Duben
ohodnotit

Daleko do nebe

Far from Heaven

Rok:
2002
Délka:
108 minut
Premiéra v ČR:
28.8.2003
„Co udělá, když manžela přistihne v náručí jiného muže?“

Komentáře k filmu Daleko do nebe

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 10
Erkul
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.6.2011
Film má nesporné hodnoty.   Odkrývá v ameických   podmínkách let padesátých   minulého století jedno z   dosud nepřekonaných   společnských tabu. Konečně   ukazuje i směšnost tzv.   dokonalého amerického snu.
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.1.2019
Příběh zabývající se   rasistickou a okrajově i   homosexuální problematikou.   Velice pozitivním dojmem je   styl natáčení snímku. Byla   velice věrně použita   technika pro film noir. Úhly   kamery, hry světel a stínů   a vůbec celá výtvarná   stránka každičkého obrazu.   Film je barevný a tak   divákovo oko okouzlí i   úžasné barevné kompozice.   Snímek se stal jedním z   mála nejdůležitějších   stylově dokonalých filmů,   jaké bylo možno z poslední   doby vidět. Melodrama   vyprávěné stylem   padesátých let je sice pro   novou diváckou generaci   očekávající švih a   akčnost vcelku odvážný   počin, ale vyplatilo se.   Řešení tématu rasismu a   homosexuality je směrodatné   i dnes a použití tohoto   starého žánru je přeci jen   větší šance porozumět   mýtu o dokonalosti spojené   se zachováním hodnot   moderní rodiny a vůbec celé   společnosti. Z jiného   pohledu snímek i vlastně   přímo naznačuje, jaký kus   cesty společnost od 50. let v   rámci daných problematik   ušla. Homosexuálům se   přiznávají stále větší   práva a partnerství či   dokonce manželství mezi   bílými a černými už na   mnoha rovinách tolik   nepohoršuje. Obzvlášť   dnes, kdy se právě v tomto   bodě politicky razantně   tlačí na pilu. Julianne   Moore je ve své roli dobově   okouzlující a dá se říci   že i inspirující. Snímek   je okouzlující ve všech   rovinách a tak by byl hřích   už vlivem filmového umění   něco takového přehlédnout.
mat.ilda
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 23.4.2012
Tahleta paní Whitakerová   byla tak dokonalá, že se   naprosto nedivím změně   orientace pana Whitakera,   možná byla jedinou   možností, jak uniknout -   její sladké   "ano,drahý" by   možná změnilo i svět,   včetně nahlížení na   rasová tabu její doby...   Vážně, scénář mně   přišel vyumělkovaný   stejně, jako efektní   ladění barev Cathyiných   šatů, a rovněž tak   neskutečný.
lucymat
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 29.7.2012
Atmosféra "Far from   Heaven" je vskutku   neuvěřitelná. Z každého   záběru na nás útočí   precizně vypulírovaná 50.   léta... až si člověk   říká, jak to filmaři mohli   takhle zvládnout. Zároveň   se mi během sledování FfH   do mysli vkrádalo označení   "perfektní   pokrytectví". Přiznám   se, že jen představa takové   domácnosti s perfektní   poslušnou ženuškou (alias   vše pro rodinu), u níž je   vše "lovely", mi   působí velkou nevolnost.   Citová povrchnost je cítit   na sto honů, bohužel i v   okamžicích, kdy to filmaři   v úmyslu neměli... Na druhou   stranu se musí vyzdvihnout   snaha zobrazit tehdejší   život barevných lidí i s   různými ústrky, které jim   společnost způsobovala. I   hudba Elmera Bernsteina si   zaslouží pozornost.
ELEONORA
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 30.3.2008
Včera mi zase jednou udělali v TV radost!
Zcela náhodně jsem zapnula   "bednu" právě ve   chvíli, kdy film začal.   Tedy, ani ve snu by mne   nenapadlo, že film je   natočen v r. 2002. Chápu,   že lze točit film po   tisících let, ale zde   atmosfera té doby, kdy byla   rasová nenávist v Americe   tak patrná, perfektní.   Hlavní tři role byly   úžasné, homosexualita   opravdu taková, jaká je,   zamilovanost manžela, který   kvůli milenci opustí   krásnou ženu se dvěma   dětmi. Úžasné. Děkuji.
Ela
