. Fred Niblo (režisér Ben Hura), ukázal, že je pravým mistrem ve stavbě napínaých situací. Ačkoliv libreto bylo od počátku dost průhledné a nebylo pochyby, jaký bude konec, přece jen se režisérovi zdařilo vyhnat až do krajnosti dramatičnost každé scény a film zůstává až do konce zajímavým příběhem. Greta Garbo neměla zde příležitost ukázat své umění ve strhujících pasážích a proti takové např. "Božské ženě" (viz popiska na FDB), byl tento nový film krokem zpět. Zato Conrad Nagel podal vyrovnaný a ucelený výkon.  Autor: Asmodej

režie:
Fred Niblo (.)
 
 
hraje:
Greta Garbo (Tania Fedorova), Conrad Nagel (Karl von Raden), Gustav von Seyffertitz (generál Boris Alexandroff), Albert Pollet (Max Heinrich), Edward Connelly (plukovník von Raden), Richard Alexander (generálův pobočník)
 
 
námět:
Ludwig Wolff (War in the Dark (román, 1915))
 
 
scénář:
Bess Meredyth (.), Marian Ainslee (titulky), Ruth Cummings (titulky)
 
 
kamera:
William H. Daniels (.)
 
 
hudba:
William Axt ((jedna z verzí)), Vivek Maddala ((verze z roku 2002))
 
 
kostýmy:
Gilbert Clark (.)
 
 
střih:
Margaret Booth (.)
 
 
asistent režie:
Harold S. Bucquet (.)
 
 
výprava:
Cedric Gibbons (.)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.