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.4.2008
Film,který pojednává   jednoznačně o   přesudcích,které se táhnou   napříč věky,ať už jde o   orientaci či barvu pleti.A   taky o tom,že s některými   věcmi prostě nelze nic   udělat(např. je   vyléčit)než se s nimi   smířit,a vzít je tak jak   jsou.To,že nic není tak   ideální jak se zdá a že za   těmi nejúhlednějšími   ploty se skrývají ta   nejhorší trápení už   dávno víme.Ovšem co já   osobně oceňuju nejvíc je   stylizace do padesátych let   minulého století...ty   krásné šaty a originální   designové doplňky film   posunují o další příčku   nahoru.
bouncer
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.9.2003
Daleko do nebe
Báječná léta padesátá,   která nebyla tak ideální,   jak si lidé mysleli...v   krásném stylovém filmu.
cora22
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 4.2.2011
Melodráma, ktorá ma   nedokázala chytiť za srdce.   50-te roky v Amerike boli   úžasné /vizuálne/ -   krásné autá, galantní   muži a vždy elegantné   ženy. 50-te roky v Amerike   boli ťažké - homosexualita   bola choroba, ktorá sa dala   liečiť napríklad   elektrošokmi a porozprávať   sa na ulici s černochom sa   tiež moc neoplatilo. Toto   všetko je vo filme Daleko do   nebe. Možno silné téma, s   ktorým by sa dalo   "vyhrať" mi prišlo   spracované dosť povrchne. Od   začiatku som čakala, čo sa   stane... a stále nič...Cathy   akoby s prehľadom prešla   Frankovu neveru s iným mužom   a Frank sa svojimi výčitkami   pomaly doplazil až k   úspešnému rozvodu. Ale   nbudem len haniť. Julianne   Moore aj Dennis Quaid boli v   niektorých okamžikoch naozaj   dobrí.
intoska
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.3.2011
Vizuální zpracování na   jedničku,námět je   zajímavý,bohužel,nevyšlo   to na sto procent.Hezky to   sice nastavuje zrcadlo   tehdejší morálce a   společnosti-dokonalá   rodinka,bohatá,se skvělou   pověstí,co pořádá   večírky pro   "přátele".Homosexu   alita je nemoc a mluvit s   černochem naprosto   nepřípustné-skvělé jsou   scény,kde se Cathy baví s   Raymondem a ostatní se nad   tím pohoršují.Také scéna   na konci filmu,kdy Cathy   přizná své "nejlepší   přítelkyni",že na   Raymonda myslí,a ta se od ní   odvrátí.Tohle je hlavní   tahák filmu.Bohužel ten   zbytek už hodně   pokulhává-herecké výkony   ústřední dvojice jsou sice   skvělé,ale film je   únavný,chvilkama až   nudný,a nemůžete se vžít   do příběhu.Takže 6/10.
kiklopec
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.4.2020
Daleko do nebe
Autoři si rozhodně   zaslouží uznání za formu a   atmosféru snímku. Nádherný   film. S někým si opravdu   rozumíte, jste okouzlen a   nejspíš chcete víc, chcete   co nejvíc, ale pokrytecký   názor společnosti vám to   nedovolí uskutečnit... A   stejný tlak vás přinutí   lhát si do kapsy, že jako   homosexuál se potřebujete   uzdravit, abyste byl zase   šťastný a dobře   reprezentoval svou rodinu...   Podřizováním se   předsudkům se vytrácí   osobní rovina životní   spokojenosti. A život je   jenom jeden a nakonec můžete   zjistit, že se podřizujete   nekonečné lidské blbosti. A   minulost se stále opakuje,   třebaže v jiných   případech. Amen.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih20050minih20050Svůdná krása (1995) 
Stealing Beauty; Beauté volée; Io ballo da sola n
minih175772minih175772Mars Needs Women (1967) 
Mars Needs Women n
minih3593minih3593Barbora řádí (1935) 
Barbora řádí n
minih57228minih57228Správci osudu (2011) 
The Adjustment Bureau n
minih54339minih54339Charlieho andílci (1976) [TV seriál] 
Charlie's Angels n
minih43070minih43070Kdo je tady ředitel? (2006) 
Direktøren for det hele n
minih17216minih17216Přání smrti 2 (1981) 
Death Wish II n
minih32680minih32680Černá kočka (1934) 
The Black Cat n
minih20277minih20277Špinavá dohoda (1986) 
Raw Deal n
minih31816minih31816Amazonka (2000) 
Amazone n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10